Με Dijon, Rytas και Opava στον 2ο όμιλο του BCL ο Προμηθέας

Σάββατο, Ιούλιος 8, 2023 - 6:00μμ
Την κλήρωση σχολίασε ο προπονητής Ηλίας Παπαθεοδώρου

Πραγματοποιήθηκε στο Patrick Baumann House of Basketball στην Ελβετία η κλήρωση της προκριματικής φάσης, αλλά και της φάσης των ομίλων, του Basketball Champions League για τη σεζόν 2023-24, με τον Προμηθέα Πάτρας να μαθαίνει τους αντιπάλους του.

Οι Πατρινοί, στην επιστροφή τους στην διοργάνωση, τοποθετήθηκαν στον δεύτερο όμιλο, μαζί με τη γαλλική Dijon, τη λιθουανική Rytas και τη τσέχικη Opava. Κοινός παρονομαστής για τους τρεις αντιπάλους μας είναι πως κανένας εξ αυτών τεθεί αντίπαλος του Προμηθέα στο παρελθόν.
Υπενθυμίζεται πως ο Προμηθέας ήταν τοποθετημένος στο pot 3 βάσει των γκρουπ δυναμικότητας. Από το pot 1 προέκυψε η JDA Bourgogne Dijon, από το pot 2 η Rytas Vilnius και από το pot 4 η OK Opava. Σύμφωνα με το σύστημα διεξαγωγής του Basketball Champions League, ο πρωτοπόρος του ομίλου θα πάρει απευθείας το εισιτήριο για τη φάση των «16», ενώ ο δεύτερος και ο τρίτος θα συμμετάσχει στη διαδικασία των Play In. Τέλος, η ομάδα που θα τερματίσει στην τελευταία θέση της βαθμολογίας του ομίλου, θα αποχαιρετήσει τη διοργάνωση.
Το «προφίλ» των αντιπάλων του Προμηθέα Πάτρας
JDA BOURGOGNE DIJON
Η JDA Bourgogne Dijon αποτελεί, θεωρητικά, την πιο ισχυρή ομάδα του ομίλου. Μετράει 143 χρόνια ζωής και είναι μια από τις ιστορικότερες ομάδες του γαλλικού μπάσκετ. Πρόκειται για έναν σύλλογο που έχει ακμάζουσα πορεία τα τελευταία χρόνια, τόσο στο γαλλικό πρωτάθλημα, όσο και στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Άλλωστε, τη σεζόν 2019-20 έφτασε μέχρι την ημιτελική φάση του Basketball Champions League, στο Final 8 που διεξήχθη στην Αθήνα και έκτοτε αποτελεί μια υπολογίσιμη δύναμη στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Πέρυσι κατέλαβε την 4η θέση στην κανονική διάρκεια της LNB, ενώ στο BCL η πορεία της τερματίστηκε στο TOP 16. Έχει τον ίδιο προπονητή την τελευταία διετία, τον Βόσνιο Nenad Markovic, παλιό γνώριμο από τη θητεία του στα ελληνικά γήπεδα, τόσο ως παίκτης (Ολυμπιακός, Πανιώνιος), όσο και ως προπονητής (Πανιώνιος, ΚΑΟΔ). Οι Γάλλοι διαθέτουν και μια πολύ δυνατή έδρα, το «Palai De Sports – Jean Michel Geoffroy», χωρητικότητας 5.000 θεατών.
RYTAS VILNIUS
Αν και η μεγάλη δύναμη του λιθουανικού μπάσκετ είναι η Zalgiris Kaunas, η Rytas Vilnius αποτελεί το αντίπαλο δέος, μια ομάδα με μεγάλη ιστορία και τεράστια δεξαμενή φιλάθλων. Στο ευρύ κοινό ήταν γνωστή ως Lietuvos Rytas, με συμμετοχές στο κορυφαίο επίπεδο της Euroleague, πριν η διοργάνωση μετατραπεί σε κλειστή λίγκα. Η Rytas τροποποίησε το όνομά της, διατήρησε όμως τη δυναμική της και τις φιλοδοξίες της, οι οποίες φτάνουν αρκετά ψηλά. Έχει κατακτήσει 6 φορές το πρωτάθλημα της Λιθουανίας, με πιο πρόσφατη το 2022, ενώ διαθέτει στο παλμαρέ της και δύο κατακτήσεις Eurocup (2005, 2009). Την σεζόν που ολοκληρώθηκε, στο εγχώριο πρωτάθλημα έφτασε τη σειρά των τελικών στο Game 5, υποτάχθηκε όμως εν τέλει στη Zalgiris (3-2), ενώ στο Basketball Champions League, αποκλείστηκε στη φάση των «16», σε ισοβαθμία με τη Manresa. Πρόκειται για μια ομάδα που έχει πάντα ψηλά τον πήχη και θα πορευτεί και φέτος με τον Giedrius Zibenas στον πάγκο της, με την ομοιογένεια και τη χημεία να αποτελεί το βασικό «ατού» της. Η έδρα της ομάδας είναι η επιβλητική «Jeep Arena», η οποία αν και έχει μεγάλη χωρητικότητα (10.000 θέσεις) είναι πάντα ασφυκτικά γεμάτη, δείγμα της αγάπης των Λιθουανών για το μπάσκετ.
BK ΟPAVA
Η Opava μπορεί να είναι σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό, την σεζόν 2022/23 πραγματοποίησε όμως μια πορεία που θα μνημονεύεται για χρόνια. Αν και η κανονική διάρκεια του τσέχικου πρωταθλήματος τη βρήκε στην 7η θέση, η ομάδα του Petr Czudek έκανε την απόλυτη υπέρβαση και κατέκτησε το πρωτάθλημα, σπάζοντας την απόλυτη κυριαρχία της Nymburk, η οποία κατακτούσε τον τίτλο επί 19 συναπτά έτη. Πρόκειται για μια ομάδα χωρίς σπουδαίες ευρωπαϊκές διακρίσεις. Μέσω της προκριματικής φάσης του BCL είχε κατορθώσει να καταγράψει κάποιες συμμετοχές στη φάση των ομίλων, χωρίς κάτι το αξιοσημείωτο από εκεί και έπειτα. Φέτος, θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω και στην Ευρώπη, παρά το γεγονός πως προέρχεται από το τελευταίο γκρουπ δυναμικότητας και θεωρητικά μοιάζει ως η πιο ανίσχυρη ομάδα του ομίλου. Έδρα των Τσέχων είναι η «Hala Opava», η οποία έχει χωρητικότητα 3.000 θεατές και αναμένεται να είναι γεμάτη σε κάθε ευρωπαϊκό παιχνίδι της Opava τη φετινή σεζόν.
Τέλος, ο προπονητής της ομάδα, Ηλίας Παπαθεοδώρου, σχολίασε για τα αποτελέσματα της κλήρωσης: "Το επίπεδο των ομάδων στο Basketball Champions League κάθε χρόνο είναι όλο και καλύτερο. Σήμερα μάθαμε τους αντιπάλους μας. Η Dijon και η Rytas είναι δύο ομάδες σκληρές και αθλητικές, οι οποίες έχουν τον ίδιο προπονητή και αυτό αποτελεί όπλο για τη χημεία τους. Η Opava είναι πρωταθλήτρια Τσεχίας, καθώς έσπασε το μονοπώλιο της Nymburk. Εμείς πρέπει να χτίσουμε το ρόστερ μας με τον κατάλληλο τρόπο και να προετοιμαστούμε σωστά για τις προκλήσεις που έρχονται".

Υποστήριξη: SilkTech