ΝΟΠ: Βάσανα δίχως τέλος, ξεκίνησαν οι κατασχέσεις

Δευτέρα, Αύγουστος 8, 2022 - 11:00πμ
Το χρέος είναι βαρίδι για τον Ομιλο

Στον 10 χρόνο του «σίριαλ ΝΟΠ - Καρβεντούζη» βρισκόμαστε αισίως, με την απολυθείσα και δικαιωθείσα εργαζόμενη των γραφείων του, να έχει δικαιωθεί αμετάκλητα από την Ελληνική Δικαιοσύνη, πλην όμως και επί της ουσίας αυτό να μην έχει εφαρμοστεί.

Πριν μερικές ημέρες προέβη σε κατάσχεση μέρους της κινητής περιουσίας του ΝΟΠ, κατάσχοντας το κάλυμμα της μικρής δεξαμενής στο κολυμβητήριό του «Επαμεινώνδας Πετραλιάς» καθώς και ηλεκτρονικούς υπολογιστές και λοιπό εξοπλισμό γραφείου.

Για το θέμα αυτό έκανε δηλώσεις ο δικηγόρος της, Θάνος Αμπατζής.

Αναλυτικά:

- Ως γνωστόν πρόσφατα προβήκατε, εκ μέρους της πρώην υπαλλήλου του ΝΟΠ, σε κατάσχεση κινητών πραγμάτων από το κολυμβητήριο του Ομίλου, παρουσία του Προέδρου και πολλών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Τι συνέβη ακριβώς;
«Η Αικατερίνη Καρβεντούζη δεν είναι πρώην εργαζόμενη,, σύμφωνα με τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Είναι εργαζόμενη ακόμα και σήμερα που μιλάμε, και επιβαρύνει κάθε μήνα, με τις νόμιμες απολαβές της το ταμείο του ΝΟΠ για μισθούς υπερημερίας της και ΕΦΚΑ. Αυτό δεν μπορεί να σταματήσει σύμφωνα με τις Δικαστικές Αποφάσεις παρά μόνο με την πλήρη εξόφληση της ή την συνταξιοδότηση της.
Σχετικά με το ερώτημα, πράγματι έγινε κατάσχεση σε βάρος του ΝΟΠ και κάποια από τα κινητά του πράγματα που βρέθηκαν στο κολυμβητήριο του, φορτώθηκαν σε φορτηγό για ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται και να γίνει πλειστηριασμός. Την στιγμή της κατάσχεσης μάλιστα , παρόντα ήταν πολλά μέλη της διοίκησης, αθλητές καθώς και γονείς παιδιών.
Δεν κατασχέσαμε πολλά πράγματα, αφού οι οικονομικές απαιτήσεις μας είναι πολύ μεγαλύτερες από την αξία των κατασχεμένων, αλλά τίποτα δεν μας εμποδίζει να πάμε ξανά και ξανά μέχρι την πλήρη οικονομική ικανοποίηση μας.
Πριν όμως από την κίνηση μας αυτή κάναμε προσπάθειες να κατασχέσουμε λογαριασμούς σε τράπεζες και μετρητά από τις εισπράξεις του ΝΟΠ, και δεν βρέθηκε τίποτα... Χρήματα όμως που δεν κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως το καταστατικό και ο νόμος επιτάσσουν, αλλά φυλάσσονται σε συρτάρια και σε τσέπες για να μην τα βρει και τα κατασχέσει η εργαζόμενη.
Η επιχορήγηση της ΓΓΑ προς τον ΝΟΠ που προερχόταν από τα κέρδη του στοιχήματος τον Δεκέμβριο του 2021 περίπου 8.000 κατασχέθηκαν από τον ΕΦΚΑ.
Ο ΝΟΠ λειτουργεί οικονομικά εκτός Τραπεζικού συστήματος, δεν υπονοώ τίποτα, αλλά ο καθένας μπορεί να σκεφτεί τι πρέπει να κάνει. Αυτή είναι εικόνα για ένα σοβαρό και ιστορικό σωματείο σαν τον ΝΟΠ;
Αναγκαστήκαμε να κάνουμε αυτή την νόμιμη διαδικασία για να καταλάβουν πλέον στον ΝΟΠ ότι ξεκινά μία καινούργια χρονική περίοδος στο θέμα αυτό και η εργαζόμενη, όπως γνωρίζουν όλοι και ιδιαίτερα τα εκάστοτε μέλη της Διοίκησης του ΝΟΠ που έχει δικαιωθεί από τα δικαστήρια, δεν θα σταματήσει εδώ.
Το παράδοξο όμως είναι το γεγονός ότι στην διαδικασία της κατάσχεσης κάποιοι προσπάθησαν να μαζευτούν κάποια χρήματα και να δοθούν στην Εργαζόμενη και πιθανότατα να σταματήσει η κατάσχεση, αλλά διαμέσου τηλεφώνου δόθηκε η εντολή «Αφήστε τους να πάρουν τα πράγματα».
Και σας ερωτώ εάν αυτή η ενέργεια γινόταν στην επιχείρηση σας, στο σπίτι σας, δεν θα προσπαθούσατε έστω και την ύστατη ώρα να σταματήσετε την κατάσχεση; Αλλά εδώ, στην προκειμένη περίπτωση, αφορά ένα σωματείο και προφανώς η απόφαση δεν προάσπισε τα συμφέροντα του αλλά προσωπικούς εγωισμούς θα έλεγα εγώ».

- Η πλευρά του ΝΟΠ υποστηρίζει ότι προσπαθούν να βρουν λύση συμβιβασμού και η πλευρά σας είναι ανένδοτη. Τι έχετε να πείτε για αυτό;
«Τα Διοικητικά Συμβούλια του ΝΟΠ μέχρι σήμερα, δείχνουν αδιαφορία στο πρόβλημα της εργαζόμενης, προσπαθώντας ώστε να βρεθεί σε κατάσταση εξαθλίωσης και να δεχθεί την όποια πρόταση της κάνουν. Αλλά στο σχέδιο τους αυτό θα βρουν αντίθετο πρώτα από όλους εμένα.
Η στάση της Αικατερίνης Καρβεντούζη απέναντι στον ΝΟΠ, μέχρι σήμερα που μιλάμε, είναι μία στάση Αξιοπρέπειας και Σεβασμού, και ας δηλώνουν σήμερα κάποια μέλη της Διοίκησης του ΝΟΠ ότι προσπαθεί να βρουν λύση και η εργαζόμενη αρνείται.
Και εξηγούμαι γιατί υποστηρίζω αυτές τις θέσεις, ξέχωρα από την επαγγελματική μου σχέση με την Αικατερίνη.
Η ίδια από την αρχή της υπόθεσης δεν ήθελε να πάει στα δικαστήρια. Τους μισθούς της ήθελε, που είχε δουλέψει και δεν είχε πληρωθεί. Αναγκάστηκε να κάνει αυτό που ο νόμος της επέτρεπε, δηλαδή Επίσχεση Εργασίας. Και αντί να δει μία κίνηση διακανονισμού της οφειλής της από το Δ.Σ. τι εισέπραξε; Μια απόλυση και μάλιστα χωρίς αποζημίωση, λόγω του ότι της έκαναν μήνυση για υπεξαίρεση εγγράφων. Και το ποιο ωραίο, η μάρτυρας κατηγορίας της μήνυσης (πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΟΠ) δηλώνει στην μήνυση ότι υπάρχει υπεξαίρεση Βιβλίου - εγγράφων αλλά στην δίκη δηλώνει (στην διάθεση όλων τα πρακτικά) ότι το βιβλίο αυτό το έψαχναν δύο χρόνια πριν, τα δε έγγραφα τα βρήκαν!
Δηλαδή δύο χρόνια πριν από την ημερομηνία κατάθεσης της μήνυσης.
Θέλετε και συνέχεια; Για να απολυθεί η Αικατερίνη χρειαζόταν απόφαση συμβουλίου, και την ημερομηνία που έγινε το Δ.Σ. τυπικά παρόντες ήταν τρία από τα έντεκα μέλη του Δ.Σ.
Επομένως ούτε απόλυση υπήρχε, και φυσικά η Ελληνική Δικαιοσύνη κατάλαβε την σκευωρία και αποφάσισε ανάλογα.
Πρόσφατα κάποιο μέλος της Διοίκησης του ΝΟΠ δήλωσε ότι προσπαθούν να βρουν λύση και η εργαζόμενη αρνείται, γιατί θέλει να καταστρέψει τάχα το σωματείο! Και ερωτώ:
Θέλει η εργαζόμενη να καταστρέψει το σωματείο επειδή ζητάει ότι της έχει επιδικάσει η Ελληνική Δικαιοσύνη που οι ίδιοι (οι διοικούντες του ΝΟΠ) την έστρεψαν σε αυτή;
Στην περίοδο της Πανδημίας μπορούσε ο ΝΟΠ να βγάλει σε διαθεσιμότητα την υπάλληλο του και να γλιτώσει οικονομικά, τόσο τους μισθούς της όσο και τα έξοδα της ασφάλειας της στον ΕΦΚΑ. Και μιλάμε για ένα μεγάλο οικονομικό ποσόν διότι η πανδημία κράτησε αρκετούς μήνες. Για ρωτήστε την διοίκηση του ΝΟΠ το έκανε ή όχι και γιατί;
Στο διά ταύτα όμως, όλοι γνωρίζουν ότι η εργαζόμενη είναι ανοιχτή σε ένα δίκαιο συμβιβασμό και όχι σε ταπεινωτική υποχώρηση, όπως θέλει ο ΝΟΠ.
Όσο η Διοίκηση του ΝΟΠ δεν καταθέτει μια σοβαρή πρόταση, στα πλαίσια που έχουμε αναφέρει πολλές φορές, τόσο το χρέος θα αυξάνεται και για όλα τα κακά που θα επακολουθήσουν δεν θα φταίει η Υπάλληλος».

- Από την μεριά της Διοίκησης του ΝΟΠ ακούμε και διαβάζουμε ότι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν την υπάλληλο και ούτε μπορούν να πληρώνουν σε μηνιαίες δόσεις. Τι λέτε εσείς για αυτό; Τι αντιπροτείνετε;
«Τα Διοικητικά Συμβούλια του ΝΟΠ από το 2012 μέχρι σήμερα, δέκα χρόνια δηλαδή, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι ίδιοι στις ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις τους στους επίσημους Απολογισμούς τους, έχουν διαχειριστεί ένα ποσό πάνω από 3.000.000 ευρώ. Νομίζω λοιπόν ότι μπορούν άνετα να κάνουν έναν δίκαιο συμβιβασμό.
Στην συνέχεια μπορεί να επιμερισθεί ένα μέρος του χρέους με δόσεις, προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η αποπληρωμή του.
Σας διαβεβαιώ ότι και η δική μας πλευρά θα κάνει υποχωρήσεις μέχρι όμως ενός ορίου.
Πρέπει οι Διοικούντες να βάλουν στην άκρη τους εγωισμούς για να βρούμε την άκρη. Δυστυχώς για την πλευρά του ΝΟΠ, οι υπάρχουσες Δικαστικές αποφάσεις είναι τελεσίδικες και μέσα στο 2022 θα υπάρξουν και άλλες που θα ανεβάσουν το χρέος ακόμα πιο ψηλά. Είναι αστείο το επιχείρημα ότι η επόμενη διοίκηση δεν θα πληρώσει δόσεις που έχει υπογράψει η προηγούμενη. Το Νομικό Πρόσωπο έχει συνέχεια ανεξαρτήτως πρώην ή επόμενης διοίκησης του. Καταλαβαίνετε ότι η υπόθεση δεν είναι εύκολη για το ιστορικό Σωματείο του ΝΟΠ, αλλά εδώ που έχει φτάσει και όπως εξελίσσεται είναι μονόδρομος να υπάρξει σωστή διαχείριση από την πλευρά του και να μπει ένα τέλος σε κάτι που ο ίδιος ο ΝΟΠ ξεκίνησε. Για το καλό του ιστορικού σωματείου και την υστεροφημία των Διοικούντων του».

Υποστήριξη: SilkTech