Στον τελικό Στεφανίδη και Τεντόγλου

Σάββατο, Ιούλιος 16, 2022 - 11:44πμ
Στεφανίδη - Τεντόγλου

Ο Μίλτος Τεντόγλου έκανε άλμα στα 8,03μ. και προκρίθηκε στον τελικό του μήκους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον. Στον τελικό του επί κοντώ η Κατερίνα Στεφανίδη η οποία έκανε άλμα στα 4,5μ.

* Το «εισιτήριο» για τον αυριανό τελικό (17/07) του μήκους εξασφάλισε ο Μίλτος Τεντόγλου.
Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Τόκιο με το πρώτο του άλμα στα 8.03μ κατάφερε να πετύχει τον αρχικό του στόχο και να μπει στην τελική 12άδα με την 5η καλύτερη επίδοση και, πλέον, τα ξημερώματα της Κυριακής θα επιδιώξει να συνεχίσει το σερί του και να ανέβει γι΄ άλλη μια φορά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου κορυφαίας διοργάνωσης.
Ο Μίλτος Τεντόγλου έβαλε τις βάσεις για να περάσει στον τελικό από το πρώτο του κιόλας άλμα, με το οποίο έκανε 8.03μ. και μπήκε... με το καλημέρα σε «θέση οδηγού» στο δεύτερο γκρουπ των προκριματικών του αγωνίσματος που συμμετείχε. Ακολούθησαν δύο άκυρες προσπάθειες του Έλληνα αθλητή, ωστόσο, αυτό δεν είχε καμμία απολύτως σημασία.

* Από την άλλη, παρούσα στον τελικό του άλματος επί κοντώ της Δευτέρας (18/07) θα είναι η Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία με την πρώτη προσπάθεια υπερέβη τα 4.50μ, ενώ παρότι τα έδωσαν όλα, οι Νικόλ Κυριακοπούλου και Ελένη Πόλακ δεν μπόρεσαν να περάσουν το συγκεκριμένο ύψος κι ως εκ τούτου το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον ολοκληρώθηκε για τις δύο πρωταθλήτριες με καλύτερο άλμα στα 4.35μ.
Νικόλ Κυριακοπούλου και Ελένη Πόλακ πέρασαν με την πρώτη τα 4.20μ, ύψος που άφησε η Κατερίνα Στεφανίδη. Οι προσπάθειές τους ήταν επιτυχημένες και στα 4.35μ (η Πόλακ πέρασε με την 2η προσπάθεια, ενώ η Κυριακοπούλου με την 3η), με την Στεφανίδη να αφήνει και αυτό το ύψος και να ξεκινά τις προσπάθειές της από τα 4.50μ.
Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του Ρίο υπερέβη με την πρώτη και με χαρακτηριστική άνεση το συγκεκριμένο ύψος, κάτι που δεν κατάφεραν οι άλλες δύο Ελληνίδες με αποτέλεσμα να βρεθούν εκτός τελικού.
Η Στεφανίδη δεν χρειάστηκε να κάνει καλύτερο άλμα και θα προσπαθήσει την Κυριακή (17/07) να βρεθεί ξανά μέσα στα μετάλλια, όπως είχε κάνει το 2017 στο Λονδίνο (χρυσό) και το 2019 στην Ντόχα (χάλκινο).

* Δύο αθλητές εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον στο αγώνισμα της σφαιροβολίας. Ο Νικόλας Σκαρβέλης και ο Τάσος Λατιφλάρι, ήταν οι δύο που έλαβαν προσκλήσεις τελευταίοι και πήραν την εμπειρία της συμμετοχής στη διοργάνωση. Ο Σκαρβέλης κατέλαβε την 25η θέση στο σύνολο των δύο γκρουπ με 19,55 μ. και προσπάθειες ακόμη στα 19,01 μ. και μία άκυρη. Μία θέση παρακάτω ολοκλήρωσε τον αγώνα του ο Λατιφλάρι με 18,98 μ. στην τρίτη του βολή, ενώ είχε 18,90 μ. στην πρώτη και ήταν άκυρος στη δεύτερη.

