Ο Παναχαϊκός απέχει από τους Α' Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο πρώτος Πατρινός Ολυμπιονίκης των Νέων Χρόνων, ο Νίκος Ανδριακόπουλος, ήταν αθλητής του Παναχαϊκού, ενός σωματείου που δεν πήρε μέρος στους αγώνες!

δού γιατί: Την επιλογή των Ελλήνων αθλητών που θα αγωνίζονταν στην Α' Ολυμπιάδα του 1896 ανέλαβε τετραμελής επιτροπή από τους Ιωάννη Φωκιανό, Σπυρίδωνα Λάμπρο, Κωνσταντίνο Μάνο και Αργάσαρη Λομβαρδό. Για να είναι αδιάβλητη η κρίση της προκήρυξε πανελλήνιους «δοκιμαστικούς» -όπως ονομάστηκαν- αγώνες.

Όσοι πρώτευαν σ' αυτούς, θα μετείχαν στην ελληνική ολυμπιακή ομάδα. Συγκεκριμένα θα προκρίνονταν οι έξη πρώτοι νικητές του μαραθωνίου δρόμου, οι τρεις πρώτοι του δρόμου 1.500 μ. και της δισκοβολίας και οι δύο πρώτοι των άλλων αγωνισμάτων. Τελικά ο αριθμός των Μαραθωνοδρόμων αυξήθηκε σε δώδεκα.

Η επιτροπή επιλογής αθλητών επισκέφθηκε τους επαρχιακούς γυμναστικούς συλλόγους, για να διαπιστώσει αν είχαν στους κόλπους των αξιόλογους αθλητές. Στην Πάτρα η επιτροπή ήλθε τις 19 Φεβρουαρίου 1895. Επισκέφθηκε τα γυμναστήρια και παρακολούθησε σύντομες επιδείξεις αθλητών των δύο αθλητικών συλλόγων. Έμεινε ικανοποιημένη και συνέστησε στα δύο σωματεία να μετάσχουν στους δοκιμαστικούς αγώνες. Αυτοί διεξήχθησαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο 9-11 Μαρτίου 1896. Ήταν ουσιαστικά οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες. Από την Πάτρα πήραν μέρος 21 αθλητές του Παναχαϊκού και 12 της Γυμναστικής Εταιρείας. Για τον αποκλεισμό 4 αθλητών του Παναχαϊκού, δημιουργήθηκε μέγα θέμα.

Συζητήθηκε σε έκτακτη γενική συνέλευση του Παναχαϊκού τις 14 Μαρτίου, δέκα μέρες πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί. Τα 200 μέλη που πήραν μέρος ενέκριναν ομοφώνως ψήφισμα, με το οποίο ζητούσαν να γίνουν δεκτοί στους Ολυμπιακούς οι τέσσερις αθλητές που αποκλείσθηκαν αδίκως κατά την άποψη του Συλλόγου. Η επιτροπή των Ολυμπιακών αγώνων, όπως ήταν φυσικό, δεν δέχτηκε το αίτημα αυτό. Στην απάντηση της απηύθυνε έκκληση στον Παναχαϊκό να μην επιμείνει, «χάριν του μεγάλου εθνικού έργου, υπέρ του οποίου ανέκαθεν εδείκνυε και αυτός ζήλον και αφοσίωσιν».

Όταν ο Σύλλογος έλαβε την αρνητική απάντηση της επιτροπής, κάλεσε νέα έκτακτη γενική συνέλευση τις 22 Μαρτίου (ανήμερα τη Μεγάλη Παρασκευή) και αποφάσισε να απόσχει από τους Ολυμπιακούς, απόφαση που συζητήθηκε αρκετά, απόφαση για την οποία -ακολούθως- ο Παναχαϊκός μετάνιωσε. Δεν μπορούσαν τότε να είχαν αντιληφθεί την αξία του νέου θεσμού, ούτε τη σημασία της συμμετοχής σε διεθνείς αγώνες.

Ευτυχώς πάντως, που με την απόφαση περί αποχής δεν συμμορφώθηκαν οι δύο αθλητές του Παναχαϊκού που είχαν προκριθεί. Ο Ανδριακόπουλος και ο Πετμεζάς πήραν μέρος στους Ολυμπιακούς ως «φίλαθλοι», δηλαδή ως αθλούμενοι που δεν ήταν ενταγμένοι σε σωματείο.

Οπως γίνεται με τους Ρώσους αθλητές στις μέρες μας!

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech