Αργεντινή - Μεξικό 2-0: Ο μάγος Μέσι την κράτησε ζωντανή (BINTEO)

Κυριακή, Νοέμβριος 27, 2022 - 12:00πμ
Τεράστιο γκολ

Η Αργεντινή απέφυγε τον πρόωρο αποκλεισμό χάρη σε δύο μαγικά γκολ από τον Λιονέλ Μέσι και τον Ένσο Φερνάντες και με το 2-0 απέναντι στο Μεξικό έμεινε ζωντανή στη μάχη της πρόκρισης από τον 3ο όμιλο του Μουντιάλ 2022.

Ο Λιονέλ Μέσι είναι η Αργεντινή. Η εξίσωση ήταν γνωστή εδώ και χρόνια, όμως αποδείχθηκε περίτρανα σε ακόμα ένα σημαντικό παιχνίδι για την πρωταθλήτρια Νότιας Αμερικής, αφού ο απόλυτος ηγέτης της άνοιξε το δρόμο για το 2-0 επί του Μεξικού για τη 2η αγωνιστική του 3ου ομίλου του Μουντιάλ 2022.

Με τη νίκη αυτή σε ένα κακό παιχνίδι και από τις δύο ομάδες, η Αργεντινή έμεινε ζωντανή (αν έχανε, θα αποκλειόταν από τώρα) και κρατάει την τύχη στα χέρια της στην 3η αγωνιστική, όπου αντιμετωπίζει την πρωτοπόρο του ομίλου Πολωνία (30/11, 21:00), την ώρα που το Μεξικό διεκδικεί την πρόκριση με τη Σαουδική Αραβία στο άλλο παιχνίδι.

Στον do-or-die αγώνα της η Αργεντινή χρειάστηκε 33 λεπτά για να καταγράψει την πρώτη απειλήτική στιγμή της, με μία εκτέλεση φάουλ του Λιονέλ Μέσι από πολύ πλάγια που έδιωξε ο Γκιγέρμο Οτσόα. Ως πρώτη τελική καταγράφεται μια κεφαλιά του Λαουτάρο Μαρτίνες στο 40', με την μπάλα να φεύγει πολύ άουτ. Οι δύο φάσεις ήταν οι μοναδικές που απείλησαν τον Μεξικανό τερματοφύλακα, με την "αλμπισελέστε" να έχει κατοχή μπάλας που άγγιζε το 70%, αλλά τις πέντε αλλαγές του Λεονέλ Σκαλόνι σε σχέση με την πρεμιέρα (οι τρεις στην άμυνα) να μην τον δικαιώνουν.

Το Μεξικό δεν έδειξε καλύτερη εικόνα, όμως έδειξε σίγουρα πιο άγρια, με σκληρά μαρκαρίσματα και κανέναν ενδοιασμό από τους παίκτες του να πέφτουν με φόρα πάνω σε αντιπάλους. Η μοναδική καλή στιγμή του ήρθε στο τέλος του 1ου μέρους με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Αλέξις Βέγκας που μπλόκαρε με εντυπωσιακό άλμα ο Εμιλιάνο Μαρτίνες.

Το 2ο ημίχρονο άρχισε χωρίς αλλαγές για τις δύο ομάδες, αλλά και χωρίς αλλαγές στην εικόνα του παιχνιδιού. Η "αλμπισελέστε" πήρε κάποια μέτρα που της παραχώρησε απλόχερα του Μεξικό, το οποίο προτίμησε τη σκοπιμότητα από την ενεργητικότητα. Ένα φάουλ του Μέσι από καλή θέση κατέληξε άουτ και με 11 παίκτες πίσω από την μπάλα, το Μεξικό δεν έδειχνε να απειλείται από ροή αγώνα.

Όταν σε μία ομάδα υπάρχει ο εξωγήινος Αργεντινός όμως, όλα μπορούν να συμβούν. Από το σημείο που απέτυχε σε εκτέλεση φάουλ, σούταρε χαμηλά και νίκησε τον Οτσόα για το 1-0, το 8ο τέρμα του στη διοργάνωση, όσα είχε και ο Ντιέγκο Μαραντόνα (αλλά και ο Γκιγέρμο Στάμπιλε).

Το γκολ διαδέχθηκαν αλλαγές και από τους δύο προπονητές, με τον Χεράρδο Μαρτίνο να ρίχνει τους Ραούλ Χιμένες και Ουριέλ Αντούνα ψάχνοντας το γκολ και τον Σκαλόνι να εμπιστεύεται τους Εσεκιέλ Παλάσιος και Κριστιάν Ρομέρο για να κρατήσει την μπάλα και το μηδέν.

Το έργο της αποδείχθηκε σχετικά εύκολο, αφού οι Μεξικανοί δεν ανέβασαν απόδοση και δεν κατάφεραν να απειλήσουν την εστία του Μαρτίνες, ο οποίος δεν χρειάστηκε να επέμβει ούτε μία φορά στα τελευταία επτά.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Ε. Μαρτίνες, Μοντιέλ (63' Μολίνα), Οταμέντι, Μαρτίνες, Ακούνια, Ντε Πολ, Ροντρίγκες (57' Φερνάντες), Ντι Μαρία, Μέσι, Μακ Άλιστερ, Λ. Μαρτίνες (63' Άλβαρες)

ΜΕΞΙΚΟ: Οτσόα, Μόντες, Αραούχο, Μορένο, Άλβαρες, Ερέρα, Γκουαρδάδο (42' Γκουτιέρες), Τσάβες, Γκαγιάρδο, Λοσάνο (73' Αλβαράδο), Βέγκα

Γαλλία - Δανία 2-1: Ο ασταμάτητος Εμπαπέ οδήγησε στη φάση των 16 τους παγκόσμιους πρωταθλητές

Η Δανία προέβαλε σθεναρή αντίσταση στο μεγαλύτερο κομμάτι της αναμέτρησης όμως η Γαλλία διέθετε έναν ασυγκράτητο Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος σκόραρε δις και την οδήγησε στη νίκη με 2-1 και στη πρόκριση στους 16 της διοργάνωσης.

Η απίστευτη κατάρα που ακολουθούσε τους παγκόσμιους πρωταθλητές στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις με τους ισάριθμους αποκλεισμούς της Ιταλίας (2010), της Ισπανίας (2014) και της Γερμανίας (2018), δεν υπάρχει πια και για αυτό "ευθύνεται" ένας από τους πιο καυτούς στράικερ που φιγουράρουν την τελευταία πενταετία στα γήπεδα του κόσμου: ο Κιλιάν Εμπαπέ.

Ο σούπερ σταρ της Παρί ήταν εκείνος που έκανε τη (θεμελιώδη) διαφορά μεταξύ της Γαλλίας και της Δανίας, στην κόντρα των δύο ομάδων το βράδυ του Σαββάτου (26/11) για την δεύτερη αγωνιστική του 4ου ομίλου του Μουντιάλ, αφού ήταν εκείνος που έκανε το 1-0 στο 61ο λεπτό και εκείνος που "απάντησε" με εμφατικό τρόπο στον Αντρέας Κρίστενσεν (είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 68' για τους Σκανδιναβούς), διαμορφώνοντας το τελικό 2-1 στο 86ο λεπτό.

Το αποτέλεσμα μάλιστα αυτό σφράγισε την πρόκριση της ομάδας του Ντιντιέ Ντεσάμπ στα νοκ-άουτ ματς, με την παγκόσμια πρωταθλήτρια να γίνεται η πρώτη ομάδα που κάνει το "2 στα 2" στα γήπεδα του Κατάρ και τις Αυστραλία, Δανία και Τυνησία να ετοιμάζονται να δώσουν σκληρή μάχη στο φινάλε για να πάρουν το άλλο εισιτήριο του 4ου γκρουπ για τη φάση των 16.

Σημειώνεται πως η τελευταία αγωνιστική θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη (30/11) με την Τυνησία (1 βαθμός) να αντιμετωπίζει την Γαλλία (6 βαθμοί) και την Αυστραλία (3 βαθμοί) να διασταυρώνεται με την Δανία (1 βαθμός).

Η Γαλλία μπήκε στο χορτάρι με την προίκα της τεσσάρας στην πρεμιέρα επί της Αυστραλίας και η Δανία με το "βαρίδιο" της λευκής ισοπαλίας με την Τυνησία, με αποτέλεσμα η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ να επιλέγει μία συντηρητική προσέγγιση στο ματς. Δεν επεδίωξε να παίξει σε πολυ υψηλό τέμπο ενώ σε αρκετά κομμάτια του πρώτου μέρους άφησε τη μπάλα στην αντίπαλό της, με στόχο να κλέψει μπάλες και να βρει κενούς χώρους μέσω γρήγορου τρανζίσιον.

Η πρώτη ευκαιρία ήρθε στο 21ο λεπτο για τους μπλε, με τον Κάσπερ Σμάιχελ να επεμβαίνει θετικότατα σε γυριστή κεφαλιά του Ραμπιό (απέκρουσε με γροθιές) ενώ με τη συμπλήρωση του ημιώρου ο Εμπαπέ ταλαιπώρησε την άμυνα των Δανών από τα αριστερά και έκανε το γύρισμα, αλλά ο Χόιμπιεργκ σταμάτησε στο ύψος της μικρής περιοχής το συρτό σουτ του προωθημένου Κουντέ.

Το διάστημα από το 30ο μέχρι το 40ο λεπτό ήταν το καλύτερο για τους παγκόσμιους πρωταθλητές στο πρώτο μέρος, αφού άσκησαν έντονη πίεση στην ομάδα του Χιούλμαντ παίζοντας κυρίως από τα πλάγια (στηριζόμενοι στην ταχύτητα των Εμπαπέ και Ντεμπελέ αλλά και στο πληθωρικό ματς του Γκριεζμάν), με τους Γκριεζμάν και Ζιρού να απειλούν στο 33ο και 37ο λεπτό αντίστοιχα και τον Σμάιχελ να στέκεται τυχερός στη φάση του 40ου λεπτού.

Ήταν η στιγμή που ο Ντεμπελέ τρύπησε την άμυνα της Δανίας και έκανε το γύρισμα στο ύψος του πέναλτι από τα δεξιά για να σερβίρει "μισό γκολ" στον αμαρκάριστο Εμπαπέ, ο οποίος όμως έστειλε τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι στην κορυφαία φάση του ματς μέχρι να πάνε οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα.

Η έναρξη του δευτέρου μέρους βρήκε την Δανία να μπαίνει με λίγο περισσότερο θάρρος και να κερδίζει μέτρα, με την Γαλλία από την πλευρά της να απειλεί με τον Εμπαπέ στο 57' (έκανε μία φανταστική κούρσα 30 μέτρων αλλά είδε το σουτ του να σταματάει πάνω στον σταθερότατο Σμάιχελ) και τον Γκριεζμάν στο 60' (άστοχος από το ύψος της μεγάλης περιοχής).

Οι δύο αυτές βολές ήταν προειδοποιητικές, με την τρίτη να είναι και η... φαρμακερή για τους Δανούς, με τους Τεό Ερναντέζ και Εμπαπέ να συνδυάζονται ταχύτατα και υποδειγματικά και τον φορ της Παρί να αξιοποιεί ασίστ του μπακ της Μίλαν για να γράψει το 1-0 στο 61ο λεπτό με σουτ από το ύψος της μικρής περιοχής.

Το γκολ αυτό "έβαλε φωτιά" στο ματς, με την Δανία να βγαίνει μπροστά και να φτάνει στην ισοφάριση και στο πρώτο της γκολ στο φετινό Μουντιάλ επτά λεπτά αργότερα (68'), με τον Έρικσεν να εκτελεί κόρνερ, τον Άντερσεν να παίρνει την πρώτη κεφαλιά και τον Αντρέας Κρίστενσεν τη δεύτερη νικώντας τον Λορίς (1-1).

Στο 73ο λεπτό ο Μάλε φλέρταρε με την ανατροπή όμως ο Λορίς είπε "όχι" με σπουδαία επέμβαση, ενώ η Γαλλία άγγιξε με τη σειρά της το 2-1 στο 78', με την κεφαλιά του Κομάν να φεύγει κόρνερ μετά από σωτήρια παρέμβαση του Μάλε.

Το ρόλερ κόστερ στο ματς συνεχίστηκε αφού την μεγάλη ευκαιρία με το ψαλιδάκι του Ραμπιό στο 80' διαδέχτηκε εκείνη του Μπρέθγουεϊτ ένα λεπτό αργότερα, για να έρθει το 86ο λεπτό και να φέρει έκρηξη στις τάξεις των οπαδών των μπλε στις εξέδρες.

Ήταν η στιγμή που ο Γκριεζμάν έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά με το αριστερό και ο "πολύς" Εμπαπέ πετάχτηκε στην πλάτη της άμυνας (καλυπτόταν από τον ώμο του Σμάιχελ), για να νικήσει από κοντά τον Σμάιχελ και να ξαναδώσει προβάδισμα για τους παγκόσμιους πρωταθλητές (2-1).

Αποτέλεσμα που "κλείδωσε" μέχρι το φινάλε, με την Γαλλία να κάνει το "2 στα 2" και να πανηγυρίζει την πρόκριση στους 16 του Μουντιάλ απαλλαγμένη από το άγχος της τρίτης αγωνιστικής και την Δανία να μετράει αντίστροφα για σκληρή μάχη με τις Αυστραλία και Τυνησία με έπαθλο το έτερο χρυσό εισιτήριο για τα νοκ-άουτ.

ΓΑΛΛΙΑ: Λορίς, Κουντέ, Βαράν (75' Κονατέ), Ουπαμεκανό, Τεό Ερναντέζ, Τσουαμενί, Ραμπιό, Ντεμπελέ (75' Κομάν), Γκριεζμάν (90' Φοφανά), Εμπαπέ, Ζιρού (63' Τουράμ)

ΔΑΝΙΑ: Σμάιχελ, Άντερσεν, Νέλσον, Αντρέας Κρίστενσεν, Μάλε, Έρικσεν, Ράσμους Κρίστενσεν (90' Μπα), Χόιμπιεργκ, Ντάμσγκααρντ (74' Ντόλμπεργκ), Κορνέλιους (46' Μπρέθγουεϊτ), Λίνστρεμ (85' Νόργκααρντ)

Πολωνία - Σαουδική Αραβία 2-0: Σόου από Λεβαντόβσκι

Σε ένα πάρα πολύ ωραίο ματς με δύο γκολ, δύο δοκάρια, χαμένο πέναλτι και πολλές ευκαιρίες και για τις δύο ομάδες η Πολωνία με πρωταγωνιστές τους Λεβαντόβσκι, ένα γκολ και μια ασίστ και Σέσνι που κράτησε ανέπαφη την εστία του πήραν τη νίκη επί της Σαουδικής Αραβίας με 2-0 με το τελικό σκορ να αδικεί τους Αφρικανούς που θα μπορούσαν να είχαν πετύχει σίγουρα ένα γκολ και να αλλάξουν τη ροή της αναμέτρησης.

Η Πολωνία ανέβηκε στους τέσσερις βαθμούς αλλά ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει την πρόκριση καθώς τελευταία αγωνισιτκή θα αντιμετωπίσει την Αργεντινή. Ενώ η Σαουδική Αραβία πάρεμεινε στους τρεις και στο τελευταίο παιχνίδι θα τα παίξει όλα για όλα κόντρα στο Μεξικό. Το δεδομένο που προέκυψε σίγουρα μετά το 2-0 της Πολωνίας επί της Σαουδικής Αραβίας είναι πως αν η Αργεντινή χάσει από το Μεξικό τότε θα αποκλειστεί από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Στα αξιοσημείωτα του αγώνα το πρώτο τέρμα του Λεβαντόβσκι σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από πέντε αναμετρήσεις με τον Πολωνό στράικερ να το ψάχνει αρκετά σε όλη τη διάρκεια του 90λεπτου.

Η Σαουδική Αραβία που έδειξε και κόντρα στην Αργεντινή πως είναι μια εξαιρετική ομάδα μπήκε καλά στο παιχνίδι, πήρε τη μπάλα στα πόδια της και προσπάθησε να διασπάσει την άμυνα των Πολωνών. Στο 13' απείλησε για πρώτη φορά με το σουτ του Κανό να διώχνει εντυπωσιακά ο Σέσνι.

Οι Πολωνοί κατάφεραν να πάρουν προβάδισμα στο σκορ, κόντρα στη ροή του αγώνα, στο 39' όταν σε ωραία αντεπίθεση από τα δεξιά η μπάλα έφτασε στον Λεβαντόβσκι, αυτός δεν κατάφερε να πλασάρει αλλά με τρομερή ενέργεια κράτησε τη μπάλα μέσα στο γήπεδο και έδωσε ασίστ στον Ζιελίνσκι που έκανε το πλασέ για το 1-0.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Σέσνι, Μπερεσίνσκι, Γκλικ, Κίβιο, Κας, Καμίνσκι, Κριχόβιακ, Φρανκόβσκι, Μπιέλικ, Ζιελίνσκι (63' Καμίνσκι), Μίλικ (71' Πιόντεκ), Λεβαντόβσκι.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: Αλοβάις, Αμπουλαϊχί, Αμπντουλχαμίντ, Αλ Αμρί, Αλ Μπουραΐκ (65' Αλ Γκανάμ), Αλ Μπουραϊκάν, Αλ Μάλκι, Κάνο, Αλ Νταουσάρι, Αλ Ναχέι (46' Αλ Αμπίντ), Αλ Σεχρί.

Τυνησία - Αυστραλία 0-1: Τα "καγκουρό" έκαναν άλμα πρόκρισης με γκολάρα

Η Αυστραλία πέτυχε την τρίτη νίκη της ιστορίας της σε Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς επικράτησε της Τυνησίας 1-0 και μπήκε στο κόλπο για την πρόκριση στους "16" του Μουντιάλ 2022.

Χρυσός σκόρερ των "σόκερους" ήταν ο Μίτσελ Ντιουκ στο 23'. Ο Γκούντγουιν έκανε μια σέντρα από τα δεξιά και η κόντρα ευνόησε τον φορ των Αυστραλών, ο οποίος με υπέροχη γυριστή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο βάθος της εστίας.

Οι Τυνήσιοι δεν είχαν μπει δυνατά στο ματς, όμως μετά το γκολ της ομάδας της Ωκεανίας, ανέβασαν στροφές και πίεσαν για να βρουν το γκολ της ισοφάρισης. Ο Μσάκνι στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους δεν μπόρεσε από κοντά να εκτελέσει τον Ράιαν, ενώ οι Αυστραλοί άντεξαν στην ασφυχτική πίεση των Τυνήσιων μετά το 80ο λεπτό και πήραν το τρίποντο στο φινάλε.

Το πρώτο μέρος είχε λίγες καλές φάσεις μέχρι και το τέρμα που σημείωσε ο Ντιουκ στο 23'. Οι Αυστραλοί ήταν ανώτεροι στο πρώτο κομμάτι του πρώτου 45λεπτου, ωστόσο μετά το γκολ οι Τυνήσιοι ανέβασαν την απόδοσή τους, ψάχνοντας το γκολ της ισοφάρισης.

Αρχικά έφτασαν κοντά στο γκολ στο 41ο λεπτό. Ο Τζεμπαλί με ωραία κίνηση μπήκε στην περιοχή, ο Μσακνί έκανε το γύρισμα στον Ντρέγκερ και αυτός έκανε το σουτ, αλλά ο Σούταρ με πολύ καλή επέμβαση απομάκρυνε σε κόρνερ. Τελευταία τελική προσπάθεια έγινε στο 45+3'. Ο Τζεμπαλί ξανά έκανε το γύρισμα στον Μσακνί και αυτός με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα άουτ.

Στο δεύτερο μέρος οι δύο ομάδες μπήκαν ανιαρά με την πρώτη τελική να γίνεται στο 61ο λεπτό από ένα εντελώς άστοχο σουτ του Τζεμπαλί. Στο 72' ο Μσάκνι απείλησε με ένα ωραίο σουτ, αλλά ο Μάθιου Ράιαν τον σταμάτησε με ωραία επέμβαση τον σταμάτησε με ωραία επέμβαση.

Μετά το 80ο λεπτό οι Τυνήσιοι, έχοντας και τον Κεσχρίντα του Ατρομήτου ο οποίος συνέλαβε στη νέα πνοή της ομάδας του, ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοσή τους και πίεσαν αρκετά την Αυστραλία για να βρουν το γκολ , δίχως όμως αποτέλεσμα με το 1-0 να παραμένει μέχρι το φινάλε.

Τυνησία: Νταμέν, Ταλμπί, Μεριά, Μπρον (73' Κεσχρίντα), Αμπντί (46' Ντρέγκερ), Ντρέγκερ, Σχιρί, Λαϊντουνί (67' Λαϊντουνί), Σλιτί, Μσακνί, Τζεμπαλί (73' Κενισί).

Αυστραλία: Ράιαν, Κάρασιτς (75' Ντέγκενεκ), Σουτάρ, Ρόουλς, Μπέχικ, ΜακΓκι (64' Χρούστιτς), Μοόι, Ίρβιν, Λέκι (85' Μπάκους), Γκούντγουιν (85' Μαμπίλ), Ντιουκ (64' ΜακΛάρεν).

H ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Κυριακή 27 Νοεμβρίου
12:00 Ιαπωνία – Κόστα Ρίκα (5ος όμιλος)
15:00 Βέλγιο – Μαρόκο (6ος όμιλος)
18:00 Κροατία – Καναδάς (6ος όμιλος)
21:00 Ισπανία – Γερμανία (5ος όμιλος)

Υποστήριξη: SilkTech