Μέμος Ιωάννου: «Να ξεκινήσουμε ξανά προς τα πάνω το Ελληνικό Μπάσκετ, να βοηθήσουμε τα ερασιτεχνικά σωματεία»

Σάββατο, Μάρτιος 20, 2021 - 1:02μμ

 Μια ακόμα ισχυρή και εμβληματική μορφή του Ελληνικού Μπάσκετ και υποψήφιος στις εκλογές της ΕΟΚ σε μερικές ημέρες, ο Μέμος Ιωάννου, μίλησε στο Basket247 και τον Άκη Γεωργαντά και αναφέρθηκε σε όλα τα «καυτά ζητήματα» για την επόμενη ημέρα της Ομοσπονδίας και του Ελληνικού Μπάσκετ.  

Ποιος είναι ο Μέμος Ιωάννου;

Συνοπτικά θα τονίσουμε την σχεδόν 20ετή παρουσία του στο Επαγγελματικό μπάσκετ, ενώ οι επιτυχίες του και οι κατακτήσεις είναι αμέτρητες. 

Με τον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε για 16 χρόνια και κέρδισε 6 πρωταθλήματα το 1975, 1977, 1980, 1981, 1982, 1984 και 4 κύπελλα (1979, 1982, 1983, 1986), ενώ έχει αγωνιστεί σε χαμένο τελικό κυπέλλου με τον ΠΑΟ το 1985.
Το 1990 πήρε μεταγραφή στον ΠΑΟΚ με τον οποίο αγωνίστηκε στον τελικό κυπέλλου Ελλάδας του 1991 και κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων στη Γενεύη το ίδιο έτος κόντρα στην ισπανική Σαραγόσα.
Το καλοκαίρι του 1991 βρέθηκε στον Άρη, όπου αγωνίστηκε μέχρι το 1993 κατακτώντας το κύπελλο Ελλάδος το 1992 και το Κύπελλο Σαπόρτα το 1993 στο Τορίνο κόντρα στην Εφές Πίλσεν.

Σήμερα, διατελεί μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στο ψηφοδέλτιο του Παναγιώτη Φασούλα και του συνδιασμού «Πρώτα το Μπάσκετ» ενόψει των επερχόμενων εκλογών της Ομοσπονδίας. Μιλώντας αποκλειστικά στο Basket247 αναφέρθηκε αρχικά στο Ευρωμπάσκετ του '87 και την τεράστια καριέρα του, ενώ το βάρος δόθηκε στις Εκλογές.

Άνθρωπος φιλικός και ευδιάθετος μας μίλησε για τον υποψήφιο πρόεδρο, Παναγιώτη Φασούλα, τα σχέδια και τα πλάνα του συνδιασμού σε περίπτωση νίκης στις Εκλογές, την Εθνική Ομάδα, τις νεαρές ηλικίες και πολλά ακόμη...

 επιτυχημένος και παίκτης και προπονητής… – Times News

 Η κατάκτηση του Eurobasket το 1987 θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί έναν άθλο. Πως κατάφερε η Εθνική μας Ομάδα εκείνη την χρονιά να φτάσει πιο ψηλά από υπερδυνάμεις του τότε χώρου όπως η Γιουγκοσλαβία και η Σοβιετική Ένωση; 

Είχε γίνει μια συνολική προσπάθεια που ήταν χρόνων, δεν ήταν αποτέλεσμα μιας χρονιάς ή ενός τουρνουά. Είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια αρκετά χρόνια πίσω και για την απόκτηση εμπειρίας και για την στελέχωση της ομάδας. Κατά βάση νομίζω υπήρχε και η συνήπαρξη κάποιων παικτών που αποδείχθηκε μετά ότι ήταν παγκόσμιας κλάσης και νομίζω ότι αν βάλουμε και τον παράγοντα της έδρας, ήταν κάτι που έπαιξε μεγάλο ρόλο για να φτάσουμε μέχρι το τέλος.

 Παρουσία δεκάδων ετών στο υψηλότερο επίπεδο και πολλά τρόπαια, μεταξύ των οποίων σε Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και Άρη. Θα ήθελα να μου πείτε μια στιγμή μέσα απο αυτήν την τεράστια καριέρα σας που ξεχωρίζετε και μια στιγμή ή εναν αγώνα που θα θελατε να ξεχάσετε;

Όταν κατέβηκαν σε τρόπαια, είτε λέγεται το Πανευρωπαϊκό με την Εθνική Ομάδα, είτε θέσεις σε βάθρο, είτε ακόμα θέσεις σε συλλογικά όπως τα 2 Ευρωπαϊκά τρόπαια, αυτά ειναι τα πιο σημαντικά. Στο τέλος δεν σκέφτεσαι την διαδρομή όσο το αποτέλεσμα, αν φτάσεις μέχρι το τέλος και κατακτήσεις αυτό που είχες στο μυαλό σου από πριν. Άσχημες στιγμές συνήθως σε έναν αθλητή είναι οι τραυματισμοί του. Όταν έχεις αρκετούς τραυματισμούς και ειδικά από μικρή ηλικία, αυτό που σου μένει στο μυαλό σου είναι οι τραυματισμοί.

 Εθνικές Ομάδες |  gazzetta.gr

 

Ας περάσουμε στις εκλογές...


 Αρχικά, θα ήθελα να μου πείτε τον λόγο που επιλέξατε να κατεβείτε στις προσεχείς εκλογές της ΕΟΚ με τον Παναγιώτη Φασούλα;

Έχω την αίσθηση ότι οι άνθρωποι που έχουν κάνει μια μεγάλη διαδρομή στο χώρο του μπάσκετ, φτάνουν σε κάποια στιγμή που αρχίζουν να σκέφτονται να ανταποδώσουν. Να προσφέρουν στο άθλημα. Ήταν σκέψη σε πολύ κόσμο από το παρελθόν, αλλά ήταν πολύ δύσκολες οι συνθήκες για να μπορέσουν να εμπλακούν σε κάτι το οποίο όπως είναι η Ομοσπονδία. Συνήθως προσπαθούσαν στο περιβάλλον τους ή σε προσωπική διαδικασία να μπορούν κάποια πράγματα να τα εφαρμόσουν. Αυτήν την στιγμή, κυρίως τον τελευταίο χρόνο, ήταν οι συνθήκες τέτοιες και οι κανόνες που μπήκαν όσον αφορά την διοίκηση μιας Ομοσπονδίας, που μας έδωσε την ευκαιρία με πρώτο τον Παναγιώτη τον Φασούλα, ο οποίος πρώτος συσπείρωσε όλους τους ανθρώπους που είμαστε στην προσπάθεια που κάνουμε, για να μπορέσουμε να εκλεγούμε στην Ομοσπονδία και να ξεκινήσουμε ξανά προς τα πάνω το Ελληνικό Μπάσκετ.

 Τι έργο είναι έτοιμο να κάνει πράξη ο συνδιασμός «Πρώτα το Μπάσκετ» για τις ερασιτεχνικές κατηγορίες; (σε περίπτωση εκλογής)

Λόγω της κατάστασης, των οικονομικών δεδομένων και της ατμόσφαιρας που υπάρχει και λόγω της πανδημίας, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μπορέσουμε να σκύψουμε στα προβλήματα και κυρίως στα οικονομικά, των ερασιτεχνικών συλλόγων. Αυτό είναι το πιο βασικό κομμάτι, στο οποίο πρέπει να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε τα έσοδα της Ομοσπονδίας, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτά τα σωματεία. Επίσης, με την εξωστρέφεια που θα έχει η Ομοσπονδία, να μπορέσουμε να είμαστε δίπλα τους, είτε σε περιφέρειες, είτε σε Ενώσεις ή ακόμα και σε Δήμους όπως το κάναμε αυτήν την χρονιά, να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις. Αυτή η εξωστρέφεια της Ομοσπονδίας είναι πολύ σημαντικό και συγχρόνως να μπορέσουμε να συνεργαστούμε και να έχουμε διαβουλεύσεις με όλους τους Θεσμούς ξεκινώντας από το ΝΒΑ, την FIBA και την Πολιτεία για να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα.

Μην ξεχνάμε ακόμα και με τον κορωνοϊό τα προβλήματα θα συνεχίσουν και θα αυξάνονται όσον αφορά τα έξοδα και την προσπάθεια που κάνουν κυρίως οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι. Είναι πολύ βασικό να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα όχι μόνο για να ελαφρύνουν οικονομικά, αλλά και για να υπάρχει η δυνατότητα λόγω της γεωγραφικής κατανομής στην χώρα μας και των δυσκολιών των συλλόγων κυρίως με τις μετακινήσεις και με τα έξοδα των αγώνων. Αυτό ειναι το βασικό κομμάτι.


 Αν θα υπάρξει ειδική μέριμνα για το στοίχημα στις Εθνικές κατηγορίες:

Το να μπορείς να έχεις ανοιχτά τα μάτια σου και τα αυτιά σου για να μπορείς να μπεις σε μια διαδικασία ώστε να νιώθουν ότι υπάρχει ένα κομμάτι της Ομοσπονδίας, το οποίο ασχολείται σε συνεργασία με την Πολιτεία αλλά και με διεθνής θεσμούς που υπάρχουν για το στοίχημα, είναι πολύ σημαντικό. Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνονται ότι υπάρχει τρόπος και λόγος, για να μπορέσουμε να σταματήσουμε το στοίχημα αλλά τουλάχιστον να υπάρχει κάτι το οποίο θα φοβούνται να μην εκτεθούν.

 «Ο Παύλος Γιαννακόπουλος βοήθησε το μπάσκετ να μεγαλώσει»
 Για το μεγάλο ζήτημα της Εθνικής Ομάδας και της έλλειψης διακρίσεων τα τελευταία χρόνια:

Η έλλειψη διακρίσεων οφείλεται σε πολλά πράγματα. Πολλές φορές επειδή μιλάμε για ένα παιχνίδι, ένα άθλημα, το οποίο κάποια στιγμή σου καθορίζει ένα δίλεπτο ή ένα σουτ τις επιτυχίες σου. Το βασικότερο από όλα είναι να έχουμε την εικόνα και την αξιοπιστία όπως παλιά με τις Εθνικές ομάδες. Αυτό είναι το βασικότερο και να φέρουμε μαζί και αποτελέσματα. Είναι λογικό να πρέπει να γίνει και από την στελέχωση και από τους ανθρώπους, οι οποίοι ασχολούνται. Επειδή είναι ένα μεγάλο κομμάτι, οι αθλητές και οι προπονητές να αισθάνονται περήφανοι και να έχουν την ατμόσφαιρα και την ευτυχία ότι έρχονται στην Εθνική Ομάδα.


 Αναφορικά με την έλλειψη παραγωγής νέων ταλέντων:

 Υπάρχουν κάποια δεδομένα πλέον σήμερα για το μέλλον, που πρέπει να τα βάλουμε μέσα στο πλάνο και στην όλη εικόνα. Θεωρούμε έναν αθλητή που θα φτάσει και θα παίξει κάποια στιγμή σε πολύ υψηλό επίπεδο όπως ειναι η Euroleague, καθώς πολλοί την ονειρεύονται όπως και το ΝΒΑ. Πλέον χρειάζεται να πληρωθούν, να δώσουν χρόνο, να έχουν συνεργασίες και ανθρώπους κοντά να μπορέσουν να τους βοηθήσουν. Παραδείγματος χάρη μην ξεχνάμε ότι το αθλητικό κομμάτι είναι πάρα πολύ σημαντικό όσον αφορά τους παίκτες, είναι κάτι που έχει δυσκολέψει πάρα πολύ την πρόοδο των παικτών επειδή το ποσοστό των μικρών παικτών που θα γίνουν επαγγελματίες είναι πάρα πολύ μικρό, μην ξεχνάμε ότι στρέφονται να δουν και τι θα κάνουν με τις Πανελλήνιες και σε ποιο Πανεπιστήμιο θα μπουν, για να μπορέσουν να δουν και για το μέλλον.

Είναι κάτι το οποίο τα σωματεία πολύ δύσκολα πλέον, έτσι όπως είναι και η οικονομική κατάσταση, να προσφέρει στους αθλητές, αλλά είναι σίγουρο ότι αυτό πρέπει να το υποκαταστήσει η Ομοσπονδία. Μέσω των προπονητών, οι οποίοι θα είναι μέσα στο Αναπτυξιακό πρόγραμμα, μέσα σε συνεργασίες και με τα ΤΕΦΑΑ και το Υπουργείο Παιδίας, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε για να τους δώσουμε την δυνατότητα να μην είναι μονόδρομος η διαδρομή τους στον αθλητισμό αλλά να εξασφαλίσουμε κιόλας πως θα έχουν και την δυνατότητα για μια εναλακτική επιλογή, όσον αφορά τις σπουδές τους.


 Είναι γνωστά τα παράπονα που κάνουν πολλές ομάδες τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα υψηλά κόστη για τα δελτία των αθλητών. Σε περίπτωση εκλογής σας θα προσπαθήσετε να διευκολύνετε τις ομάδες αναφορικά με τα δελτία αλλά και γενικότερα με τα έξοδα τους;

Το πιο βασικό είνα αυτό. Μην ξεχνάμε ότι το κύτταρο στο μπάσκετ είναι τα σωματεία. Σε συνεργασία με τους αθλητές, τους διαιτητές, τους παράγοντες και τους προπονητές, θα πρέπει να συνεργαστούμε αφενός να δημιουργήσουμε μια ωραία εικόνα και δεύτερο κομμάτι είναι να γίνει ορθολογισμός στα έξοδα και αύξηση των εσόδων ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα ερασιτεχνικά σωματεία. Να μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε και να μπορέσουμε να τους δώσουμε την δυνατότητα να πάνε προς την Πολιτεία, την Περιφέρεια και τους Δήμους για να βοηθηθούν οικονομικά. Να αποφορτίσουμε δηλαδή το κομμάτι των εξόδων. Το τελευταίο και πολύ λογικό είναι πως αν όλα αυτά γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της Ομοσπονδίας, θα είναι μια ελάφρυνση για τους συλλόγους.

 Ελλάδα | gazzetta.gr
 Κλείνοντας, θα ήθελα μέσα από τις αμέτρητες στιγμές που έχετε ζήσει μέσα στο παρκέ να δώσετε μια συμβουλή σε όλα τα μικρά παιδια που το όνειρο τους είναι να παίξουν στο υψηλότερο επίπεδο;

Για μένα είναι πάρα πολύ βασικό να υπάρχει μια ισορροπία όσον αφορά την σκέψη τους και την προσπάθεια που θα κάνουν για να φτάσουν στο επίπεδο που έχουν τα ινδάλματα στο μυαλό τους. Είτε είναι στην Ευρώπη, είτε στο ΝΒΑ είναι πολύ σημαντική ισορροπία. Στο μπάσκετ και σαν ομαδικό άθλημα δεν είναι τόσο πολύ ο αυτοσκοπός να βγάλουμε έναν μεγάλο αθλητή, όσο να δημιουργήσουμε ανθρώπους - αθλητές και που θα βοηθηθούν αργότερα στην καριέρα τους την επαγγελματική και όχι μόνο μέσα στον αθλητισμό, αλλά και να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε και προσωπικότητες, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Προσωπικότητες που μέσα από την ομαδική δουλεία να μπορούν να συνεργαστούν και να κάνουν αυτοκριτική στον εαυτό τους, για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ζωή τους. 

Αυτό είναι για μένα το πιο βασικό κομμάτι που μέσα από τον αθλητισμό, ο οποίος εξάγει πλέον και προς τις επιχειρήσεις ιδέες και νόρμες για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν σαν προσωπικότητες και να μπορέσουν να είναι μετά κατά κάποιο τρόπο πετυχημένοι και ευτυχισμένοι στην ζωή τους. Αυτό πιστεύω είναι το πιο βασικό κομμάτι για τα νέα παιδιά, να μπορούν να έχουν μια ισορροπία και στον αθλητισμό και στον πρωταθλητισμό αλλά και στα όνειρα που έχουν για την ζωή τους. Έχουμε πλέον γενιές που μεγαλώνουν διαφορετικά σε σχέση με εμάς στο παρελθόν. Έχουν μπει στοιχεία στην ζωή τους τα οποία δεν τους επιτρέπουν τόσο πολύ το να μπαίνουν σε μια ομάδα ανθρώπων και να μπορέσουν να λειτουργούν με εξωστρέφεια και κοινωνικά.

 

Υποστήριξη: SilkTech