Ανδρέας Φούρας: Η έσχατη πλάνη χείρων της πρώτης

Δευτέρα, Φεβρουάριος 17, 2020 - 9:03μμ

Την δική του άποψη για τα όσα συμβαίνουν στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, μετά και τις κυβερνητικές αποφάσεις στο θέμα του "ΠΑΟΚ - Ξάνθη" κατέθεσε ο Ανδρέας Φούρας.

Γράφει ο πρώην υφυπουργός αθλητισμού και δήμαρχος Πατρέων:

"Είχα την μεγάλη τύχη να συναντηθώ πολιτικά και ανθρώπινα με τον Αναστάση Πεπονή. Κάθε συνάντηση μαζί του ήταν και ένα πολιτικό σεμινάριο. Ενθυμούμαι το τετράπτυχό του προς τα στελέχη του υπουργείου. "Σκέψου και αποφάσισε" ,"διόρθωσε το λάθος με ταυτόχρονη ανάληψη της ευθύνης", "μη φυτρώνεις εκεί που δεν σε σπέρνουν", "ο πανικός δεν διορθώνει, πολλαπλασιάζει τα λάθη".

Εκαμα αυτήν την εισαγωγή για να αξιολογήσουμε με τα παραπάνω δεδομένα την πολιτική συμπεριφορά της κυβέρνησης στο πρόβλημα που προέκυψε με την απόφαση της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού, απόφαση δικαιοδοτικού οργάνου που διαπίστωσε σχέση συνιδιοκτησίας μεταξύ των ομάδων ΠΑΟΚ και ΞΑΝΘΗΣ. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και διαπιστώσαμε πως άρχισαν να συντρέχουν απανωτά λάθη.

Ποιος πανικοβλήθηκε άραγε; Σίγουρα ο πρωθυπουργός. Του είπαν πως αν δεν αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, επέρχεται εθνικός διχασμός. Αυτό το επιχείρημα είναι τόσο αφελές που αν δεχθώ ότι έπεισε τον πρωθυπουργό, θα πρέπει να ανησυχώ και εγώ και όλοι μας. Γιατί σύμφωνα με αυτήν την δικαιολογία, κατελύθη η διάκριση των εξουσιών, σκιάσθηκε η εικόνα του εκσυγχρονιστή Μητσοτάκη και εμφανίστηκε ένας πρωθυπουργός να πανικοβάλλεται και να υποκύπτει σε πιθανολογούμενες αντιδράσεις τραμπούκων χούλιγκανς.

Η κυβερνητική αντίδραση ήταν τόσο άμεση που προκαλεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά. Μήπως κάποιοι ήθελαν πανικό που εξυπηρετούσε δικά τους σχέδια; Όπως όλα δείχνουν, συνομιλητής και εισηγητής στον πρωθυπουργό ήταν ο υπουργός Γεραπετρίτης, πολύ έμπειρος νομικός με ανάμειξη στα αθλητικά. Γιατί εισηγήθηκε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο αντί της φυσιολογικής αναμονής της εξέλιξης της υπόθεσης και αναλόγως με το "δια ταύτα" να κινηθεί η κυβέρνηση; Δεν θα ήταν ευκολότερο να "πεισθεί" ο αθλητικός δικαστής ότι η επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού έσφαλε και δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις του νόμου περί πολυιδιοκτησίας, άρα να μην επέλθουν οι προβλεπόμενες από τον νόμο συνέπειες;

Τι θεωρώ ότι συνέβη; Για εμένα τα ανεξήγητα πάντα εξηγούνται. Από όσα βλέπουμε κάποιος ανέλαβε να μετατρέψει το αρνητικό σε θετικό και είναι προφανές ποιος αφού το εξουσιοδοτημένο πολιτικό πρόσωπο δεν είναι ο αρμόδιος υφυπουργός ούτε καν η αρμοδία υπουργός αλλά ο εισηγητής της καταστροφικής κατ' εμέ λύσης κ. Γεραπετρίτης. Αλήθεια, γιατί δεν έχουν παραιτηθεί ακόμα η κ. Μενδώνη και ο κ. Αυγενάκης, που τόσο υποτιμητικά υποκαταστάθηκαν στις αρμοδιότητες τους;

Τι έχει να αντιμετωπίσει πλέον ο κ. Γεραπετρίτης; Ποια όπλα έχει στην φαρέτρα του; Αναμένεται η έκδοση δικαστικής απόφασης για το θέμα πολυιδιοκτησίας. Αυτή η απόφαση ή θα κάνει δεκτή την καταγγελία, οπότε θα επιβληθούν οι ποινές μιας πρωτοφανούς τροπολογίας, ή θα την απορρίπτει. Ο κ. Γεραπετρίτης βρίσκεται και πάλι ενώπιον...εθνικού διχασμού, δηλαδή σαν τ' αυγό στα δυο λιθάρια. Τι λύσεις έχει ο κ. Γεραπετρίτης; Το μνημόνιο με την ΟΥΕΦΑ, την χρησιμοποίηση των θρύλων της εποποιίας του 2004 και την απειλή εξορίας του ποδοσφαίρου μας από τα ευρωπαϊκά σαλόνια. Τουτέστιν ''τ' είχες Γιάννη τ' είχα πάντα''...

Εξηγούμαι, μνημόνιο είδαμε και επί Κοντονή, του υφυπουργού που κομπορρημονεί πως είναι υπερήφανος γιατί έφερε την ΟΥΕΦΑ στα εσωτερικά του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Η επιτροπεία είχε ως λύση κατευνασμού την επικυριαρχία στην ΕΠΟ του καθηγητή πανεπιστημίου Γιάννη Δρόσου. Όσο επιτυχές ήταν εκείνο το μνημόνιο και η λύση Δρόσου, τόσο επιτυχής θα είναι και αυτό που επιχειρείται σήμερα ως λύση, δηλαδή η "αξιοποίηση" των θρύλων του 2004. Κάνω έκκληση να μην κάμουν και αυτό το λάθος. Αν εμπλέξουν τα ινδάλματα στις αντιδικίες των ομάδων, θα βλέπουμε τον έναν μετά τον άλλο να έχουν συμπεριφορά Ζαγοράκη.

Τι να πω για την απειλή εξορίας; Ενα νεροπιστολάκι είναι αυτό, "που λέγεται αλλά δεν γίνεται", γιατί δεν μπορεί να το κάνει μια κυβέρνηση που παραβίασε κάθε αρχή για να μην γίνει ...εθνικός διχασμός.

Από τα παραπάνω είναι σαφές πως τα προβλήματα του ποδοσφαίρου ποτέ δεν θα λυθούν από εξωγενείς παράγοντες.Το αυτοδιοίκητο είναι διεθνώς η παραδεκτή αναγκαία συνθήκη. Για να είναι όμως και ικανή, έχει ως προϋπόθεση:
α) νομοθεσία σταθερή που αποδίδουν τακτικοί δικαστές προερχόμενοι από δημόσια κλήρωση
β) διαιτητές που αξιολογούνται τακτικά και που έχουν στην διάθεσή τους όλα ανεξαιρέτως τα μέσα που η σύγχρονη τεχνολογία παρέχει τόσο για την λήψη των αποφάσεών τους όσο και για την αξιολόγηση τους
γ) ηλεκτρονικό προσωποποιημένο εισιτήριο και κάμερες, που καλύπτουν λεπτομερειακά και με πληρότητα κερκίδες και αγωνιστικούς χώρους, στη διάθεση δικαιοσύνης και αστυνομίας.
δ) αυστηρός έλεγχος της λειτουργίας των συνδέσμων φιλάθλων.

Κοντολογίς, κόψτε τα ταξίδια στη Λωζάνη και δώστε τα χρήματα που χρειάζονται για τα παραπάνω.

Υποστήριξη: SilkTech