Αταλάντα – Μπρέσια: Το ντέρμπι με ρίζες στον... Μεσαίωνα

Τετάρτη, Απρίλιος 21, 2021 - 11:52μμ

Το ιταλικό ποδόσφαιρο έχει να επιδείξει πολλά ντέρμπι, αλλά κανένα δεν έχει την ιστορία που έχει αυτό ανάμεσα στην Αταλάντα και στη Μπρέσια

Όποιος ενδιαφέρεται στην Ιταλία και τη μελετάει, καταλαβαίνει αμέσως ένα πράγμα. Είναι μια χώρα στην οποία σχεδόν όλοι είναι τοπικιστές. Υπάρχει μια τρελή αγάπη για την πόλη, το χωριό, τον τόπο καταγωγής του καθενός. Και αυτή η αγάπη, δεν αργεί να μετατραπεί σε μίσος για τον… γείτονα.

Αυτή είναι η βάση της σημερινής ιστορίας μας. Της ιστορίας του πιο παλιού ντέρμπι της Ιταλίας. Του πιο παλιού ντέρμπι στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Αυτό της Λομβαρδίας, ανάμεσα στην Αταλάντα και στη Μπρέσια.

Ένα ντέρμπι που ξεκίνησε τον… Μεσαίωνα. Το 1126, συγκεκριμένα, όταν βγήκαν προς πώληση οι εκτάσεις του Τζοβάνι Μπρουζάτι. Ήταν ένας μεγαλογαιοκτήμονας από τη Μπρέσια και η περιουσία του, τελικά, αγοράστηκε από την πόλη του Μπέργκαμο. Από τους γείτονες, δηλαδή.

Ήταν κάτι που θεωρήθηκε ατιμωτικό και προκάλεσε την παρέμβαση του αυτοκράτορα Φεντερίκο Ι Μπαρμπαρόσα. Μια παρέμβαση που είχε ως στόχο να αποκαταστήσει την ηρεμία και ο τρόπος για να το πετύχει αυτό ήταν απλός: Η ιδιοκτησία των εκτάσεων του Μπρουζάτι επέστρεψε στη Μπρέσια.

Έφερε, όμως, αυτό την ηρεμία τελικά; Όχι. Οι δύο πόλεις θα οδηγηθούν σε πόλεμο τα επόμενα χρόνια. Μπέργκαμο και Μπρέσια έβρισκαν πάντα λόγο για να διαφωνούν και τελικά η ειρήνη ήρθε μέσω της παρέμβασης του Ενρίκο VI. Αυτοκράτος κι αυτός, γιος του Μπαρμπαρόσα.

Μια ανακωχή, όμως, που δεν κράτησε πολύ, αφού το 1237 θα υπάρξει ξανά πόλεμος. Νικητές ήταν οι Μπεργκαμάσκι και από εκείνη τη στιγμή το μίσος μονιμοποιήθηκε. Δεν αποτελεί έκπληξη, επομένως, το γεγονός ότι αυτό πέρασε από την ιταλική κοινωνία και στο ιταλικό ποδόσφαιρο.

Γουρούνια και κουνέλια

Εκεί όπου πρωταγωνιστές δεν ήταν μόνο άνθρωποι αλλά και ζώα. «Γουρούνια», αποκαλούν οι Μπεργκαμάσκι τους κατοίκους της Μπρέσια, επειδή έχουν πολλά τέτοια ζώα. «Κουνέλια», αποκαλούν οι κάτοικοι της Μπρέσια τους Μπεργκαμάσκι, επειδή τους θεωρούν δειλούς. Και γι’ αυτό κάποτε, στη δεκαετία του ’30, ο αγωνιστικός χώρος είχε γεμίσει από εκατοντάδες κουνέλια που είχαν… ξαμολύσει οι οπαδοί. Και αυτό είναι κάτι που παραμένει ως στοιχεία στα μεταξύ τους ντέρμπι.

Στην πάροδο των χρόνων έχουμε δει τους οπαδούς της Αταλάντα να έχουν στην Curva γουρούνι με φανέλα της Μπρέσια.

Όπως έχουμε δει στην Curva της Μπρέσια κουνέλια με φανέλες τις Αταλάντα. Αν αυτό, όμως, μπορεί να θεωρηθεί ακίνδυνο, ανώδυνο, απλή πλάκα, καλό είναι να ξέρουμε ότι υπάρχουν και τα σοβαρά. Όπως, για παράδειγμα, τα επεισόδια του 1993. Επεισόδια που έχουν μείνει στην ιστορία, αφού είναι από τα χειρότερα που έχουν συμβεί στο ιταλικό ποδόσφαιρο.

Τον Μάιο εκείνου του έτους, η Μπρέσια υποδέχθηκε την Αταλάντα και τη νίκησε με 2-0. Αυτό, όμως, στο τέλος της ημέρας δεν απασχολούσε κανέναν. Προείχαν άλλα. Οι οπαδοί των Μπεργκαμάσκι έκλεψαν ένα πανό των αντιπάλων τους και το σήκωσαν στην εξέδρα τους. Λίγη ώρα μετά, καθώς οι οπαδοί της Μπρέσια μπήκαν στο τερέν για να βραβεύσουν τον Μαουρίτσιο Γκανζ, ήρθε η απάντηση: Καταδρομική στο πέταλο των φιοξενούμενων και κλοπή ενός δικού τους πανό. Των Brigate Nerazzurre. Αυτό ήταν…

Οι τραυματίες, οι συλλήψεις και η πινακίδα στην autostrada

Τα όσα ακολούθησαν μνημονεύονται ακόμη και σήμερα μέσω διαφόρων βίντεο που κυκλοφορούν. Ξύλο στον αγωνιστικό χώρο, ξύλο στις εξέδρες, είκοσι τραυματίες, πέντε συλλήψεις. Για πολλή ώρα η Ιταλία ήταν συνδεδεμένη με το Mario Rigamonti και ενημερωνόταν για το… πάρτι που γινόταν εκεί.

Και από εκείνη την ημέρα, η κάθε πλευρά προσπαθούσε και προσπαθεί να… εκθέσει/τρολάρει την απέναντι με οποιονδήποτε τρόπο. Χρησιμοποιώντας ακόμη και τις πινακίδες έξω από την κάθε πόλη.

Στις 19 Απριλίου 2006 η Αταλάντα νίκησε τη Μπρέσια με 2-0. Την επόμενη μέρα, όποιος πήγαινε στην autostrada ανάμεσα στις δύο πόλεις, έβλεπε αυτή την επιγραφή στην πινακίδα: «Εργασίες σε εξέλιξη στο Μπέργκαμο σε 2 χλμ και στη Μπρέσια 0». Αφού είχε λήξει 2-0 το ντέρμπι, είχαν αυτή την έμπνευση. Σίγουρα καλύτερη, πιο ακίνδυνη, από αυτό που είχε συμβεί λίγα χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 2000.

Τον Απρίλιο εκείνου του έτους η Αταλάντα φιλοξενεί τη Μπρέσια και προηγείται με 1-0. Στο 85′ κερδίζει πέναλτι και ο Κατσία κάνει το 2-0. Έτσι πίστευε δηλαδή, γιατί ο διαιτητής διατάζει επανάληψη. Ξαναρίχνει, ο Καστελάτσι αποκρούει, οι φιλοξενούμενοι βγαίνουν στην αντεπίθεση και κερδίζουν πέναλτι.

Ο Χούμπνερ εκτελεί, κάνει το 1-1 και ακολουθεί ο κακός χαμός: Επεισόδια στις εξέδρες, δακρυγόνα από τους καραμπινιέρι, δέκα αστυνομικοί τραυματίες, επτά συλλήψεις και τιμωρίες αποκλεισμού απ’ τα γήπεδα για 50 οπαδούς.

Η τρελή κούρσα του Ματσόνε

Δεν ήταν αυτό όμως ή κάποιο από όσα προαναφέραμε, το ντέρμπι που έμεινε στην ιστορία ως το πιο γνωστό. Αυτό θα γινόταν ένα χρόνο μετά, το 2001, έχοντας για πρωταγωνιστές τους Ρομπέρτο Μπάτζιο και Κάρλο Ματσόνε. Ο πρώτος, γύρισε μόνος του την κατάσταση, μετατρέποντας το 1-3 σε 3-3.

Ο δεύτερος, όταν μπήκε το γκολ της ισοφάρισης, έκανε την περίφημη κούρσα προς το απέναντι πέταλο. Ο προπονητής της Αταλάντα Ματσόνε, έφυγε σφαίρα από τον πάγκο για να πάει στο πέταλο των οπαδών της Μπρέσια. Τους είπε διάφορα, αποβλήθηκε από τον Κολίνα, αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο εν μέσω αποθέωσης.

Στο επόμενο ντέρμπι βέβαια, στην έδρα της Μπρέσια, είδε ένα γουρούνι με φανέλα της Αταλάντα και το όνομά του, αλλά το ξεπέρασε εύκολα. Αυτό που δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν οι οπαδοί των μπιανκατζούρι, ήταν την πρόσληψη του Φάμπιο Γκαλό το 2013. Ο λόγος;

Ήταν βοηθός προπονητη στους μπεργκαμάσκι. Και ως τέτοιος, είχε πει πως «επιτέλους είμαι σε μια ομάδα με πραγματικούς οπαδούς». Τι το ήθελε; Οι οπαδοί της Μπρέσια δεν το είχαν ξεχάσει και επέβαλαν στη διοίκηση την απομάκρυνσή του.

Ήταν το τελευταίο «επεισόδιο» σε ένα ντέρμπι που συνεχίζεται ακόμη, έχοντας αρχίσει πριν… 900 χρόνια!

 

 

Πηγή: italians.gr

Υποστήριξη: SilkTech