O θεαματικός Δημήτρης Κυρσανίδης

Παρασκευή, Απρίλιος 13, 2018 - 6:34μμ

Είναι 22 ετών και ήδη έχει χρόνια που ξεσηκώνει με τα flips του όλη την Ελλάδα ή για να ακριβολογούμε τους ανά τον κόσμο θεατές του. Ο Δημήτρης Κυρσανίδης, γνωστός και ως DK είναι παγκόσμιος πρωταθλητής του free running, γέννημα θρέμμα Σαλονικιός, αν και μέλη της ευρύτερης οικογένειάς του απαντώνται και στην Πάτρα, όπως ο θείος του Αλέξανδρος Κυρσανίδης, αθλητής χάντμπολ παλαιότερα.

Ο ίδιος έχει αγωνιστεί παλαιότερα στην Πάτρα και δεν αποκλείεται να την επισκεφθεί και πάλι για ένα ακόμα σόου.
Ο Κυρσανίδης όπως κάθε πιτσιρικάς «ψάχτηκε» στον αθλητισμό σε διάφορα αθλήματα. Και κολύμβηση έκανε και μπάλα έπαιξε και στο στίβο πήγε, και στο τάε κβον ντο τον είδαμε, μα πουθενά δεν κόλλησε. Μέχρις ότου ανακάλυψε το Parkour και το Freerunning. Αυτό ήταν! Δέκα χρόνια μετά και η ζωή του άλλαξε!
Γύρισε πολλά πάρκα, αλάνες, όπου μπορεί να φανταστεί κανείς για να εξελίξει το πάθος του. Για να γίνει από χομπίστας, παγκόσμιος πρωταθλητής. Το Parkour δεν είναι άθλημα, είναι κυρίως τέχνη. Στην ουσία κάθε φορά που βλέπεις τον Κυρσανίδη και άλλους αθλητές αυτού του επιπέδου καταλαβαίνεις πως βλέπεις μία παράσταση και όχι έναν απλό αγώνα.

Εδώ και λίγο καιρό, με τη βοήθεια του παλιού πρωταθλητή της ενόργανης γυμναστικής (το άθλημα υπάγεται στην ΕΓΟ) ο Κυρσανίδης έχει βρει χώρο όπου «στέγασε τα όνειρά του». Και όπου προπονείται ο ίδιος αλλά και τα μικρά παιδιά της «Πυραμίς Ωραιοκάστρου» στους οποίους μεταλαμπαδεύει το ταλέντο του.
«Θέλω να μείνω στο χώρο, μέχρι τέλους. Ως αθλητής, όσο αντέξω, ως προπονητής. Δεν σκέφτομαι κάτι άλλο» είπε ο Δημήτρης Κυρσανίδης, φοιτητής κατά τα λοιπά στο ΤΕΪ, που προφανώς δεν το ελκύει.

«Περιορισμοί και προϋποθέσεις υπάρχουν ναι, η διαφορά όμως με αυτά τα αθλήματα είναι ότι τα βάζεις εσύ, εσύ πρέπει να βρεις τα όρια σου, εσύ πρέπει να βάλεις ένα στοπ όταν καταλάβεις ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνεις την Α ας πούμε άσκηση. Παρόλα αυτά μπορεί θα μπορούσα να πω να κάνει σχεδόν ο καθένας, τη νοοτροπία του Parkour την έχουμε σχεδόν όλοι μας. Κόβουμε δρόμο περνώντας πάνω από ένα κάγκελο αντί να κάνουμε τον κύκλο, βρίσκουμε τρόπους να κατέβουμε τις σκάλες αλλιώς αν βιαζόμαστε, πηδάμε πάνω από τα κάγκελα του σχολείου γιατί η πόρτα είναι κλειδωμένη. Άρα τη νοοτροπία την έχουμε σχεδόν όλοι στο μυαλό μας», λέει για το Parkour.

Έχοντας την ίδια ικανότητα και στο μπρέικ ντανς, ο Κυρσανίδης έγινε ευρύτατα γνωστός ότι κατέκτησε δύο συνεχόμενες φορές το Red Bull Art of Motion, κάτι σαν τον παγκόσμιο πρωτάθλημα του Parkour. Ασχολείται με πολλά άλλα πράγματα ταυτόχρονα, όπως το Tricking (συνδυασμός τον κινήσεων από κλοτσιές, τούμπες στον αέρα, πιρουέτες κλπ στο ίσιο έδαφος), Street Workout, Skate, κάποια κασκαντερικά και φυσικά Breakdance, Parkour και Freerunning.
«Να είσαι καλύτερος από το χθες, χειρότερος από το αύριο» λέει με περηφάνια το μότο του, το οποίο έχει σαν οδηγό ζωής και τον έφερε σε αυτό το σημείο που βρίσκεται τώρα. Τίποτα δεν έγινε από μόνο του. Θυσίες, υπομονή, ατελείωτες ώρες προπόνησης και αστείρευτη πηγή ψυχικής δύναμης χρειάστηκαν για να είναι εδώ που είναι σήμερα. Παρά το νεαρό της ηλικίας του δεν σταματάει να εντυπωσιάζει με την ωριμότητά του και το πόσο αποφασισμένος και κατασταλαγμένος είναι σε αυτό που κάνει, αλλά δεν κρύβει και το παράπονό του για την απουσία χώρων που θα βοηθούσαν αυτόν και τους φίλους του να προπονηθούν και να μπορούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τους υπόλοιπους αθλητές απ' όλο τον κόσμο, οι οποίοι προπονούνται σε εγκαταστάσεις που απέχουν πάρα πολύ από τον ελληνικό μέσο όρο. Η διάκριση του λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς τη μικρή σχετικά διάρκεια ζωής που έχουν τόσο το Parkour όσο και το Freerunning στην Ελλάδα, αλλά και την παντελή απουσία υποδομών. Κάτι το ταλέντο, κάτι η αφοσίωση και τα πράγματα κάπως εξισορροπούνται, αλλά είναι κοινώς αποδεκτό ότι ένας χώρος προπόνησης θα ανέβαζε κατά πολύ το προσδόκιμο των διακρίσεων των Ελλήνων αθλητών.
Όνειρο του να κάνει τη δική του ακαδημία Freerunning, ώστε ο νέοι να μπορούν να κάνουν αυτό που αγαπούν με περισσότερη ασφάλεια. Σχέδιο του, να καταφέρει να κάνει ένα Parkour πάρκο στην περιοχή του, που θα του δώσει την ευκαιρία να οργανώσει διαγωνισμούς στο μέλλον σε πανελλήνιο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το καλοκαίρι του 2015, έκανε ένα Tour, το λεγόμενο "Dk's Tour Of Motion" (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λάρισα, Πάτρα) σκοπός του οποίου ήταν να ενωθούν και να ξυπνήσουν οι Freerunning-Parkour κοινότητες της Ελλάδας και τέλος, να βρει τους καλύτερους 15 freerunners της Ελλάδας.
Ερωτηθείς για το τι του προσφέρει το Parkour απάντησε: «Δεν είναι τόσο το τι σου προσφέρει, αλλά η αίσθηση που σου δίνει. Σου προσφέρει θα έλεγα μία αίσθηση που ακόμα και η πιο χάλια μέρα σου να είναι, θα σε κάνει να το ξεχάσεις τελείως! Μου έχει συμβεί πολλές φορές, έχει τόσα διαφορετικά πράγματα που μπορείς να κάνεις σε κάθε προπόνηση που δε βαριέσαι γιατί συνέχεια έχεις κάτι καινούργιο να ασχοληθείς και το ότι μπορείς να το κάνεις παντού στην πόλη σου δίνει και διάφορες «πίστες» που το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον σαν τέχνη».

* ΠΗΓΗ: FEEL FREE

Υποστήριξη: SilkTech