Το έριξε στη... μελέτη ο Τσιμίκας: Χριστούγεννα με λεξικό Scouse!

Δευτέρα, Δεκέμβριος 27, 2021 - 12:05πμ
Κώστας Τσιμίκας

Ο Κώστας Τσιμίκας αξιοποιεί τον χρόνο των διακοπών προκειμένου να γίνει καλύτερος στην τοπική διάλεκτο της περιοχής του Μέρσεϊσάιντ, τα Scouse.


Του το έκαναν δώρο; Το αγόρασε ο ίδιος; Ό,τι κι αν συνέβη, ο Κώστας Τσιμίκας βρήκε ασχολία για την περίοδο των εορτών: μαθαίνει λέξεις από το νέο λεξικό του «Lern Yerself Scouse», ένα λεξικό εστιασμένο στην τοπική διάσημη διάλεκτο του Μέρσεϊσαϊντ.
Οι ντόπιοι λέγονται Scousers από μακροχρόνια παράδοση: τα παλαιότερα χρόνια, η πόλη του Λίβερπουλ θεωρούταν μια φτωχή πόλη με κύρια ασχολία το λιμάνι. Οι ντόπιοι κάτοικοι δεν είχαν αρκετά χρήματα για να προσθέσουν το κρέας στα πιάτα τους, τρώγοντας συνήθως λαχανικά με πατάτες, ένα πιάτο που ονομάστηκε «Scouse» (κάτι σαν το μπριάμ). Το «παρατσούκλι» έμεινε αλλά γι' αυτούς είναι μια περήφανη υπενθύμιση της κοινωνικής τους καταγωγής και της ταξικής τους συνείδησης.
Δεν είναι απορία που και ο ίδιος ο Κώστας αισθάνεται περηφάνεια με το δικό του παρατσούκλι, Greek Scouse, το οποίο προδίδει ότι οι φίλοι της ομάδας είδαν στον ίδιο στοιχεία του πάθους και της τρέλας των ντόπιων.
Σίγουρα, πάντως, θα αισθάνεται λίγο άσχημα που δεν μπορεί να καταλάβει τους περισσότερους, μιας και η τοπική διάλεκτος, Scouse, είναι πραγματικά μία από τις πιο δύσκολες για τον ακροατή σε όλη την Αγγλία. Πρόσφατα, σε βίντεο της Λίβερπουλ, του ζητήθηκε να πει δυο τρεις κουβέντες στη ντόπια διάλεκτο, αλλά το απέφυγε με ωραία... ντρίμπλα. Το 2022, ωστόσο, σίγουρα θα ξέρει περισσότερα πράγματα, μιας και το έριξε στη μελέτη του λεξικού.

Υποστήριξη: SilkTech