Ο Κωνσταντίνος Μάντζιος και η έρευνά του για το ανθρώπινο σώμα

Δευτέρα, Μάρτιος 9, 2020 - 8:02μμ

Τον Κωνσταντίνο Μάντζιο τον γνωρίσαμε ως αθλητή στίβου στην Πάτρα. Από τους πολύ καλούς μάλιστα.

Γέννημα - θρέμμα της μεγάλης σχολής δρομέων του Πέλοπα Πάτρας διακρίθηκε από πολύ μικρός για το ταλέντο του και τις επιδόσεις του, ενώ στέφθηκε και πανελληνιονίκης, το 2013 στο εφηβικό πρωτάθλημα («ασημένιος» στο 10άρι).

Ένας σοβαρός τραυματισμός στο πόδι κατά τη διάρκεια προπόνησης, έκανε σχεδόν αναπόφευκτη τη στροφή προς τις σπουδές του. Φοιτητής του ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα, αφοσιώθηκε στην επιστήμη του με το ίδιο πάθος που έκανε πρωταθλητισμό. Και διαπρέπει ανάλογα!

Αυτό είναι το συμπέρασμα από την απήχηση που είχε πρόσφατη έρευνά του, με αντικείμενο το εάν το ανθρώπινο σώμα αφυδατώνεται κατά την έκθεση στο κρύο.
Ο Κωνσταντίνος Μάντζιος, ερευνητής του Παν. Θεσσαλίας, μίλησε σχετικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το ανθρώπινο σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στον κρύο και ξηρό ατμοσφαιρικό αέρα διατηρώντας μια σταθερή θερμοκρασία. Μέσω της αναπνοής του σώματος στον κρύο και ξηρό αέρα χάνονται από το σώμα μεγάλες ποσότητες υγρών και ο οργανισμός αφυδατώνεται. Πώς μπορώ να ελέγξω τα επίπεδα υδάτωσης στο σώμα μου; Ένας απλός και οικονομικός τρόπος είναι ο έλεγχος του χρώματος των ούρων. Χρησιμοποιώντας μια απλή κλίμακα χρώματος ούρων, μπορούμε πολύ απλά να κάνουμε μια γρήγορη εκτίμηση των επιπέδων υδάτωσης. Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα των ούρων τόσο πιο αφυδατωμένοι είμαστε.
Για να αποφύγουμε την αφυδάτωση κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο κρύο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να αυξήσουμε την κατανάλωση υγρών (νερό, ενεργειακό ποτό, χυμό κλπ.) κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της άσκησης και το σώμα να είναι συνεχώς ενυδατωμένο. Επίσης να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια υγρών από την αναπνοή».
Αναφερόμενος ο ερευνητής στην υποθερμία, σημειώνει πως κλινικά ορίζεται σε θερμοκρασίες σώματος από και μικρότερες των 35 ° C. Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ρίγος, αύξηση των καρδιακών παλμών, περιφερική αγγειακή αντίσταση και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Κατά την έκθεση σε κρύο περιβάλλον, το σώμα παράγει θερμότητα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα (η θερμοκρασία σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα 36.5-37.5 ° C) μέσω του ρίγους. Για να αποτρέψουμε την υποθερμία θα πρέπει να αυξήσουμε τον ρουχισμό στο σώμα μας και να καλύψουμε το κεφάλι, να αυξήσουμε επίσης τη σωματική δραστηριότητα. Μέσω της άσκησης, εξηγεί, θα αυξηθεί η παραγωγή θερμότητας του σώματος και θα παραμείνει η θερμοκρασία πυρήνα σε φυσιολογικά επίπεδα. Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης θα πρέπει να αλλάξουμε ρουχισμό. Ο ιδρώτας που θα βρίσκεται στα ρούχα με τα οποία κάναμε άσκηση θα προκαλέσει μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.
Ειδική αναφορά στην εργασία του, ο κ. Μάντζιος κάνει και για τα κρυοπαγήματα, τα οποία, όπως διευκρινίζει, προκαλούνται κατά κύριο λόγο μετά από έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Πλήττουν κυρίως τα άκρα (δάκτυλα χεριών-ποδιών, μύτη, πρόσωπο κ.α) τραυματίζοντας τα αιμοφόρα αγγείων του δέρματος. Στη προσπάθεια του οργανισμού να διατηρήσει τη θερμοκρασία του κορμού σταθερή, μέσω της αγγειοσυστολής το αίμα, τονίζει, μεταφέρεται στα άκρα με μικρότερη συχνότητα και η ποσότητα μειώνεται. Η συνέχιση της έκθεσης στο κρύο προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αγγειοσυστολή με αποτέλεσμα τη δημιουργία κρυοπαγημάτων. Τα συμπτώματα αυτών χαρακτηρίζονται από μούδιασμα, αλλαγή στην ωχρότητα του δέρματος, έντονο κνησμό, οίδημα και πόνο. Για να αποφύγουμε το κρυοπαγήματα θα πρέπει να καλύπτουμε τα άνω και κάτω άκρα αλλά και σημεία του προσώπου (όπως είναι η μύτη). Να ελέγχουμε τακτικά τα δάχτυλα χεριών/ποδιών και τη μύτη για σημάδια κρυοπαγήματος. Απαραίτητο είναι να κινητοποιήσουμε μέσω της άσκησης όλο το σώμα και ιδιαίτερα τα δάχτυλα, καταλήγει τονίζοντας ο ερευνητής.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech