Τεντόγλου από χρυσάφι! Κορυφαίος στον κόσμο -ΒΙΝΤΕΟ

Παρασκευή, Αύγουστος 25, 2023 - 12:00πμ
Η αυτού μηκιστική εξοχότης, ο Μίλτος Τεντόγλου είναι εν ενέργεια κάτοχος του χρυσού μεταλλίου στις πέντε κορυφαίες διοργανώσεις του πλανήτη, Ολυμπιακούς Αγώνες (2021), παγκόσμιο ανοικτού (2023), παγκόσμιο κλειστού (2022), ευρωπαϊκό ανοικτού (2022) και ευρωπαϊκό κλειστού (2021). Α-πι-θα-νος. Με ατομικό ρεκόρ 8.60μ. ας τον δούμε πλέον να κυνηγά τα ρεκόρ Ελλάδας (8.66μ.), Ευρώπης (8.86μ.) και κόσμου (8.95μ.). Θα τον παρακολουθούμε υποκεκλιμένοι.

Μίλτος Τεντόγλου απο χρυσάφι! Χρυσό μετάλλιο με τεράστια ψυχή και επίδοση 8,52’ απ’ τον Έλληνα άλτη που έκανε κατάθεση ικανοτήτων στη Βουδαπέστη.

Με ένα τρομερό άλμα στην τελευταία του προσπάθεια, ο Έλληνας σούπερ σταρ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του μήκους και στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στη Βουδαπέστη, γράφοντας ιστορία.

Η αυτού μηκιστική εξοχότης, ο Μίλτος Τεντόγλου είναι εν ενέργεια κάτοχος του χρυσού μεταλλίου στις πέντε κορυφαίες διοργανώσεις του πλανήτη, Ολυμπιακούς Αγώνες (2021), παγκόσμιο ανοικτού (2023), παγκόσμιο κλειστού (2022), ευρωπαϊκό ανοικτού (2022) και ευρωπαϊκό κλειστού (2021). Α-πι-θα-νος. Με ατομικό ρεκόρ 8.60μ. ας τον δούμε πλέον να κυνηγά τα ρεκόρ Ελλάδας (8.66μ.), Ευρώπης (8.86μ.) και κόσμου (8.95μ.). Θα τον παρακολουθούμε υποκεκλιμένοι.

Ο Μίλτος Τεντόγλου έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από τον καθέναν. Μίλησε στο τέλος και σόκαρε τον μεγάλο του αντίπαλο Πίνοκ, με ένα απίστευτο άλμα στα 8.52μ. Ο Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής έγραψε ιστορία, καθώς έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο σε όποια διοργάνωση και αν έχει αγωνιστεί.

“Πάω για να νικήσω. Δεν υπάρχει κάτι άλλο για εμένα εκτός από το χρυσό μετάλλιο”, είχε δηλώσει ο Μίλτος Τεντόγλου κατά την αναχώρηση του για τη Βουδαπέστη, όπου διεξήχθη φέτος το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου.

Ο ανίκητος Μίλτος Τεντόγλου, ο κορυφαίος αθλητής του κόσμου στο μήκος, επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί και τα λεγόμενα του και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό. Για να το καταφέρει, όμως, χρειάστηκε να κάνει έναν τρομερό αγώνα.

Ο Έλληνας πρωταθλητής έδειξε από το ξεκίνημα του αγώνα ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και με ένα τρομερό πρώτο άλμα στα 8.50μ. και κατάφερε να βάλει τις βάσεις για ένα μετάλλιο.

Ο Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος έχει ατομικό ρεκόρ 8.60μ. και φετινή καλύτερη επίδοση στα 8.41μ., “πέταξε” στο πρώτο του άλμα, ωστόσο δεν ήταν αρκετό για να του δώσει τη νίκη, καθώς και ο μεγάλος του αντίπαλος, ο Τζαμαϊκανός Γουέιν Πίνοκ, πήδηξε κι αυτός 8.50μ.

Ο Μίλτος Τεντόγλου ήταν άκυρος στην δεύτερη προσπάθεια του, την ώρα που ο Πίνοκ είχε 8.40μ. στο πρώτο του άλμα, με αποτέλεσμα ο Τζαμαϊκανός να υπερισχύει του Έλληνα πρωταθλητή στην ισοβαθμία.

Στο τρίτο άλμα ο Μίλτος Τεντόγλου έκανε άλμα στα 8.39μ., ενώ ο Τζαμαϊκανός ήταν άκυρος, διατηρώντας, πάντως, το προβάδισμα που είχε για ένα εκατοστό.

Ο Μίλτος Τεντόγλου ήταν άκυρος και στην τέταρτη προσπάθεια του, ενώ ο Πίνοκ έκανε προσπάθεια στα 8.03μ.

Στην πέμπτη του προσπάθεια, ο Τεντόγλου προσγειώθηκε στα 8.30μ., παραμένοντας δεύτερος και όλα κρίθηκαν – ως συνήθως – στο τελευταίο του άλμα.

Στην τελευταία του προσπάθεια, ο απίθανος Μίλτος Τεντόγλου έκανε και πάλι το θαύμα του. Πήδηξε στα 8.52μ. και ξεπέρασε τον Τζαμαϊκανό, αγκαλιάζοντας το χρυσό μετάλλιο.

Ο Πίνοκ πήδηξε 8.32μ. στην τελευταία του προσπάθεια, με τον Τεντόγλου να γράφει ιστορία και να στέφεται παγκόσμιος πρωταθλητής!

Η κατάταξη του τελικού:

Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα) 8.52
Γέιν Πίνοκ (Τζαμάικα) 8.50
Τάτζεϊ Γκέιλ (Τζαμάικα) 8.27μ.
Κάρεϊ ΜακΛέοντ (Τζαμάικα) 8.27
Ζιάναν Γουάνγκ (Κίνα) 8.05
Τομπίας Μοντλέρ (Σουηδία) 8μ.
Ραντέκ Γιούσκα (Τσεχία) 7.98μ.
Γουίλιαμ Γουίλιαμς (ΗΠΑ) 7.94μ.
Αλεχάντρο Παράδα (Κούβα)7.86μ.
Μαρκίς Ντέντι (ΗΠΑ) 7.62
Σιμόν Εχάμερ (Ελβετία)
Τζέσγουϊν Άλντριν (Ινδία)

YΠΟΚΛΙΣΗ

Αναγνωρίζοντας το μεγαλείο του Έλληνα αθλητή, η παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου έκανε μια αποθεωτική ανάρτηση
Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε μια... νέα κορυφή, με το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Βουδαπέστης και η παγκόσμια ομοσπονδία "υποκλίθηκε" στο μεγαλείο του Έλληνα αθλητή.
Ο Μίλτος Τεντόγλου παραμένει ένα από τα μεγάλα "αστέρια" του κλασικού αθλητισμού. Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο μήκος, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Βουδαπέστης ήρθε απλά να το επιβεβαιώσει.
Αναγνωρίζοντας το μεγαλείο του Έλληνα αθλητή, η παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου έκανε μια αποθεωτική ανάρτηση.
Με τις λέξεις «Η ομορφιά ενός τεράστιου άλματος εις μήκος» και μία φωτογραφία που δείχνει διαδοχικά την κίνηση του Μίλτου Τεντόγλου στο -6ο και-τελευταίο του άλμα 8.52μ. στον χθεσινό αγώνα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Στίβου στη Βουδαπέστη –που του χάρισε την πρώτη θέση– η World Athletics "υποκλίθηκε" μέσα από τα social media στον Έλληνα πρωταθλητή.
"Poetry in motion" δηλαδή "ποίηση σε κίνηση" ανέφερε η παγκόσμια ομοσπονδία, σχολιάζοντας την φωτογραφία.

Ο τελικός του μήκους ήταν ένας από τους καλύτερους στην ιστορία του αγωνίσματος, αφού μόλις άλλες δύο φορές, το 1987 και το 1991 με την κόντρα Πάουελ – Λιούις , το ασημένιο μετάλλιο έκλεισε με επίδοση πάνω από τα 8,50 μέτρα.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ

Ανάγκασε την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου να μιλήσει... ελληνικά κάνοντας έναν συγκλονιστικό αγώνα.
Έκανε και πάλι όλη την Ελλάδα να ξεχαστεί από το μαύρο τοπίο των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών και ανάγκασε τους Έλληνες να συντονιστούν για πάνω από δύο ώρες για να τον δουν να «πετάει» ξανά. Ο Μίλτος Τεντόγλου λέει για τον εαυτό του όμως πως ο ίδιος είναι «ασυγχώρητος» για τον αγώνα που έκανε. Πάλι στο... 90', όπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του (αγαπημένου του) Τόκιο, ο Έλληνας πρωταθλητής πήρε το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο τελευταίο του άλμα. Ένας αθλητής που έχει γράψει ήδη ιστορία. Ένας αθλητής που θα συνεχίσει να γράφει την ιστορία με τον δικό του πολύ ξεχωριστό τρόπο.
Η Παγκόσμια και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου δεν θα μπορούσαν να μην αναφερθούν με κολακευτικά σχόλια στον παγκόσμιο πρωταθλητή του μήκους, μετά το συναρπαστικό φινάλε στον τελικό του αθλήματος στην Βουδαπέστη. Ο απόλυτος εκτελεστής των πρωταθλημάτων» και ο «άρχοντας του τελευταίου άλματος». Με αυτές τις δύο φράσεις, η Ευρωπαϊκή και η Παγκόσμια ομοσπονδία, αποθέωσαν τον Μίλτο Τεντόγλου.
Η Ευρωπαϊκή μάλιστα... υπενθύμισε τα αμέτρητα χρυσά του Μίλτου στο ποστάρισμά της, σε μία πολυ ωραία ανάρτηση.
Η Παγκόσμια ομοσπονδία ανέβασε το βίντεο με την αγγλική περιγραφή, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα... φινάλε του Τεντόγλου.
Σε άλλο ποστάρισμά της μάλιστα, σχολίασε το χρυσό και στα ελληνικά! Ο Μίτλος Τεντόγλου χθες, τους έκανε όλους να μιλήσουν ελληνικά.

«Δεν θα το συγχωρήσω ποτέ στον εαυτό μου»
Ο Μίλτος Τεντόγλου μίλησε στο Gazzetta μετά τον τελικό φορώντας το χρυσό μετάλλιο στον λαιμό του για την επιτυχία του αλλά και για τη μεγάλη δυσκολία που είχε ο αγώνας στη Βουδαπέστη. Μάλιστα, είπε κιόλας πως το μετάλλιο είναι... νοστιμότατο και πως το αφιερώνει στον Λούφι, τον χαρακτήρα από το αγαπημένο του manga One Piece, αλλά παράλληλα τόνισε πως το τελευταίο του άλμα θα μπορούσε να είναι 8.70μ και ότι αν δεν είχε κράμπες, μπορούσε να φτάσει στα 8.80!
«Ήταν πολύ δύσκολος αγώνας, πολύ δύσκολη μάχη. Μετά το δεύτερο άλμα άρχισα να νιώθω κράμπες στα πόδια μου από την υγρασία και τη ζέστη και ακόμα νιώθω. Προσπαθούσα λίγο να τα χαλαρώσω, μήπως και πηδήξω. Τα κατάφερα, στο τελευταίο άλμα τα έδωσα όλα. Θα μπορούσε να πάει πολύ λάθος αυτό, θα μπορούσα να τραυματιστώ, αλλά είμαι ok. Δεν θα συγχωρήσω ποτέ στον εαυτό μου το τελευταίο άλμα, ήταν κακό άλμα, πολύ κακό. Θα μπορούσε να είναι 8.70μ.. Μακάρι να το κάνω, γιατί αν δεν το γράψω θα είναι για μια ζωή το λάθος αυτό που έκανα. Άφησα όντως σημάδι, γι' αυτό δεν μου άρεσει το άλμα μου. Δες το, μου έφυγε το πόδι πίσω. 8.70μ. άλμα τώρα χάσαμε! Ο κόσμος με βοήθησε πάρα πολύ. Ήταν γεμάτο Έλληνες το στάδιο, ήταν πολύ ωραία.», είπε ο Μίλτος Τεντόγλου, που έγινε εν ενεργεία πρωταθλητής όλων των μεγάλων διοργανώσεων!
Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωταθλητής παραδέχθηκε πως ο δευτεραθλητής κόσμου Γουέινι Πίνοκ ήταν ένας δύσκολος αντίπαλος και αποκάλυψε μία κουβέντα που είχαν κατά τη διάρκεια του αγώνα, που δείχνει τον μεγάλο σεβασμό που τρέφουν οι μεγάλοι αθλητές ο ένας για τον άλλο:
«Φοβερός αγώνας γενικά. Μπράβο στον Πίνοκ! Με το που έκανα το πρώτο άλμα στα 8.50μ. ήμουν σίγουρος πως θα φτάσει αυτό το άλμα. Ο Πίνοκ το απέδειξε, είναι πολύ καλός, πολύ καλός αθλητής και είναι και πολύ καλό παιδί».

Η τρομερή ατάκα του Πίνοκ στον Τεντόγλου
Ο Μίλτος Τεντόγλου αποκάλυψε στη συνέχεια τι του είπε ο αντίπαλός του: «Ξέρεις τι μου είπε στον αγώνα; Στην τρίτη προσπάθεια κιόλας, ούτε καν στο τέλος. Δίναμε τα χέρια συνέχεια γιατί πηδούσαμε τα ίδια πράγματα και πηγαινω και του λέω «Ε, πήδηξα 8.39μ., ένα εκατοστό μακριά από το δεύτερο άλμα σου». Και μου λέει «Μπορώ να σου πω κάτι; Εγώ μεγάλωσα βλέποντας εσάς να αγωνίζεστε και είναι τιμή μου να αγωνίζομαι εδώ» Και του είπα πως το σέβομαι αυτό, τον σέβομαι. Είναι πολύ καλός. 8.50μ. προκριματικό και τελικό; Ποιος το κάνει αυτό; Εγώ δεν μπορώ να το κάνω. Βέβαια έκανα 8.50μ. δύο φορές τώρα...».
Στην ερώτηση για το αν αγχώθηκε, εξήγησε πως το μόνο άγχος που είχε ήταν λόγω κάποιων ενοχλήσεων που ένιωσε ενώ τόνισε πως σήμερα θα μπρούσε να έχει κάνει 8.80μ.: «Ήμουν αγχωμένος αν θα με αφήσουν τα πόδια μου ή όχι να κάνω το τελευταίο άλμα. Τώρα αν το πόδι μου κοβόταν, αν θα πάθαινα κράμπα, δεν το ήξερα από πριν. Αλλά μπήκα να το παλέψω. Τι πρέπει να κάνω για να μου δώσει respect ο Καρλ Λούις; 8.75μ. περίπου; Θα μπορούσα να το κάνω σήμερα. Αν δεν ένιωθα τις κράμπες και είχα τα παπούτσια σπριντ, θα το έκανα σήμερα. Θα έκανα 8.80μ.
Πλέον θέλω να κάνω μεγάλα άλματα, να κάνω τις επιδόσεις που θέλω γιατί σήμερα δεν ήταν αυτό που ήθελα. Ήταν ωραία νίκη, αλλά όχι αυτό που ήθελα», δήλωσε στο Gazzetta.
Τέλος, αφιέρωσε το μετάλλιο στον... Λούφι: «Το μετάλλιο το αφιερώνω στον Λούφι. Το Gear 5 με βοήθησε».

Όταν ο Τεντόγλου μίλησε... ιαπωνικά
Ο Μίλτος Τεντόγλου δεν ήταν δυνατό να τελειώσει δηλώσεις του μετά το τέλος του συγκλονιστικού αγώνα στην Βουδαπέστη χωρίς μια ατάκα. Στο κλείσιμο των δηλώσεών του στην ΕΡΤ, μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, ρωτήθηκε τι έλεγε με Ιάπωνα δημοσιογράφο και ο πρωταθλητής κόσμου απάντησε: «Του μιλούσα ιαπωνικά, του έλεγα ό,τι να 'ναι».

Πατουλίδου για Τεντόγλου: «Ο κόσμος αλλάζει μόνο με αυτούς τους τύπους που βγάζουν γλώσσα στο άπιαστο!»
Η Βούλα Πατουλίδου έδωσε μια άλλη διάσταση στην τεράστια επιτυχία του Μίλτου Τεντόγλου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης.
Η γυναίκα που άνοιξε νέους δρόμους στον αθλητισμό της χώρας μας, με την αδιανόητη νίκη της στα 100μ. εμπ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, με μια λιτή ανάρτηση στα social media τα είπε όλα.
Συγκεκριμένα έγραψε: «Ξέρεις τι θα πει λύσσα;
Να γδέρνεις τη δύναμη που έχεις μέσα σου για να φτάσεις το αδύνατο.
Να μην τα παρατάς όταν όλα και όλοι σου γυρνάνε την πλάτη.
Ο κόσμος αλλάζει μόνο με αυτούς τους τύπους που βγάζουν γλώσσα στο άπιαστο!».

Τα χρυσά μετάλλια του Τεντόγλου στις μεγάλες διοργανώσεις
2023 1ος 8,52 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Βουδαπέστη
2023 1ος 8,30 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Κωνσταντινούπολη
2022 1ος 8,42 μ. Τελικός Diamond League, Ζυρίχη
2022 1ος 8,52μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Μόναχο
2022 2ος 8.32μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Όρεγκον
2022 1ος 8,55 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, Βελιγράδι
2021 1ος 8,41 (0.1) Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο
2021 1ος 8,35 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ κλειστού, Τορούν
2019 1ος 8,38 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ κλειστού, Γλασκώβη
2018 1ος 8,25 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ, Βερολίνο

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΛΤΟ

Ο Μίλτος Τεντόγλου φοράει μια απλή φόρμα με τα χρώματα της χώρας του. Δεν έχει στα μαλλιά του μωβ τούφες, δεν φοράει παρδαλά παπούτσια ούτε είναι γεμάτος εκκεντρικά τατού.
Ο φακός πέφτει πάνω του για λόγους άλλους από αυτούς που έχουμε συνηθίσει να τον κάνουν να... παραληρεί.
Ο Μίλτος Τεντόγλου δεν κυκλοφορεί με ένα κινητό και δεν κάνει duck face υποδυόμενος το σύγχρονο πλαστικό «παπί», αυτοθαυμαζόμενος στο Instagram, ούτε κυκλοφορεί στη Μύκονο, στην Πάρο και στη Σαντορίνη περιφέροντας την ματαιότητα, απαθανατίζοντας ευτυχία που δεν υπάρχει.
Ο Μίλτος Τεντόγλου ξέρει ότι για να ανέβει στο βάθρο χρειάζεται δουλειά και για να παραμείνει εκεί χρειάζεται ψυχή. Ξέρει ότι θα πέσουν πάνω του τα φώτα, για ένα επίτευγμα και όχι για μια ενίσχυση σιλικόνης, για τη σωστή αποτρίχωση στο κατάλληλο σημείο ή για τον δημόσια κατάθεση αυτοθαυμασμού του που μετατρέπεται με θαυμαστή ευκολία σε θαυμασμό του πλήθους στο όνομα μιας νέας μορφής κατασκευής «προτύπων» στον αχανή διαδικτυακό τόπο.
Δεν τον πήρε κανείς από το χέρι, δεν τον «κατασκεύασε» καμία βιομηχανία παραγωγής ειδώλων, δεν πέρασε από κανένα βουλευτικό ή υπουργικό γραφείο έρποντας για προσοχή και στήριξη ή ενισχύοντας την ματαιοδοξία κανενός πολιτικάντη «να΄μαι εδώ, με τον κολλητό μου, χρυσό πρωταθλητή».
Ο Τεντόγλου από τα Γρεβενά είναι ο Μίλτος του εαυτού του. 'Ελκει τα φώτα πάνω του επειδή τα αγνοεί και αγαπιέται επειδή καταφέρνει σε έναν κόσμο προκάτ ο οποίος μέρα με τη μέρα χάνει τα χαμόγελα και τα δάκρυά του, να χαρίζει συγκίνηση. Πραγματική, ατόφια συγκίνηση, από αυτή που κάποτε αρκούσε για να κινήσει τον κόσμο.
Είναι σαν άλλος "τόπος" αυτό το παιδί που την ώρα του θριάμβου κάνει νόημα στην κερκίδα να κατεβάσει τους τόνους, που καταθέτει την αλήθεια του «το τελευταίο άλμα ήταν για 8,70μ αλλά άφησα τα πόδια μου στην άμμο. Γι' αυτό θύμωσα. Είναι ένα λάθος που θα το θυμάμαι για πάντα», που κάνει τα "θαύματα" με την καρδιά του.
Με μια καρδιά που δεν ανήκει σε κανένα σύστημα επιβολής συμπεριφοράς, σε καμιά κάστα εκλεκτών, σε καμία ελίτ του τόπου, σε καμιά χειραγωγούμενη ομάδα.
Μοιάζει με «ξένο σώμα» στην ελληνική κοινωνία ο Τεντόγλου σήμερα. Σαν μια λάμπα που πέφτει πάνω της και φωτίζει τη διαπίστωση ότι η απλότητα, η συνάρτηση δουλειά- επιτυχία- αναγνώριση, η ακολουθία «όσο πιο σημαντικός τόσο πιο σεμνός», η ευτυχία που πηγάζει από την εσωτερικότητα και η δύναμη του μέτρου, αποτελούν πλέον λέξεις και έννοιες που τείνουν προς εξαφάνιση και φαντάζουν- ήδη- καταστάσεις μιας άλλης ζωής, την οποία πολλοί νέοι άνθρωποι δεν πρόλαβαν καν να γνωρίσουν.
Ο Τεντόγλου που λέει μπροστά στην κάμερα «είμαι μαλάκας», ίσως είναι από τους λίγους, τους πολύ λίγους που ΔΕΝ, σε μια χώρα που χάνει τον εαυτό της και κάπου κάπου τον βρίσκει σε ένα παιδί που «πετάει» μονάχο του προς το φως μπρος στα έκπληκτα μάτια της, αδιαφορώντας για όσα σκοτάδια μας έχουν «φορτώσει».
Σαν ένα πουλί που βγαίνει από ένα καμμένο δάσος.

* Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

Υποστήριξη: SilkTech