Γιατί ο Πελέ δεν έπαιξε ποτέ σε ευρωπαϊκή ομάδα

Κυριακή, Ιανουάριος 1, 2023 - 10:00πμ
O «εθνικός θησαυρός» της Βραζιλίας

Ο θρυλικός Πελέ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, γεμίζοντας με θλίψη το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς ένας ήρωας εκατομμυρίων φιλάθλων θα παίζει πλέον μπάλα στον ουρανό.
Ο Πελέ είναι ο απόλυτος ποδοσφαιρικός ήρωας στη Βραζιλία και όχι μόνο. Κατέκτησε τρία Μουντιάλ (1958, 1962, 1970) με την Εθνική Βραζιλίας, όμως αρκετοί ήταν εκείνοι που τον αμφισβήτησαν παρά τους άθλους του με το επιχείρημα πως δεν αγωνίστηκε ποτέ σε ευρωπαϊκή ομάδα.
Δεδομένα ο συντελεστής δυσκολίας στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης ήταν και είναι υψηλότερος σε σχέση με το πρωτάθλημα της Βραζιλίας, όπου ο Πελέ σάρωσε με τη φανέλα της Σάντος.
Ο Πελέ, όμως, δεν έπαιξε στην Ευρώπη όχι επειδή δεν υπήρχαν προτάσεις από συλλόγους. Ο Βραζιλιάνος «πάνθηρας» παρέμεινε στη Σάντος 19 χρόνια λόγω της μεγάλης του αγάπης για την ομάδα, αλλά και λόγω της απαγόρευσης που ασκούσε η κυβέρνηση της χώρας, μιας και ο πρόεδρός της Ζάνιο Κουάδρος το 1961 τον κήρυξε «εθνικό θησαυρό», για να τον εμποδίσει να φύγει.
Η πορεία του και τα ρεκόρ
Αγωνίστηκε ως δεύτερος επιθετικός. Η τεχνική κατάρτιση και η αθλητικότητά του επαινέθηκαν παγκοσμίως, και κατά τη διάρκεια της καριέρας του ήταν γνωστός για την άριστη ντρίμπλα και πάσα του, την εξαιρετική του ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι, την δημιουργικότητά του, αλλά και την μεγάλη του έφεση στο σκοράρισμα.
Έπαιξε για 19 χρόνια στη Σάντος (1956-1974) με τον εντυπωσιακό απολογισμό των 658 τερμάτων σε 639 αναμετρήσεις! Στην συνέχεια πήγε στις ΗΠΑ για να παίξει επί τρία χρόνια στον Κόσμο της Νέας Υόρκης (37 γκολ σε 64 συμμετοχές), του οποίου ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος το 2010.
Ο Πελέ τελείωσε την πολυετή καριέρα του με τον Κόσμο της Νέας Υόρκης.
Επίσημα, ο «Βασιλιάς του Ποδοσφαίρου» πέτυχε 753 γκολ σε 813 παιχνίδια. Από αυτά, τα 77 (σε 91 αγώνες) με την εθνική Βραζιλίας, αριθμός που τον κρατάει ακόμα στην κορυφή των σκόρερ της selesao, πλέον όμως από το Μουντιάλ του Κατάρ, μαζί με τον Νεϊμάρ. Εκείνος και όχι μόνο, συνηθίζει να αναφέρει τον αριθμό 1283 μιλώντας για τα γκολ, υπολογίζοντας εκείνα σε ανεπίσημα παιχνίδια (1281 σε 1363 παιχνίδια σύμφωνα με την FIFA).
Μεταξύ άλλων, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ επίτευξης χατ-τρικ (92), έχει θέση στο βιβλίο «Guinness World Records» για τα ρεκόρ-γκολ και το ρεκόρ για τον μικρότερο σε ηλικία ποδοσφαιριστή που έπαιξε σε τελικό Μουντιάλ και κατέκτησε το τρόπαιο, καθώς το 1958 στον αγώνα με την Σουηδία, ήταν 17 ετών και 249 ημερών!
Κατέκτησε τρία Μουντιάλ (1958, 1962, 1970) με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας, με πρώτο, εκείνο στην Σουηδία, σε ηλικία 17 ετών και 9 μηνών.

Υποστήριξη: SilkTech