Το νέο εγχείρημα των αδελφών Βουκελάτου (ΦΩΤΟ)

Πέμπτη, Μάιος 27, 2021 - 4:00μμ
(photo Κώστας Σαρακίνης)

Η Πάτρα έχει μακρά ιστορία στην ελληνική ποδηλασία, με μεγάλα ονόματα και ένα ιστορικό ποδηλατικό σύλλογο, τον Ποδηλατικό Ομιλο Πάτρας.

Μέρος αυτής της ιστορίας είναι και τα αδέρφια Βουκελάτου, ο Παναγιώτης, ο Δημήτρης και ο Νίκος. Πλέον οι τρεις τους ενώνουν δυνάμεις και εμπειρίες σε ένα υπερπλήρες ποδηλατικό κατάστημα, το Voukelatos Bros Bike Shop!
Το κατάστημα, που βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου 242 στην Πάτρα, πέρασε από την θεωρία στην πράξη εν μία νυκτί.

Για τον Δημήτρη, τον δεύτερο αδερφό της οικογένειας, το project αυτό ήταν ένα όνειρο που έμελλε κάποια στιγμή να πραγματοποιηθεί.

Ξενιτεμένος τα τελευταία χρόνια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έπαιρνε συνεχώς ερεθίσματα από την άνθηση της ποδηλασίας εκεί και οραματιζόταν να βάλει το δικό του λιθαράκι για τη βελτίωση της ελληνικής ποδηλασίας.
Με τη βοήθεια του Παναγιώτη και του Νίκου, δημιούργησαν και "τρέχουν" ένα χώρο πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα.

Από τη θεωρία στην πράξη
Με το κατάστημα να βρίσκεται στον τρίτο μήνα λειτουργίας του, τον Μάιο επισκέφτηκα το Voukelatos Bros Bike Shop, για να δω από κοντά τη δουλειά τριών ανθρώπων που αναπνέουν ποδηλασία από το 1996. Τότε ήταν που ο μεγάλος αδερφός, ο Παναγιώτης, ξεκίνησε την ποδηλασία για να φτάσει δώδεκα χρόνια αργότερα, το 2008, να εκπροσωπεί την Ελλάδα στο ομαδικό σπριντ στην Ολυμπιάδα του Πεκίνο, στο αγώνισμα της ποδηλασίας πίστας.

Μπαίνοντας στο κατάστημα, συνάντησα έναν άνετο χώρο με μεγάλη γκάμα προϊόντων και καθαρό, τακτοποιημένο συνεργείο. Λίγο πιο μέσα, απέναντι από το ταμείο, βρήκα το πιο αναπαυτικό bike-friendy σαλόνι για χαλάρωση, παρακολούθηση αγώνων και ατελείωτο ποδηλατικό chit chat.
Ακριβώς από πίσω, με περίμεναν μερικές καινοτομίες για τα ελληνικά δεδομένα. Δύο αίθουσες μασάζ με εξειδικευμένο προσωπικό και ένας θάλαμος υποξίας, για προσομοίωση προπόνησης υψομέτρου.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο αθλητικό πακέτο, αφού ο ενδιαφερόμενος βρίσκει στο ίδιο κατάστημα τέσσερις τουλάχιστον βασικές υπηρεσίες: αγορά, σέρβις, βελτίωση αθλητικής απόδοσης και αποκατάσταση.

Τι κάνει το Voukelatos Bros Bike Shop ξεχωριστό;
Εκτός από ένα ευρύχωρο, πλήρες ποδηλατικό κατάστημα με μεγάλη γκάμα προϊόντων, συμπληρωμάτων διατροφής και αξιόπιστο σέρβις, το Voukelatos Bros Bike Shop φέρει δύο αίθουσες μασάζ και έναν υπερσύγχρονο θάλαμο υποξίας για προσομοίωση υψομέτρου.

Με αυτό τον τρόπο, τα αδέρφια Βουκελάτου καταφέρνουν να παρέχουν στους πελάτες τους υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που ξεκινούν από ποιοτικό εξοπλισμό και ρουχισμό, για να φτάσουν μέχρι τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης του αθλητή.

Η εμπειρία της υποξίας
Μια απλή δοκιμή στον θάλαμο δεν είναι αρκετή για να δεις θετικά αποτελέσματα στην απόδοση σου. Χρειάζεται τουλάχιστον μηνιαίο πρωτόκολλο με επισκέψεις τρεις φορές ανά εβδομάδα ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο αθλητής θα πρέπει να προπονηθεί αποκλειστικά στον υποξικό θάλαμο, αρκεί να ξεκινάει την προπόνηση του εκεί, όσο ο οργανισμός είναι ξεκούραστος και μετά από μια συνεδρία 45 έως 60 λεπτών μπορεί να συνεχίσει την προπόνηση του έξω. Άλλωστε, από το Voukelatos Bros Bike Shop υπάρχουν αμέτρητες επιλογές απόδρασης τόσο προς το παραλιακό του Αιγίου με θέα τα νερά του Κορινθιακού, όσο και προς τη μαγευτική ορεινή Αχαΐα.

Θέλοντας να πάρω μια γερή δόση υψομέτρου, μπήκα με τη μια "στα βαθιά", σε υψόμετρο 2700 μέτρων -η σωστή προσομοίωση μπορεί να ξεκινά στα 1500μ και να ανεβαίνει ανάλογα με τις προσαρμογές έως τα 3000μ., με κάποιους πιο "ταλαντούχους" οργανισμούς να κάνουν προσαρμογές ακόμα και στα 4000μ.
Η αίσθηση της υποξίας, όταν δεν παράγεται έργο, μπορεί να μην γίνει αισθητή από κάποιους. Όσο ρύθμιζα στα μέτρα μου το Tacx Neo Bike Smart του καταστήματος, αισθανόμουν κάθε ανάσα να βγαίνει ελαφρώς πιο συνειδητά από το συνηθισμένο. Ανέβηκα και ξεκίνησα στο 65% του FTP μου για να δω πως αισθάνομαι σε ένα ήρεμο τέμπο. Σε αυτή την ένταση θα έπρεπε να μιλάω με άνεση, όμως δυσκολευόμουν ιδιαίτερα. Σαν να έκανα ανάβαση σε έντονο ρυθμό. Αυτή η αίσθηση δεν μπορεί να γίνει πάντα αντιληπτή από τον παλμογράφο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση έδειχνε πως η καρδιά λειτουργούσε ακόμα σε ρυθμούς χαλαρής αντοχής. Οι ανάσες όμως δεν ήταν εκεί.

Αφού ζεστάθηκα καλά και άρχισα να συνηθίζω στον κόπο της αναπνοής μου -ούτε λόγος για προσαρμογή, απλώς το νευρικό σύστημα άρχισε να καταλαβαίνει πως εδώ "πάνω" αυτή η αίσθηση ήταν αναπόφευκτη- δοκίμασα μια τρίλεπτη προσπάθεια στο 93% του FTP. Η επιβάρυνση στο αναπνευστικό μου ήταν έντονη και ο κορεσμός οξυγόνου έπεσε κάτω από το 88%, υποδεικνύοντας έντονη κατάσταση υποξίας. Ένα δομημένο πρωτόκολλο υποξικής προπόνησης, θα με βοηθούσε να φτάσω σε βάθος χρόνου σε επίπεδο να εκτελώ χωρίς έλλειμμα οξυγόνου τέτοιου είδους ασκήσεις. Αυτό είναι και το μεγάλο όπλο των Κολομβιανών αναβατών που κατακλύζουν τις επαγγελματικές ομάδες ποδηλασίας. Όσο ανεβαίνουν σε μεγαλύτερα υψόμετρα, είναι ικανοί να δουλέψουν χωρίς έλλειμμα σε κατάσταση υποξίας.

Πίσω στο επίπεδο της θάλασσας
Αφού δοκίμασα την αίσθηση της υψηλής έντασης σε υποξία, κατεβάσαμε σταδιακά το υψόμετρο του θαλάμου σε επίπεδο 1000 μέτρων Η διαφορά ήταν χαοτική. Χωρίς να το καταλάβω, άρχισα να επικοινωνώ ευκολότερα και να συζητάω την εμπειρία μου με τον Δημήτρη και τον Νίκο, που ήταν όλη την ώρα μαζί μου και με βοηθούσαν με συμβουλές.

Πλέον, το να δουλέψω στο 65% του FTP ήταν ξανά παιχνίδι και οι ανάσες έβγαιναν αγόγγυστα. Αυτή ήταν η δύναμη της υποξίας και δεν θα μπορούσα να την κατανοήσω χωρίς να τη βιώσω.

Ποιους βοηθάει η υποξική προπόνηση
Είναι βασικό να γνωρίζει κανείς αν μπορεί να επωφεληθεί από την υποξική προπόνηση, αλλά και να γνωρίζει με ποιο τρόπο θα το πετύχει αυτό. Ο θάλαμος υποξίας του Voukelatos Bros Bike Shop έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει τρεις ποδηλάτες την ίδια στιγμή, ενώ στον χώρο υπάρχει και ένας άνετος διάδρομος τρεξίματος για δρομείς και άλλους αθλητές που θέλουν να προπονηθούν σε υποξία -ο θάλαμος φυσικά μπορεί να φιλοξενήσει και δύο ποδηλάτες με έναν αθλητή στο διάδρομο.

Εάν Ο λόγος είναι ότι θετικά αποτελέσματα στην απόδοση από την προπόνηση σε υποξία μπορεί να δει κάθε αθλητής, σε αγώνισμα σπριντ ή αντοχής. Έρευνες1 έχουν δείξει ότι ακολουθώντας το πρωτόκολλο IHT (Intermittent Hypoxic Training) με κομμάτια μέτριας και υψηλής έντασης μέσης διάρκειας, επιτυγχάνονται αύξηση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου και της αερόβιας ικανότητας.

Ακόμη, ακολουθώντας κάποιο πρωτόκολλο Repeated Sprint in Hypoxia (RSH)2, φαίνεται πως ένας αθλητής που στη διάρκεια ενός αγώνα απαιτεί από τον οργανισμό του επαναλαμβανόμενα σπριντ, όπως ποδοσφαιριστής, αθλητής ποδηλασίας πίστας, μπασκετμπολίστας, δρομέας μικρών αποστάσεων με πολλές κούρσες σε μικρό χρόνο και πολλοί άλλοι, μετά από προπόνηση σε υποξία μπορεί να επιτύχει μεγαλύτερη επαναληψιμότητα στις μέγιστες προσπάθειες του.

Τέλος, επειδή η προπόνηση σε υποξία επιβαρύνει περισσότερο το αναπνευστικό και κυκλοφορικό σύστημα και λιγότερο το μυϊκό και εριστικό (οστά, χόνδρους, αρθρώσεις), μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στην προετοιμασία αθλητών που επανέρχονται από κάποιο τραυματισμό, τόσο στην ποδηλασία, όσο και σε πιο επιβαρυντικά αθλήματα, όπως για παράδειγμα ο στίβος.

Όσο για το προπονητικό πλάνο που θα ακολουθήσει ένας αθλητής που επιλέγει να βελτιωθεί μέσω της υποξικής προπόνησης, το Voukelatos Bros Bike Shop συνεργάζεται με εξιδεικευμένο προπονητή, που είτε θα εκπονήσει ένα πλάνο σε συμφωνία με τον προπονητή του αθλητή, είτε θα δώσει πλήρη προπονητική καθοδήγηση.

Η αποθεραπεία
Ένα ακόμα πρωτοποριακό στοιχείο του πατρινού καταστήματος, είναι οι δύο αίθουσες μασάζ. Μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί τον χρόνο αναμονής ενός σέρβις, με ένα ραντεβού μάλαξης στο ίδιο χώρο. Άλλωστε, το μασάζ είναι ένας εκ των βασικότερων τρόπων αποκατάστασης από την προπόνηση. Δύο ξεχωριστοί χώροι είναι διαθέσιμοι στο κατάστημα για αποσυμφόρηση και μεγαλύτερη ευελιξία στα ραντεβού.

Το επιδόρπιο
Μετά από μια εφ' όλης της ύλης ξενάγηση στο Voukelatos Bros Bike Shop, κουμπώσαμε πετάλια με την τριάδα των αδερφών Βουκελάτου και ανεβήκαμε λίγο πιο πάνω από τον οικισμό του Αγίου Βασιλείου, στις φουρκέτες της ανάβασης προς Σελλά. Μέσα σε δέκα λεπτά είχαμε αφήσει πίσω μας το κατάστημα της Πανεπιστημίου και βρισκόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με τους πρόποδες του επιβλητικού, καταπράσινου αυτή την περίοδο, Παναχαϊκού όρους. Πίσω μας, ο Κορινθιακός και η διάσημη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου άμβλυναν την αίσθηση της κλίσης, που μέτρο με το μέτρο μας απομάκρυνε από το επίπεδο της θάλασσας.

Το Voukelatos Bros Bike Shop έχει καταφέρει να προσφέρει πρωτόγνωρες, για τα ελληνικά δεδομένα υπηρεσίες, ενώ βρίσκεται σε ένα κομβικό προπονητικά σημείο, γραφικό και απαιτητικό για όσους επιζητούν τη βελτίωση της απόδοσης.

• The Effects of Intermittent Hypoxic Training on Aerobic Capacity and Endurance Performance in Cyclists (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3737917/)

• Repeated sprint training in normobaric hypoxia (https://bjsm.bmj.com/content/47/Suppl_1/i74.short)

Κείμενο του Πέτρου Γκαζώνη

Υποστήριξη: SilkTech