Σεργκέι Μπούμπκα: Η πτώση ενός "ήρωα" της Ουκρανίας

Τρίτη, Δεκέμβριος 26, 2023 - 9:00μμ
Οι Ουκρανοί κατηγορούν ανοικτά τον Σεργκέι Μπούμπκα ως συνεργάτη των κατακτητών Ρώσων

Ο Σεργκέι Μπούμπκα, ο θρυλικό άλτης, υπήρξε μια σημαντική αθλητική μορφή της μετά-σοβιετικής Ουκρανίας.

Ο αθλητής-ήρωας των Ουκρανών, που κυριάρχησε στα παγκόσμια πρωταθλήματα και έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, πλέον θεωρείται από πολλούς συνεργάτης των Ρώσων, μια και το όνομά του έχει συνδεθεί με επιχειρηματικές δραστηριότητες που διεξάγονται στα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Politico.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού διενεργήθηκε μεγάλη έρευνα από το ουκρανικό πρακτορείο Bihus.Info, όπου αποκάλυψε πως η εταιρεία του Μπούκμπα, Mont Blanc, ήταν επίσημα εγγεγραμμένη στη Ρωσία μετά την έναρξη της επίθεσης του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.
Τα συμβόλαια συνεργασίας με την Ρωσία
Η εταιρεία του Μπούκμπα πουλούσε καύσιμα σε Ρώσους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ, ένα de-facto κράτος στην ανατολική Ουκρανία, από την οποία και κήρυξε την ανεξαρτησία του στις 7 Απριλίου 2014. Το ουκρανικό μέσο δημοσίευσε τρία συμβόλαια αξίας άνω των 14.000 δολαρίων.
Και μπορεί ναι μεν τα χρήματα να θεωρούνται λίγα, σε σύγκριση με τα δισεκατομμύρια που χάνονται στην πολεμική οικονομία της Μόσχας, ωστόσο οποιεσδήποτε συναλλαγές με τους Ρώσους είναι κόκκινη γραμμή για τους Ουκρανούς.
Η εταιρεία διαθέτει τουλάχιστον έξι βενζινάδικα στην κατεχόμενη περιοχή του Ντόνετσκ και ο αδερφός του Μπούκμπα, Vasiliy, αναφέρεται ως διευθυντής της εταιρείας σε όλα τα συμβόλαια. Μετά τις δημοσιεύσεις, η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας ερευνά την υπόθεση και ο αδελφός του Μπούκμπα κατηγορείται για συνεργασία με τους Ρώσους και "βοήθεια σε τρομοκρατική οργάνωση".
"Πάντα πολεμούσα για την Ουκρανία, αλλά τώρα έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για την καταστροφή της φήμης μου. Δεν έχω πάει στα κατεχόμενα από το 2014. Δεν επισκέφτηκα τους συγγενείς μου και δεν κατάφερα να παρευρεθώ ούτε στην κηδεία της μητέρας μου φέτος. Δεν έχω καμία σχέση με καμία επιχείρηση στα κατεχόμενα" απάντησε σχετικά με τις κατηγορίες ο Μπούκμπα μέσα από ένα video που δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο.
Παρ' όλα αυτά, οι Ουκρανοί δεν πείστηκαν από τα λεγόμενα του Μπούκμπα. "Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, όλοι οι αθλητές συνεργάστηκαν και περίμεναν μια δήλωση τουλάχιστον από τον Μπούκμπα. Συντάξαμε μια επιστολή, αλλά δεν έφερε ποτέ την υπογραφή του", είπε στο POLITICO η Yaroslava Mahuchikh, η σημερινή παγκόσμια πρωταθλήτρια στο άλμα εις ύψος.
Οι αθλητές ζητούσαν απαγόρευση στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και ο Μπούκμπα είναι ένα από τα 107 μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής-με ισχυρή επιρροή. "Του τηλεφωνήσαμε και του γράψαμε. Έκανε μια δήλωση αργότερα αλλά δεν είχε νόημα. Τίποτα άλλο δεν προήλθε από αυτόν", πρόσθεσε η Mahuchikh και είπε "τον σέβομαι ως αθλητή, αλλά όχι ως άνθρωπο".
Αν και ο Ουκρανός πρώην άλτης απείλησε με μήνυση εναντίον των δημοσιογράφων του ουκρανικού Bihus, μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί τίποτα.

news247.gr

Υποστήριξη: SilkTech