Το φιάσκο που οδήγησε στη δολοφονία του Μιχάλη- Ολο το χρονικό

Τετάρτη, Αύγουστος 9, 2023 - 12:10πμ
Τον δολοφόνησαν μέσα στη χώρα του, μέσα στη γειτονιά του

Τα τρία Δελτία Πληροφοριών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους που αποκαλύπτουν ότι οι αρχές γνώριζαν για την άφιξη των Κροατών χούλιγκαν στην Ελλάδα έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Το πρώτο έγγραφο αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στην Υπηρεσία μας από πηγή συνήθους αξιοπιστίας και οι οποίες διαρκώς ελέγχονται, στη χώρα μας θα αφιχθεί ικανός αριθμός (περίπου 100)οργανωμένων οπαδών της  DINAMO ZAGREB (Bad Blue Boys), κάποιοι εκ των οποίων θα φιλοξενηθούν από οπαδούς της ομάδας του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ, με τους οποίους είναι αδελφοποιημένοι και διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις και επικοινωνία, και κάποιοι διαμένουν σε διάφορα καταλύματα Airbnb, κυρίως πλησίον της Λ.Αλεξάνδρας. Επιπλέον, ενδέχεται μικρός αριθμός αυτών να φιλοξενηθούν στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΝ.ΚΙ επί της Λ. Αλεξάνδρας αρ. 115, τα οποία αναμένεται να ανοίξουν απογευματινές ώρες της 07/08/2023 και να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός ατόμων». 

Το δεύτερο έγγραφο αναφέρει:
ΘΕΜΑ: «Αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ Α.Ε.Κ – GNK Dinamo Zagreb» 

ΣΧΕΤ.: Το υπ’αριθ. 2592/23/1551500 από 07/08/2023 έγγραφό μας μέσω Pol. 

Α. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 

Σε συνέχεια ανωτέρω σχετικού και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που περιήλθαν στην Υπηρεσία μας, οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας της Α.Ε.Κ έχουν πληροφορηθεί για την έλευση των οπαδών της ομάδα της GNK Dinamo Zagreb, γεγονός που έχει προκαλέσει αναβρασμό στις τάξεις τους και συζητούν για δικές τους ενέργειες. 

Β. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 

Η Υπηρεσία μας παρακολουθεί το θέμα και για οτιδήποτε νεότερο θα επανέλθουμε συμπληρωματικά. 

Αθήνα, 07/08/2023

Το τρίτο έγγραφο περιλαμβάνει τα παρακάτω:
ΘΕΜΑ: «Αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ Α.Ε.Κ – GNK Dinamo Zagreb» 

ΣΧΕΤ.: α. Το υπ’αριθ. 2592/23/1551500 από 07/08/2023 έγγραφό μας μέσω Pol. 

β. Το υπ’αρθμόν 2592/23/1557584  από 07/08/2023 έγγραφό μας μέσ Pol.

Α. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 

Σε συνέχεια ανωτέρω σχετικών και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που περιήλθαν στην υπηρεσία μας από ανοιχτές πηγές, οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας της ΑΕΚ απευθύνουν κάλεσμα στους οπαδούς της ομάδας να συγκεντρωθούν στον εξωτερικό χώρο (πέταλο) του γηπέδου OPAP ARENA σήμερα και από τις 19:00 ώρα με πρόφαση την διανομή εισιτηρίων διαρκείας. 

Β. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 

Η υπηρεσία μας παρακολουθεί το θέμα και για οποιαδήποτε νεότερο θα επανέλθουμε συμπληρωματικά. 

Αθήνα, 07/08/2023

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Οι 150 χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ διήνυσαν περισσότερα από 470 χιλιόμετρα εντός της ελληνικής επικράτειας, μέχρι να φτάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της Δευτέρας.
Η ΕΛ.ΑΣ., παρότι είχε ενημερωθεί εγκαίρως από τις αρχές του Μαυροβουνίου (είχαν περάσει τα δικά τους σύνορα στις 3 τα ξημερώματα), δεν απέτρεψε την καταδρομική επίθεση έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ και επομένως τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη.
Οι Κροάτες μπήκαν στην Ελλάδα από την Αλβανία -οι περισσότεροι από το τελωνείο της Κακαβιάς και μία μικρότερη ομάδα από την Κρυσταλλοπηγή. Κινήθηκαν νότια, μέσω της Ιονίας Οδού, και σε τουλάχιστον ένα σημείο της διαδρομής Έλληνες αστυνομικοί τους εντόπισαν και τους ακολούθησαν.
Παραμένει άγνωστο γιατί δεν τους εμπόδισαν να φτάσουν στην Αθήνα.
Η συνέχεια είναι περισσότερο περίπλοκη, καθώς φέρεται να χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες πριν συναντηθούν στον ΗΣΑΠ με χούλιγκαν του Παναθηναϊκού και κινηθούν όλοι μαζί προς τη Νέα Φιλαδέλφεια.

DNA

Το DNA, θα λύσει τον γρίφο της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή και θα δώσει στους αστυνομικούς τον μαχαιροβγάλτη οπαδού της Ντινάμο Ζάγκρεμπ που «πήρε» τη ζωή του οπαδού της ΑΕΚ.
Οι αναλυτές της Ασφάλειας, είναι πεπεισμένοι πως ο δολοφόνος με το μαχαίρι, είναι ανάμεσα στους 98 που συνελήφθησαν όμως αυτό που θέλουν είναι να τον τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί με αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία.
Σε αυτό, συνδράμει το γεγονός ότι ο δολοφόνος, άφησε πάνω στον νεαρό οπαδό της ΑΕΚ, το DNA του.
Έτσι, ξεκίνησε μια διαδικασία ταυτοποίησης απο τις αρχές, λαμβάνοντας γενετικό υλικό από όλους τους συλληφθέντες, το οποίο θα συγκριθεί με αυτό που βρέθηκε στα ρούχα και πάνω στον άτυχο νέο από την Ελευσίνα.
Βέβαια, ο δολοφόνος του Μιχάλη, φρόντισε μετά τη «σφαγή» του 29χρονου να εξαφανίσει το μαχαίρι το οποίο παρά τις έρευνες της Αστυνομίας δεν βρέθηκε πουθενά.
Την ίδια ώρα λαμβάνουν καταθέσεις από όσους βρίσκονταν στο σημείο ενώ στο μικροσκόπιο έχει μπει και βιντεοληπτικό υλικό. Τις έρευνες, διεξάγει το τμήμα Καταπολέμησης Αθλητικής Βίας με συνδρομή αξιωματικών του Ανθρωποκτονιών.
«Πηγές»οτι η συγκεκριμένη υπηρεσία, σε ό,τι αφορά στο επίπεδο πληροφόρησης όπως αποκάλυψε και το newsit.gr, γνώριζε την κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν και ενημέρωνε εγγράφως τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να επιληφθούν. Όμως, η αποτυχία της επιχείρησης και ο θάνατος του 29χρονου «παρέσυρε» σε απομάκρυνση και τον προιστάμενο της υπηρεσίας ενώ οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν πως στο κομμάτι της προσωποίησης των ευθυνών, έπεται συνέχεια.

ΣΥΡΙΖΑ

Πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις νέες δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, για τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.
«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου δεν βρήκε καμία δική του πολιτική ευθύνη για το φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ., που είχε ως αποτέλεσμα την άγρια δολοφονία ενός νέου ανθρώπου στην Νέα Φιλαδέλφεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
«Ίσως δεν πρόλαβε να ενημερωθεί ότι ο ίδιος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία προηγουμένως είχε καταλογίσει "τραγική αποτυχία"».
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει πως σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα «ο κ. Οικονόμου θα αποτελούσε ήδη παρελθόν. Είναι προφανές, όμως, ότι έχει την στήριξη του κ. Μητσοτάκη για να παραμένει στην θέση του σαν να μην έχει συμβεί τίποτα».
Τέλος, τονίζει πως «Δίπλα στην αδιαφορία, την αδράνεια και την ασύλληπτη ανικανότητα, ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε την ανευθυνότητα, που επιτείνει την ανασφάλεια των πολιτών μετά τα όσα σοκαρίστηκα συνέβησαν χθες».

H MAXH TΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Πάνω από μία ώρα έδιναν μάχη οι γιατροί για να επαναφέρουν στη ζωή τον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή, τον οπαδό – θύμα της άγριας δολοφονίας από Κροάτες χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια. 

Οι δολοφόνοι του «κάρφωσαν» μαχαιριά στο μπράτσο, με αποτέλεσμα να πεθάνει από ακατάσχετη αιμορραγία.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου, ο 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ, που έπεσε νεκρός από τη μαχαιριά χούλιγκαν, διακομίστηκε στις 23.45 σε ανακοπή νεκρός με ασθενοφόρο  στον «Ερυθρό Σταυρό» από τη Νέα Φιλαδέλφεια, διασωληνώθηκε κι έγινε ΚΑΡΠΑ έως τις 01:20 hrs.

Δυστυχώς, όμως, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των γιατρών, ο 29χρονος δεν επανήλθε στη ζωή.

Στο μεταξύ, τέσσερα άτομα συνεχίζουν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός μετά τα φονικά επεισόδια. 

Πρόκειται για δύο Έλληνες και δύο αλλοδαπούς που βρίσκονται εκτός κινδύνου, ενώ στο ίδιο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους νοσηλεύεται και η μητέρα του αδικοχαμένου νεαρού.

Η ΜΑΝΑ

Στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» νοσηλεύεται η μητέρα του 29χρονου Μιχαλή Κατσουρή, του θύματος της δολοφονικής επίθεσης από Κροάτες χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η μητέρα του άτυχου 29χρονου νοσηλεύεται με συμπτώματα εμφράγματος.
Η γυναίκα πήγε στο νοσοκομείο από μόνη της, καθώς ένιωσε έντονη αδιαθεσία.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για όσα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη στην Εισαγγελία Εφετών και Πρωτοδικών Αθηνών.

Η κυρία Αδειλίνη ζητάει από τις εισαγγελικές αρχές να μεριμνήσουν «για τον ενδελεχή έλεγχο της υπόθεσης και τη σε βάθος και με πληρότητα έρευνα, καθώς και την εξαντλητική συλλογή των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων, προκειμένου αφενός μεν να εξακριβωθούν τα στοιχεία του δράστη της ανθρωποκτονίας  με πρόθεση, αφετέρου δε να διερευνηθεί η διάπραξη και άλλων εγκλημάτων».

