Ρεντζιάς: «Είμαστε ομάδα νίκης»

Παρασκευή, Μάρτιος 12, 2021 - 1:15μμ
Ο Ευθύμης Ρεντζιάς

Ο Ευθύμης Ρεντζιάς συγκαταλέγεται στους κορυφαίους αθλητές της Ελλάδας, με τεράστιες διακρίσεις. Το ταλέντο του ήταν μεγαλύτερο των 2.12μ. ή αν προτιμάτε και των όσων πέτυχε μέσα στα παρκέ.

Πλέον είναι έτοιμος να προσφέρει στο ελληνικό μπάσκετ από ένα άλλο μετερίζι.
Ο Ευθύμης Ρεντζιάς μίλησε αποκλειστικά στο sportin.gr για τις εκλογές στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης όπου είναι υποψήφιος με την ομάδα του Παναγιώτη Φασούλα.

Αναλυτικά:

- Για ποιον λόγο αναμειχθήκατε με τις επικείμενες εκλογές;
«Είναι οι πιο σημαντικές εκλογές στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Πλέον θα γίνουν κανονικές εκλογές και έχουμε δικαίωμα συμμετοχής και εμείς. Γιατί πραγματικά, με τον τρόπο που γίνονταν μέχρι τώρα οι εκλογές, μπορούσες να είσαι υποψήφιος και να μην έβρισκες ούτε τη ψήφο σου! Πλέον, ο νόμος Αυγενάκη και οι νέες μεταρρυθμίσεις δίνουν και σε εμάς το δικαίωμα να συμμετάσχουμε. Ετσι εμείς οι αθλητές δηλώνουμε παρών. Πιστεύουμε πως η δική μας ομάδα, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Φασούλα είναι η ομάδα νίκης που θα κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε το μπάσκετ να επιστρέψει εκεί όπου πραγματικά το θέλουμε όλοι. Εμείς που το υπηρετήσαμε και το αγαπήσαμε, αλλά και όλος ο κόσμος».

- Ήταν δύσκολη η απόφαση;
«Από την μέρα που σταμάτησα να παίζω είμαι μέσα στο άθλημα, δεν έφυγα ποτέ εδώ και 15 χρόνια. Συμμετέχω, παρακολουθώ τις εξελίξεις, τις ανησυχίες γύρω από το άθλημα αλλά ποτέ δεν είχα την ευκαιρία να προσφέρω μέσα από την ΕΟΚ. Βρισκόμασταν με παλιούς συμπαίκτες, φίλους που με ρωτάγανε πως πάει το μπάσκετ, γιατί δεν πάει τόσο καλά. Αλλά εγώ λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και λόγο ότι δεν υπήρχε κάποιος να βγει μπροστά δεν ένιωθα ότι μπορώ να ασχοληθώ και να προσφέρω ουσιαστικά. Γιατί πριν αλλάξει ο νόμος με το σύστημα των εκλογών μόνο να γελοιοποιηθείς μπορούσες αν κατέβαινες υποψήφιος και δεν ήσουν από τους εκλεκτούς. Με τον Παναγιώτη πάντα μιλούσαμε για αυτό και είπαμε ότι πλέον ήρθε η ώρα.

- Το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το μπάσκετ;
«Οφείλω να παραδεχτώ πως έχει μείνει πολύ πίσω. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είναι σε ελεύθερη πτώση, τόσο το επαγγελματικό όσο και το ερασιτεχνικό. Κι αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα. Θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε την Ομοσπονδία, σε διοικητικό επίπεδο, ώστε να λειτουργεί στα πρότυπα των Ομοσπονδιών των μπασκετικά προηγμένων χωρών. Να μεγαλώσουμε την οικογένεια του μπάσκετ, που έχει συρρικνωθεί, να το αγαπήσει ξανά ο κόσμος».

- Ένα σχόλιο για τον Παναγιώτη Βασιλακόπουλο;
«Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος πήρε ένα άθλημα στα πέτρινα χρόνια και το απογείωσε. Μάλιστα στην αρχή της καριέρας του έκανε πράγματα πρωτοποριακά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη και για αυτό είχαμε και τόσο καλά αποτελέσματα. Αλλά τα τελευταία 10-12 χρόνια είναι μια ομοσπονδία σε ελεύθερη πτώση. Δεν βλέπουμε πουθενά τίποτα καινούργιο. Κι αυτό θα το αλλάξουμε».

- Το μεγάλο προτέρημα - πλεονέκτημα σε αυτή τη διαδικασία του Παναγιώτη Φασούλα;
« Ο Παναγιώτης είναι ο πιο κατάλληλος θεωρώ για την επόμενη μέρα στην Ομοσπονδία. Φτιάξαμε μια ομάδα καλή με παλιούς παίκτες που έχουν και πορεία στην ζωή τους πέρα από το αθλητικό κομμάτι. Επιχειρηματίες που ασχολούνται με τα αθλητικά κοινά, παράγοντες έμπειρους που τόσα χρόνια έχουν δώσει και την ψυχή τους για το άθλημα που ήταν μέσα στην ομοσπονδία, αλλά δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξουν κάποια σχέδια που είχαν για το μπάσκετ. Εκτιμώ πως ο Φασούλας είναι ο πιο κατάλληλος ως άνθρωπος και παράγων για τη θέση του προέδρου, για να διοικήσει την Ομοσπονδία. Εχει τεράστια εμπειρία, έχει υπηρετήσει το μπάσκετ».

- Πρώτο σας μέλημα εάν εκλεγείτε;
«Eμείς θέλουμε να αυξήσουμε τα έσοδα μέσω τμήματος marketing. Και πιστέψτε με έχουμε τον τρόπο και την τεχνογνωσία να φέρουμε έσοδα τα οποία θα μοιραστούν στις ενώσεις και από εκεί στα σωματεία ώστε να ανακουφισθούν. Μέλημα μας είναι να βελτιώσουμε τα οικονομικά της Ομοσπονδίας και να μπορέσουμε να συνδυάσουμε και τα έσοδα αλλά και να προσφέρουμε ταυτόχρονα τεχνογνωσία στις ομάδες. Δεν είναι κλειστή η πόρτα για κανένα στην Ομοσπονδία. Θέλουμε και μπορούμε να εκτοξεύσουμε την ΕΟΚ στα πάντα. Στα οικονομικά, στην τεχνογνωσία, στην επικοινωνία. Είναι κρίσιμο για μας να στηριχτούν τα ερασιτεχνικά σωματεία και η ανάπτυξη σε πρώτο βαθμό. Κι εγώ παιδί του αναπτυξιακού προγράμματος είμαι, που τώρα πια στην ουσία δεν υπάρχει. Ολο το βάρος έχει πέσει στα σωματεία, ειδικά μετά την Κρίση, κι αυτό πρέπει να ισομεριστεί. Θέλουμε να είναι δυνατές οι Ενώσεις της χώρας».

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Ευθύμης Ρεντζιάς (Τρίκαλα, 11 Ιανουαρίου 1976) είναι Έλληνας πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής. Διαθέτοντας ύψος 2.12 μέτρα αγωνιζόταν στη θέση του σέντερ. Την καριέρα του διανθίζουν σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, παρουσία στο NBA, καθώς κι ένα χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων το 1995, όπου και ανακηρύχθηκε MVP.

Ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας με το Δαναό Τρικάλων και συνέχισε στον ΠΑΟΚ στα 16 του με το ποσό ρεκόρ των 300.000.000 δραχμών (1993-97). Με το σύλλογο της Θεσσαλονίκης κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς το 1994 και το Κύπελλο Ελλάδας το 1995, ενώ ήταν φιναλίστ για το Κύπελλο Σαπόρτα το 1996. Την ίδια χρονιά επιλέχτηκε στο ντραφτ του NBA (Denver Nuggets) και το 1997 πήγε στην Μπαρτσελόνα. Το 2001 κατέκτησε το Κύπελλο Ισπανίας.
Το 2002-03 αγωνίστηκε στο NBA με τη φανέλα των Philadelphia 76ers έχοντας 35 συμμετοχές και 1,5 πόντους μ.ο. Το 2003 μεταγράφηκε στην τουρκική Ούλκερ και έγινε ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που έπαιξε με ομάδα της Τουρκίας. Στις 20 Απριλίου 2004 κατέκτησε και δεύτερο τίτλο με την Ούλκερ, το Κύπελλο Τουρκίας, μετά το Πρέζιντενς Καπ, κερδίζοντας την Εφές Πίλσεν με 86-74 στον τελικό του θεσμού. Το 2004 μεταγράφηκε στην ιταλική Σιένα και από το 2005 έως το Φεβρουάριο του 2006 αγωνίστηκε στην ισπανική Βαγιαδολίδ.

Στις 9 Αυγούστου 2006 ανακοίνωσε την απόφασή του για πρόωρη αποχώρηση από το μπάσκετ, εξαιτίας σοβαρών τραυματισμών.
Από το 2011 τελεί αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε θέματα Αθλητισμού και Πολιτισμού.
Tο 1993 έγινε μέλος της εθνικής εφήβων. Τον Ιούνιο του 1995 αγωνίστηκε στο Ευρωμπάσκετ με την εθνική ομάδα ανδρών και την ίδια χρονιά κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με την εθνική εφήβων, όπου ψηφίστηκε ως πολυτιμότερος παίκτης, και αναδείχτηκε πρώτος στην κατάταξη παικτών σε πόντους και ριμπάουντ.
Συμμετείχε με την εθνική ομάδα ανδρών στα Ευρωμπάσκετ 1995, 1997, 2001 και 2003, στα Μουντομπάσκετ 1994 και 1998 και στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996. Συνολικά με το εθνόσημο μέτρησε 127 συμμετοχές με 1049 πόντους (μ.ό: 8.26).

Τίτλοι
2 Κύπελλα Κόρατς: (1994, 1999)
Κύπελλο Ελλάδας: (1995)
2 Πρωταθλήματα Ισπανίας: (1999, 2001)
Κύπελλο Ισπανίας: (2001)
Σούπερ Καπ Τουρκίας: (2003)
Κύπελλο Τουρκίας: (2004)
Σούπερ Καπ Ιταλίας: (2004)

Υποστήριξη: SilkTech