Η τραγική ιστορία του στόπερ της Παρί που ήταν σε κώμα για 39 χρόνια

Κυριακή, Οκτώβριος 17, 2021 - 12:33πμ
Ζαν-Πιέρ Άνταμς

Tη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ο θάνατος του Ζαν-Πιερ Άνταμς, που έμεινε σε κώμα για 39 χρόνια, ύστερα από επιπλοκές σε επέμβαση χιαστού στην οποία υποβλήθηκε το 1982. Αυτή είναι η (τραγική) ιστορία του.

Υποτίθεται πως θα ήταν μια επέμβαση ρουτίνας. Ένα χειρουργείο στο γόνατο, που θα άφηνε τον Ζαν-Πιέρ Άνταμς εκτός δράσης για κάποιους μήνες. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί αυτό που ακολούθησε. Πριν από την επέμβαση, η δόση του αναισθητικού παραλίγο να τον σκοτώσει. Δεν το έκανε, αλλά άφησε τον Γάλλο άλλοτε διεθνή αμυντικό σε κώμα.

Αυτό συνέβη το μακρινό 1982. Σήμερα, 39 χρόνια μετά, το σώμα του Ζαν-Πιέρ Άνταμς παραμένει ζωντανό, αλλά ο εγκέφαλος του είναι σε κατάσταση 'φυτού'. Και αυτό γιατί η σύζυγος του, Μπερναντέτ, αρνήθηκε να τον εγκαταλείψει. Γεννημένος στο Ντακάρ της Σενεγάλης το 1948, ο Άνταμς μετακόμισε στη Γαλλία στην ηλικία των 10 ετών και άρχισε την επαγγελματική ποδοσφαιρική καριέρα του στη Νιμ, την δεκαετία του '70. Πριν τα καταφέρει, έπαιζε σε τοπικά πρωταθλήματα και παράλληλα εργαζόταν σε μια εταιρεία κατασκευής λάστιχου. Μέχρι που οι σκάουτερ που τον τσέκαραν αποφάσισαν πως άξιζε να του δώσουν την ευκαιρία.

Στη Νιμ ο Άνταμς γρήγορα έγινε σημαντικός παίκτης της ενδεκάδας, βοηθώντας τους 'κροκόδειλους' να τερματίσουν στην 2η θέση της σεζόν 1972-73 και να φτάσουν ως την ημιτελική φάση του Κυπέλλου. Κέρδισε το παρατσούκλι 'The Black Rock', μαζί και την πρώτη του κλήση στην εθνική Γαλλίας το 1972, αλλά και μια μεταγραφή στη Νις πριν ξεκινήσει η σεζόν 1973-74. Με τους 'τρικολόρ' ο Άνταμς έπαιξε 22 φορές κάνοντας δίδυμο με τον Μάριους Τρεζόρ την τετρατία 1972-76.

Ο Ρουμανός τεχνικός της Γαλλίας εκείνη την περίοδο, ο περίφημος Στέφαν Κόβακς, έκανε ιδιαίτερη μνεία σε αυτούς μετά από μια εντυπωσιακή εμφάνιση τους όπου δεν επέτρεψαν στην πολύ ισχυρή Πολωνία να σκοράρει. Η τελευταία φορά που ο Άνταμς φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο ήταν σε ένα φιλικό με την Δανία.

Στην ηλικία των 29 ετών, ο Άνταμς υπέγραψε το τελευταίο του μεγάλο συμβόλαιο με την Παρί Σεν Ζερμέν. Τα επόμενα δύο χρόνια στη γαλλική πρωτεύουσα έκανε 42 εμφανίσεις, σκοράροντας δύο γκολ και έβαλε το όνομα του στους πιο σημαντικούς παίκτες του συλλόγου, την πρώτη δεκαετία ύπαρξης του. Πήρε τα εύσημα από τους συμπαίκτες του, με τον Ανρί Μισέλ να τον χαρακτηρίζει "δύναμη της φύσης, γεμάτος από θέληση και αποφασιστικότητα". Μετά από ένα σύντομο πέρασμα στη Μιλούζ, ολοκλήρωσε την καριέρα του στην ερασιτεχνική FC Chalon σε ηλικία 33 ετών, παίζοντας μαζί με τον Πολωνό στράικερ Γιόζεφ Κλόζε, πατέρα του Μίροσλαβ Κλόζε που αργότερα έγραψε ιστορία με την εθνική Γερμανίας.

Όταν το 1982 υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού, ο Άνταμς πήγε στο νοσοκομείο 'Édouard Herriot' της Λιόν. Το όνομα του μπήκε στο πρόγραμμα για μια επέμβαση ρουτίνας, μετά την οποία θα χρειαζόταν απλά μερικές ημέρες νοσηλείας. Όμως όλα έλαβαν μια τραγική τροπή, όταν ο αναισθησιολόγος έκανε ένα μοιραίο λάθος και του χορήγησε τη λανθασμένη δόση πριν από το χειρουργείο.


O Γάλλος αμυντικός υπέστη βρογχοσπασμό, με συνέπεια να 'στεγνώσει' ο εγκέφαλος του από οξυγόνο. Έπεσε σε κώμα και εξακολουθεί να παραμένει σε αυτή την κατάσταση μέχρι σήμερα, σε ηλικία πια 73 ετών. Τη δεκαετία του 1990 το δικαστήριο αποφάσισε ότι τόσο στον αναισθησιολόγο όσο και στον εκπαιδευόμενο έπρεπε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός μηνός με αναστολή, καθώς και ένα μεγάλο πρόστιμο.


Όλα αυτά τα χρόνια η σύζυγος του Μπερναντέτ έμεινε στο πλάι του, φροντίζοντας για τις όποιες ανάγκες του. Ο Ζαν-Πιέρ Άνταμς δεν μπορεί να επικοινωνήσει, ούτε να εκφράσει συναισθήματα, αλλά αναπνέει, αισθάνεται και τρώει και μένει στο σπίτι του κοντά στην πόλη Νιμ.


"Ο κόσμος στα social media λέει πως πρέπει να τραβήξω την πρίζα... Αλλά δεν βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη! Απλά δεν έχω το κουράγιο να σταματήσω να του δίνω τροφή και νερό. Έχει μια ρουτίνα. Ξυπνάει στις 7, τρώει... Μπορεί να βρίσκεται σε μια κατάσταση 'φυτού' αλλά μπορεί να ακούσει και να κάτσει σε αναπηρικό καροτσάκι.

Κανείς δεν ξεχνάει να του κάνει δώρα για τα γενέθλια του, τα Χριστούγεννα ή την ημέρα του πατέρα. Του πέρνουμε μπλουζάκια ή πυτζάμες γιατί τον ντύνω στο κρεββάτι. Του αλλάζω ρούχα κάθε μέρα. Του αγοράζω πράγματα για να έχει ένα ωραίο δωμάτιο. Η κατάσταση του δεν χειροτερεύει, οπότε ποιος ξέρει; Αν μια μέρα η ιατρική επιστήμη εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, γιατί όχι; Ίσως έρθει η μέρα που θα ξέρουν ότι μπορούν να κάνουν κάτι για εκείνον, δεν ξέρω", αποκάλυψε η σύζυγος του.

Η Μπερναντέτ είναι κατά της ευθανασίας και αρνείται να εγκαταλείψει τις ελπίδες για τον σύζυγο της. Ο επί τέσσερα χρόνια παρτενέρ του Άνταμς στην άμυνα της εθνικής Γαλλίας, Μάριους Τρεζόρ, έχει τις ενστάσεις του. Και δεν βρήκε ποτέ το κουράγιο να επισκεφθεί τον άλλοτε συμπαίκτη του.
"Ακόμη κι αν ο Ζαν-Πιέρ ξυπνήσει, δεν θα μπορεί να αναγνωρίσει κανέναν. Και αναρωτιέμαι, αξίζει σε κάποιον να ζει έτσι; Αν κάτι παρόμοιο συνέβαινε σε εμένα, έχω πει στη γυναίκα μου να μην με κρατήσει εδώ..."

Υποστήριξη: SilkTech