Ένας χρόνος χωρίς τον Βασίλη Σεβαστή

Παρασκευή, Απρίλιος 8, 2022 - 11:25πμ
Παλιές αξέχαστες στιγμές

Πέρασε ένας χρόνος από τον χαμό του Βασίλη Σεβαστή, του πρώην προέδρου του ΣΕΓΑΣ, του παράγοντα που υπηρέτησε και τον στίβο της Αχαΐας από πολλά μετερίζια.

Ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός και επί χρόνια συνεργάτης του, προπονητής Τόλης Αποστολόπουλος, τον αποχαιρέτισε με ένα κείμενο από καρδιάς.

Αναλυτικά:

«Πέρασε ένας χρόνος από τότε η Αθλητική Κοινωνία με βαθιά και ειλικρινή θλίψη αποχαιρέτησε τον Βασίλη Σεβαστή. Αποχαιρέτησε τον άνθρωπο, τον λεβέντη, τον αθλητή, τον εκπαιδευτικό, τον προπονητή, τον παράγοντα, που με το τεράστιο ανάστημά του, το ήθος, το πάθος, τη γνώση και τη εργατικότητά του για πάνω από πενήντα χρόνια υπηρέτησε με συνέπεια το γενικό καλό, την νεολαία και τον Ελληνικό Αθλητισμό. ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ αποχαιρετήσαμε τον συνεργάτη μας, το φίλο μας, τον δάσκαλό μας.

Εγώ τον δεύτερο «πατέρα», τον «μέντορά» μου, που για 24 και πλέον χρόνια ήταν κοντά μου, πάντα αληθινός, δυνατός, πρόθυμος και με γνώση, στο να ηγείται και να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα και τις ανάγκες του Στίβου, πάντα με ευγένεια, με τιμιότητα και με δυναμισμό. Ήταν πάντα ο άνθρωπος της παρέας της χαράς και του κεφιού, έκανε φιλίες με όλους στον χώρο και στήριζε τους φίλους του.
Σε μια εποχή που η ενασχόληση «υγιών» ανθρώπων, με τον αθλητισμό και τα κοινά ακολουθεί φθίνουσα πορεία, ο Βασίλης κόντρα στην εποχή ασχολήθηκε με αυτόν και άφησε κληρονομιά σε όλους το τεράστιο αποτύπωμά του.

ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ; Ο ΣΤΙΒΟΣ - ΠΑΝΤΑ HTAN Ο ΣΤΙΒΟΣ!
Αθλητής, πρωταθλητής, Μεσογειονίκης στο πιο δύσκολο αγώνισμα του στίβου, το δέκαθλο. Σωματειακός προπονητής, Τεχνικός σύμβουλος ανάπτυξης, Εθνικός προπονητής. Αξίζει στο σημείο αυτό να παρουσιάσω με λίγα λόγια, την διαδρομή του Βασίλη στον στα διοικητικά του ΣΕΓΑΣ, τα χρόνια που είμαστε μαζί .
Ήταν το μακρινό 1996-'97, όταν ο Στίβος παρουσίαζε διοικητικά προβλήματα. Ο Βασίλης δεν έμεινε άπραγος. Πάλεψε, συγκρούστηκε και ανέλαβε τα ηνία του χώρου, με την καθολική αποδοχή των σωματείων και των αθλητών και έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό που ο φίλαθλος κόσμος αποκάλεσε με τις μεγάλες επιτυχίας των Ελλήνων πρωταθλητών «Άνοιξη» του Στίβου.

Το 2012 και ενώ είχε τη στήριξη όλου του κόσμου του Στίβου , ο Βασίλης δεν συνέχισε να είναι Πρόεδρος στην Αρχαιότερη ομοσπονδία, αλλά έκανε λίγο στο «πλάι» (όπως χαρακτηριστικά έλεγε) και πρότεινε και στήριξε για πρόεδρο τον Κώστα Παναγόπουλο, γιατί πίστευε ότι ο Κώστας, μπορούσε να βοηθήσει εκείνη την εποχή περισσότερο το Στίβο από την θέση του προέδρου, γεγονός που δεν είχε γίνει πάλι στα αθλητικά δρώμενα της πατρίδας μας και δύσκολα θα ξανασυμβεί.
Ακόμα και την πρόσφατη περίοδο 2020-'21 όταν πολιτειακή ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού αποφάσισε σχεδόν με πραξικοπηματικό τρόπο να αλώσει τον ΣΕΓΑΣ, ο Βασίλης αντιστάθηκε και ακόμα και από το κρεβάτι του νοσοκομείου, νίκησε όλο το σύστημα που είχε στηθεί και έφερε στην διοίκηση του ΣΕΓΑΣ την Κα Σακοράφα. Ο Βασίλης με την στήριξη των σωματείων εξελέγη στην ΕΟΕ.

ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ. ΑΥΤΑ ΕΚΑΝΕ ΤΕΛΙΚΑ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΓΑΣ.
Ακόμα ηχούν στα αφτιά μου τα λόγια του Μάρκου.
«Κουβέντιασα το θέμα που μας απασχολεί με τον Γενικό και φυσικά η λύση που πρότεινε είναι η σωστή. Πάλι δίκιο έχει. Δεν πρόκειται να τον δούμε να κάνει λάθος», ο δε Γιάννης συνεχώς να λέει βγαίνοντας από το γραφείο του, «πάλι δίκιο είχε ο ψηλός»
Ο Βασίλης Σεβαστής ήταν και δάσκαλος και φίλος και ηγέτης. Η σιωπή από την απουσία του στα στιβικά δρώμενα της πατρίδας μας, ήδη ακούγεται πολύ δυνατά στ' αυτιά μας. Γιατί ήταν ο Άνθρωπος που μας έκανε να πιστέψουμε βαθιά και αληθινά σε αρχές, αξίες, ιδανικά και να αγωνιζόμαστε γι' αυτά.
Όλοι έχουμε να θυμηθούμε κάτι θετικό από τους αγώνες του ως υπηρέτης του Αθλητισμού και πάντοτε έδινε προτεραιότητα στο καλό των αθλητών μας και του σωματειακού αθλητισμού, με σεμνότητα και συνέπεια.

«Αυτό που μου προτείνετε τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στα σωματεία και τους αθλητές ρωτούσε πάντα»
Έφυγες με την πίκρα για το «πως» ανταμείβει αυτή η «Πατρίδα», αυτούς που με ανιδιοτέλεια και αγάπη υπηρετούν το κοινό καλό. Βέβαια τα φαρμακερά και πισώπλατα βέλη τους, τον Βασίλη Σεβαστή δεν μπορούσαν να τον αγγίξουν. Η τιμιότητά του ήταν ένα αγκάθι γι' αυτούς.
Για εμάς ήταν και είναι η περηφάνια μας.
'Έφυγες πολύ νωρίς, ενώ μπορούσες ακόμη να προσφέρεις πολλά με τις γνώσεις του, την εμπειρία, την αγωνιστικότητα, την τιμιότητα, τη συνεχή διάθεση προσφοράς. 'Έφυγες όπως ήρθες. Με τα χέρια καθαρά.
Έτσι τον γνωρίσαμε όλοι. Έτσι τον θαυμάσαμε. Έτσι τον αγαπήσαμε.
ΣΥΧΝΑ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕΣ. «Εγώ Απόστολε θέλω το βράδυ πριν το ύπνο, κάνοντας την ανασκόπηση της μέρας να είμαι σίγουρος ότι δεν αδίκησα κανέναν».
Επίσης συχνά στους συνεργάτες σου στο Διοικητικό Συμβούλιο έλεγες: Την «κομματική ταυτότητα» που ο καθένας μας έχει, θα την αφήνει έξω από την πόρτα των γραφείων του ΣΕΓΑΣ, μέσα θα έχουμε όλοι ένα κόμμα που θα λέγεται ΣΤΙΒΟΣ.

ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ
Σίγουρα η απώλεια του Βασίλη είναι για σας τεράστια και κυρίως στην οικογένειά σου. Τεράστια όμως είναι και η αγάπη του κόσμου και εύχομαι να λειτουργήσει ως βάλσαμο απαλύνοντας τον πόνο τους.

Αγαπημένε μου, Βασίλη
Πιστεύω ότι όλοι οι συνεργάτες σου ανεξάρτητα με το ρόλο που έχει επιλέξει ο καθένας για τον εαυτό του στο χώρο του ΣΤΊΒΟΥ, θα παραμείνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές των αρχών και του έργου σου.
Θέλω να υποσχεθώ, ότι η μνήμη σου θα μείνει πάντοτε ζωντανή για μένα και ελπίζω για πολλούς από τους συνεργάτες σου.
Θα συνεχίσω να υπηρετώ (όσο οι δικές μου μικρές δυνάμεις το επιτρέπουν) τους ίδιους στόχους που και εσύ με τόση συνέπεια, υπευθυνότητα και δυναμισμό υπηρέτησες.
Δεν θα αφήσω (όσο μπορώ) τους γνωστούς - αγνώστους να διαλύσουν ό,τι θετικό αυτά τα χρόνια έφτιαξες και θα μιλώ πάντα με υπερηφάνεια για την τεράστια προσωπικότητα και το έργο σου.
Δεν θα αφήσω η Ιστορία σου να γίνει σιωπή, γιατί είμαι σίγουρος ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα σε κατατάξει δίπλα στους σπουδαίους Έλληνες που πρόσφεραν πολλά στον τόπο τους.
Ήσουν και θα συνεχίσεις να είσαι για μένα ο φάρος που θα φωτίζει το ταξίδι μου στην κοινωνία και τον αθλητισμό.

Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Απόστολος Αποστολόπουλος
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής»

Υποστήριξη: SilkTech