Το ξεκίνημα του Απόλλωνα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ

Ο Απόλλων το 1932 (έμβλημα, τότε, του συλλόγου, η σβάστικα)

Ο Α.Σ. Απόλλων Πατρών ιδρύθηκε το 1926 με «έδρα» την περιοχή γύρω από τα Ψηλαλώνια έως το Σκαγιοπούλειο και τα Προσφυγικά. Μοναδικό τμήμα του, το ποδοσφαιρικό, τότε.

Πρωταγωνιστούσε στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Αχαΐας κατακτώντας πολλά πρωταθλήματα. Επαιζε κυρίως στο γήπεδο του Ολυμπιακού, το σημερινό Γήπεδο Προσφυγικών. Ολα αυτά μέχρι το 1967 όταν με τον αναγκαστικό νόμο της χούντας συγχωνεύτηκε με άλλα σωματεία για την ίδρυση του ΑΠΣ Πάτραι.

Η ομάδα ποδοσφαίρου δεν δραστηριοποιήθηκε ποτέ ξανά, αλλά έμεινε το τμήμα του μπάσκετ, που ιδρύθηκε το 1946 να κρατά το όνομα της ομάδας και της πόλης ψηλά με πάμπολλες συμμετοχές στην Α' Εθνική (πρώτη επαρχιακή ομάδα), στα Ευρωπαϊκά κύπελλα και φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδος.

Το τμήμα μπάσκετ ιδρύθηκε αμέσως μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο. Με την ίδρυση του παίρνει μέρος στο πρωτάθλημα της Τ.Ε. ΣΕΓΑΣ Πατρών όπου κατακτά πολλά από αυτά. Πρώτη φορά διεκδικεί την άνοδο στην Α' Εθνική το 1958 σε αγώνα μπαράζ που έγινε στον Βόλο με τον Εθνικό Πειραιώς που είχε τρεις διεθνείς παίκτες. Ο αγώνας διακόπηκε εις βάρος του Απόλλωνα από επεισόδια των φιλάθλων του Βόλου. Από την ομάδα αυτή του Απόλλωνα έφυγαν όλοι οι παίκτες σε μεγαλύτερες ομάδες, όπως οι Μαρκολέφας, Λαμπίρης και Γεωργίου που έπαιξαν αργότερα στην Εθνική ομάδα.

Τ.S

Υποστήριξη: SilkTech