Γυναίκες και στίβος τον 19ο αιώνα στην Πάτρα

Η Πάτρα στα 1900

Το 1895 στους αγώνες του Παναχαϊκού πήραν μέρος και τα κορίτσια - μέλη του Συλλόγου, σε επιδείξεις ενόργανου και ρυθμικής γυμναστικής.

Δοθείσης της ευκαιρίας, αξίζει να σημειωθεί πως δεν ήταν ο Παναχαϊκός αυτός που εισήγαγε τη γυμναστική των γυναικών στην Πάτρα, αλλά το Αρσάκειο, που είχε ιδρυθεί το 1892 και περιλάμβανε και τη γυμναστική στα υποχρεωτικά μαθήματα.

Η πρώτη διδάξασα λεγόταν Μαρία Γεωργίου. Υπό το πρόσταγμα της έγιναν για πρώτη φορά στην Πάτρα γυμναστικές επιδείξεις μαθητριών τον Ιούνιο του 1893, «υπό την σκιάν του πλατάνου» που υπήρχε στην εσωτερική αυλή του διδακτηρίου, στην οδό Ρήγα Φεραίου, όπου σήμερα το Εμπορικό Επιμελητήριο.

Για τις επιδείξεις αυτές έγραψε η «Πελοπόννησος» της 2ας Ιουνίου 1893: «Ζωηραί, μειδιώσαι, φέρουσαι ομοιόμορφον ναυτικήν στολήν αι μαθήτριαι έξετέλεσαν υπό τους ήχους κλειδοκυμβάλου ωραίας κινήσεις με ζωηρότητα και χάριν».

Την Γεωργίου διαδέχτηκε η Σταματίνα Οικονόμου, η οποία δίδασκε και συντακτικές ασκήσεις. Έτσι στις επιδείξεις του 1895 οι μαθήτριες του Αρσακείου, σύμφωνα με περιγραφή της «Πελοποννήσου» της 12ης Ιουνίου, εξετέλεσαν... «ποικίλας εύρυθμους και κανονικάς κινήσεις, ωραίους συνδυασμούς, πολυσύνθετα συμπλέγματα, μετά πάσης πεποιθήσεως και ευστροφίας εν χρόνω και κανονικότητι».

Η εισαγωγή της γυμναστικής στο Αρσάκειο και οι επιδείξεις των μαθητριών του επηρέασαν την νοοτροπία της εποχής. Τώρα πολλοί Πατρινοί δεν είχαν αντίρρηση να γυμνάζονται οι κόρες των, ή οι αδελφές των και να επιδεικνύουν δημοσίως την επίδοση τους στη γυμναστική. Ο τοπικός Τύπος υποστήριξε την εξέλιξη αυτή, δεν δημοσίευσε όμως τα ονόματα των κοριτσιών, που πήραν μέρος στους αγώνες του Παναχαϊκού το 1895.

Έπειτα από πολλά χρόνια, το 1929, η εφημερίδα «Πρόοδος» των Πατρών έγραψε ότι, σύμφωνα με αφήγηση του Κορύλλου, οι πρώτες 15 νεανίδες που έγιναν δεκτές ως μέλη του Παναχαϊκού ήταν οι εξής:
- Ακρατοπούλου Χ. Ελένη
- Αναστασοπούλου Ασπασία
- Αντωνάκη Λουίζα
- Γαρμπή Αθηνά
- Γερούση Χριστίνα
- Καραβά Μαρία
- Καρανικολού Ελένη
- Κρεμμύδη Β. Αμαλία
- Λαμπροπούλου Θηρεσία
- Πολιτοπούλου Παρασκευή
- Πράτσικα Αναστασία
- Σαλούχου Ζηνοβία
- Τσικλητήρα Φωτεινή
- Φινοπούλου Ξανθίππη
- Φινοπούλου Χρυσή

Οι επιδείξεις των κοριτσιών του Παναχαϊκού έγιναν την πρώτη μέρα των αγώνων (21 Μαΐου 1895), από είκοσι κορίτσια που χειροκροτήθηκαν ζωηρά και επανειλημμένως από τους θεατές.
Οι εφημερίδες επαίνεσαν τον συγχρονισμό και τη χάρη των κινήσεων τους.

Υποστήριξη: SilkTech