Γυμναστικές επιδείξεις στον Παναχαϊκό

Γυμναστικές επιδείξεις στο γυμναστήριο του Παναχαϊκού

Tέτοια εποχή, στη λήξη δηλαδή της σχολικής περιόδου, πριν από πολλά χρόνια είχαμε την διεξαγωγή των γυμναστικών επιδείξεων.

Μέχρι το 1975 δηλαδή οπότε και σταμάτησε ο «θεσμός», μαζί και το καμάρι των μπαμπάδων και μαμάδων να βλέπουν τα μικρά παιδιά τους να καταχειροκροτούνται.

Ήταν η μεγαλύτερη εκδήλωση, το ετήσιο υπερθέαμα του σχολείου. Πρωταγωνιστές, οι μαθητές. Οι γυμναστικές επιδείξεις ξεκίνησαν το 1883 και καταργήθηκαν το 1975.

Λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου επιδείκνυαν τις γυμναστικές τους δεξιότητες μπροστά σε κοινό. Συγγενείς και μη, δάσκαλοι, ο διευθυντής του σχολείου και πολλές φορές επίτιμοι καλεσμένοι, όπως ο Δήμαρχος και ο παπάς της περιοχής, πήγαιναν να παρακολουθήσουν το σχολικό γεγονός της χρονιάς. ...

Δάσκαλοι και μαθητές προσπαθούσαν να αποδείξουν στους θεατές ότι κατείχαν πνεύμα ομαδικότητας, τέλειο συγχρονισμό, συντονισμό και πειθαρχία.

Η φωτογραφία είναι πραγματικό ντοκουμέντο.

Κάπου στη δεκαετία του '30 μαθήτριες της Πάτρας παίρνουν μέρος στις γυμναστικές επιδείξεις που πραγματοποιήθηκαν στο γυμναστήριο του Παναχαϊκού, που βρισκόταν μεταξύ των οδών Παναχαϊκού - Γ. Ολυμπίου - Μεσολογγίου και Αλεξανδρείας /Καποδιστρίου. Φτιάχτηκε το 1895 και κάλυψε τις ανάγκες του ΠΓΣ, και από το 1923 της ΠΓΕ και κατεδαφίστηκε τέλη δεκαετίας του '50.

Διακρίνονται εντός του γυμναστηρίου τα όργανα της σουηδικής γυμναστικής στον τοίχο τα οποία κατέστρεψαν οι Γερμανοί κατά την κατοχή.

* Η φωτογραφία είναι του Παναχαϊκιώτη Νίκου Μπρουσινού και δημοσιεύτηκε στο facebook.com/patrasmemories

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech