«Ξύλο και των γονέων» στο φιλικό της Παναχαϊκής το 1928

Τον Απρίλιο του 1928 (25/4) έχουμε ένα από τα πιο επεισοδιακά προπολεμικά παιχνίδια, σε φιλικό της Παναχαϊκής με τον Πειραϊκό Ομιλο Φιλάθλων, που έληξε με νίκη (5-2) της Παναχαϊκής.

Το ρεπορτάζ του Νεολόγου είναι χαρακτηριστικό:

"Οι παίκτες και παράγοντες του Πειραϊκού άρχισαν τα επεισόδια, ύβρεις «Σπάστα τα καλάμια Γιώργο». Πέντε λεπτά πριν λήξει ο αγών, εκουσία πτώσις πειραιώτου τερματοφύλακος προκαλεί την από του στίβου απομάκρυνση της ομάδος του. Πανηγυρισμοί των φιλάθλων και γύρω από τα αποδυτήρια των πειραιωτών με σκωπτική διάθεση για τον τρόπο αποχώρησης τους. Ο συνοδός τεχνηέντως ειδοποιεί το αστυνομικόν τμήμα ότι γίνονται επεισόδια και έχουν δύο τραυματίες. Αμέσως κατέφθασε ο αστυνομικός διοικητής Κωνσταντάρας με αστυνομικούς της Ασφαλείας και ένστολους. Οι φίλαθλοι εζητωκραύγαζαν δια των λέξεων «εα, εα, εα» δηλ. ζήτω, ζήτω και ο αστυνομικός διευθυντής φοβήθηκε ότι φώναζαν «αέρα» και θα επακολουθούσε επίθεση και διέταξε τους αστυνομικούς να διώξουν το πλήθος. Εις εκ των αστυνομικών, ο 14Β ηκούσθη λέγων εις τον Επαμεινώνδα Πετραλιά «Θα σου σπάσω τα μούτρα αισχρέ» και ο λόγος ήτο ότι δεν τον ηκολούθησε στο τμήμα. Έτερος με πολιτικήν περιβολήν απεκάλεσε τον κ. Τάκην Σπανόν «αγροίκον»...".

Ο Επαμεινώνδας Πετραλιάς ήταν αθλητής του Παναχαϊκού, της ΠΓΕ, ιδρυτής του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών και εκ των ιδρυτών του ΝΟΠ. Διετέλεσε υπουργός αθλητισμού, όπως και η κόρη του Φάνη Πάλλη - Πετραλιά. Ο πατέρας του Νίκος Πετραλιάς έμπορος στην Πάτρα, είχε φιλοξενήσει την Αμερικανική Εθνική Ομάδα μετά την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Η Παναχαϊκή του 1928: Ορθιοι από αριστερά οι: Μίμης Σπηλιωτόπουλος, Τάκης Αποστολόπουλος, Θανάσης Σέμπος, Πέτρος Προλορέντζος (αρχηγός), Νίκος Πολίτης, Βασίλης Τουλιάτος, Σπύρος Τουλιάτος, Γιάννης Μπελιές, Καθιστοί: Τσεκίνος Βετσέντζος, Κώστας Μαλεβίτης, Δομένικος Βετούλης, Νίκος Μουχτής και Παναγιωτόπουλος.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech