Το «αντίο» του Απόλλωνα και του Προμηθέα στον "Ξανθό"

Πέμπτη, Οκτώβριος 5, 2023 - 8:00μμ
Οι δυο Πατρινές ΚΑΕ τον αποχαιρετούν...

Ανακοινώσεις για τον χαμό του "Ξανθό" του ελληνικού μπάσκετ, Γιάννη Ιωαννίδη από τις ομάδες του Απόλλωνα και του Προμηθέα.

Η ΚΑΕ Απόλλων αναφέρει: «Η οικογένεια του Απόλλωνα εκφράζει τα συλλυπητήρια  της και την θλίψη της για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη, που “έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Ήταν ένας άνθρωπος που έβαλε φαρδιά την υπογραφή του στο αγαπημένο μας άθλημα και δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Καλό ταξίδι κόουτς».

H KAE Προμηθέας: «Από σήμερα το ελληνικό μπάσκετ είναι φτωχότερο.  Καλό ταξίδι μεγάλε Γιάννη Ιωαννίδη».

Στην τελευταία του κατοικία, στο κοιμητήριο της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη συνόδευσαν τον Γιάννη Ιωαννίδη σήμερα συγγενείς, φίλοι και εκατοντάδες κόσμου σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και θλίψης.
Το φέρετρο του θρυλικού Έλληνα κόουτς σκέπαζε η σημαία του Άρη, με την οικογένειά του και τα αγαπημένα του πρόσωπα να είναι συντετριμμένα για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών βυθίζοντας στο πένθος τον αθλητικό και όχι μόνο κόσμο.
Τραγικές φιγούρες η κόρη του Αθηνά, η οποία δεν μπορεί να πιστέψει πως ο πατέρας της δεν βρίσκεται πια στη ζωή και η σύζυγός του, η οποία έφτασε υποβασταζόμενη.
Η οικογένεια του Γιάννη Ιωαννίδη εξέφρασε την επιθυμία αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης.

 

Ο Γιάννης Ιωαννίδης πέθανε σε ηλικία 78 ετών και “βύθισε” στο πένθος στο ελληνικό μπάσκετ, του οποίου υπήρξε ένας από τους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών, με τεράστιες επιτυχίες με τον Άρη, τον Ολυμπιακό, αλλά και την ΑΕΚ.

Το ελληνικό μπάσκετ, αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα αποχαιρετά έτσι σήμερα (06/10), έναν θρύλο του ευρύτερου αθλητισμού της χώρας, με την κηδεία του Γιάννη Ιωαννίδη στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το λαϊκό προσκύνημα στο γήπεδο του Άρη, το Αλεξάνδρειο.

 Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στον Άγιο Ιωάννη της Βούλας, η σορός του Γιάννη Ιωαννίδη μεταφέρθηκε στη συμπρωτεύουσα, όπου και θα δοθεί το τελευταίο “αντίο” σε μία ιστορική μορφή της Ελλάδας, με την ταφή του στο κοιμητήριο της Θέρμης. Στο Αλεξάνδρειο μαζεύτηκε έτσι πολύς κόσμος για να αποχαιρετήσει τον σπουδαίο Γιάννη Ιωαννίδη.

Ανάμεσά τους και ο Νίκος Γκάλης, ο οποίος και μίλησε με συγκίνηση για τον επί χρόνια προπονητή του και “μεγάλο αδερφό”, όπως τον χαρακτήρισε ο ίδιος. 

 

 

 

 

 

Ο πατρινός που έπαιξε μαζί και απέναντι στον Γιάννη Ιωαννίδη σαν παίκτης και προπονητής

Έπαιξε απένταντι στον Γιάννη Ιωαννίδη σαν παίκτης σαν προπονητής και επίσης υπήρξε στην Εθνική ομάδα που κόουτσαρε ο ξανθός προπονητης του ελληνικού μπάσκετ ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη, βυθίζοντας στο πένθος όλους όσοι τον γνώριζαν και όχι μόνο.

Ο λόγος για τον Κώστα Πετρόπουλο, τον πατρινό που είχε το προσωνύμιο Νουρέγιεφ του ελληνικού μπάσκετ, εξαιτίας της κίνησης που είχε στο παρκέ. Το thebest.gr μίλησε με τον Κώστα Πετρόπουλο και του ζήτησε να θυμηθεί ιδιαίτερες στιγμές με τον Γιάννη Ιωαννίδη.

Ο κ. Πετρόπουλος θυμάται την τελευταία φορά που είδε από κοντά μίλησε και επίσης ένοιωσε την τιμή να συναντά τον πασίγνωστο κόουτς, όταν το 2020 ο τελευταίος είχε έρθει στην Πάτρα με αφορμή την ονοματοδοσία του κλειστού γυμναστηρίου στο Κουκούλι της Πάτρας. Στο γήπεδο στο οποίο μεγαλούργησε όταν αγωνιζόταν στον Απόλλωνα Πάτρας τη χρυσή δεκαετία του '90.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε έρθει στην εκδήλωση για να τιμήσει τον Κώστα Πετρόπουλο.

Ο τελευταίος θυμάται όμορφες στιγμές που τον σημάδεψαν, όταν πιτσιρικάς αυτός βρέθηκε απέναντι στον Ιωαννίδη και ο Ξανθός του είπε πως τον δυσκόλεψε στο μαρκάρισμα. "Το ένοιωσα ως παράσημο" λέει στο thebest.gr ο Τάκης Πετρόπουλος που φέρνει στη μνήμη του και άλλες στιγμές ευ αγωνίζεσθαι από τον "ξανθό" του ελληνικού μπάσκετ και επίσης στιγμή σε αγώνα εκτός εδρας οπότε και ως προπονητής ο Ιωαννίδης θέλησε να κάνει δώρο στον Πετρόπουλο ένα ακριβό μπουφάν που ο τελευταίος θαύμαζε σε βιτρίνα ωστόσο δεν είχε πάνω του αρκετά χρήματα για να αγοράσει.

Το τελευταίο αντίο θα πει σήμερα όλη η φίλαθλη Ελλάδα στον Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος θα κηδευτεί στον τόπο του, στην Θεσσαλονίκη.

Η σορός του Γιάννη Ιωαννίδη θα είναι από το μεσημέρι στο Αλεξάνδρειο και θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, προτού ταφεί στο κοιμητήριο της Θέρμης.

Ο χώρος του μπάσκετ τίμησε τη μνήμη του θρυλικού προπονητή και την Πέμπτη, στην επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στην Βούλα, όπου έμενε ο Γιάννης Ιωαννίδης. 

Στην κεντρική εκκλησία τους Βούλας, τον Άγιο Ιωάννη το «παρών» έδωσαν δυο μεγάλες μορφές του ελληνικού μπάσκετ, με τις οποίες συνεργάστηκε στις θρυλικές ομάδες που “έχτισε” σε Άρη και Ολυμπιακό, ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Παναγιώτης Φασούλας.

Ανάμεσα σε πολλούς άλλους, τον “Ξανθό” τίμησαν ακόμα ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, ο Κώστας Τσαρτσαρής, ο Δήμος Ντικούδης, ο Αντώνης Φώτσης, ο Κώστας Τσαρτσαρής (παίκτες του στην εθνική ομάδα που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες) ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος, οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός αδελφοί Αγγελόπουλοι, ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο Κώστας Παπανικολάου, ο Γιάννης Μπουρούσης και ο Ηλίας Ζούρος.

Στεφάνια απέστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γιάννης Μπρατάκος, η ΠΑΕ Ολυμπιακός και ξεχωριστό στεφάνι απέστειλε ο πρόεδρός της Βαγγέλης Μαρινάκης.

Η ενημέρωση της ΚΑΕ Άρης για το λαϊκό προσκύνημα
«Η απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη συγκλόνισε το πανελλήνιο και φυσικά την οικογένεια του ΑΡΗ. Λίγο πριν συνοδευτεί στην τελευταία κατοικία του, δεν είναι δυνατόν να μην επισκεφθεί για τελευταία φορά το «σπίτι» του.

Η ΚΑΕ ΑΡΗΣ Midea καλεί τους φίλους της ομάδας αύριο στις 15:30 στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, για να αποχαιρετήσουμε όλοι μαζί τον ανυπέρβλητο «Ξανθό», η σορός του οποίου θα βρεθεί στο γήπεδο που δόξασε και δοξάστηκε, πριν την ταφή του στα κοιμητήρια Θέρμης.

Το «παρών» στο Αλεξάνδρειο θα δώσουν η διοίκηση της ΚΑΕ ΑΡΗΣ Midea, σύσσωμη η ομάδα μας, καθώς και παλαίμαχοι καλαθοσφαιριστές που συνέδεσαν το όνομά τους με τον Γιάννη Ιωαννίδη.

Όλοι στο «Παλέ» για να αποχαιρετήσουμε τον θρυλικό «Ξανθό» όπως του αξίζει, στο «σπίτι» του!».

Υποστήριξη: SilkTech