Λυκούδης: «Το μοντέλο που χτίζουμε θα αποδώσει καρπούς όχι μόνο για την Πάτρα αλλά για το ελληνικό πόλο»

Κυριακή, Δεκέμβριος 3, 2023 - 6:00μμ
"Οδηγός μου είναι ο Γιώργος ο Κακουλίδης, ο μεγάλος δάσκαλος του ελληνικό πόλο, ο γνωστός «Λώλος»", επισημαίνει ο έμπειρος προπονητής

Ειπώθηκαν πολλά και διάφορα, δεν γράφτηκαν όλα αλλά η ουσία. Στην ΝΕΠ έχουν πλάνο και στηρίζουν με όλο τους το «είναι» ένα φρέσκο εγχείρημα. Φρέσκο ως προς το ποιόν του όχι όμως ως προς τις ρίζες του. Ο Μάκης Λυκούδης δεν θέλει να καπηλεύεται ιδέες άλλων. Του αρκεί και με το παραπάνω που του δόθηκε ο χώρος να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα και να δημιουργήσει, με την αμέριστη υποστήριξη της διοίκησης, ένα μοντέλο άχαστο σε βάθος χρόνου.
Με πολύ κόπο και μόχθο, προσωπικό κόστος και κατάθεση ψυχής μαζί με την αρωγή του συνεργάτη του, Χρήστου Αργυρόπουλου, οραματίστηκαν να εφαρμόσουν το άκρως πετυχημένο στοίχημα μιας πρότερης δεκαετίας και ενός από τους δασκάλους της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Ο Μάκης Λυκούδης πίνει... κρασί στο όνομα του σπουδαίου Γιώργου Κακουλίδη. Τον μνημονεύει γιατί «δέντρο χωρίς ρίζα, είναι καταδικασμένο να πεθάνει» όπως τόνισε ευθυτενώς.
Στην Πάτρα έχουν ξεκινήσει από πέρυσι να χτίζουν με το βλέμμα στο μέλλον, με κάθε κόστος το οποίο είναι δεδομένο. Πέρα όμως από το αγωνιστικό, σκοπεύουν να βγάλουν από την πισίνα και σωστούς ανθρώπους, να γαλουχήσουν χαρακτήρες. Ο κύριος Λυκούδης δεν καπηλεύονται πρωτοπορίες. Γνωρίζει την ιστορία, αισθάνεται ευγνώμων που υπήρξε μέρος της και αυτό φροντίζει να μεταλαμπαδεύει καθημερινώς στους νεαρούς αθλητές του. «Κλείνει τα αυτιά» σε κακές συνήθειες της Πάτρας, την οποία και χαρακτήρισε... χωριό. «Ξέρετε στην Πάτρα, κάποιοι θέλουν να... θάψουν ό,τι λάμπει. Ό,τι καλύτερο έχουμε να επιδείξουμε σε αυτό το χωριό, εμείς το θάβουμε». Εμπρός μαρς και καλή επιτυχία από εμάς στο δύσκολο έργο του.
«Μέχρι τώρα η προετοιμασία έχει κυλήσει ομαλά. Είχαμε κάποια προβλήματα τραυματισμών. Η ομάδα σίγουρα είναι η πιο νεανική ομάδα της κατηγορίας. Απαρτίζεται στο 90% από παιδιά 16 μέχρι 18-19 χρονών, έφηβοι νέοι άνδρες εκτός από 3 παιδιά που είναι λίγο πιο μεγάλα. Ο στόχος είναι να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω συγκριτικά με πέρυσι. Αν καταφέρουμε να μπούμε στην τελική 8άδα θεωρώ ότι θα είναι τεράστια επιτυχία για αυτά τα παιδιά. Προσπαθούμε να στήσουμε μέλλον, να ασχοληθούμε με τις υποδομές και να έχουμε μία παρουσία η οποία θα είναι αξιοπρεπής. Κυρίως κοιτάμε να επενδύσουμε για το μέλλον. Δεν έχουμε κάποια υπέρμετρη αισιοδοξία ούτε στόχους οι οποίοι είναι ανέφικτοι. Δεν υπάρχουν στο μυαλό μας άνοδοι στη μεγάλη κατηγορία κλπ. Πάμε βήμα βήμα να χτίσουμε το χαρακτήρα των παιδιών, τω νεαρών μας αθλητών γιατί όπως γίνεται αντιληπτό με την απόφασή μας αυτή θα έχουμε στο αγωνιστικό κομμάτι μεγάλα σκαμπανεβάσματα» ήταν το πρώτο του σχόλιο σχετικά με τα τεκταινόμενα στην ΝΕΠ
«Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για το γεγονός πως είμαι παρών σε αυτό το εγχείρημα. Οδηγός μου είναι ο Γιώργος ο Κακουλίδης, ο μεγάλος δάσκαλος του ελληνικό πόλο, ο γνωστός «Λώλος». Σας το λέω ευθαρσώς για να μην νομίζετε ότι θέλω να πάρω εγώ τα παράσημα. Ξέρετε στην Πάτρα, κάποιοι θέλουν να... θάψουν ό,τι λάμπει. Ό,τι καλύτερο έχουμε να επιδείξουμε σε αυτό το χωριό εμείς το θάβουμε.
Αντί λοιπόν να μνημονεύουμε αυτήν την τεράστια διοίκηση και αυτόν τον σπουδαίο προπονητή με τα τρομερά επιτεύγματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, ασχολούμαστε με ό,τι δεν πρέπει να ασχολούμαστε. Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες αρκετά παιδιά από εκείνη την ομάδα που έβγαλε ο μεγάλος δάσκαλος, οι οποίοι βιοποριζόμαστε από το πόλο. Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο άνθρωπος έβγαλε όχι μόνο εξαιρετικούς αθλητές αλλά και ανθρώπους. Και δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
Αυτό προσπαθώ να διδάξω και εγώ τους αθλητές μου. Αν θέλουμε να έχουμε μέλλον, πρέπει να θυμόμαστε την ιστορία. Δέντρο χωρίς ρίζα είναι καταδικασμένο να πεθάνει και μένα η ρίζα με ενδιαφέρει πάρα πολύ. Και γι' αυτό δεν μπορώ να ξεχνώ. Δεν ξεχωρίζω καμία ομάδα στην Πάτρα, δεν μιλάω για ΝΟΠ και ΝΕΠ. Οι μεταγραφές από τη μία στην άλλη ομάδα άλλωστε στο πέρασμα των χρόνων "μιλούν" από μόνες τους. Άρα εμείς ως προπονητές είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε την Πάτρα και την ελληνική υδατοσφαίριση που μόνο περήφανοι πρέπει να είμαστε για τα αποτελέσματα που έχει στον ελληνικό αθλητισμό.
Τιμή μας που τον αναφέρουμε (σ.σ Κακουλίδης) γιατί κάποιοι επιδεικτικά θέλουν να τον ξεχάσουν. Ο προπονητής αυτός λοιπόν, ο οποίος ανέδειξε και εμένα ως αθλητή και ο οποίος το 1986 είχε στήσει τη μεγάλη ομάδα του Ναυτικού Ομίλου ξεκινώντας με βάση την εφηβική της ομάδα, με παιδιά 16 χρονών δηλαδή. Ακριβώς ότι πάμε να κάνουμε και τώρα στη ΝΕΠ. Δεν είναι κάτι συνεπώς που δεν έχει ξαναγίνει. Δεν είμαι ο «νονός» της ιδέας αυτής. Το είχα πολλά χρόνια στο μυαλό μου, το φώναζα με όλη τη δύναμη της ψυχής μου για την Πάτρα και από τη στιγμή που αποφάσισα να είμαι και πάλι στις επάλξεις και να είμαι στην προπονητική, μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Θεωρώ ότι είναι πολύ σπουδαίο πράγμα να στήσεις από την αρχή μία ομάδα νεαρών αθλητών με ισχυρό κίνητρο για το μέλλον. Γι' αυτό δεν μπορώ να μιλάω για μεγαλόπνοους στόχους. Θέλει χρόνο όλο αυτό και πίστη από τη διοίκηση. Να είναι σίγουροι πάντως όλοι πως αυτό το μοντέλο θα έχει αποτέλεσμα και θα αποδώσει καρπούς όχι μόνο για την Πάτρα αλλά για το ελληνικό πόλο εν γένει». Χείμαρρος, ειλικρινής και συνειδητοποιημένος ο Μάκης Λυκούδης.
Ως προς την άποψή του για τις υπόλοιπες ομάδες του Νοτίου ομίλου και την δυναμική που έχει αυτός, ανέφερε πως: «Δεν έχω εικόνα από τις άλλες ομάδες του ομίλου. Ξέρω ότι είναι ένας πολύ δύσκολος όμιλος, θεωρώ πως ο Νότιος είναι σαφώς δυσκολότερος από το Βόρειο. Έχει επτά ομάδες – συμπεριλαμβάνω πλέον και την Καλαμάτα σε αυτές λόγω και της παρουσίας της στο τουρνουά του Αμαρουσίου – πολύ καλές. Ακόμα και η Νίκαια (σ.σ Άρης). Θα δείτε αποτελέσματα τα οποία πολλές φορές θα προκαλέσουν έκπληξη, για μένα δεν θα είναι βέβαια. Η Α2 είναι μια κατηγορία που έχει αυτά τα σκαμπανεβάσματα. Πολλές ομάδες έχουν αθλητές βετεράνους, πολλούς γυρολόγοι. Αρκετούς αθλητές πολύ δυνατούς και πολλούς επίσης νεαρούς – όπως έχουμε και εμείς – οι οποίοι έχουν κίνητρο το μέλλον και τις εθνικές ομάδες».
Κλείνοντας αυτήν την όμορφη κουβέντα στο πλαίσιο του αφιερώματος των ομάδων της Α2 που ξεκινά το επερχόμενο Σαββατοκύριακο και τη ΝΕΠ, ρωτήθηκε και για αυτό που του μένει σε εκείνον. «Όλο αυτό έχει τρομερό κόστος για εμένα ως προπονητή. Και αυτό διότι χαλάς τη διπλή ενέργεια από ό,τι θα ξόδευες για έναν επαγγελματία αθλητή ή μεγαλύτερης ηλικίας. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι μαζί με τον κύριο Αργυρόπουλο που είναι συνεργάτης μου, ξέχωρα από την τεχνική διαδικασία, να παράγουμε και καλούς χαρακτήρες. Να προσπαθούμε κάθε μέρα για να χτίσουμε και το "είναι" τους. Αυτό είναι πολύ επίπονο, δεν είναι εύκολο. Κάθε μέρα δίνουμε μία αέναη μάχη για να βγάλουμε αποτέλεσμα. Πιστεύουμε πως στο τέλος θα είμαστε δικαιωμένοι.
Τονίζω όμως πως αυτό το πλάνο θέλει μεγάλη πίστη γιατί σίγουρα θα έρθουν και πολύ κακά αποτελέσματα. Αυτές οι ήττες που θα έρθουν πρέπει να είναι. Ο σκοπός είναι να χτίσουμε πάνω στα άσχημα αποτελέσματα που αποδεδειγμένα θα έρθουν για να γίνουμε καλύτεροι ως ομάδα και ως άνθρωποι».
Το ρόστερ της ΝΕΠ για την Α2 πόλο ανδρών της σεζόν 2023-24
Μαυριόπουλος Χρήστος
Δραγώνας Γαρύφαλος
Δαγρές Χάρης
Κωνσταντακόπουλος Αναστάσης
Αντίοχος Φίλιππας
Παπαγεωργίου Γεώργιος
Μπάρλος Χριστόδουλος
Καρράς Γεώργιος
Τρασάϊ Χριστόφορος
Λυκούδης Σπυρίδων
Καραϊσκος Άγγελος
Αβαγιανός Μιχαήλ
Γιαννακόπουλος Κωνσταντίνος
Τσίπης Ανδρέας
Καλαμάς Αλέξανδρος
Σαλπόγλου Μάριος
Δελαπόρτας Παντελής
Ονόπας Ανδρέας
Μουσάς Αθανάσιος
Παγκούτσος Σπυρίδων
Τζίνης Θεόδωρος
Βαλουξής Δημήτριος
Χάρισον Τιγκ
Χρόνης Χρήστος
Τομοποσίδης Αχιλλέας

πηγη

Υποστήριξη: SilkTech