* Διπλή εκπροσώπηση είχε η χώρα μας στον απευθείας τελικό των 20χλμ. βάδην. Η Κυριακή Φιλτισάκου και η Χριστίνα Παπαδοπούλου ολοκλήρωσε τον αγώνα τους με καλές εμφανίσεις, αφού βελτίωσαν τα φετινά τους ρεκόρ. Η Φιλτισάκου κατέλαβε την 22η θέση με 1.34.55, ενώ η Παπαδοπούλου ακολούθησε με 1.37.20 στην 28η θέση. Οι δύο αθλήτριες μετά τα μισά της διαδρομής έδειχναν να επιταχύνουν σταδιακά και να διατηρούν ένα ρυθμό, που θα τους επέτρεπε να κυνηγήσουν επιδόσεις κοντά στα ρεκόρ τους. Παρόλα αυτά στα τελευταία χιλιόμετρα υποχώρησαν, ωστόσο κατάφεραν να σημειώσουν καλά πλασαρίσματα στο ντεμπούτο τους στη διοργάνωση. Προπονητής τους ο πατρινός Ναπολέων Κεφαλόπουλος.

* Η Σταματία Σκαρβέλη δεν πήγε όσο καλά θα ήθελε στον προκριματικό της σφυροβολίας, αφού δεν κατάφερε να δώσει συνέχεια στις σταθερές εμφανίσεις της σεζόν και να διεκδικήσει μια θέση στις 12 καλύτερες του κόσμου στο Παγκόσμιο του Όρεγκον. Η νεαρή αθλήτρια ολοκλήρωσε τον αγώνα της με βολή στα 67,20 μ. από την πρώτη της προσπάθεια, ενώ είχε ακόμη βολές στα 66,56 μ. και 64,39 μ. και κατέλαβε την 26η θέση στο σύνολο.

* Ο Μιχάλης Αναστασάκης δεν κατάφερε να προσεγγίσει προσπάθειες ανάλογες των δυνατοτήτων του και να διεκδικήσει επιδόσεις κοντά στο φετινό του ρεκόρ στον προκριματικό της σφυροβολίας, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον. Ο αθλητής, ο οποίος στα μισά της σεζόν αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού που επηρέασε την προετοιμασία του, ξεκίνησε τον αγώνα με βολή στα 70,35 μ. συνέχισε στα 70,03 μ. και ολοκλήρωσε στα 72,40 μέτρα. Ο αθλητής του Αλέξανδρου Παπαδημητρίου κατέλαβε την 25η θέση στο σύνολο των δύο γκρουπ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Δύο ελληνικές συμμετοχές σε προκριματικούς περιλαμβάνει το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Γιουτζίν του Όρεγκον. Η Τατιάνα Γκούσιν και η Σπυριδούλα Καρύδη ξεκινούν τις προσπάθειες τους σε ύψος και τριπλούν αντίστοιχα, με στόχο να ξεπεράσουν τις φετινές τους επιδόσεις. Πρώτη χρονικά ξεκινάει την προσπάθεια της η Καρύδη με στόχο να προσεγγίσει άλματα πάνω από τα 14,00 μέτρα. Η νεαρή αθλήτρια συνδύασε φέτος με επιτυχία σπουδές και προπονήσεις, αφού κατάφερε να πετύχει το στόχο της πρόκρισης στο κορυφαίο γεγονός. Η άλτρια του Γιώργου Πομάσκι έχει δύσκολο έργο, δεδομένο του ότι τι όριο πρόκρισης που έθεσαν οι διοργανωτές είναι 14,40 μ., ωστόσο δεν αποκλείεται η πρόκριση να κλείσει χαμηλότερα, κάτι που έγινε πολλές φορές στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο για την Καρύδη είναι να σημειώσει άλματα κοντά στο ατομικό της 14,19 μέτρα.
Με κεκτημένη ταχύτητα από τους Μεσογειακούς Αγώνες μετέχει στη διοργάνωση η Τατιάνα Γκούσιν. Η αθλήτρια της Ιωάννας Σιώμου συμμετέχει στο δεύτερο Παγκόσμιο της καριέρας της, με βασικό στόχο άλματα πάνω από το 1,90 μέτρα. Η Γκούσιν στο Οράν ξεπέρασε το 1,90 μ., που ήταν η καλύτερη επίδοση της των τελευταίων ετών, ωστόσο το αποτέλεσμα στον αγώνα της θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση του ποδιού της. Η Γκουσιν ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στο γόνατο, που επιβαρύνονται από τις πολλές προσπάθειες στη διάρκεια του αγώνα. Το όριο πρόκρισης στον τελικό έχει οριστεί στα 1,95 μέτρα.
Τα διαδοχικά ύψη αγώνα είναι 1,75 μ., 1,81 μ., 1,86 μ., 1,90 μ., 1,93 μ., 1,95 μέτρα.

20.30 Τριπλούν (Γ) Προκριματικός Καρύδη – όριο πρόκρισης 14,40 μ.

21.10 Ύψος (Γ) Προκριματικός Γκούσιν – όριο πρόκρισης 1,95 μ.

Υποστήριξη: SilkTech