Σοφία Καρπή: Η νεαρή αμαζόνα από την Πάτρα και το άλογο της έχουν την ίδια ηλικία και "τρέχουν" μαζί προς την κορυφή

Σάββατο, Ιανουάριος 14, 2023 - 9:33πμ
Η 16χρονη κόρη του γνωστού επιχειρηματία της Εστίασης, Γιάννη Καρπή, μας βάζει στο κλίμα των «γητευτών των αλόγων» και φωτογραφίζεται για το BEST

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

(από thebest magazine)

H 16χρονη Σοφία Καρπή και το άλογό της η Saveur des Champs (Savvy) είναι αχώριστες εδώ και ενάμιση χρόνο και ήδη διαγράφουν μαζί μια διαδρομή με πολλά... άλματα στην επιτυχία.
Μετά την 1η θέση στον αγώνα του τουρνουά ανάπτυξης που διεξήχθη στον Ιππικό Όμιλο Καλαμάτας στην κατηγορία ύψους 1,20m, και την 5η θέση στην ίδια κατηγορία στον Ιππικό Όμιλο Βορείων Προαστίων, οι δυο τους έκαναν μία εντυπωσιακή εμφάνιση στο φθινοπωρινό κύπελλο 2022 που διεξήχθη στον Ιππικό Όμιλο Μεσογείων και κάπως έτσι η νεαρή αμαζόνα από την Πάτρα και το άλογό της, έγιναν το «θέμα της ημέρας». Το «δέσιμό» τους είναι μοναδικό, άλλωστε οι δυο τους έχουν ακριβώς την ίδια ηλικία, είναι γεννημένες το 2006, ενώ η Savvy ράτσας Selle Francai ήρθε στην Ελλάδα από τη Γαλλία.
Πολλές φορές η Σοφία Καρπή της αφιερώνει χρόνο, είτε για να της προσφέρει το αγαπημένα της φρούτο, την βανίλια, είτε για να κάνουν ελεύθερη ιππασία απολαμβάνοντας μαζί ελεύθερο χρόνο, «χτίζοντας» τη σχέση τους στη βάση της ελευθερίας και της εμπιστοσύνης. Χωρίς σέλα άλλωστε την ίππευσε και στην φωτογράφιση του THE BEST MAGAZINE. Η Πατρινή αμαζόνα, κόρη του γνωστού επιχειρηματία της Εστίασης Γιάννη Καρπή, ένα γλυκό και θετικό κορίτσι γεμάτο όνειρα που φτάνουν μέχρι τους διεθνείς αγώνες ιππασίας, μας συστήνεται (και μας συστήνει το άλογό της) δίνοντάς μας την αίσθηση ότι έχουμε να περιμένουμε από αυτήν πολλά!
ΠΏΣ ΈΓΙΝΕ Η ΠΡΏΤΗ ΣΟΥ ΕΠΑΦΉ ΜΕ ΤΑ ΆΛΟΓΑ;
Η πρώτη μου επαφή με τα άλογα ξεκίνησε όταν ήμουν 3-4 ετών. Αρχικά έκανα κάποιες βόλτες με πόνυ, ενώ επισκεπτόμουν και ιππικούς ομίλους μόνο και μόνο για την επαφή μαζί τους. Στην έκτη δημοτικού, ξεκίνησα πιο συστηματικά.
ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΑΥΤΌ ΤΑ ΚΆΝΕΙ ΤΑ ΆΛΟΓΑ ΙΔΙΑΊΤΕΡΑ;
Σίγουρα δεν είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό. Όμως ένα από τα πολλά που κάνουν αυτά τα ζώα τόσο ιδιαίτερα είναι η συναισθηματική τους νοημοσύνη και η απεριόριστη αγάπη που μπορούν να προσφέρουν.
ΤΙ ΔΕΝ ΞΈΡΕΙ Ο ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΣ ΚΌΣΜΟΣ ΓΙ΄ΑΥΤΆ;
Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την ευφυΐα και την όρεξη που έχουν σαν ζώα. Μπορούν να μαθαίνουν με τεράστια ταχύτητα και να «διαβάζουν» τον ιππέα τους, μπορούν δηλαδή να καταλάβουν με μεγάλη ευκολία όταν κάποιος αισθάνεται άγχος ή φόβο γύρω τους. Ακόμα, καταλαβαίνουν την εμπειρία ή την άνεση που μπορεί κάποιος να έχει μαζί τους και αυτό τους δημιουργεί ασφάλεια. Βέβαια καλύτερα από όλα, αντιλαμβάνονται την αγάπη που τρέφει για αυτά ο ιππέας τους και μόλις το συνειδητοποιήσουν είναι πρόθυμα να κάνουν πολλά γι' αυτόν.
ΘΥΜΆΣΑΙ ΤΗΝ ΠΡΏΤΗ ΦΟΡΆ ΠΟΥ ΈΚΑΝΕΣ ΙΠΠΑΣΊΑ;
Βεβαίως θυμάμαι τις πρώτες μου εμπειρίες πάνω στη ράχη τους και αυτό το υπέροχο συναίσθημα μου δημιουργείται κάθε φορά που ανεβαίνω στη σέλα μέχρι και σήμερα.
ΠΌΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΉ ΕΊΝΑΙ Η ΣΧΈΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΎΣΣΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΎ ΤΟΥ ΑΝΑΒΆΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΌΓΟΥ; ΠΟΙΑ ΕΊΝΑΙ Η ΔΙΚΉ ΣΟΥ ΣΧΈΣΗ ΜΕ ΤΟ ΆΛΟΓΌ ΣΟΥ;
Η σχέση του αθλητή με το άλογό του είναι το άλφα και το ωμέγα στην αθλητική τους καριέρα. Αν δεν υπάρχει αγάπη και εμπιστοσύνη, δε θα υπάρξουν ούτε επιτυχίες. Αυτό χτίζεται με πολλές ώρες δεσίματος του ζευγαριού εκτός των προπονήσεων και φυσικά με αφιέρωση χρόνου για βασική φροντίδα, όπως είναι η περιποίηση. Η δική μου σχέση με το άλογό μου βρίσκεται σε ένα πολυπόθητο επίπεδο. Για μένα είναι η προτεραιότητά μου. Ό,τι και να κάνω, όπου και να βρίσκομαι, την βλέπω και την φροντίζω καθημερινά γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα να είμαι ένα οικείο πρόσωπο γι' αυτή και η παρουσία μου να της δημιουργεί ασφάλεια.
ΠΌΤΕ ΚΑΙ ΠΏΣ ΠΉΡΕΣ ΤΗΝ ΑΠΌΦΑΣΗ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΉΣΕΙΣ ΤΟ ΆΘΛΗΜΑ;
Πάντα ήθελα να ακολουθήσω την ιππασία ως άθλημα και από πολύ μικρή ήξερα ότι αυτό ήθελα να κάνω. Βέβαια ακόμα και στα μεγαλύτερά μου όνειρα δεν έφτανα σε αυτό το επίπεδο. Από την έκτη δημοτικού και μετά άρχισα να προπονούμαι πιο εντατικά και να αποκτώ σημαντική εμπειρία.
ΥΠΉΡΧΑΝ ΦΌΒΟΙ ΠΟΥ ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΠΕΡΆΣΕΙΣ;
Δεν είχα κάποιο ιδιαίτερο φόβο βασισμένο στην ιππασία, σίγουρα όμως όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τον χώρο αντιμετώπισα δυσκολίες όπως γίνεται και με κάθε άλλο άθλημα.
ΤΙ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΝΑ ΈΧΕΙ ΚΑΝΕΊΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΎΧΕΙ;
Κάποιος για να πετύχει στο συγκεκριμένο άθλημα χρειάζεται αφοσίωση, πάθος, εργατικότητα και πάνω απ' όλα αγάπη για το ζώο.
ΠΟΙΟΙ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΊ ΣΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΈΣ;
Αρχικά, είμαι ευγνώμων να έχω δίπλα μου πολλά αγαπημένα μου πρόσωπα να με στηρίζουν, όπως οι προπονητές μου Αλεξάνδρα Σακελλαρίου που είναι ιδιοκτήτρια της ιππικής εγκατάστασης την οποία έχω εμπιστευτεί για την φροντίδα του αλόγου μου (Σχολή Ιππασίας Πατρών), Νίκος Δρούγας επίσης ιδιοκτήτης του ομίλου που εκπροσωπώ στους αγώνες (Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας), τα μέλη της οικογένειάς
μου που είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές μου και φυσικά η αγαπημένη μου Savvy.
ΣΚΈΦΤΕΣΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΊΣΕΙΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΊΣΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΆ ΜΕ ΤΗΝ ΙΠΠΑΣΊΑ ΤΑ ΕΠΌΜΕΝΑ ΧΡΌΝΙΑ;
Στον επαγγελματικό τομέα θα ήθελα να ασχοληθώ με την διοίκηση επιχειρήσεων και όχι με την ιππασία, ενώ θα εξακολουθήσω φυσικά
να είμαι αθλήτρια για όλο το υπόλοιπο της ζωής μου.
ΠΟΙΟΙ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΆΜΕΣΟΙ ΣΤΌΧΟΙ ΣΟΥ;
Οι άμεσοι στόχοι μου είναι να ξεπεράσω γρήγορα τον τραυματισμό μου και να αρχίσω την προετοιμασία μου για το πανελλήνιο. Οι λίγο πιο μακροπρόθεσμοι είναι η διεκδίκηση μιας θέσης στην εθνική ομάδα και η συμμετοχή μου σε διεθνείς αγώνες.


Φωτογραφίες: Νίκος Ψαθογιαννάκης

Υποστήριξη: SilkTech