Οι Άγγλοι μας έμαθαν μπάλα...

Κάποτε στα Ψηλαλώνια!

Το ποδόσφαιρο εισήχθη στην Πάτρα πιθανώς από Αγγλους εμπόρους ή υπαλλήλους σταφιδικών οίκων (Μόρφι, Κροβ, Βουδ, Μάρσαλ κ.ά.) οι οποίοι πήγαιναν και στην πατρίδα τους και το έφεραν μάλλον το 1898 ή και νωρίτερα.

Αλλωστε η Πάτρα του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού, λόγω του ευρωπαϊκού της προσανατολισμού ήκμασε σε πολλούς τομείς (π.χ. δημοσίευση διεθνών ειδήσεων στον τοπικό Τύπο), έναντι της υπόλοιπης χώρας «αξιοποιώντας» τις επαφές που είχε, λόγω του λιμανιού, με τον «έξω κόσμο».

Θα ήταν πιο ακριβές εάν θεωρήσουμε ως γενέθλιο του αχαϊκού ποδοσφαίρου το 1891, χρονιά που ιδρύθηκε ο Παναχαϊκός Γυμναστικός Σύλλογος, ο αρχαιότερος εκ των συλλόγων που καλλιέργησαν ποτέ το το ποδόσφαιρο στην Πάτρα.

Την ποδοσφαιρική αρχή έκαναν τα μέλη της αγγλικής παροικίας στην Πάτρα, καθώς η οικονομική τους κατάσταση, τούς επέτρεπε να έχουν τον ελεύθερο χρόνο για να ασχολούνται με τις αθλοπαιδιές, γνωστές και διαδεδομένες ήδη στην Αγγλία. Αλλωστε ευημερούσαν στην Πάτρα, είχαν δε αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση, ενώ από το 1872 είχαν τη δική τους εκκλησία (η Αγγλικανική στο τέρμα της Αγίου Ανδρέου για τους Διαμαρτυρομένους). Μετά το 1930 άρχισε η συρρίκνωση της παροικίας.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech