Ενας ήρωας της Παναχαϊκής, ο Ιωάννης Κρητικός

Πριν από το 1896 στο Καλλιμάρμαρο είχαμε την άτυπη αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο λόγος για τις «Ζάππειες Ολυμπιάδες». Πρόκειται για μια σειρά αθλητικών διοργανώσεων που έγιναν στην Αθήνα το 1859, 1870, 1875 και 1888-1889.

Αυτές οι διοργανώσεις, που ονομάστηκαν έτσι από τον χρηματοδότη τους Ευάγγελο Ζάππα, υπήρξαν η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια στη σύγχρονη ιστορία για την αναβίωση των σύγχρονων διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του βαρώνου Πιέρ ντε Κουμπερτέν το 1896 στην Αθήνα.

Στην 4η εξ αυτών, 4 με 12 Μαΐου του 1889 συμμετείχε ο Ιωάννης Κρητικός κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο δρόμο μίας στροφής, ενώ ήταν δεύτερος στο επί κοντώ υπέρ τάφρον.

Ο Κρητικός γεννήθηκε στην Πάτρα και καταγόταν από γνωστή οικογένεια της πόλης, ήταν γιος του Χαράλαμπου Κρητικού κι αδελφός του βιομηχάνου και αθλητή της Παναχαϊκής Περικλή, παππούς του ήταν ο Χριστόδουλος Κρητικός αγωνιστής του 1821. Νεαρός πήγε στην Αθήνα για σπουδές στα μαθηματικά αλλά τον τράβηξε ο αθλητισμός και φοίτησε και στην δημόσια διετή σχολή γυμναστών με καθηγητή γυμναστή τον Ιωάννη Φωκιανό όπου ασχολήθηκε ενεργά με τον αθλητισμό.

Τον Φεβρουάριο του 1891 ιδρύεται στην Αθήνα ο Πανελλήνιος Γ.Σ. και αναφέρεται στα ιδρυτικά του μέλη. Την ίδια χρονιά αποφοιτά από την σχολή γυμναστών και διορίζεται καθηγητής γυμναστικής στην Πάτρα. Τότε παράτησε και τη σχολή μαθηματικών. Πρώτο του μέλημα και με παρότρυνση του Φωκιανού ήταν να ιδρύσει κάποιο σύλλογο.

Λίγους μήνες μετά, τον Ιούνιο, ο Παναχαϊκός Γυμναστικός Σύλλογος είναι γεγονός. Στις εκλογές για ανάδειξη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου ο Κρητικός ανέλαβε την θέση του «επόπτη ασκήσεων», επανεξελέγη άλλες δύο θητείες έως τον Δεκέμβριο του 1893 όπου παραιτήθηκε. Ταυτόχρονα ο Κρητικός ήταν και ο γυμναστής-προπονητής των αθλητών αλλά αναφέρεται και σαν αθλητής του συλλόγου.

Το 1894 επιστρατεύτηκε κατά τον πόλεμο του 1897 ως έφεδρος αξιωματικός του Ελληνικού στρατού, σκοτώθηκε στην μάχη στον Παχυκάλαμο Αρτας. Υπηρετούσε στο 9ο σύνταγμα πεζικού έφεδρος ανθυπολοχαγός και φτάνοντας στο χωριό Μπάνι, σήμερα Λουτρότοπος, το σύνταγμα ενεπλάκη σε μάχη με τους Τούρκους όπου ο Κρητικός τραυματίστηκε βαριά. Μετά από λίγη ώρα απεβίωσε και τάφηκε σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία του στον περίβολο ενός εξωκλησιού που βρισκόταν εκεί κοντά.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech