H Porsche προ των πυλών της F1 - και ίσως και της RBR

Σάββατο, Νοέμβριος 6, 2021 - 8:05μμ
Formula 1

Με ραγδαίο ρυθμό κερδίζουν έδαφος οι φήμες ότι η Porsche και η Audi θα αποφασίσουν, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, την είσοδό τους στη Formula 1 από το 2026 - καθώς και οι φήμες ότι η Porsche θα γίνει η επόμενη προμηθεύτρια κινητήρων της Red Bull Racing.

Η Porsche ειδικά, δεδομένης της παρουσίας της Ferrari στη Formula 1, διερευνά από χρόνια το ενδεχόμενο εισόδου της στο σπορ για πρώτη φορά μετά το μέσον της δεκαετίας του 1980, που ήταν προμηθεύτρια κινητήρων της McLaren.

Η διοίκηση της Porsche και της Audi, και του ομίλου Volkswagen στον οποίο οι δύο εταιρείες ανήκουν, αναμένεται να λάβουν την οριστική τους απόφαση μέσα στο Νοέμβριο. Έτσι, θα έχουν μια πλήρη τετραετία προετοιμασίας και εξέλιξης των μονάδων ισχύος με βάση τους νέους τεχνικούς κανονισμούς που θα ισχύσουν από το 2026.

Έχει προηγηθεί, τους τελευταίους μήνες, "πυρετός" διαβουλεύσεων με τη Formula 1, τη FIA και τους υπόλοιπους κατασκευαστές, στους οποίους ο όμιλος VW έχει θέσει τους όρους για την είσοδό του στο σπορ: την ύπαρξη ορίων προϋπολογισμών, την αφαίρεση του ηλεκτροκινητήρα MGU-H από τις μονάδες ισχύος, και κυρίως το εν λευκώ ξεκίνημα όλων των κατασκευαστών με φρέσκους κανονισμούς και περισσότερες ηλεκτρικές τεχνολογίες το 2026.

Παρόλα αυτά, ακόμη η Porsche, και η Audi, δεν έχουν αποφασίσει αν θα μπουν στη Formula 1 ως κατασκευαστές με πλήρη ομάδα (σασί και κινητήρα), όπως οι άμεσοι ανταγωνιστές τους Mercedes και Ferrari, ή ως προμηθευτές κινητήρων. Στη δεύτερη περίπτωση ίσως καρποφορήσουν οι μακροχρόνιες προσπάθειες της Red Bull Racing να πείσει τον όμιλο VW να μπει μαζί της στη F1.

Υποστήριξη: SilkTech