ΚΔΑΠ FITATHLON: Η απόλαυση των παιδιών

Πέμπτη, Ιούλιος 1, 2021 - 11:59μμ

Τι είναι τελικά τα ΚΔΑΠ και ποια παιδιά μπορούνε να συμμετάσχουν;
Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών δομήθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζουν στους γονείς τον αναγκαίο, ασφαλή και προστατευμένο χώρο εξωσχολικής απασχόλησης των παιδιών τους, ενώ παράλληλα προσφέρουν στα παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών μια ποικιλία δημιουργικών δραστηριοτήτων.
«Κύριος στόχος του προγράμματος, είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας, εκτός σχολικού ωραρίου, η βέλτιστη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με ατομική ή οργανωμένη δραστηριότητα ή μέσα από οργανωμένες ομάδες εργαστηρίων καθώς και η εξυπηρέτηση των γονέων .»

Ενίσχυση της οικογένειας
Με το πρόγραμμα αυτό, προωθήθηκε η απασχόληση με την παροχή «χρόνου» προς τις μητέρες-ωφελούμενες που ήταν δεσμευμένες με τη συνεχή απασχόληση των παιδιών και δυσκολεύονταν είτε να αναζητήσουν τρόπους ένταξης στην αγορά εργασίας, είτε να ανταποκριθούν στα εργασιακά τους καθήκοντα.
Τα Κ.Δ.Α.Π. αγκαλιάστηκαν από την κοινωνία, βρήκαν άμεση ανταπόκριση καθώς στήριξαν με ουσιαστικό τρόπο το θεσμό της οικογένειας και τις μητέρες.
Τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών είναι χώροι δημιουργικής απασχόλησης παιδαγωγικού χαρακτήρα, ,οι οποίοι προσφέρουν χαρά και διασκέδαση. Σκοπός τους είναι να παρέχουν δραστηριότητες ποιοτικές και δημιουργικές, ατομικές ή ομαδικές, να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο ενός παιδιού, αλλά και να βοηθήσουν συγχρόνως και τους γονείς που εργάζονται. Τα παιδιά κάνουν φιλίες, δυναμώνουν τις ήδη υπάρχουσες και εξελίσσουν τα ταλέντα τους και τις δεξιότητες τους μέσα από τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν.

Ποιες ηλικίες δέχονται τα ΚΔΑΠ;
Οι ηλικίες των παιδιών που γίνονται δεκτά σε ένα ΚΔΑΠ είναι από 5 έως και 12 ετών. Επίσης, σε ένα ΚΔΑΠ μπορούν να γίνουν δεκτά και παιδιά με ελαφριάς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα.

Ωράριο λειτουργίας των ΚΔΑΠ.
Τα ΚΔΑΠ λειτουργούν εκτός σχολικού ωραρίου από 13:30 έως 21:30, σε δυο βάρδιες των 4 ωρών , αλλά τις περιόδους, όπως Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι συνεχίζουν τη λειτουργία τους σε πρωινά τμήματα ανάλογα με τον εσωτερικό τους κανονισμό.

Τι μπορεί να περιλαμβάνει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων ενός ΚΔΑΠ;
Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα σε ένα κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες, όπως:
· Καλλιτεχνικά εργαστήρια
· Κατασκευές και κουκλοθέατρο
· Μουσικοκινητική αγωγή
· Μοντέρνο χορό
· Γυμναστική, αθλοπαιδίες, Ταε κβον ντο, Ρυθμική γυμναστική
· Θεατρικό παιχνίδι
· Εργαστήρια ρομποτικής
· Αφήγηση παραμυθιών
· Μαγειρική
· Κεραμική
· Εργαστήρι κουκλοθεάτρου
· Δραστηριότητες φιλαναγνωσίας
· κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά
· Εργαστήρι πειραμάτων
· Επιτραπέζια παιχνίδια
· Ελεύθερη ώρα παιχνιδιού – Δημιουργικό παιχνίδι
· Καραγκιόζη – Θέατρο σκιών
· Δημιουργική γραφή
· Μπαλέτο
· Διαδραστικά παιχνίδια
· Εκπαιδευτικό κινηματογράφο
· Ενισχυτική διδασκαλία

Το προσωπικό των ΚΔΑΠ
Σε ένα κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με πτυχιούχους εκπαιδευτικούς των παρακάτω ειδικοτήτων:
· Καθηγητές εικαστικών
· Θεατρολόγους
· Μουσικούς
· Καθηγητές Φυσικής Αγωγής
· Καθηγητές Χορού
· Μουσικοπαιδαγωγούς
· Προπονητές
· Εκπαιδευτές ρομποτικής
· Νηπιαγωγούς
· Δασκάλους Δημοτικής Εκπαίδευσης
· Φιλολόγους

ΚΔΑΠ μέσω ΕΣΠΑ
Τα ΚΔΑΠ συνεργάζονται με την Ε.Ε.Τ.Α.Α. και το πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής ζωής που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και παρέχουν δωρεάν 11μηνη φοίτηση στα παιδιά των γονέων-κηδεμόνων που θα καταφέρουν να λάβουν την αξία τοποθέτησης (voucher) .
Oι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr – paidikoi.eetaa.gr) με τη χρήση των κωδικών Taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι άνεργες μητέρες και οι εργαζόμενες (μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες) στον ιδιωτικό τομέα.
Κριτήρια επιλογής είναι η οικογενειακή οικονομική κατάσταση (εισόδημα), η εργασιακή θέση της αιτούσας και η οικογενειακή τους κατάσταση (τρίτεκνες, πολύτεκνες, ΑΜΕΑ, ανύπαντρες μητέρες, διαζευγμένες, σε κατάσταση χηρείας).

Υποστήριξη: SilkTech