Κεκλεισμένων των θυρών το σχολικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου!

Δευτέρα, Φεβρουάριος 25, 2019 - 6:39μμ

Ξενίζει και προκαλεί αίσθηση η εγκύκλιος βάσει της οποίας διοργανώνεται το σχολικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην Πάτρα.

Σύμφωνα με αυτήν, η διοργάνωση που ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα 25/2, είναι αποκλειστικά κεκλεισμένων των θυρών!

Απαγορεύεται η παρουσία οποιουδήποτε άλλου (γονέα, κηδεμόνα, φίλου κλπ) όχι μόνο στον αγωνιστικό χώρο (κάτι που είναι λογικό) αλλά ακόμα και στις κερκίδες!

Διαβάζουμε σχετικά: «Κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Οργανωτικής Επιτροπής Σχολικής Αγώνων & Δραστηριοτήτων - Ο.Ε.Σ.Α.Δ κατά την συνεδρίαση της 18ης Φεβρουάριου 2019, στους αγωνιστικούς χώρους που θα πραγματοποιούνται οι σχολικοί ανώνες επιτρέπεται να παρευρίσκονται μόνο οι μαθητές - αθλητές και οι μαθήτριες- αθλήτριες με τους συνοδούς τους».

Το sportin.gr επικοινώνησε με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Γιώργο Αφράτη ο οποίοε επιβεβαίωσε πως η σχετική απαγόρευση αφορά το σύνολο της εγκατάστασης (αγωνιστικό χώρο και κερκίδες) και όχι μεμονωμένα τον αγωνιστικό χώρο.

Εξήγησε πως το σχολικό πρωτάθλημα δεν παύει να είναι μια σχολική δραστηριότητα, όπως είναι το μάθημα, μια εκδρομή, η συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό που γίνεται σε κάποια αίθουσα εκτός σχολείου κλπ, όπου σε όλες αυτές δεν επιτρέπεται η παρουσία γονέα ή άλλων.

Σε κάθε περίπτωση η αρμόδια Επιτροπή της Διεύθυνσης Δ.Ε. Αχαΐας, όρισε βάσει της νομοθεσίας και των κείμενων διατάξεων τους όρους και το πλαίσιο διεξαγωγής ενός σχολικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.

Αυτή είναι αρμόδια, έτσι έκρινε. Τούτο όμως το σκεπτικό, το «political correct», το αποστειρωμένο, ίσως, δεν παύει να υπόκειται σε κριτική. Και πολλοί από όσους διαβάζουν πως το σχολικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου γίνεται σε στάδια κεκλεισμένων των θυρών, δεν κρύβουν την έκπληξή τους, κάποιοι ενοχλούνται, κάποιοι το αντιμετωπίζουν με θυμηδία.

Παραθέτουμε για καλύτερη πληροφόρηση την σχετική απόφαση:

"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. Ε & Δ. Ε. ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ Δ/ΝΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Διεύθυνση: Γιαννιτσών 5 και Ηπείρου,

Θέμα: «Ενημέρωση των σχολικών μονάδων για τη διεξαγωγή των σχολικών αγώνων »

Κ.κ. Διευθυντά/Διευθυντρια

Στο πλαίσιο της διεξαγωγής των σχολικών αγώνων σας υπενθυμίζουμε :

Α. Το ισχύον νομικό πλαίσιο που διέπει τους σχολικούς αγώνες και συνκεκριυένα :

Έχοντας υπόψη τα οριζόμενα στις παραγράφους 17.2 και 17.3 της αριθμ. 190677/Δ5/10-11-2016/

Φ.Ε.Κ. 3754/τ.Β72016 υπουργικής απόφασης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, όπως περαιτέρω έχει τροποποιηθεί, συμπληρωθεί και αντικατασταθεί με την αριθμ. 9941/Δ5/21-1-2019/Φ.Ε.Κ. 109/τ. Β/2019 υπουργική απόφαση,«... 17.2. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και κατά τις εργάσιμες ημέρες, το Σάββατο ή/και την Κυριακή είναι δυνατό να πραγματοποιούνται μετακινήσεις μαθητών/ μαθητριών Γυμνασίων και Λυκείων ως εξής: α) Εντός ορίων της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των ενδοσχολικών αγώνων, των αγώνων ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ,των Πανελλήνιων Αγώνων Λυκείων καθώς και Αθλητικών Προγραμμάτων και Δράσεων εγκεκριμένων από το ΥΠ.Π.Ε.Θ., σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, με έγκριση του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων Καθηγητών του σχολείου, έπειτα από ενυπόγραφη συναίνεση του γονέα ή κηδεμόνα. Οι μετακινήσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιούνται εντός ή εκτός ωρολογίου προγράμματος.

β) Εκτός ορίων της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των αγώνων ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ, των Πανελλήνιων Αγώνων Λυκείων, καθώς και Αθλητικών Προγραμμάτων και Δράσεων εγκεκριμένων από το ΥΠ.Π.Ε.Θ., σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τις εγκεκριμένες προκηρύξεις των Οργανωτικών Επιτροπών Σχολικών Αγώνων, με έγκριση του οικείου Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στις μετακινήσεις αυτές συμμετέχουν συγκεκριμένοι μαθητές ή ομάδες μαθητών του σχολείου, έπειτα από ενυπόγραφη συναίνεση του γονέα ή κηδεμόνα και σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων Καθηγητών....» αλλά και τα οριζόμενα στις παραγράφους 14.1.6. - 14.1.7.- 14.1.8. της ίδιας όπως παραπάνω υπουργικής απόφασης:

  • > «...14.1.6. Σε περίπτωση επεισοδίων από αθλητές μαθητές - μαθήτριες ή ακόμη και από φιλάθλους, πριν, κατά την διάρκεια ή και μετά τον αγώνα, η Ο.Ε.Σ.Α.Δ. έχει δικαίωμα να επιβάλλει αποκλεισμό αθλητή, ομάδας, αλλά και σχολείου, εφόσον αφορά αγώνα Α' Φάσης.
  • > 14.1.7. Σε περίπτωση επεισοδίων από αθλητές μαθητές - μαθήτριες ή ακόμη και από φιλάθλους, πριν, κατά την διάρκεια ή και μετά τον αγώνα σε οποιαδήποτε φάση, η Κ.Ο.Ε.Σ.Α.Δ. έχει το δικαίωμα, μετά από εισήγηση της διοργανώτριας του αγώνα Ο.Ε.Σ.Α.Δ., να επιβάλει τον αποκλεισμό αθλητή, ομάδας, αλλά και σχολείου.»
  • > 14.1.8. Η δικαιοδοσία επιβολής αποκλεισμού στις περιπτώσεις των δύο προηγουμένων

παραγράφων είναι για τις Ο.Ε.Σ.Α.Δ. δύο (2) σχολικά χρόνια και για την Κ.Ο.Ε.Σ.Α.Δ. τρία (3) σχολικά χρόνια. Ως πρώτος σχολικός χρόνος λογίζεται ο διανυόμενος »

  • > Επίσης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 10 «Συνοδοί σχολικών Ομάδων» «Κατά τη διάρκεια του αγώνα, στον ειδικό χώρο για τους αναπληρωματικούς μπορούν να ευρίσκονται, ο συνοδός καθηγητής καθώς και ο αρχηγός αποστολής.» «...10.3. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία. 10.4. Όλα τα μέλη των Αγωνόδικων Επιτροπών (διαιτητές, κριτές και γραμματεία), εφόσον έχουν την Δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Επίσης έγοντας υπόχι/η τα οριζόμενα στην αριθιι. 33120/ΓΑ4/28-2-2017/Φ.Ε.Κ. Β/681/2017 υπουργικά απόφαση «Εκδρομές - Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σγολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της Υώρας, «Αρθρο 7-Σγολικές Αθλητικές Δραστηριότητες

Κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους και κατά τις εργάσιμες ημέρες, το Σάββατο ή/και την Κυριακή είναι δυνατό να πραγματοποιούνται μετακινήσεις μαθητών και μαθητριών Γυμνασίων, Ειδικών Γυμνασίων, Λυκείων (ΓΕ.Λ. - ΕΠΑΛ), Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων, Ειδικών Επαγγελματικών Λυκείων και Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ως εξής:

α) Εντός ορίων της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των ενδοσχολικών αγώνων, των αγώνων ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ, των Πανελλήνιων Αγώνων Λυκείων καθώς και Αθλητικών Προγραμμάτων και Δράσεων εγκεκριμένων από το ΥΠ.Π.Ε.Θ., σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, με έγκριση του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου, έπειτα από ενυπόγραφη συναίνεση του γονέα ή κηδεμόνα. Οι μετακινήσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιούνται εντός ή εκτός ωρολογίου προγράμματος.