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητάει επίσης να διερευνηθεί βάση δημοσιευμάτων του τύπου το γεγονός ότι «οι Κροάτες εντοπίσθηκαν στην εθνική οδό από την ΕΛΑΣ και τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση, κατάφεραν να διαφύγουν και να καταφθάσουν στον τόπο του εγκλήματος».

ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΕΙΣ

Την καρατόμηση επτά αξιωματικών της ΕΛΑΣ μετά τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη από Κροάτες χούλιγκανς και Έλληνες συνεργούς τους ανακοίνωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου μετά από τα δραματικά γεγονότα το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Μεταξύ τους ο επικεφαλής της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας.

Ο κ. Οικονόμου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον άτυχο 29χρονο, ενώ ξεκαθάρισε πως θα ακολουθήσουν κι άλλες απομακρύνσεις και μετακινήσεις στην Αστυνομία, καθώς έκανε λόγο για «ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο περιστατικό», αναφερόμενος στη διέλευση των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ από τα σύνορα. Παράλληλα, μίλησε για «αποτυχία» της Αστυνομίας στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής.

Η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη

«Καταρχήν, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του θανόντος. Ενός νέου παιδιού, που έχασε τη ζωή του αδικαιολόγητα, μην πω τζάμπα.

Ο αθλητισμός δεν είναι χώρος βίας και η φίλαθλη ιδιότητα δεν πρέπει να αμαυρώνεται από τον οπαδισμό. Δυστυχώς, πάρα τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε, ιδίως μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να νικήσουμε την οπαδική βία. Θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση αυτή, πιο συστηματικά και πιο εντατικά. Αλλά, προφανώς, χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα, σε κάθε επίπεδο: αθλητικό, εκπαιδευτικό, μορφωτικό, πολιτικό και ευρύτερα κοινωνικό. Είναι η ώρα της συνεργασίας και της προσπάθειας, όχι της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης που δεν προσφέρουν τίποτα: δεν αποκαλύπτουν, δεν δίνουν λύσεις, αλλά περισσότερο συσκοτίζουν και συγκαλύπτουν το πρόβλημα. Πρόβλημα βαθύτατο, ριζικό και πανευρωπαϊκό, αφού στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκονται οπαδοί από διάφορα κράτη, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει διεθνή δίκτυα βίας και δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες.

Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές, πρωτοστατούσης της ΕΛ.ΑΣ, λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα και είναι σε διαρκή διαβούλευση με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, καθώς εκκρεμεί η διεξαγωγή σημαντικών αγώνων της UEFA σε ελληνικό έδαφος τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Όσον αφορά το γεγονός της διέλευσης των οπαδών της Dinamo Zagreb από τα ελληνικά σύνορα, την πορεία τους εντός της Ελλάδας και την τελική άφιξή τους στον τόπο των επεισοδίων, δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Το γεγονός είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο, καθώς είναι σαφώς κατώτερο των δυνατοτήτων και της αποδεδειγμένης ικανότητας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ναι μεν προχώρησε γρήγορα στην προσαγωγή και σύλληψη 98 ατόμων, στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής απέτυχε.

Για αυτό έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, να προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω κινήσεις:

1. Ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους να απομακρυνθεί πάραυτα από τη θέση του και τον τομέα ευθύνης του και να τεθεί στη διάθεση της ΓΑΔΑ.

2. Να απομακρυνθούν άμεσα από τους τομείς ευθύνης τους και να τεθούν στη διάθεση των αντίστοιχων Διευθύνσεων, έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα, οι Επικεφαλής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Γ' Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου - Ιωαννίνων, του Β' Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Α' Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας.

3. Εξυπακούεται, φυσικά, ότι οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις, εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού, δεν θα σταματήσουν εδώ. Για αυτό και, παράλληλα, έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή.

Η έρευνα θα ανατεθεί σήμερα από τον Αρχηγό σε Ανώτατο Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ..

Κλείνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση, ώστε με πολλή και σκληρή δουλειά η ΕΛ.ΑΣ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας στον τομέα της οπαδικής βίας. Αλλά χρειάζεται παράλληλα μια πανστρατιά, σε κάθε επίπεδο.

Αναλυτικά η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου έχει ως εξής: 
«κ. Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών

 κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών

 Εν όψει των σοβαρών επεισοδίων-εκδήλωση σκληρής «οπαδικής βίας», που έλαβαν χώρα το βράδυ της Δευτέρας 7-8-2023 στη Ν.Φιλαδέλφεια, έξω από το γήπεδο της ΠΑΕ ΑΕΚ (επισυνάπτονται σχετικά δημοσιεύματα), με άγριες συμπλοκές, καταστροφές γύρω από το γήπεδο, βόμβες μολότοφ, ρόπαλα κλπ, με αποτέλεσμα πολλούς τραυματισμούς, αλλά ακόμα και το θάνατο οπαδού της ΑΕΚ, παρακαλούμε, ενεργώντας στο πλαίσιο της λειτουργικής σας αρμοδιότητας, με τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, καθώς και την κατ’ άρθρο 32 ΚΠΔ εποπτεία, αναλόγως, τόσο αυτής, όσο και της διενεργούμενης ήδη αυτεπάγγελτης προανάκρισης από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, να μεριμνήσετε για τον ενδελεχή έλεγχο της υπόθεσης και τη σε βάθος και με πληρότητα έρευνα, καθώς και την εξαντλητική συλλογή των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων, προκειμένου αφενός μεν να εξακριβωθούν τα στοιχεία του δράστη της ανθρωποκτονίας  με πρόθεση, αφετέρου δε να διερευνηθεί η διάπραξη και άλλων εγκλημάτων, όπως της εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 ΠΚ), της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων (άρθρο 184 ΠΚ), της διατάραξης κοινής ειρήνης (άρθρο 189 ΠΚ), της έκρηξης (άρθρο 270 παρ.1), της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών (άρθρο 272 ΠΚ),  της επικίνδυνης και της βαριάς σωματικής βλάβης, (άρθρα 309, 310 ΠΚ), της συμπλοκής (άρθρο 313 ΠΚ), της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας (άρθρο 378 ΠΚ), της παράβασης του νόμου περί όπλων (Ν. 2168/93) σε συνδυασμό, κατά περίπτωση και με τις διατάξεις του άρθρου 41 ΣΤ του ν. 2725/1999 κλπ. Για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών των ως άνω πράξεων επιβάλλεται η εξάντληση κάθε νόμιμου δικονομικού μέσου συμπεριλαμβανομένων των διαλαμβανομένων στο άρθρο 254 ΚΠΔ

Να διερευνηθεί επίσης, πώς, ενώ, σύμφωνα με τα συνημμένα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, οι Κροάτες εντοπίσθηκαν στην εθνική οδό από την ΕΛΑΣ και τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση, κατάφεραν να διαφύγουν και να καταφθάσουν στον τόπο του εγκλήματος

  Τέλος να μεριμνήσετε, εκτός των άλλων, για την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού κατά τη διεξαγωγή του αγώνα μεταξύ των ομάδων της ΠΑΕ ΑΕΚ και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Uefa Champions League.»

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ

Μια δολοφονικη καταδρομική επίθεση από τους χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ εκτυλίχθηκε χθες στη Νέα Φιλαδέλφεια που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, φίλου της ΑΕΚ που βρίσκόταν τυχαία στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι χούλιγκαν της Ντιναμό, παρά το γεγονός ότι είχε απαγορευτεί η μετακίνηση οπαδών της ομάδας από την Κροατία και η παρουσία τους στον σημερινό αγώνα με την ΑΕΚ στην OPAP Arena , κατάφεραν να φτάσουν οδικώς στην Αθήνα, συναντήθηκαν με οπαδούς του ΠΑΟ στο σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ, όπου άφησαν τα αυτοκίνητα, μετέβησαν με το τρένο στον σταθμό του ηλεκτρικού στα Πευκάκια και από εκεί με τα πόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου επιτέθηκαν με μανία εναντίον οπαδών της ΑΕΚ, στη συμβολή των οδών Κιουτάχειας και Πατριάρχου Κωνσταντίνου.

Εν τω μεταξύ είχαν κινητοποιηθεί δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες όμως έφτασαν αφού είχαν αρχίσει τα επεισόδια, κατά την διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε σοβαρά από μαχαίρι ένας 29χρονος φίλαθλος της ΑΕΚ, ο οποίος ξεψύχησε λίγο αργότερα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

'Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο άτυχος 29χρονος δέχτηκε χτύπημα με αιχμηρό αντικείμενο στο μπράτσο και πέθανε τελικά από ακατάσχετη αιμορραγία. 'Αλλοι 8 τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα τρεις Έλληνες και πέντε Κροάτες.

Από τους 98 κρατούμενους για την υπόθεση, 84 είναι Κροάτες, ένας Αυστριακός, ένας Βόσνιος, ένας Αλβανός, ένας Γερμανός και δύο Έλληνες βρίσκονται στην Ασφάλεια Αττικής, ενώ οι 8 τραυματίες βρίσκονται φρουρούμενοι στο νοσοκομείο.

Υπενθυμίζεται ότι τα αιματηρά επεισόδια ανέβαλαν την προγραμματισμένη συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου με τον Αλβανό ομόλογο του στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς, ο οποίος επέστρεψε στην Αθήνα προκειμένου να παρακολουθήσει την εξέλιξη της έρευνας, ζητώντας να πέσει άπλετο φως σε όλες τις λεπτομέρειες.

Συγκλονιστική φωτογραφία τραυματία της επίθεσης Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια

Σοκ προκαλούν οι λεπτομέρειες και οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τη φονική επίθεση Κροατών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια με θύμα έναν 29χρονο οπαδό της ΑΕΚ. Κατά τα επεισόδια που έγιναν μπροστά από το OPAP Arena τραυματίστηκαν οκτώ άτομα εκ των οποίων οι τρεις είναι από την Κροατία και έχουν μεταφερθεί στον Ερυθρό Σταυρό.

Μία φωτογραφία από τους τραυματίες έδειξε το πρωί της Τρίτης (8/8) η εκπομπή του Alpha «Alpha Τώρα». Σε αυτή φαίνεται ένας νεαρός άνδρας που φέρει τραύματα στο κεφάλι. Όλο το κρανίο του είναι τυλιγμένο με επιδέσμους ενώ διακρίνεται πως αιμορραγεί.

Στην εικόνα ο άνδρας έχει παραληφθεί από διασωστές και του έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες.

