Ο Σπύρος Γαλάνης κατέγραψε την ιστορία του Απόλλωνα Πατρών (ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

Ο Σπύρος Γαλάνης

Λίγο πριν αποχωρήσει από τα εγκόσμια ο αείμνηστος πρόεδρος του Απόλλωνα -σε καιρούς δόξας- Σπύρος Γαλάνης φρόντισε να καταγράψει μέρος της ιστορίας του συλλόγου στα απομνημονεύματά του.

Ένα αρχείο 60.000 λέξεων, που με τη δική του οπτική, φωτίζει άγνωστες σελίδες των "μελανόλευκων".

Το sportin.gr παρουσιάζει ένα μικρό απόσπασμα;

«Όλοι όσοι κατά καιρούς ευρέθηκαν κοντά στον Απόλλωνα Πατρών, είτε ως διοικητικά στελέχη, είτε ως αθλητές, είτε ως φίλοι που συμμετείχαν και βοήθησαν στην διαμόρφωση της πορείας αυτού του Συλλόγου, διαπίστωναν διαχρονικά ότι θα πρέπει η ιστορική πορεία του Συλλόγου από το 1926 που ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα, το 2011, να αποτυπωθεί σε ένα γραπτό κείμενο, και τούτο διότι η σημερινή παρουσία του Απόλλωνα στον ελληνικό αθλητικό χώρο στηρίζεται στην ιστορία του, μια ιστορία, που οι βάσεις της είναι τόσο γερές που ακόμη συντηρεί το Σύλλογο. Αυτή την ιστορία όλοι υποχρεώνονται να την συνεχίσουν να την σέβονται, μαζί και τα πρόσωπα που έγραψαν αυτήν την ιστορία. Γι αυτό και όλοι έχουν υποχρέωση να μεταλαμπαδεύσουν αυτήν την πορεία.
Ο υπογράφων, με την προτροπή αρκετών φίλων, αποφάσισε να καταγράψει αυτή την διαδρομή. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο και τούτο διότι δυστυχώς το αρχείο του Συλλόγου έχει χαθεί. Για πολλούς λόγους, ο κυριότερος των οποίων είναι η έλλειψη αρχείου λόγω της ερασιτεχνικής διοίκησης του Απόλλωνα όλα αυτά τα χρόνια και η συνεχής μεταστέγαση των γραφείων, όπου κάθε φορά κάτι έπρεπε να καταστραφεί για λόγους εξοικονόμησης χώρου. Ένας επίσης σημαντικός λόγος μη διατήρησης του αρχείου , είναι η λόγω έλλειψης μόνιμων εγκαταστάσεων και υπαλλήλων, η αλληλογραφία και τα βιβλία πρακτικών του Συλλόγου, ετηρούντο στους χώρους εργασίας των εκάστοτε γραμματέων. Έτσι, με κάθε αλλαγή γραμματέα και αλλαγής του χώρου τήρησης του αρχείου, κάτι εχάνετο.
Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα, η ακριβής αποτύπωση και ανάδειξη όλων των γεγονότων της πορείας του Απόλλωνα είναι αδύνατος. Γι' αυτό και το Μουσείο Τύπου του Νομού Αχαΐας και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών, όπου κατέφυγα και άντλησα σημαντικά στοιχεία, αποτελούν κύρια πηγή πληροφοριών. Γι' αυτό και εκφράζονται μεγάλες ευχαριστίες, στο προσωπικό των παραπάνω οργανισμών για την αμέριστη βοήθεια που μου παρείχαν.
Μία άλλη πηγή πληροφοριών για το παρόν ιστορικό κείμενο, είναι τα βιβλία πρακτικών των Γενικών Συνελεύσεων και των Διοικητικών Συμβουλίων. Και βέβαια μαζί με όλα τα παραπάνω, μεγάλη και αρχείο πρόγραμμα και παλαιών Απολλωνιστών».

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech