Όταν ο Πελέ, επισκέφθηκε την Ηλεία και την Αρχαία Ολυμπία

Παρασκευή, Δεκέμβριος 30, 2022 - 7:22μμ
Ο Πελέ

2009. Η Βραζιλία έχει ήδη θέσει υποψηφιότητα για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στις αρχές Οκτώβρη του ίδιου έτους αναμένει την ετυμηγορία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, στη διάρκεια της 121ης συνόδου στην Κοπεγχάγη.

Στις 29 Ιουνίου, μαθαίνουμε πως το επόμενο πρωί καταφτάνει στο Κατάκολο ο μεγάλος Πελέ. Έχει διοργανώσει για φίλους του μια κρουαζιέρα με το Costa Serena και θέλει να δώσει το στίγμα του επισκεπτόμενος την Αρχαία Ολυμπία, ενόψει της απόφασης της ΔΟΕ για την πόλη τέλεσης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

Στο μυαλό του υπογράφοντα στριφογυρίζει η ιδέα, ενός αυτόγραφου από τον Πελέ, όχι όπου κι όπου, όχι σε ένα χαρτί, αλλά σε μια φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας. Στην αγορά του Πύργου δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Η Πάτρα είναι μονόδρομος… Και ευτυχώς βρίσκει μια…

Το Πύργος - Πάτρα - Πύργος, γίνεται γρήγορα, για να προλάβει και την αποβίβαση του μεγάλου Πελέ στο λιμάνι. Τελικά ο θρυλικός Βραζιλιάνος, αποβιβάζεται αργά το μεσημέρι και φτάνει στην Ολυμπία.

Εκεί επικρατεί πανζουρλισμός. Οι σημερινές γενιές δεν είχαν την ευκαιρία να ζήσουν τα χρόνια που μεγαλούργησε ο Πελέ και το να τον δουν από κοντά, να τον αγκαλιάσουν, να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί του, είναι ένα όνειρο.

Όνειρο που όμως γίνεται πραγματικότητα. Ο Πελέ μπαίνει στον αρχαιολογικό χώρο, με δεκάδες ποδοσφαιρόφιλους και μη, να τον ακολουθούν..

Ο μεγάλος Πελέ, δεν αρνήθηκε σε κανέναν ούτε φωτογραφία, ούτε αυτόγραφο. Δεν χάλασε χατήρι…

Ούτε στον υπογράφοντα που λίγο αργότερα κρατά με καμάρι, υπερηφάνεια, ικανοποίηση, τη φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας με την αφιέρωση “στον φίλο μου… Πελέ”.

Ο θρυλικός ποδοσφαιριστής, πέρα από τις εκδηλώσεις λατρείας που βιώνει στην Αρχ. Ολυμπία, δεν κρύβει το δέος που νιώθει για τον ιερό τόπο.

Παράλληλα όμως θέλει να στείλει και το μήνυμα του… Ο σημερινός πρόεδρος της Αρχ. Ολυμπίας Πάνος Μαντάς, φέρνει μια δάδα από την λαμπαδηδρομία του Σίνδευ, προσωπικό κειμήλιο. Ο Πελέ, θα φωτογραφηθεί με τη δάδα, αλλά θα προσπαθήσει να αναπαραστήσει και την αφή, ελπίζοντας πως το όνομα του Ρίο ντε Τζανέιρο θα ακουστεί από το στόμα του προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, λίγους μήνες αργότερα.

Η επίσκεψη του Πελέ, στην Αρχαία Ολυμπία, αποδεικνύεται γούρικη για την Βραζιλία και το Ρίο ντε Τζανέιρο στις 2 Οκτωβρίου, ανακοινώνεται ως η διοργανώτρια πόλη για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016…

ilialive.gr

Υποστήριξη: SilkTech