Η ΕΔΕ

Πως μπήκαν οι οπαδοί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ στην Ελλάδα; Πως παρά την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών για το ματς με την ΑΕΚ, κατάφεραν να διασχίσουν τη μισή Ελλάδα και να γίνουν αντιληπτοί από την ΕΛΑΣ στο Κιάτο;
Σε αυτά (και πολλά άλλα) αναπάντητα ερωτήματα θα κληθεί να απαντήσει η ΕΔΕ για τις ενέργειες της Αστυνομίας που αναμένεται να διεξαχθεί από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, όπως αναφέρουν πηγές της Κατεχάκη. Η αστυνομία, στην επίσημη ανακοίνωσή της για τα άγρια επεισόδια που προκάλεσαν χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με αποτέλεσμα θα θάνατο 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, αναφέρει ότι οι Κροάτες είχαν Έλληνες συνεργούς.
Οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, την οποία επρόκειτο να αντιμετωπίσει απόψε (08.08.2023) η ΑΕΚ στο πλαίσιο του 3ου προκριματικού γύρου του Champions League, μπήκαν από την Αλβανία και το κονβόι τους έγινε αντιπληπτό από τις ελληνικές αρχές στο Κιάτο (!).
Ανενόχλητοι, οι Κροάτες χούλιγκαν έφτασαν οδικώς στην Αθήνα, συναντήθηκαν -κατά πληροφορίες- με οπαδούς του ΠΑΟ στο σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ, όπου άφησαν τα αυτοκίνητα, πήραν το τρένο έως τα Πευκάκια και από εκεί με τα πόδια πήγαν στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου επιτέθηκαν με μανία σε οπαδούς της ΑΕΚ, στη συμβολή των οδών Κιουτάχειας και Πατριάρχου Κωνσταντίνου.
Εν τω μεταξύ είχαν κινητοποιηθεί δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες όμως έφτασαν αφού είχαν αρχίσει τα επεισόδια, κατά την διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε σοβαρά από μαχαίρι ένας 29χρονος φίλαθλος της ΑΕΚ, ο οποίος ξεψύχησε λίγο αργότερα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.
Ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής δέχτηκε χτύπημα με μαχαίρι στο μπράτσο και πέθανε τελικά από ακατάστατη αιμορραγία.
Άλλοι 8 τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα τρεις Έλληνες και πέντε Κροάτες.
Από τους 98 κρατούμενους για την υπόθεση, 84 είναι Κροάτες, ένας Αυστριακός, ένας Βόσνιος, ένας Αλβανός, ένας Γερμανός και δύο Έλληνες βρίσκονται στην Ασφάλεια Αττικής, ενώ οι 8 τραυματίες βρίσκονται φρουρούμενοι στο νοσοκομείο.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ξέσπασε πυρκαγιά από βόμβα μολότοφ σε ξερά χόρτα σε ρεματιά επί της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου, η οποία σβήστηκε από την Πυροσβεστική, ενώ τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών για να διαλύσουν τους συμπλεκόμενους, τους οποίους απομόνωσαν και συνέλαβαν.
Τα αιματηρά επεισόδια ανέβαλαν την προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου με τον Αλβανό ομόλογο του στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς, ο οποίος επέστρεψε στην Αθήνα προκειμένου να παρακολουθήσει την εξέλιξη της έρευνας, ζητώντας να πέσει άπλετο φως σε όλες τις λεπτομέρειες.

Η ΑΝΑΒΟΛΗ

Για νωρίς το πρωί ήταν προγραμματισμένη η καθιερωμένη σύσκεψη των ανθρώπων της ΑΕΚ με εκείνους της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, της UEFA και της αστυνομίας στην «Opap Arena» για τα μέτρα ασφαλείας της αναμέτρησης, ωστόσο η Ένωση δεν δέχθηκε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους ανθρώπους της κροατικής ομάδας.

Μέσω του αντιπροέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΠΑΕ, Γιώργου Κοσμά, η ΑΕΚ τόνισε πως θεωρεί υπεύθυνη την Ντιναμό και την ελληνική αστυνομία για όσα έγιναν. Την Ντιναμό καθώς στην Ένωση πιστεύουν πως γνώριζαν τι ετοίμαζαν οι οπαδοί τους, αλλά στη χθεσινή σύσκεψη δεν ανέφεραν τίποτα στους ανθρώπους των «κιτρινόμαυρων» πέρα από το ότι μπορεί να έρθουν κάποιοι στην Αθήνα αλλά και την αστυνομία επειδή άφησε όλους αυτούς να δράσουν ανεξέλεγκτοι.

Όπως όλα δείχνουν το παιχνίδι θα αναβληθεί καθώς είναι αδύνατο να διεξαχθεί κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Η ΦΑΛΑΓΓΑ

Σοβαρά ερωτήματα δημιουργεί το βίντεο που δείχνει τους χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ να κατεβαίνουν την εθνική οδό προς Αθήνα με δεκάδες αυτοκίνητα προκειμένου να φτάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια για να συγκρουστούν με οπαδούς της ΑΕΚ, μία ημέρα πριν το μεταξύ τους παιχνίδι για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League απόψε στις 21:45.

Οδηγοί άλλων αυτοκινήτων καταγράφουν με τρόμο την φάλαγγα των Κροατών χούλιγκανς, κάνοντας λόγο για «μαύρους», ξυρισμένα κεφάλια.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στις εθνικές οδούς επιτηρείται από κάμερες παρακολούθησης και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι προφανές ότι πρόκειται για οργανωμένη μετακίνηση οπαδών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στην εθνική οδό οι Κροάτες εντοπίστηκαν από την Ασφάλεια και τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση, όμως φαίνεται πως έδρασαν βάσει οργανωμένου σχεδίου, γιατί φτάνοντας στην Αττική Οδό τα αυτοκίνητα σκορπίστηκαν και μεγάλος αριθμός κατευθύνθηκε στον σταθμό του ΗΣΑΠ Ειρήνη.

Εκεί οι Κροάτες και επιβιβάστηκαν στο τρένο και κατέβηκαν στον σταθμό Πευκάκια, από όπου κινήθηκαν με τα πόδια προς τη Νέα Φιλαδέλφεια.

ENHMEΡΗ Η ΕΛΑΣ

"Πέφτουν κεφάλια", όχι όμως όλα όσα πραγματικά πρέπει να "πέσουν" στην Ελληνική Αστυνομία, μετά την πρωτοφανή και παταγώδη αποτυχία της να προλάβει και να αποτρέψει την αιματηρή συμπλοκή χούλιγκαν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ "OPAP ARENA", στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το αδιανόητο για το οποίο η Αστυνομία δεν έχει καμία επίσημη απάντηση είναι πως η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας στην Ασφάλεια Αττικής -ο επικεφαλής της οποίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα- είχε ενημερώσει όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες για τις προθέσεις των οπαδών της Ντιναμό δύο ημέρες πριν τα γεγονότα.

Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν η ΕΛ.ΑΣ. να είχε πλήρη γνώση για τις προθέσεις των Κροατών χούλιγκαν, να γνώριζε για το ραντεβού τους με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού σε συγκεκριμένους χώρους (που επίσης, είχαν προσδιοριστεί), όπως και για το κάλεσμα των οπαδών της ΑΕΚ έξω από την "OPAP ARENA" και να μην είχε λάβει τα μέτρα της;

Το ζήτημα είναι τεράστιο, καθώς εκθέτει την χώρα μας διεθνώς. Βεβαίως οι υπεύθυνοι είναι πολλοί περισσότεροι από τις Τροχαίες Αυτοκινητοδρόμων και τα σύνορα, αφού οι μόνοι ένστολοι που αντιλήφθηκαν την ύπαρξή των χούλιγκαν, ήταν μία περίπολος της Αθλητικής Βίας στην Αττική Οδό.

Αποτέλεσμα αυτής της άνευ προηγουμένου ανικανότητας της ΕΛ.ΑΣ. που προκάλεσε ακόμα και την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, είναι να χάσει την ζωή του ένας 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ, από πολλαπλά πλήγματα από μαχαίρι. Τραυματίστηκαν εν τω μεταξύ, άλλα 8 άτομα (τρεις Έλληνες και πέντε Κροάτες).

Μόλις αντιλήφθηκαν ότι τους ακολουθούσαν αστυνομικοί, οι περισσότεροι από 200 χούλιγκαν 'έσπασαν' την αυτοκινητοπομπή, χωρίστηκαν και μπήκαν σε διαφορετικούς δρόμους για αντιπερισπασμό, ώστε να ξεφύγουν.

Η προσπάθεια τους ήταν επιτυχημένη. Κάποια μέλη τους χρησιμοποίησαν το ΜΕΤΡΟ, για να μεταβούν στον σταθμό "Ειρήνη" και να συναντηθούν με οπαδούς του Παναθηναϊκού, πριν συνεχίσουν με κατεύθυνση τη Νέα Φιλαδέλφεια. Άλλοι έφτασαν στο ίδιο σημείο με τα αυτοκίνητά τους, τα στάθμευσαν -σαν να μην έτρεχε τίποτα- και ξεκίνησαν τις επιθέσεις με τα ρόπαλα, τις φωτοβολίδες και τα μαχαίρια.

Η Αστυνομία επενέβη με χαρακτηριστική καθυστέρηση. Ήταν ήδη αργά, καθώς είχε χαθεί μια ζωή.

Μάλιστα, υπάρχει πληροφορία, ότι οι πρώτοι χούλιγκαν έφτασαν στο σημείο της συμπλοκής, όταν ακόμη βρισκόταν σε εξέλιξη η προπόνηση των δύο ομάδων για τον αγώνα του γ' προκριματικού γύρου του UEFA Champions League, που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη 8/8.

Αποχώρησαν και, όταν έφυγαν οι ομάδες συνοδεία αστυνομικών, επέστρεψαν και ξεκίνησαν τα επεισόδια -λίγο πριν τις 11 το βράδυ-, με οργανωμένες επιθέσεις εναντίον οπαδών της ΑΕΚ έξω από το γήπεδο και προκάλεσαν και αρκετές φθορές πέριξ του γηπέδου.

Συνολικά συνελήφθησαν 98 άτομα, εκ των οποίων οι 8 τραυματίες που νοσηλεύονται φρουρούμενοι, 84 Κροάτες, 2 Έλληνες, ένας Αυστριακός, ένας Γερμανός, ένας Βόσνιος και ένας Αλβανός. Για όλους τους συλληφθέντες σχηματίζεται δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς χώρους.

Βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση της Ασφάλειας για να εντοπιστούν και να προσαχθούν και οι υπόλοιποι Κροάτες που διαφεύγουν της σύλληψης, όπως επίσης έχουν τοποθετηθεί αστυνομικοί πέριξ των σταθμευμένων αυτοκινήτων με κροατικές πινακίδες, στην Νέα Φιλαδέλφεια, ώστε με το που εμφανιστούν να τα παραλάβουν, να συλληφθούν.

Οργή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τους χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ.
Την "καρατόμηση" επτά αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και την εντολή για διενέργεια ΕΔΕ, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Οικονόμου με δήλωση στην οποία αναφέρει:

"Καταρχήν, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του θανόντος. Ενός νέου παιδιού, που έχασε τη ζωή του αδικαιολόγητα, μην πω τζάμπα.

Ο αθλητισμός δεν είναι χώρος βίας και η φίλαθλη ιδιότητα δεν πρέπει να αμαυρώνεται από τον οπαδισμό. Δυστυχώς, πάρα τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε, ιδίως μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να νικήσουμε την οπαδική βία.

Θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση αυτή, πιο συστηματικά και πιο εντατικά. Αλλά, προφανώς, χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα, σε κάθε επίπεδο: αθλητικό, εκπαιδευτικό, μορφωτικό, πολιτικό και ευρύτερα κοινωνικό.

Είναι η ώρα της συνεργασίας και της προσπάθειας, όχι της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης που δεν προσφέρουν τίποτα: δεν αποκαλύπτουν, δεν δίνουν λύσεις, αλλά περισσότερο συσκοτίζουν και συγκαλύπτουν το πρόβλημα.

Πρόβλημα βαθύτατο, ριζικό και πανευρωπαϊκό, αφού στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκονται οπαδοί από διάφορα κράτη, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει διεθνή δίκτυα βίας και δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες.

Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές, πρωτοστατούσης της ΕΛ.ΑΣ, λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα και είναι σε διαρκή διαβούλευση με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, καθώς εκκρεμεί η διεξαγωγή σημαντικών αγώνων της UEFA σε ελληνικό έδαφος τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Όσον αφορά το γεγονός της διέλευσης των οπαδών της Dinamo Zagreb από τα ελληνικά σύνορα, την πορεία τους εντός της Ελλάδας και την τελική άφιξή τους στον τόπο των επεισοδίων, δεν θα μασήσω τα λόγια μου.

Το γεγονός είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο, καθώς είναι σαφώς κατώτερο των δυνατοτήτων και της αποδεδειγμένης ικανότητας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ναι μεν προχώρησε γρήγορα στην προσαγωγή και σύλληψη 98 ατόμων, στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής απέτυχε.

Για αυτό έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, να προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω κινήσεις:

1. Ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους να απομακρυνθεί πάραυτα από τη θέση του και τον τομέα ευθύνης του και να τεθεί στη διάθεση της ΓΑΔΑ.

2. Να απομακρυνθούν άμεσα από τους τομείς ευθύνης τους και να τεθούν στη διάθεση των αντίστοιχων Διευθύνσεων, έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα, οι Επικεφαλής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Γ’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων, του Β’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας.

3. Εξυπακούεται, φυσικά, ότι οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις, εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού, δεν θα σταματήσουν εδώ. Για αυτό και, παράλληλα, έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή.

Η έρευνα θα ανατεθεί σήμερα από τον Αρχηγό σε Ανώτατο Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ..

Κλείνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση, ώστε με πολλή και σκληρή δουλειά η ΕΛ.ΑΣ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας στον τομέα της οπαδικής βίας. Αλλά χρειάζεται παράλληλα μια πανστρατιά, σε κάθε επίπεδο".

ΣΥΡΙΖΑ

Για το νέο περιστατικό οπαδικής βίας στη Νέα Φιλαδέλφεια, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός 29χρονου, εξέδωσε ανακοίνωση η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: Ένα περιστατικό που δεν το χωράει ο νους. Ένας νεαρός άντρας νεκρός, ένα ακόμα θύμα της οπαδικής βίας.

Κροάτες hooligans, γνωστοί για τις ακροδεξιές αναφορές τους και για αντίστοιχες επιθέσεις στο παρελθόν, ενόψει του σημερινού αγώνα της ομάδας τους με την ΑΕΚ, ξεκίνησαν με αυτοκίνητα με κροατικές πινακίδες από τη χώρα τους, πέρασαν τα σύνορα χωρίς πρόβλημα ενώ είχε απαγορευτεί η μετακίνηση οπαδών, έφτασαν ανενόχλητοι στη Νέα Φιλαδέλφεια και άρχισαν να σκορπούν το χάος, με την αστυνομία να μην είναι πουθενά.

Οι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ φαίνεται να είχαν συνεννοηθεί με οπαδούς ελληνικής ομάδας και πως έδρασαν από κοινού.

Ο απολογισμός του χάους που δημιούργησαν ανενόχλητοι οι hooligans είναι τραγικός. Ένας νέος νεκρός, 8 ακόμα τραυματισμένοι άνθρωποι, και πολλές υλικές ζημιές.

 Το μέγεθος της εγκληματικής ανικανότητας είναι ασύλληπτο. Οι ευθύνες της ελληνικής αστυνομίας μεγάλες, καθώς θα έπρεπε να είχε δράσει νωρίτερα. Υπήρχαν απ΄ό,τι φαίνεται πληθώρα στοιχείων και προειδοποιήσεων για την κάθοδο αυτή.

Όσο το τυφλό οπαδικό μίσος δεν καταστέλλεται, η τραγική λίστα θα μεγαλώνει και ο κύκλος βίας θα συνεχίζεται.

Όσο οι ακροδεξιές εγκληματικές ομάδες διεισδύουν στο οπαδικό κίνημα, τόσο ο θα τροφοδοτείται ο φανατισμός, η μισαλλοδοξία και η βία.

Αυτή είναι η κύρια ευθύνη για όλους μας σήμερα. Να μπει τέλος στον τυφλή οπαδική βία, αλλά και να αποκοπεί και να αντιμετωπιστεί η δράση των ακροδεξιών κύκλων στο χώρο του αθλητισμού. Παράλληλα είναι αυτονόητη η απαίτηση να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλα τα επίπεδα.

Συλλυπητήρια και κουράγιο στην οικογένεια του δολοφονημένου νέου.

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Επτά Κροάτες συνελήφθησαν το απόγευμα της Τρίτης στα σύνορα των Ευζώνων, μετά τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, από χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που σημειώθηκαν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και οδήγησαν στο θάνατο του 29χρονου Μιχάλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επτά Κροάτες επιχείρησαν να διαφύγουν από τη χώρα ενώ στο βαν τους, βρέθηκαν μαχαίρια και ρόπαλα.
Την ίδια ώρα, αλβανικά μέσα κάνουν λόγο για την σύλληψη ενός ακόμα Κροάτη. 19 ετών, στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς. Αποκλειστικές πηγές ανέφεραν στο Top Channel ότι ο Κροάτης χούλιγκαν προσπάθησε να φύγει από την Ελλάδα, αλλά συνελήφθει στο ελληνικό συνοριακό σημείο.
Του πέρασαν χειροπέδες και πριν από λίγα λεπτά οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα των Ιωαννίνων όπου θα ανακριθεί.

ΟΠΑΔΟΙ

Σοκ έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη όσα έλαβαν χώρα το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια με αποτέλεσμα ένας 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ να χάσει τη ζωή του από επίθεση χούλιγκαν.

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν επίσης οι ενέργειες της ΕΛΑΣ, η οποία επί της ουσίας ήταν απούσα, παρότι ήταν ενήμερη δύο ημέρες πριν την "κάθοδο" των Κροατών φασιστών.

Συγκεκριμένα, το αδιανόητο για το οποίο η Αστυνομία δεν έχει καμία επίσημη απάντηση είναι πως η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας στην Ασφάλεια Αττικής -ο επικεφαλής της οποίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα- είχε ενημερώσει όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες για τις προθέσεις των οπαδών της Ντιναμό δύο ημέρες πριν τα γεγονότα.

Η αναμέτρηση της Ένωσης με την κροατική ομάδα δεν θα διεξαχθεί σήμερα (8/8), με την επίσημη ανακοίνωση της UEFA να απομένει για την αναβολή του παιχνιδιού, ωστόσο δεν αναμένεται να συμβεί κάτι αντίστοιχο με τον αγώνα του Παναθηναϊκού με την Μαρσέιγ (9/8, 21:00).

Αν και εκφράστηκαν σενάρια για το ενδεχόμενο αναβολής και της αναμέτρησης των πράσινων με τους Γάλλους, τέτοιο θέμα δεν τίθεται προς ώρας και το ματς αναμένεται να κάνει σέντρα κανονικά.

Μετά το επιτελικό μπάχαλο που προηγήθηκε, η ΕΛΑΣ τώρα προχωρά σε αυξημένα μέτρα για το ματς της Λεωφόρου, καθώς υπάρχουν πληροφορίες που έρχονται ξένοι χούλιγκαν εκ νέου στη χώρα μας. Η UEFA θα έχει στη Λεωφόρο δύο παρατηρητές, μιας και οπαδοί της Μαρσέιγ είναι "αδελφοποιημένοι" με αυτούς της ΑΕΚ, ενώ ενδέχεται κάποιοι από αυτούς να έρθουν στη χώρα μας, παρά την απαγόρευση μετακινήσεων οπαδών. Πρακτικά, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια τόσο εντός του γηπέδου, όσο και περιμετρικά.

Γίνονται συνεχώς έλεγχοι μη τυχόν περάσουν οχήματα με Γάλλους οπαδούς και ήδη έχει ελεγχθεί ένα αυτοκίνητο στα διόδια Ελευσίνας, όπου διαπιστώθηκε πως επέβαινε μία παρέα γυναικών από την Γαλλία, που ερχόταν όμως για να παρακολουθήσει έναν αγώνα ράλι. Πληροφορίες επίσης υπάρχουν και για έλευση οπαδών της Λιβόρνο που και αυτοί είναι αδελφοποιημένοι με εκείνους της ΑΕΚ, αλλά και άλλων ομάδων μέσα από πυρήνες "Ultras".

Θυμίζουμε πως στα επεισόδια της Δευτέρας με τη δολοφονική επίθεση των Κροατών, υπήρχαν και οπαδοί του Παναθηναϊκού. Παράλληλα, η ΕΛΑΣ έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στην Αθήνα για εντοπισμό οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που ενδεχομένως έχουν διαφύγει από τη Νέα Φιλαδέλφεια. Συνολικά έγιναν 98 συλλήψεις ατόμων που εμπλέκονται στα επεισόδια, ενώ δεν υπάρχει ακριβής αριθμός εκτίμησης για όσους ενεπλάκησαν, καθώς υπήρχαν και Έλληνες "συνεργοί".

Υποστήριξη: SilkTech