Αδικία στους αθλητές του Παναχαϊκού στο πρωτάθλημα στίβου του 1896

Ο σταθμός του τρένου λίγο μετά το 1896. Εκεί έγινε η υποδοχή των αθλητών του Παναχαϊκού

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όσο και επιτυχία, είχε η συμμετοχή του Παναχαϊκού Γυμναστικού Συλλόγου και της Γυμναστικής Εταιρείας Πατρών στο πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου το 1896.

Οι Α' Πανελλήνιοι Δοκιμαστικοί Αγώνες, όπως αποκλήθηκαν, αποτέλεσαν το κριτήριο για την επιλογή των Ελλήνων αθλητών που θα μετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

Τα δύο σωματεία της Πάτρας εκπροσωπήθηκαν με 33 αθλητές, εκ των οποίων οι 21 του Παναχαϊκού και οι 12 της Γυμναστικής Εταιρείας, με τους έξι να προκρίνονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Με συγκέντρωση στον σιδηροδρομικό σταθμό και παρέλαση ως το γυμναστήριο του υποδέχτηκε και ο Παναχαϊκός τους αθλητές του. Τα μέλη όμως του Συλλόγου αισθάνονταν μεγάλη πικρία, επειδή -όπως πίστευαν- αδίκησε τους αθλητές του η Αγωνόδικος Επιτροπή. Η διοίκηση του σωματείου υποστήριζε σχετικώς τα εξής:

- Ο δισκοβόλος Νικόλαος Αλεξανδρόπουλος πέτυχε βολή 29 μέτρων, αλλά η Επιτροπή αδίκως τη χαρακτήρισε άκυρη, διότι δήθεν ο αθλητής πάτησε στην άκρη της βαλβίδας. Έτσι κατετάγη πέμπτος με βολή 25,95 μ. και αποκλείστηκε. (Ο ίδιος απέτυχε στη σφαιροβολία, με καλύτερη βολή 9,22 μ. κατετάγη τέταρτος).

- Στις ασκήσεις στο εφαλτήριο οι δύο πρώτοι νικητές ήταν αθλητές του Παναχαϊκού. Η επιτροπή προέκρινε μόνο τον πρώτο (τον Πετμεζά), ενώ έπρεπε να προκρίνει και τους δύο, σύμφωνα με την προκήρυξη των αγώνων.

- Στον άλτη Αχιλλέα Χατζή, επειδή ήταν άκυρο το πρώτο άλμα του, με αυθαίρετη απόφαση δεν επιτράπηκε να συνεχίσει.

- Ο άλλος άλτης του Συλλόγου, ο Τζουμέρκας, δεν έγινε δεκτός στους αγώνες, επειδή ήταν μαθητής της Ριζαρείου Σχολής, μολονότι και το υπουργείο Παιδείας και ο Μητροπολίτης Αθηνών είχαν γνωματεύσει ότι δεν υπάρχει κώλυμα για τη συμμετοχή Ριζαριτών στους αγώνες.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech