Οι αθλητές στίβου, χαϊδεμένα παιδιά της Πάτρας το 1896

Στις 9 και 10 Μαρτίου 1896 στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, διεξήχθησαν οι Α' Πανελλήνιοι Δοκιμαστικοί Αγώνες, όπως αποκλήθηκαν, οι οποίοι ήταν το κριτήριο για την επιλογή των Ελλήνων αθλητών που θα μετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, μα λογίζονται και ως το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου.

Συμμετείχαν τόσο ο Παναχαϊκός όσο και η ΓΕΠ, κάνοντας «σεφτέ» στα μετάλλια. Εκπροσωπήθηκαν με 33 αθλητές, εκ των οποίων οι 21 του Παναχαϊκού και οι 12 της Γυμναστικής Εταιρείας, με τους έξι να προκρίνονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σχολιάζοντας την εμφάνιση των Πατρινών αθλητών στους δοκιμαστικούς αγώνες ο «Νεολόγος» παρατήρησε ότι οι επιδόσεις τους δεν ήταν αντάξιες του μεγάλου θορύβου που γινόταν γύρω από τα δύο σωματεία, τα οποία ήταν «τα χαϊδεμένα παιδιά των Πατρών», όπως χαρακτηριστικά τα αποκαλούσαν τότε όλες οι εφημερίδες.

Κι είναι πράγματι εντυπωσιακός ο όρος «χαϊδεμένα παιδιά» για τους αθλητές, που απλά τύγχαναν μερικής προβολής στον Τύπο!

Από την Αθήνα επέστρεψαν τις 12 Μαρτίου οι αθλητές του Παναχαϊκού και την επομένη της Γυμναστικής Εταιρείας. Κατά το ταξίδι της επιστροφής ο δρομεύς Χρηστόπουλος καυχιόνταν για την επιτυχία του στον Μαραθώνιο. Του λέει τότε ο παλαιστής Χρηστόπουλος:

- Μην το παίρνεις απάνω σου, γιατί θα 'ρθεις τελευταίος στο Στάδιο με τη γλώσσα όξου σαν παλιόσκυλο.

Και ο μαραθωνοδρόμος του απαντά:

- Μωρ' εγώ όπως και να γίνει θα φτάσω στο Στάδιο. Εσύ τι θα κάμεις, που θα σε ποδοκυλάνε εκεί μέσα οι λόρδοι. (Σ.σ. οι ξένοι αθλητές).

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech