Η ΑΕΚ τιμά τη μνήμη του Μιχάλη Κατσουρή

Κυριακή, Αύγουστος 13, 2023 - 12:04πμ
«ΑΘΑΝΑΤΟΣ» στην OPAP Arena

Ο 29χρονος Μιχάλης Κατσούρης έχασε τη ζωή του από το δολοφονικό χτύπημα τον Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του άτυχου φιλάθλου, η ΠΑΕ ΑΕΚ εμφάνισε -λίγες ώρες λίγο πριν την κηδεία του- το πρόσωπο του Μιχάλη Κατσουρή στις οθόνες έξω από την "OPAP Arena" κι έγραψε: ΑΘΑΝΑΤΟΣ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν θα έχει την Τετάρτη, 16 Αυγούστου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο των δραματικών γεγονότων στη Νέα Φιλαδέλφεια και την δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κουτσουρή από Κροάτες χούλιγκαν.
Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου το ραντεβού κλείστηκε μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της UEFA και επιπλέον αμέσως μετά την συνάντηση των δυο ανδρών, στις 11.00 το πρωί θα γίνει σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του Πρόεδρου της UEFA και αρμόδιων υπουργών στην οποία έχουν προσκληθεί οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

ΚΗΔΕΙΑ

Απαρηγόρητοι οι γονείς του Μιχάλη Κατσουρή στην κηδεία του δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι το παιδί τους δολοφονήθηκε.
«Πού σε πηγαίνουν παιδάκι μου;», έλεγε η μητέρα του Μιχάλη Κατσουρή στο τελευταίο αντίο του παιδιού της στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στην Ελευσίνα.
Η μητέρα του 29χρονου, ο οποίος δολοφονήθηκε άγρια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ κατά τη διάρκεια επεισοδίων, δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι το παιδί της «πέρασε στη γειτονιά των αγγέλων», όπως ήταν και το μήνυμα που έστειλε η οικογένειά του για να τον αποχαιρετίσει.
«Πού σε πηγαίνουν παιδάκι μου;» έλεγε υποβασταζόμενη η μητέρα του, που ζητεί να εντοπιστούν οι δολοφόνοι του γιου της και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.
Την ίδια ώρα συγκλονίζει και το μήνυμα που έστειλε η μητέρα του στην κηδεία του. «Η απώλεια πονάει αλλά είμαστε ήσυχοι, γιατί βρίσκεσαι ήδη δίπλα στους αγγέλους», έλεγαν.
Συγγενείς, φίλοι και οπαδοί της ΑΕΚ αποχαιρέτισαν τον Μιχάλη Κατσουρή με κίτρινα τριαντάφυλλα ενώ η νεκροφόρα που μετέφερε τη σορό του ήταν στολισμένη με κιτρινόμαυρες κορδέλες και ένα κασκόλ της «Original».
Πρώτη Ενημέρωση: Κόσμος με κίτρινα τριαντάφυλλα στα χέρια λέει το τελευταίο αντίο στον Μιχάλη Κατσουρή στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου, στην Ελευσίνα όπου ζούσε.
Ο 29χρονος φίλος της ΑΕΚ δολοφονήθηκε στη διάρκεια της καταδρομικής επίθεσης των χούλιγκαν της Ντινάμο Κιέβου, το βράδυ της Δευτέρας (07.089.2023) στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Η οικογένεια του, οι συγγενείς, οι φίλοι του και ο οργανισμός της ΑΕΚ αποχαιρετούν τον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου, στην Ελευσίνα. Η μητέρα του, η οποία κατέρρευσε μόλις έμαθε για το παιδί της, επιρρίπτει ευθύνες στο κράτος που «δεν προστάτευσε το παιδί» και επέτρεψε «να το δολοφονήσουν», ζητώντας ως ελάχιστη δικαίωση τον εντοπισμό και την παραδειγματική τιμωρία του δολοφόνου του.
«Το μόνο που με ενδιαφέρει τώρα, είναι να βρεθεί ο δολοφόνος του παιδιού μου. Δυστυχώς, έχουν χαθεί παιδιά, χάθηκε το παιδί μου και φοβάμαι μην χαθούν κι άλλα. Θέλω πρώτα να αποχαιρετήσω το παιδί μου και μετά θα μιλήσω», λέει με τη σειρά του ο πατέρας του Μιχάλη.
Η νεκροφόρα που μετέφερε τη σορό του 29χρονου φέρει κιτρινόμαυρες κορδέλες.
Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ αναφέρει:
«Δωρεές αντί στεφάνων υπέρ του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» στη μνήμη του αδικοχαμένου Μιχάλη Κατσουρή, ζητά η οικογένειά του.
Αριθμοί λογαριασμών Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ»:
Alpha Bank: IBAN: GR26 0140 1520 1520 0200 2000 515
Εθνική Τράπεζα Ελλάδος: IBAN: GR20 0110 0800 0000 0804 8089 836
Στην κατάθεση χρειάζεται να δηλωθεί το ονοματεπώνυμο του δωρητή και η φράση «ΜΙΧΑΛΗΣ».
Μετά την πραγματοποίηση της δωρεάς παρακαλούνται οι δωρητές να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του Συλλόγου είτε τηλεφωνικά στο (210-7700009) (επιλ: 1), είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected], ώστε να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία τους προκειμένου να σταλεί σχετική απόδειξη δωρεάς.
Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας».

ΣΥΡΙΖΑ

Κριτική στον πρωθυπουργό ασκεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την στάση του σε σχέση με τη δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Εδώ και τέσσερις ημέρες ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει βρει μια λέξη να πει για την άγρια δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Ενώ ο ίδιος παραμένει εξαφανισμένος, σήμερα έγινε γνωστό από το γραφείο του ότι θα εμφανιστεί στις 16 Αυγούστου, όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο της UEFA και τους προέδρους των ΠΑΕ. Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας».

Ακολούθως υπογραμμίζει: «Το γεγονός, όμως, ότι 200 νεοναζί χούλιγκανς από την Κροατία μπήκαν και διέσχισαν ανενόχλητοι τη μισή χώρα μέχρι την Αθήνα με τραγικό επίλογο τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, δεν είναι απλή υπόθεση για να την ξεπεράσει έτσι ο κ. Μητσοτάκης. Βεβαίως να ληφθούν πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα. Η απάντηση, όμως, στο πρωτοφανές φιάσκο, που οδήγησε στη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, δεν μπορεί για άλλη μια φορά να είναι η επικοινωνία».

Κλείνοντας την ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά την «ουσιαστική ανάληψη πολιτικής ευθύνης με την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου. Η αποποίηση ευθυνών διογκώνει το αίσθημα ανασφάλειας της κοινωνίας».

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Κραυγή αγωνίας για την άμεση εξιχνίαση της στυγερής δολοφονίας του αδικοχαμένου Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια, μέσω του υπομνήματος που κατέθεσε το πρωί του Σαββάτου στην πρόεδρο του 25ου Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών, ο αδερφός του.

Μέσω των δικηγόρων του, Σταύρου Γεωργοπουλου και Χρήστου Μαυρομάτη ζητά να γίνουν συγκεκριμένες και άμεσες κινήσεις από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, έτσι ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και ξεγλιστρήσει από τα δίχτυα του νόμου, ο μαχαιροβγάλτης δολοφόνος.

Το υπόμνημα ξεκινάει με ένα απόσπασμα από το ποίημα «Σχήμα της απουσίας» του Γιάννη Ρίτσου, αποτυπώνοντας την ψυχολογική κατάσταση και το συναίσθημα της οικογένειας του άτυχου Μιχάλη Κατσουρή:

Ποτέ δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά απ΄τα σπίτια τους, Τριγυρίζουν εκεί.
Δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά. Μένουν στο σπίτι κι έχουν μια ξεχωριστή προτίμηση να παίζουν στον κλεισμένο διάδρομο και κάθε μέρα μεγαλώνουν
μέσα στην καρδιά μας,τόσο που ο πόνος κάτω απ΄τα πλευρά μας
δεν είναι πια απ΄τη στέρηση, μα από την αύξηση…

Κι αν κάποτε οι γυναίκες βγάζουν μια κραυγή στον ύπνο τους,
είναι που τα κοιλοπονάνε πάλι…» και στις επόμενες γραμμές αναφέρονται τα εξής: «Για τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων με σκοπό τη συλλογή και διατήρηση των αποδείξεων καθώς και για την εξασφάλιση των ιχνών του εγκλήματος και τη διερεύνηση της τέλεσης λοιπών αξιόποινων πράξεων.

Αξιότιμοι κύριοι Δικαστές, ύστερα από την εγκληματική αμέλεια,αδράνεια, ανοχή και ασυνεννοησία των εμπλεκόμενων ελληνικών αστυνομικών αρχών- από την ώρα που εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων μέχρι την συνάντηση που είχαν με τους εν Ελλάδι συνεργούς τους με κοινό σκοπό την δολοφονική επίθεση (οι προβοκάτορες την ονόμασαν ραντεβού) σε όσους βρίσκονταν το βράδυ της 7ηςΙουλίου 2023 έξωθεν του γηπέδου “Αγία Σοφία” στην Νέα Φιλαδέλφεια- δύσπιστος πλέον από επιλογή – επαφίεμαι και εμπιστεύομαι μόνο Εσάς που εκπροσωπείτε την Ελληνική Δικαιοσύνη και την Ελληνική Πολιτεία για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και της απόδοσης ευθυνών σε όσους αιτιωδώς συνετέλεσαν στην δημιουργία συνθηκών που οδήγησαν στην στυγερή δολοφονία του αδερφού μου.

Προς τούτο πρόχειρα υποβάλλω τα κάτωθι αιτήματα-σκέψεις:{γνωρίζοντας ότι ο φυσικός δικαστής τα έχει ήδη στο μυαλό του}..

•Να συλλεγεί και να τεθεί στην διάθεση της ανάκρισης όλο το βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες των συνοριακών σταθμών εισόδου των κατηγορουμένων καθώς και των σταθμών διοδίων που διήλθαν μέχρι την άφιξή τους στην Αττική

•Να συλλεγεί το βιντεοληπτικό υλικό από τους σταθμούς «ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ» «ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ» , «ΠΕΡΙΣΣΟΣ», «ΕΙΡΗΝΗ», «ΠΕΥΚΑΚΙΑ»

•Να ανασυρθούν όλα τα δεδομένα ( μηνύματα, φωτογραφίες, εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις και βιντεοληπτικό υλικό) από τις κατασχεθείσες στα χέρια των κατηγορουμένων ηλεκτρονικές συσκευές.

•Να τεθούν στην διάθεση της ανάκρισης όλες οι σχετιζόμενες με το τραγικό συμβάν και την παρουσία των κατηγορουμένων στην Ελλάδα –συνομιλίες, αναφορές και ενδοσυνεννοήσεις που έχουν καταγραφεί στο τηλεφωνικό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ.

•Να διερευνηθεί αν είχανε μισθωθεί καταλύματα διαμονής στην Ελλάδα και από ποιους.

•Να κληθούν μάρτυρες από Εσάς παθόντες και αστυνομικοί για την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών της δολοφονικής επίθεσης που έλαβε χώρα από τους κατηγορουμένους.

•Να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο τουλάχιστον από τις συσκευές που έχουν ήδη κατασχεθεί και αποδίδονται στους κατηγορούμενους, ώστε να διαπιστωθεί εάν οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι συνομιλούσαν με Έλληνες υπηκόους και από πότε ξεκίνησε να λαμβάνει χώρα η μεταξύ τους επικοινωνία.

•Να τεθεί στην διάθεση Σας το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης που όπως ακούγεται διενεργείται ήδη εντός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μετά τη λήψη αντιγράφων της δικογραφίας και των απολογιών των κατηγορουμένων επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματος μου.

Πληρεξούσιους Δικηγόρους και αντίκλητους μου διορίζω τους δικηγόρους Αθηνών: α)Χρήστο Ν. Μαυρομάτη του Νικολάου (Α.Μ. Δ.Σ.Α. 23925) και β) Σταύρο Γεωργόπουλο του Ευαγγελου (Α.Μ. Δ.Σ.Α. 24214) τους οποίους εξουσιοδοτώ όπως, αντ’εμού και για λογαριασμό μου, ενεργώντας από κοινού ή κεχωρισμένως, εγχειρίσουν την παρούσα ενώπιον του κ. Προέδρου του 25ου Τακτικού Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών, λάβουν αντίγραφα εκ της σχηματισθείσας ανακριτικής δικογραφίας και προβούν εν γένει σε κάθε αναγκαία διαδικαστική ενέργεια προς υποστήριξη των απορρεόντων δικαιωμάτων μου από την παρούσα δήλωση παραστάσεως για υποστήριξη της κατηγορίας».

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Βράδυ Δευτέρας 7 Αυγούστου, 23:05. Από αυτή την ώρα και μετά ξεκινάει η αντίστοφη μέτρηση για το αδόκητο τέλος του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, ο οποίος έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επιδρομής των Κροατών χούλιγκανς στο γήπεδο της ΑΕΚ την περασμένη Δευτέρα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Τρία λεπτά μετά, και συγκεκριμένα στις 23:08, ο νεαρός δέχτηκε το μοιραίο χτύπημα που έμελλε να του στερήσει τη ζωή και να βυθίσει στο πένθος την οικογένεια και τους φίλους του.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με την υπόθεση μετά την ανάλυση του βιντεοληπτικού υλικού που συγκεντρώθηκε από κάμερες της Νέας Φιλαδέλφειας.

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση ανάλυσης,ο 29χρονος, στις 23:08:01, εμφανίζεται να δέχεται το χτύπημα την ώρα που, μαζί με άλλους οπαδούς της ΑΕΚ, καταδιώκεται από τους οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ

Ακόμη 30 άτομα θα οδηγηθούν σήμερα στην Ευελπίδων για να απολογηθούν με τη σειρά τους για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τον φόνο του Μιχάλη Κατσουρή.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι απολογήθηκαν εχθές, Παρασκευή – 30 χούλιγκαν – ανακοινώθηκε πως κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Πρόκειται για 28 Κροάτες, έναν Έλληνα και έναν Αλβανό.

Οι απολογίες συνεχίζονται σήμερα με τη δεύτερη ομάδα κατηγορουμένων, ενώ την Κυριακή θα απολογηθούν οι τελευταίοι 45 κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

Οι απολογίες των 30 πρώτων κατηγορουμένων διεξήχθησαν παράλληλα ενώπιον τριών ανακριτών. Ολοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά τη συμμετοχή τους στα επεισόδια αλλά και στον θανάσιμο τραυματισμό του 29χρονου.

«Είχαμε μεταβεί στο γήπεδο «OPAP ARENA Αγία Σοφία», προκειμένου να παρακολουθήσουμε την προπόνηση της ομάδας μας DINAMO ZAGREB την προηγούμενη ημέρα του αγώνα με την ΑΕΚ, για τον οποίο αγώνα δεν είχαμε εξασφαλίσει εισιτήρια, κατόπιν της απαγόρευσης της UEFA και απροσδόκητα βρεθήκαμε αναμεμειγμένοι σε εκτεταμένα, βίαια επεισόδια και έκτροπα που ελάμβαναν χώρα τουλάχιστον για μισή ώρα, χωρίς την έγκαιρη επέμβαση της αστυνομικής αρχής» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εκ των κατηγορουμένων στο υπόμνημά του και δικαιολόγησε το ότι έτρεχαν, επειδή φοβήθηκαν ότι θα συλληφθούν.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις μας ακολούθησαν και φοβισμένοι από την ένταση και τα καπνογόνα που έριχναν Έλληνες φίλαθλοι, τελικά μας ακινητοποίησαν και στη συνέχεια μας συνέλαβαν», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω λόγω της απόστασης ποιος πραγματικά έπληξε με αιχμηρό αντικείμενο, μαχαίρι τον άτυχο Μιχάλη Κατσουρή, αποτρόπαια πράξη, για την οποία λυπηθήκαμε βαθύτατα».

«Στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή»

Με τον 27χρονο Έλληνα και τον 22χρονο Αλβανό, που δήλωσαν «περαστικοί» από τον τόπο των επεισοδίων κατά την απολογία τους, ξεκίνησαν εχθές οι προφυλακίσεις κατηγορουμένων για το φονικό και τα άγρια επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της περασμένης Δευτέρας (7/8), μετά τις απολογίες τους στους τρεις ανακριτές. Ακολούθησαν οι προφυλακίσεις άλλων 28 Κροατών.

Στις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι χούλιγκαν υποστήριξαν ως επί το πλείστον ότι βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή και ότι δεν συμμετείχαν στα επεισόδια.

Οι απολογίες των 30 πρώτων κατηγορουμένων διεξήχθησαν παράλληλα ενώπιον τριών ανακριτών. Ολοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά τη συμμετοχή τους στα αιματηρά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και στον θανάσιμο τραυματισμό του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.

Απλοί περαστικοί

Για δουλειά βρισκόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της Δευτέρας, όπως υποστηρίζει, στο υπόμνημά του, ο 22χρονος κατηγορούμενος με καταγωγή από την Αλβανία, στην κατοχή του οποίου εντόπισαν οι Αρχές έναν αναδιπλούμενο σουγιά.

«Είμαι ηλεκτρολόγος. Στις 7/8/2023, ήμουν στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας για δουλειά. Τελείωσα αργά τη δουλειά. Είχα δώσει ραντεβού με την κοπέλα μου στο σταθμό ΗΣΑΠ «ΠΕΡΙΣΣΟΣ» για να συνεχίσουμε με τρένο με κατεύθυνση τον Πειραιά, με σκοπό να φτάσουμε στο Γαλάτσι. Η κοπέλα μου ήρθε για μια εβδομάδα από Άνδρο».

Ο κατηγορούμενος που σύμφωνα με πληροφορίες έχει τεθεί στο βασικό κλοιό των υπόπτων για τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, υποστηρίζει ότι πήγε στο χώρο των επεισοδίων, μετά από τις φωνές και τις φωτοβολίδες, που είδε να εκσφενδονίζονται έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ. «Όσο περίμενα έξω από το σταθμό, άκουσα φωνές, εκρήξεις και φωτοβολίδες και πήγα να δω τι γίνεται. Δε συμμετείχα στα επεισόδια».

Όσο για το μαχαίρι που βρέθηκε πάνω του, ο 22χρονος υποστηρίζει ότι τον είχε επάνω του για τη δουλειά του. «Ο αναδιπλούμενος σουγιάς που βρέθηκε επάνω μου, είναι για τη δουλειά μου. Το χρησιμοποιώ στη δουλειά μου. Δεν είμαι οργανωμένος οπαδός του ΠΑΟ, είμαι απλός φίλαθλος. Πηγαίνω στο γήπεδο, με τον πατέρα μου και τον αδερφό μου, όποτε βρίσκω φθηνά εισιτήρια. Ζήτω να γίνει άρση απορρήτου των επικοινωνιών μου, να ελεγχθεί το κινητό μου και να μου πάρουν δείγμα dna, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν έχω καμία σχέση με τα όσα με κατηγορούν».

Απλός περαστικός από το σημείο της αιματηρής συμπλοκής δήλωσε και ο 27χρονος Έλληνας κατηγορούμενος, στο κατάστημα του οποίου στους Αμπελοκήπους έγινε χθες καταδρομική επίθεση από οπαδούς της ΑΕΚ.

«Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι ουδεμία σχέση έχω με όσα συνέβησαν στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας μεταξύ των Κροατών, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα, για να σκοτώσουν και να καταστρέψουν περιουσίες, και των κακοποιών οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ, οι οποίοι είχαν φονικό ραντεβού με τους Κροάτες και ήταν ομοίως ένοπλοι με μαχαίρια, σιδηρολοστούς, ξύλινα ρόπαλα και άλλα επικίνδυνα όπλα, όπως προκύπτει από τα βίντεο, τα οποία κατέσχεσε και εισήγαγε στη δικογραφία η ΕΛΑΣ», αναφέρει στο απολογητικό υπόμνημά του.

Ο γνώριμος στις αρχές 27χρονος, καθώς έχει και στο παρελθόν κατηγορηθεί για οπαδική βία, αλλά και εγκληματική οργάνωση, μιλά για συμπτωματική παρουσία του στο σημείο.

«Την επίμαχη μέρα κατά τις απογευματινές ώρες επισκέφτηκα το κατάστημα στην περιοχή της Νέας Ιωνίας Αττικής μαζί με την αρραβωνιαστικιά μου και τον ενδυνάμει συναίτερο στο νέο επαγγελματικό μας εγχείρημα, με σκοπό να εποπτεύσουν τις εγκαταστάσεις της εν λόγω επιχείρησης και στη συνέχεια συναντήθηκα με ένα γνωστό μου στην οικία του στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, για τον έλεγχο της κατάστασης της μοτοσικλέτας που διέθετε προς πώληση και είχα εκδηλώσει από πλευράς μου ενδιαφέρον αγοράς», υποστηρίζει ο 27χρονος.

Αντίστοιχο ισχυρισμό με αυτό του 22χρονου Αλβανού έχει και ο Έλληνας κατηγορούμενος, αναφορικά με το γιατί βρέθηκε και συνελήφθη από την Αστυνομία στο χώρο των επεισοδίων. Δεν παραλείπει ο 27χρονος υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε τους συγκεντρωμένους Κροάτες χούλιγκαν.

«Ενώσω συζητούσαμε, περί ώρα 11 παρά το βράδυ ακούσαμε δυνατούς κράτους λάμψης, κροτίδες, φωτοβολίδες και εκρηκτικές ύλες από την περιοχή το γήπεδο της ΑΕΚ, οπότε εκ περιεργείας έσπευσα στο σημείο επί της οδού Αλεξάνδρου Παπαναστασίου και δη στο σημείο προέλευσης του εκκωφαντικού θορύβου, το οποίο απέχει μόλις 5 λεπτά με τα πόδια, προκειμένου να διαπιστώσω τι συνέβη. Όταν έφτασα στο σημείο είδα και άκουσα να εκρήγνυνται κροτίδες και να ακούγονται κραυγές και βρισιές των εμπλεκομένων, οπότε αποχώρησα φοβούμενος για την σωματική μου ακεραιότητα, και κατευθύνθηκα στο σταθμό του Περισσού κινούμενος επί της οδού Παπαναστασίου και εκείνη τη στιγμή συνέπεσε να μετακινούνται προς τα εκεί τα άγνωστα πρόσωπα, των οποίων δεν γνώριζα ούτε καν την εθνικότητα».

Και συμπληρώνει: «Βρέθηκα στην ευρύτερη περιοχή να περπατώ και όχι να τρέχω, χωρίς να φοράω κουκούλα, κράνος, γάντια και κυρίως δεν ευρέθη στην κατοχή μου κανένα μαχαίρι και κανένας σουγιάς από αυτούς που κατασχέθηκαν, κανένα ξύλο, κανένας σιδηρολοστός και κανένα αιχμηρό αντικείμενο. Το μόνο μεμπτό είναι ότι βρέθηκα στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή».

Κι ενώ για την αστυνομία είναι εκ των 5 βασικών υπόπτων για τη δολοφονία του άτυχου φιλάθλου της ΑΕΚ, δηλώνει αθώος και μόνο οργανωμένος οπαδός του Παναθηναϊκού: «Η όλη εμπλοκή μου στην εν λόγω υπόθεση και η μετέπειτα σύλληψη μου στηρίζεται, όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό της Αστυνομίας, στο ότι είμαι οργανωμένος οπαδός του Παναθηναϊκού και στην αυθαίρετη και ψεύδη μαρτυρική κατάθεση ενός νεαρού αστυνομικού της ομάδας Δράσης της ΕΛ. ΑΣ., Χ.Φ, ο όποιος με είδε να περπατάω σε μια οδό κοντά στο σημείο, όπου έγιναν τα επεισόδια στη Ν. Φιλαδέλφεια».

Μάλιστα, στηρίζει την αθωότητά του (δεν έπεισε πάντως τους ανακριτές, όπως και ο 22χρονος Αλβανός) στο γεγονός ότι συνελήφθη από τους άνδρες της ομάδας Δράση σε δρόμο που δε θα επέλεγε αν προσπαθούσε να κρυφτεί αλλά και στη σωματική του διάπλαση, καθώς όπως υποστηρίζει λόγω ύψους, θα ήταν ευδιάκριτο στα βίντεο που έχουν συλλεγεί από τις διωκτικές αρχές.

«Απόλυτο επιχείρημα της αθωότητάς μου αποτελεί το ότι, αν πράγματι συμμετείχα στα επεισόδια, με τα οποία αποδεικνύεται εκ των ως άνω ότι ουδεμία σχέση έχω, δεν θα εκινούμην προς την οδό Παπαναστασιου, αλλά προς την οδό Μαγνησίας, δηλαδή στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, όπου εκ του ασφαλούς θα μπορούσα να κρυφτώ με ασφάλεια χωρίς να με ενοχλήσει κανείς.

Ομοίως απόλυτη απόδειξη της αθωότητας μου αποτελεί ο ιδιαίτερος σωματότυπος μου, αφού είμαι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ψηλός και θα ήταν εύκολο να διακριθεί αυτός ο σωματότυπός μου είτε από τους αστυνομικούς που διενήργησαν την μελέτη των εισαχθέντων βίντεο, είτε από αυτόπτες μάρτυρες, είτε παθόντες είτε θαμώνες της περιοχής, που θα περιέγραφα τόσο το σωματότυπό μου όσο και τα χαρακτηριστικά του προσώπου μου».

Νωρίτερα σημειώθηκε ένταση και επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς της ΑΕΚ, που βρέθηκαν έξω από τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων. Οι περίπου 100 οπαδοί πέταξαν μπουκάλια με νερό και καφέδες εναντίον των αστυνομικών που είχαν φράξει την είσοδο του δικαστικού μεγάρου, ενώ φώναξαν και συνθήματα. Λίγο μετά τις 14.00 αποχώρησαν από το σημείο.

Πάντως, ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας σε δήλωσή του ανέφερε ότι στη δικογραφία υπάρχει βίντεο που δείχνει έναν δράστη και μόνο του το θύμα και ότιδέχεται από πίσω τη μαχαίρια.

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ

Με τον 27χρονο Έλληνα και τον 22χρονο Αλβανό, που δήλωσαν «περαστικοί» από τον τόπο των επεισοδίων κατά την απολογία τους, ξεκίνησαν οι προφυλακίσεις κατηγορουμένων για το φονικό και τα άγρια επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, που έχουν προσαχθεί στους τρεις ανακριτές από το πρωί.

Ακολούθησαν οι προφυλακίσεις άλλων 28 Κροατών, με το σύνολο να φτάνει στις 30.

Στις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι χούλιγκαν υποστήριξαν ως επί το πλείστον ότι βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή και ότι δεν συμμετείχαν στα επεισόδια.

Οι απολογίες των 30 πρώτων κατηγορουμένων διεξήχθησαν παράλληλα ενώπιον τριών ανακριτών. Ολοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά τη συμμετοχή τους στα αιματηρά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και στον θανάσιμο τραυματισμό του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.

«Είχαμε μεταβεί στο γήπεδο «OPAP ARENA Αγία Σοφία», προκειμένου να παρακολουθήσουμε την προπόνηση της ομάδας μας DINAMO ZAGREB την προηγούμενη ημέρα του αγώνα με την ΑΕΚ, για τον οποίο αγώνα δεν είχαμε εξασφαλίσει εισιτήρια, κατόπιν της απαγόρευσης της UEFA και απροσδόκητα βρεθήκαμε αναμεμειγμένοι σε εκτεταμένα, βίαια επεισόδια και έκτροπα που ελάμβαναν χώρα τουλάχιστον για μισή ώρα, χωρίς την έγκαιρη επέμβαση της αστυνομικής αρχής» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εκ των κατηγορουμένων στο υπόμνημά του και δικαιολόγησε το ότι έτρεχαν, επειδή φοβήθηκαν ότι θα συλληφθούν.

Ξεκίνησαν οι προφυλακίσεις κατηγορουμένων που έχουν προσαχθεί στους τρεις ανακριτές από το πρωί. Όλοι τους πάντως αρνούνται τη συμμετοχή τους στα τραγικά επεισόδια της περασμένης Δευτέρας, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν με απόφαση Ανακριτή και Εισαγγελέα 12 από τους κατηγορούμενους για την άγρια επίθεση έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, το βράδυ της Δευτέρας (07/08), ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι απολογίες των 30 κατηγορουμένων ενώπιον των τριών ανακριτών δίνοντας εξηγήσεις για όσα τούς καταλογίζονται στην πολύκροτη υπόθεση.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί η προφυλάκιση ενός 22χρονου Αλβανού και ενός Έλληνα 27 ετών. Οι υπόλοιποι 10 είναι Κροάτες.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι απολογίες των 20 κατηγορουμένων, ενώ η διαδικασία αναμένεται μαραθώνια, καθώς μετά την ολοκλήρωση των απολογιών, οι κατηγορούμενοι θα περάσουν από τους Εισαγγελείς Γνωμοδοτήσεων και μετά θα αποφασιστεί η πορεία του καθενός καθώς θα αποφασιστεί το θέμα της προφυλάκισης ή μη για κάθε κατηγορούμενο.

Στις απολογίες τους υποστήριξαν κατά περίπτωση ότι βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, ότι πήγαν να δουν τι γίνεται και δεν συμμετείχαν στα επεισόδια, ενώ άλλος κατηγορούμενος υποστήριξε ότι σουγιάς που βρέθηκε επάνω του, ήταν για τη δουλειά του.

Οι απολογίες των 30 πρώτων κατηγορουμένων είναι σε εξέλιξη και διεξάγονται παράλληλα ενώπιον τριών ανακριτών και μέχρι στιγμής έχουν απολογηθεί περίπου τα 2/3 εκ των 30 κατηγορουμένων. 'Ολοι αρνούνται κατηγορηματικά τη συμμετοχή τους στα αιματηρά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και στον θανάσιμο τραυματισμό του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.

«Είχαμε μεταβεί στο γήπεδο «OPAP ARENA Αγία Σοφία», προκειμένου να παρακολουθήσουμε την προπόνηση της ομάδας μας DINAMO ZAGREB την προηγούμενη ημέρα του αγώνα με την ΑΕΚ, για τον οποίο αγώνα δεν είχαμε εξασφαλίσει εισιτήρια, κατόπιν της απαγόρευσης της UEFA και απροσδόκητα βρεθήκαμε αναμεμειγμένοι σε εκτεταμένα, βίαια επεισόδια και έκτροπα που ελάμβαναν χώρα τουλάχιστον για μισή ώρα, χωρίς την έγκαιρη επέμβαση της αστυνομικής αρχής», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας εκ των κατηγορουμένων στο υπόμνημά του και δικαιολογεί το ότι έτρεχαν γιατί φοβήθηκαν ότι θα συλληφθούν.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις μας ακολούθησαν και φοβισμένοι από την ένταση και τα καπνογόνα που έριχναν Έλληνες φίλαθλοι, τελικά μας ακινητοποίησαν και στη συνέχεια μας συνέλαβαν», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω λόγω της απόστασης ποιος πραγματικά έπληξε με αιχμηρό αντικείμενο, μαχαίρι τον άτυχο Μιχάλη Κατσουρή, αποτρόπαια πράξη, για την οποία λυπηθήκαμε βαθύτατα».

Απλοί περαστικοί

Για δουλειά βρισκόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της Δευτέρας, όπως υποστηρίζει, στο υπόμνημά του, ο 22χρονος κατηγορούμενος με καταγωγή από την Αλβανία, στην κατοχή του οποίου εντόπισαν οι αρχές έναν αναδιπλούμενο σουγιά.

«Είμαι ηλεκτρολόγος. Στις 7/8/2023, ήμουν στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας για δουλειά. Τελείωσα αργά τη δουλειά. Είχα δώσει ραντεβού με την κοπέλα μου στο σταθμό ΗΣΑΠ «ΠΕΡΙΣΣΟΣ» για να συνεχίσουμε με τρένο με κατεύθυνση τον Πειραιά, με σκοπό να φτάσουμε στο Γαλάτσι. Η κοπέλα μου ήρθε για μια εβδομάδα από Άνδρο».

Ο κατηγορούμενος που σύμφωνα με πληροφορίες έχει τεθεί στο βασικό κλοιό των υπόπτων για τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, υποστηρίζει ότι πήγε στο χώρο των επεισοδίων, μετά από τις φωνές και τις φωτοβολίδες, που είδε να εκσφενδονίζονται έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ. «Όσο περίμενα έξω από το σταθμό, άκουσα φωνές, εκρήξεις και φωτοβολίδες και πήγα να δω τι γίνεται. Δε συμμετείχα στα επεισόδια».

Όσο για το μαχαίρι που βρέθηκε πάνω του, ο 22χρονος υποστηρίζει ότι τον είχε επάνω του για τη δουλειά του. «Ο αναδιπλούμενος σουγιάς που βρέθηκε επάνω μου, είναι για τη δουλειά μου. Το χρησιμοποιώ στη δουλειά μου. Δεν είμαι οργανωμένος οπαδός του ΠΑΟ, είμαι απλός φίλαθλος. Πηγαίνω στο γήπεδο, με τον πατέρα μου και τον αδερφό μου, όποτε βρίσκω φθηνά εισιτήρια. Ζήτω να γίνει άρση απορρήτου των επικοινωνιών μου, να ελεγχθεί το κινητό μου και να μου πάρουν δείγμα dna, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν έχω καμία σχέση με τα όσα με κατηγορούν».

Απλός, περαστικός από το σημείο της αιματηρής συμπλοκής δήλωσε και ο 27χρονος Έλληνας κατηγορούμενος, στο κατάστημα του οποίου στους Αμπελοκήπους έγινε χθες καταδρομική επίθεση από οπαδούς της ΑΕΚ.

«Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι ουδεμία σχέση έχω με όσα συνέβησαν στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας μεταξύ των εγκληματιών Κροατών, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα, για να σκοτώσουν και να καταστρέψουν περιουσίες, και των κακοποιών οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ, οι οποίοι είχαν φονικό ραντεβού με τους εγκληματίες Κροάτες και ήταν ομοίως ένοπλοι με μαχαίρια, σιδηρολοστούς, ξύλινα ρόπαλα και άλλα επικίνδυνα όπλα, όπως προκύπτει από τα βίντεο, τα οποία κατέσχεσε και εισήγαγε στη δικογραφία η ΕΛΑΣ», αναφέρει στο απολογητικό υπόμνημά του.

Ο γνώριμος στις αρχές 27χρονος, καθώς έχει και στο παρελθόν κατηγορηθεί για οπαδική βία, αλλά και εγκληματική οργάνωση, μιλά για συμπτωματική παρουσία του στο σημείο.

«Την επίμαχη μέρα κατά τις απογευματινές ώρες επισκέφτηκα το κατάστημα στην περιοχή της Νέας Ιωνίας Αττικής μαζί με την αρραβωνιαστικιά μου και τον ενδυνάμει συναίτερο στο νέο επαγγελματικό μας εγχείρημα, με σκοπό να εποπτεύσουν τις εγκαταστάσεις της εν λόγω επιχείρησης και στη συνέχεια συναντήθηκα με ένα γνωστό μου στην οικία του στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, για τον έλεγχο της κατάστασης της μοτοσικλέτας που διέθετε προς πώληση και είχα εκδηλώσει από πλευράς μου ενδιαφέρον αγοράς», υποστηρίζει ο 27χρονος.

Αντίστοιχο ισχυρισμό με αυτό του 22χρονου Αλβανού έχει και ο Έλληνας κατηγορούμενος, αναφορικά με το γιατί βρέθηκε και συνελήφθη από την Αστυνομία στο χώρο των επεισοδίων. Δεν παραλείπει ο 27χρονος υποστηρίζει ότι δε γνώριζε τους συγκεντρωμένους Κροάτες χούλιγκαν.

«Ενώσω συζητούσαμε, περί ώρα 11 παρά το βράδυ ακούσαμε δυνατούς κράτους λάμψης, κροτίδες, φωτοβολίδες και εκρηκτικές ύλες από την περιοχή το γήπεδο της ΑΕΚ, οπότε εκ περιεργείας έσπευσα στο σημείο επί της οδού Αλεξάνδρου Παπαναστασίου και δη στο σημείο προέλευσης του εκκωφαντικό θόρυβο, το οποίο απέχει μόλις 5 λεπτά με τα πόδια, προκειμένου να διαπιστώσω τι συνέβη. Όταν έφτασα στο σημείο είδα και άκουσα να εκρήγνυται κροτίδες και να ακούγονται κραυγές και βρισιές των εμπλεκομένων, οπότε αποχώρησα φοβούμενος για την σωματική μου ακεραιότητα, και κατευθύνθηκα στο σταθμό του Περισσού κινούμενος επί της οδού Παπαναστασίου και εκείνη τη στιγμή συνέπεσε να μετακινούνται προς τα εκεί τα άγνωστα πρόσωπα, των οποίων δε γνώριζα ούτε καν την εθνικότητα».

Και συμπληρώνει:

«Βρέθηκα στην ευρύτερη περιοχή να περπατώ και όχι να τρέχω, χωρίς να φοράω κουκούλα, κράνος, γάντια και κυρίως δεν ευρέθη στην κατοχή μου κανένα μαχαίρι και κανένας σουγιάς από αυτούς που κατασχέθηκαν, κανένα ξύλο, κανένας σιδηρολοστός και κανένα αιχμηρό αντικείμενο. Το μόνο μεμπτό είναι ότι βρέθηκα στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή!», υποστηρίζει ο κατηγορούμενος.

Κι ενώ για την αστυνομία είναι εκ των 5 βασικών υπόπτων για τη δολοφονία του άτυχου φιλάθλου της ΑΕΚ, δηλώνει αθώος και μόνο οργανωμένος οπαδός του Παναθηναϊκου.

«Η όλη εμπλοκή μου στην εν λόγω υπόθεση και η μετέπειτα σύλληψη μου στηρίζεται, όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό της Αστυνομίας, στο ότι είμαι οργανωμένος οπαδός του Παναθηναϊκού και στην αυθαίρετη και ψεύδη μαρτυρική κατάθεση ενός νεαρού αστυνομικού της ομάδας Δράσης της ΕΛ. ΑΣ., Χ.Φ, ο όποιος με είδε να περπατάω σε μια οδό κοντά στο σημείο, όπου έγιναν τα επεισόδια στην Ν. Φιλαδέλφεια».

Μάλιστα στηρίζει την αθωότητά του στο γεγονός ότι συνελήφθη από τους άνδρες της ομάδας Δράση σε δρόμο που δε θα επέλεγε αν προσπαθούσε να κρυφτεί αλλά και στη σωματική του διάπλαση, καθώς όπως υποστηρίζει λόγω ύψους, θα ήταν ευδιάκριτο στα βίντεο που έχουν συλλεγεί από τις διωκτικές αρχές.

«Απόλυτο επιχείρημα της αθωότητας μου αποτελεί το ότι αν πράγματι συμμετείχα στα επεισόδια, με τα οποία αποδεικνύεται εκ των ως άνω ότι ουδεμία σχέση έχω, δεν θα εκινούμην προς την οδό Παπαναστασιου, αλλά προς την οδό Μαγνησίας, δηλαδή στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, όπου εκ του ασφαλούς θα μπορούσα να κρυφτώ με ασφάλεια χωρίς να με ενοχλήσει κανείς.

Ομοίως απόλυτη απόδειξη της αθωότητας μου αποτελεί ο ιδιαίτερος σωματότυπος μου, αφού είμαι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ψηλός και θα ήταν εύκολο να διακριθεί αυτός ο σωματότυπός μου είτε από τους αστυνομικούς που διενήργησαν την μελέτη των εισαχθέντων βίντεο, είτε από αυτόπτες μάρτυρες, είτε παθόντες είτε θαμώνες της περιοχής, που θα περιέγραφα τόσο το σωματότυπό μου όσο και τα χαρακτηριστικά του προσώπου μου».

Μαραθώνιες απολογίες

Οι απολογίες των 30 κατηγορουμένων είναι σε και η διαδικασία αναμένεται μαραθώνια, καθώς μέχρι αυτή την ώρα έχουν απολογηθεί περίπου τα 2/3 των κατηγορουμένων.

Νωρίτερα σημειώθηκε ένταση και επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς της ΑΕΚ, που βρέθηκαν έξω από τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων. Οι περίπου 100 οπαδοί πέταξαν μπουκάλια με νερό και καφέδες εναντίον των αστυνομικών που είχαν φράξει την είσοδο του δικαστικού μεγάρου, ενώ φώναξαν και συνθήματα. Λίγο μετά τις 14.00 αποχώρησαν από το σημείο.

Πάντως, ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας σε δήλωσή του ανέφερε ότι στη δικογραφία υπάρχει βίντεο που δείχνει έναν δράστη και μόνο του το θύμα και ότι δέχεται από πίσω τη μαχαίρια.

DNA

Αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή θα συνεχίζουν οι απολογίες των συλληφθέντων για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια που οδήγησαν στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή.

Παράλληλα θα ξεκινήσει αύριο Σάββατο η λήψη DNA από τους 105 συλληφθέντες για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή καθώς σύμφωνα με το νόμο είχαν 48 ώρες προθεσμία, από τη στιγμή που εκδόθηκε η διάταξη για τη λήψη του, για να ζητήσουν οι κατηγορούμενοι, εφόσον το θελήσουν, να παρίσταται στη διαδικασία τεχνικός σύμβουλος.

Στη συνέχεια θα γίνει αντιπαραβολή του DNA του Μιχάλη και τα ευρήματα απο τη σορό του με DNA κατηγορούμενων, γενετικό υλικό από την περιοχή, κηλίδες αίματος στα όπλα.

Τόσο ο Έλληνας όσο και ο Αλβανός κατηγορούμενος υποστήριξαν πως βρέθηκαν τυχαία στη Νέα Φιλαδέλφεια την μοιραία νύχτα της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή ενώ ο Αλβανός κατηγορούμενος υποστήριξε επίσης πως ο σουγιάς που είχε πάνω του, ήταν λόγω της δουλειάς του γιατί είναι ηλεκτρολόγος.

Από τις 12 το μεσημέρι οι 30 πρώτοι κατηγορούμενοι έχουν αρχίσει να απολογούνται ενώπιον των τριών ανακριτών που χειρίζονται τη δικογραφία. Άπαντες έχουν ένα κοινό σημείο στην υπερασπιστική τους γραμμή υποστηρίζοντας πως δεν έχουν καμία σχέση με την ανθρωποκτονία του Μιχάλη.

BINTEO

Τις βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν για τη συμμετοχή τους στη δολοφονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου έχασε τη ζωή του ο 29χρονος Μιχάλης, φαίνεται πως αρνούνται οι Κροάτες χούλιγκαν.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, οι περισσότεροι Κροάτες δηλώνουν ότι ήρθαν στη χώρα προκειμένου να υποστηρίξουν την ομάδα τους, παρά την ρητή απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο.

Αντίστοιχοι ήταν οι ισχυρισμοί και τριών εκ των συλληφθέντων όπου, μέσω του δικηγόρου τους, δήλωσαν ότι "ήρθαν 3-4 ημέρες να δουν την Αθήνα και να φύγουν".

Υπενθυμίζεται ότι τα κακουργήματα που αντιμετωπίζουν είναι:

Ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατηγορία μη προσωποποιημένη καθώς εκκρεμούν τα στοιχεία από εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, έκρηξη και κατοχή εκρηκτικών.
Τα πλημμελήματα:

Διατάραξη κοινής ειρήνης
Επικίνδυνη σωματική βλάβη τετελεσμένη και σε απόπειρα
Φθορά ξένης ιδιοκτησίας
Βιαιοπραγία και πριν την εκδήλωση αθλητικής δραστηριότητας (με βάση τον αθλητικό νόμο)
Παράνομη οπλοφορία
Οπλοχρησία
Κατοχή φωτοβολίδων
Βίντεο ντοκουμέντο αποκαλύπτει την ώρα που φέρεται να δολοφονήθηκε ο 29χρονος
Την ίδια ώρα, στη ΓΑΔΑ οι Αρχές έχουν στη διάθεση τους αποκαλυπτικό οπτικό υλικό, από το οποίο προκύπτει και η ώρα που δολοφονείται ο 29χρονος, στα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της Δευτέρας.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, σύμφωνα με το βίντεο – ντοκουμέντο, στις 23:08 ήταν η ώρα θανάτου του Μιχάλη.

Oλες οι εξελίξεις

ΝΕΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι πρώτοι 13 κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν σήμερα για την υπόθεση της αιματηρής συμπλοκής στη Νέα Φιλαδέλφεια που οδήγησε στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή.
Συγκεκριμένα πρόκειται για 12 Κροάτες και έναν Έλληνα ενώ όλοι αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή. Στη συνέχεια ανακοινώθηκαν άλλες 14 προφυλακίσεις, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 27.
Η ανακριτική διαδικασία συνεχίζεται για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που απολογούνται σήμερα και αναμένεται η απόφαση των δικαστικών αρχών και για αυτούς. Συνολικά άλλοι 40 χούλιγκαν (39 Κροάτες, 1 Έλληνας) οδηγήθηκαν σήμερα στην Ευελπίδων ενώπιον του εισαγγελέα, για να απολογηθούν και αυτοί για το φονικό επεισόδιο στη Νέα Φιλαδέλφεια μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί από μαχαίρι ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής.
Ήδη από χθες έχουν κριθεί προφυλακιστέοι 30 χούλιγκαν (28 Κροάτες, 1 Έλληνας και 1 Αλβανός) για το φονικό επεισόδιο και τη δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σήμερα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα η 2η ομάδα κατηγορούμενων ενώ αύριο Κυριακή θα απολογηθούν και οι τελευταίοι που έχουν συλληφθεί για την υπόθεση.
Υπενθυμίζεται ότι οι και οι 30 πρώτοι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά τη συμμετοχή τους στα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, η κηδεία του οποίου πραγματοποιήθηκε χθες στην Ελευσίνα σε κλίμα οδύνης.
Σήμερα η λήψη DNA και από τους 105 συλληφθέντες
Παράλληλα θα ξεκινήσει σήμερα και η λήψη DNA από τους 105 συλληφθέντες για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή καθώς σύμφωνα με το νόμο είχαν 48 ώρες προθεσμία, από τη στιγμή που εκδόθηκε η διάταξη για τη λήψη του, για να ζητήσουν οι κατηγορούμενοι, εφόσον το θελήσουν, να παρίσταται στη διαδικασία τεχνικός σύμβουλος.
Στη συνέχεια θα γίνει αντιπαραβολή του DNA του Μιχάλη και τα ευρήματα άπω τη σορό του με DNA κατηγορούμενων, γενετικό υλικό από την περιοχή, κηλίδες αίματος στα όπλα.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ: Προφυλακιστέοι κρίθηκαν και οι 40 κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν το Σάββατο για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφειαπου οδήγησαν τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή.Η διαδικασία θα συνεχιστεί και την Κυριακή με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους για τα αιματηρά έκτροπα στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της Δευτέρας 7 Αυγούστου και τον άγριο θάνατο του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή.Ήδη από χθες έχουν κριθεί προφυλακιστέοι 30 χούλιγκαν (28 Κροάτες, 1 Έλληνας και 1 Αλβανός) για το φονικό επεισόδιο και τη δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σήμερα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα η 2η ομάδα κατηγορούμενων ενώ αύριο Κυριακή θα απολογηθούν και οι τελευταίοι που έχουν συλληφθεί για την υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι οι και οι 30 πρώτοι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά τη συμμετοχή τους στα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, η κηδεία του οποίου πραγματοποιήθηκε χθες στην Ελευσίνα σε κλίμα οδύνης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

Ο Κροάτης πρόεδρος, Ζόραν Μιλάνοβιτς, αναφορικά με τις δικαστικές εξελίξεις μετά τα άγρια επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.
Σε δηλώσεις του απόψε, ο κ. Μιλάνοβιτς δήλωσε μεν ότι δεν μπορεί να στηρίξει τους συλληφθέντες Κροάτες οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, γιατί «πήγαν για να κάνουν επεισόδια», απέφυγε ωστόσο να τους αποδώσει τον χαρακτηρισμό «χούλιγκαν» και είπε ότι είναι πολίτες, που έχουν δικαιώματα, ενώ «οι συνθήκες της δολοφονίας δεν έχουν διευκρινιστεί, δεν έχουν γίνει γνωστές».
Έτι περαιτέρω, ο Κροάτης πρόεδρος, σαν να προειδοποιεί την Αθήνα, υποστήριξε ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση κρατήσει και τους 100, θα είναι κάποιου είδους βεντέτα ή συλλογική ευθύνη». Υπενθυμιζεται ότι, νωρίτερα σήμερα, προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους κρίθηκαν άλλοι 40 χούλιγκαν (39 Κροάτες κι ένας Έλληνας), ενώ χθες, Παρασκευή, είχαν προφυλακιστεί άλλοι 30, οι 28 εκ των οποίων είναι Κροάτες.
Παράλληλα, ο Μιλάνοβιτς απάντησε και για την επιστολή που έστειλαν οι γονείς των συλληφθέντων μέσω της οποίας ζητούσαν την παρέμβαση των αρχών της χώρας.
«Η αστυνομία έχει το δικαίωμα να τους κρατήσει για πέντε ημέρες. Αυτή η προθεσμία λήγει τώρα και αν παραταθεί η κράτηση για όλους τους συλληφθέντες που είναι 100 άνθρωποι δεν θα έχει λογική.
Ανεξάρτητα από το γιατί πήγαν στην Αθήνα, που πήγαν για να προκαλέσουν επεισόδια κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το υποστηρίξω, η συμπεριφορά της αστυνομίας είναι περίεργη. Δεν παύουν να είναι πολίτες και να έχουν δικαιώματα», ξεκίνησε τις διοφορούμενες δηλώσεις του ο Κροάτης πολιτικός και συνέχισε:
«Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Έλληνας οπαδός δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, δεν έχουν γίνει γνωστές. Αν οι ελληνικές αρχές κρατήσουν και τους 100 ως προφυλακιστέους, αυτό θα είναι ένας είδος βεντέτας, μια προσπάθεια απόδοσης συλλογικής ευθύνης. Περιμένω ότι πολύ γρήγορα, και αυτό σημαίνει ότι μέσα στις πέντε ημέρες που τους δίνει ο νόμος, οι υπεύθυνοι, αν υπάρχουν, θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν».
Ερωτηθείς για την ανοικτή επιστολή που έστειλαν οι γονείς ορισμένων από τους συλληφθέντες ο Μιλάνοβιτς προσπάθησε και πάλι να ισορροπήσει σε... δύο βάρκες.
Αρχικά άφησε αιχμές για τους γονείς λέγοντας: «Αφήστε τους γονείς στην άκρη... Αυτοί που βρίσκονται στην Αθήνα είναι ενήλικες. Δεν τους έστειλαν οι γονείς τους εκεί. Πήγαν μόνοι τους και κάποιοι έχουν ευθύνη για ότι έγινε».
Στη συνέχεια όμως επανέλαβε και πάλι τα ίδια πράγματα για τα δικαιώματα των συλληφθέντων: «Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η αστυνομία μπορεί να θέσει κρατήση 100 άτομα. Μπορεί να κρατήσει για πέντε ημέρες αυτούς που υποψιάζεται ότι έχουν εμπλοκή κι αυτές ημέρες έχουν περάσει. Τώρα λοιπόν η συντριπτική τους πλειοψηφία πρέπει να απελευθερωθεί. Αν τους κρατήσουν όλους θα είναι σαν επιβολή στρατιωτικού νόμου».

ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ

Ενώπιον των ανακριτών θα παρουσιαστούν σήμερα Κυριακή οι τελευταίοι 35 κατηγορούμενοι για τα αιματηρά επεισόδια με τους χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ που ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας 7 Αυγούστου έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, κατά τη διάρκεια των οποίων δολοφονήθηκε ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής.

Η διαδικασία των απολογιών ξεκίνησε την Παρασκευή, όπου ενώπιον των Ανακριτών οδηγήθηκαν 30 από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι μετά το πέρας της διαδικασίας κρίθηκαν όλοι τους προφυλακιστέοι, όπως και οι 40 κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν χθες για τα επεισόδια και τη δολοφονία του 29χρονου έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Συνολικά οι 105 κατηγορούμενοι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για κακουργήματα που αφορούν τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, έκρηξης και κατοχής εκρηκτικών αλλά και για πλημμελήματα όπως αυτά της παράνομης κατοχής όπλων, της βιαιοπραγίας με βάση τον αθλητικό νόμο, της φθοράς και άλλα.

Να σημειωθεί ότι στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε περιλαμβάνεται και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή για το οποίο, προς το παρόν, δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία σε κάποιον από τους κατηγορούμενους.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για τα βίαια επεισόδια αφορά τα αδικήματα της:

εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα)
ανθρωποκτονίας από πρόθεση (κακούργημα)
έκρηξης (κακούργημα)
κατοχής εκρηκτικών υλών (κακούργημα)

καθώς και τα πλημμελήματα:

διατάραξη κοινής ειρήνης
επικίνδυνη σωματική βλάβη, τετελεσμένη και σε απόπειρα, από κοινού κατά συρροή
φθορά ξένης ιδιοκτησίας
βιοπραγία (αδίκημα του αθλητικού νόμου)
παράνομη οπλοφορία
οπλοχρησία
κατοχή φωτοβολίδων.
Υπενθυμίζεται ότι τρεις ανακριτές, ένας τακτικός και δύο επίκουροι, έχουν οριστεί για να διενεργήσουν την κύρια ανάκριση.

Η κύρια ανάκριση ανατέθηκε στην 25η Τακτική Ανακρίτρια. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η λήψη DNA από τους 105 κατηγορούμενους ώστε να ταυτοποιηθεί ο άνθρωπος που σκότωσε τον 29χρονο με το μαχαίρι.

Μετά από αίτημα του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορου Λινού και με τη σύμφωνη γνώμη της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρίας Γκανέ την Ανακρίτρια, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της υπόθεσης, επικουρούν ο 14ος Τακτικός Ανακριτής και η 20η Τακτική Ανακρίτρια που υπηρετούν στα θερινά τμήματα.

Να σημειωθεί ότι χθες δήλωσε στην Ανακρίτρια παράσταση προς Υποστήριξη της Κατηγορίας ο αδελφός του Μιχάλη Κατσουρή, ο οποίος ζήτησε να εντοπιστούν όλοι όσοι με πράξεις τους συνετέλεσαν στο τραγικό αποτέλεσμα του θανάσιμου τραυματισμού με μαχαίρι του 29χρονου.

Υποστήριξη: SilkTech