β) Εκτός ορίων της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των αγώνων ΑθλοΠΑΙ- ΔΕΙΑΣ, των Πανελλήνιων Αγώνων Λυκείων, καθώς και Αθλητικών Προγραμμάτων και Δράσεων εγκεκριμένων από το ΥΠ.Π.Ε.Θ., σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τις εγκεκριμένες προκηρύξεις των Οργανωτικών Επιτροπών Σχολικών Αγώνων, με έγκριση του οικείου Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στις μετακινήσεις αυτές συμμετέχουν συγκεκριμένοι μαθητές/μαθήτριες ή ομάδες μαθητών και μαθητριών του σχολείου, έπειτα από ενυπόγραφη συναίνεση του γονέα ή κηδεμόνα και σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, γ) Στο εξωτερικό για συμμετοχή σε Διεθνείς Σχολικές Αθλητικές Δραστηριότητες και Αγώνες με απόφαση της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ., ύστερα από εισήγηση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων (Κ.Ο.Ε.Σ.Α.Δ.). Για τις ανωτέρω μετακινήσεις, εντός ή εκτός ορίων της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ισχύουν τα οριζόμενα στην με αριθμ. πρωτ 190677/Δ5/2016 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 3754/τ.Β V21.11.2016) με θέμα: «Αθλητικές

Δραστηριότητες σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτερο-βάθμιας Εκπαίδευσης» και την με αριθμ. πρωτ. 220861/Δ5/23.12.2016 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 4561/τ.Β730.12.2016) διόρθωση αυτής...»

Σύμφωνα με τα παραπάνω τους αθλητικούς χώρους κατά τη διάρκεια των σχολικών αγώνων μπορούν να παρευρίσκονται μόνον:

  1. 1. Οι μαθητές-αθλητές
  2. 2. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί
  3. 3. Οι αρχηγοί αποστολής
  4. 4. Όλα τα μέλη των Αγωνόδικων Επιτροπών.

Επισημαίνεται ιδιαιτέρως ότι δεδομένης της πρόβλεψης, όπως παραπάνω, της δυνατότητας αποκλεισμού αθλητή, ομάδας αλλά και σχολείου σε περίπτωση επεισοδίων από μαθητές-αθλητές αλλά και από φιλάθλους, και δεδομένων των ειδικότερων καθηκόντων των εκπαιδευτικών να τηρούν τις κείμενες διατάξεις και οδηγίες αλλά και, ιδίως, να ενδιαφέρονται για τις συνθήκες της ζωής των μαθητών τους και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, και ιδίως των ειδικότερων καθηκόντων να λαμβάνουν υπόψη παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους και να υιοθετούν κατάλληλες παιδαγωγικές ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα (άρθρο 36 παρ. 7, 8-10 και 13 της αριθμ. Φ.353.1 ./324/105657/Δ1/8-10-2002/Φ.Ε.Κ. Β/1340/2002 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός των ειδικότερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των περιφερειακών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των διευθυντών και υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων και ΣΕΚ και των συλλόγων διδασκόντων», όπως ισχύει) καλούνται οι σύλλογοι διδασκόντων αλλά και όλοι οι συντελεστές της παιδαγιογικής διαδικασίας να

επιδείξουν ιδιαίτερη επιμέλεια και πρόνοια για την προστασία των μαθητών και την αποφυγή οποιουδήποτε πιθανού προβλήματος, που θα προκύψει από τυχόν παρελπίδα μετακίνηση μαθητών-μη αθλητών.

Β. Επιπροσθέτως παρακαλούμε να επισημανθεί στους Συλλόγους Διδασκόντων ότι η διεξαγωγή των σχολικών αγώνων αποτελεί σχολική διαδικασία και δραστηριότητα και ως εκ τούτου : α) 0 Σύλλογος Διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας θα πρέπει να συντάσσει πρακτικό το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες μαθητών και μαθητριών οι οποίες θα συμμετέχουν στους Πανελλήνιους Σχολικούς αγώνες Λυκείων.

β) Επιπροσθέτως θα συντάσσεται πρακτικό, πριν από κάθε αγώνα, ορίζοντας τον συνοδό της ομάδας και έναν εκπαιδευτικό ως αρχηγό . Επίσης θα αναγράφονται και τα ονόματα των μαθητών και μαθητριών βάση της κατάστασης συμμετοχής, γ) Κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Οργανωτικής Επιτροπής Σχολικής Αγώνων & Δραστηριοτήτων - Ο.Ε.Σ.Α.Δ κατά την συνεδρίαση της 18ης Φεβρουάριου 2019, στους αγωνιστικούς χώρους που θα πραγματοποιούνται οι σχολικοί ανώνες επιτρέπεται να παρευρίσκονται μόνο οι μαθητές - αθλητές και οι μαθήτριες- αθλήτριες με τους συνοδούς τους.

Παρακαλούνται οι κ. Διευθυντές/ντριες, των συμμετεχόντων σχολικών μονάδων, να ενημερώσουν το Σύλλογο Διδασκόντων, τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής και τους μαθητές - μαθήτριες, ώστε να διεξαχθούν οι αγώνες ομαλά , στο πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι» και παράλληλα να υιοθετηθούν οι πλέον κατάλληλες παιδαγωγικές ενέργειες, ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας".

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech