Πρώτο βήμα του Ολυμπιακού για την κορυφή της Ευρώπης

Πέμπτη, Ιούνιος 7, 2018 - 5:40μμ

Μία νέα σελίδα στην ιστορία του Champions League υδατοσφαίρισης ανοίγει στη Γένοβα, στην πισίνα «Σιόρμπα», όπου από σήμερα  έως το Σάββατο 9/6 θα διεξαχθεί η τελική φάση της σεζόν 2017-18, στην οποία για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν οκτώ ομάδες. «Παρών» στο final-8 της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του πόλο θα είναι και ο Ολυμπιακός, ο οποίος μάλιστα προβάλλει ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Πιο σωστά, προβάλλει ως ένα από τα βασικά αουτσάιντερ, γιατί η «οικοδέσποινα» Προ Ρέκο κατέχει δικαιωματικά τον τίτλο του μεγάλου φαβορί, τον οποίο βέβαια θα πρέπει να επιβεβαιώσει μέσα στο νερό, μετά από δύο συνεχόμενες αποτυχίες στη Βουδαπέστη την προηγούμενη διετία.

Η επάνοδος του Ολυμπιακού στην ελίτ του ευρωπαϊκού πόλο επικυρώνεται με την τρίτη διαδοχική συμμετοχή του στην τελική φάση του Champions League. Οι «ερυθρόλευκοι» προκρίθηκαν πανηγυρικά στο final-8, με 12 νίκες σε 14 αγώνες, και η κατάληψη της πρώτης θέσης του ομίλου τούς τοποθετεί σε έναν -θεωρητικά- πιο βατό δρόμο στη Γένοβα.

Πρώτος αντίπαλος των πρωταθλητών Ελλάδας, στον σημερινό προημιτελικό της  (17:00 ώρα Ελλάδας), θα είναι η γερμανική Σπαντάου, φαινομενικά η πιο αδύναμη ομάδα της οκτάδας.

Αν ο Ολυμπιακός επιβεβαιώσει τα προγνωστικά και περάσει στα ημιτελικά, θα βρει απέναντί του είτε την ισπανική Μπαρτσελονέτα, είτε την ουγγρική Έγκερ του Άγγελου Βλαχόπουλου.

Την ίδια στιγμή, στην... απέναντι πλευρά του ταμπλό, η Προ Ρέκο αναμένεται να «καθαρίσει» τον ιταλικό «εμφύλιο» με την Μπρέσια και να βρει μπροστά την στον ημιτελικό το νικητή της αναμέτρησης ανάμεσα στην ουγγρική Τσόλνοκι και την κροατική Γιουγκ Ντουμπρόβνικ, δηλαδή τις δύο ομάδες που συνέθεσαν το ζευγάρι του περσινού τελικού.

Οι... ανορθογραφίες της περσινής σεζόν, που έφεραν τον Ολυμπιακό, από φιναλίστ το 2016, στην έκτη θέση του final-6, διορθώθηκαν φέτος και δίνουν στο Θοδωρή Βλάχο ένα γεμάτο «οπλοστάσιο», η ισχύς του οποίου αναγνωρίζεται από όλους τους αντιπάλους.

Η επιστροφή των Αλέξανδρου Γούνα και Γιώργου Δερβίση από την Ιταλία και η απόκτηση του Πάουλο Ομπράντοβιτς από τη Γιουγκ πολλαπλασίασαν τις επιθετικές επιλογές των «ερυθρόλευκων», χωρίς να αφαιρέσουν τίποτα από την εξαιρετική αμυντική λειτουργία τους, που συνεχίζει να αποτελεί το μεγάλο «όπλο» τους.

Με τον Γιόσιπ Πάβιτς «κέρβερο» κάτω από τα δοκάρια, τον Γιάννη Φουντούλη να προσθέτει στην εκτελεστική δεινότητά του και έναν πιο οργανωτικό ρόλο, τον Κωνσταντίνο Γενηδουνιά μόνιμη απειλή (πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού στη φετινή διοργάνωση), τον Μανώλη Μυλωνάκη να δίνει εμπειρία, ποιότητα και καθαρό μυαλό σε άμυνα και επίθεση και τους αμυντικούς Βαγγέλη Δελακά και Άντρο Μπούσλιε να κρατάνε το... οχυρό στα 2μ., οι πρωταθλητές Ελλάδας έκαναν επίδειξη δύναμης όλη τη χρονιά, χάνοντας μόνο ένα παιχνίδι στο Ντουμπρόβνικ.

Ίσως το μοναδικό «τρωτό» σημείο των Πειραιωτών φέτος να είναι η θέση του φουνταριστού, αφού η αποχώρηση του Χριστόδουλου Κολόμβου δεν ήταν εύκολο να καλυφθεί από το νεαρό Δημήτρη Νικολαΐδη, με συνέπεια ο Κώστας Μουρίκης να επωμίζεται δυσανάλογα μεγάλο βάρος.

Έχουν περάσει 15 χρόνια από την προηγούμενη συμμετοχή της Σπαντάου σε τελική φάση Champions League (τότε final-4), η οποία κατά σύμπτωση ήταν και πάλι στη Γένοβα, το 2003.

Η βερολινέζικη ομάδα υπήρξε υπερδύναμη της ευρωπαϊκής υδατοσφαίρισης τη δεκαετία του 1980, διάστημα κατά το οποίο κατέκτησε τέσσερις τίτλους και ήταν φιναλίστ άλλες τέσσερις φορές, όμως έκτοτε ακολούθησε πτωτική πορεία, όπως άλλωστε και συνολικά το γερμανικό πόλο.

Το οξύμωρο είναι ότι η πρόκρισή της στο final-8 συνδυάζεται με την απώλεια των εγχώριων «σκήπτρων», καθώς πριν λίγες ημέρες έχασε το πρωτάθλημα από το Ανόβερο (3-2 νίκες η σειρά των τελικών).

Προπονητής της αντιπάλου του Ολυμπιακού είναι ο Μαυροβούνιος (έχει και γαλλικό διαβατήριο) Πέταρ Κοβάσεβιτς, ο οποίος στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε ξένους παίκτες.

Ο Σέρβος Νίκολα Ντέντοβιτς, ο Ολλανδός Λούκας Χίλεν, ο Ρουμάνος Τιμπέριου Νεγκρεάν, ο Μαυροβούνιος Στέφαν Πιέσιβατς, ο Γάλλος Ρεμί Σονταντιέ και ο Ούγγρος τερματοφύλακας Λάζλο Μπάκσα συνθέτουν μία... πολυεθνική ομάδα, στην οποία έρχονται να προστεθούν οι πολιτογραφημένοι Γερμανοί Ματέο Τσουκ και Μάριν Ρέστοβιτς και ο έμπειρος διεθνής Μάρκο Σταμ.

Η Σπαντάου απέδειξε στη φάση των ομίλων ότι μπορεί να αποτελέσει «σκληρό καρύδι», καθώς νίκησε στο Βερολίνο Τσόλνοκι και Έγκερ και έχασε πολύ δύσκολα από την Προ Ρέκο, όμως η έκβαση του πρώτου προημιτελικού εξαρτάται κυρίως από την απόδοση των «ερυθρολεύκων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια Ολυμπιακός και Σπαντάου είχαν συναντηθεί στη φάση των ομίλων, με την ελληνική ομάδα να μετράει τρεις νίκες και μία ισοπαλία 11-11 στο Βερολίνο, τη σεζόν 2015-16, σε ένα ματς όπου οι Πειραιώτες είχαν προηγηθεί 11-6!

Πέρυσι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν επικρατήσει 11-6 στη Γερμανία και 10-8 στον Πειραιά, απέναντι σε μία ομάδα που δεν έχει και μεγάλες διαφοροποιήσεις από τότε (Νεγκρεάν και Πιέσιβατς είναι οι βασικές προσθήκες).

Εφόσον ξεπεράσει το «εμπόδιο» της Σπαντάου, ο Ολυμπιακός θα βρει στο δρόμο του τη νικήτρια του ζευγαριού Έγκερ-Μπαρτσελονέτα, που συνθέτουν ένα αμφίρροπο ζευγάρι.

Στην τέταρτη συνεχόμενη συμμετοχή της σε τελική φάση, η ουγγρική ομάδα θα αναζητήσει κάτι παραπάνω από την περσινή τέταρτη θέση, στηριζόμενη σε σημαντικό βαθμό σε έναν πρώην παίκτη του Ολυμπιακού.

Ο Άγγελος Βλαχόπουλος, μετά το περσινό πέρασμά του από την Ποζίλιπο Νάπολι, μετακόμισε φέτος στο Έγκερ και επανήλθε στο Champions League, αποτελώντας ένα από τα βασικά «όπλα» του Νόρμπερτ Νταμπρόβσκι, μαζί με το Σέρβο διεθνή τερματοφύλακα, Μπράνισλαβ Μίτροβιτς, το συμπατριώτη του, Στραχίνια Ράσοβιτς, τον Μαυροβούνιο Ούρος Τσούτσκοβιτς και τους Ούγγρους διεθνείς Νόρμπερτ Χοσνιάνσκι, Μπάλαζ Χάραϊ, Άνταμ Ντέκερ.

Η Έγκερ έκανε καλή πορεία στον Β΄ όμιλο, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση πίσω από την πανίσχυρη Προ Ρέκο, αλλά στο ουγγρικό πρωτάθλημα έμεινε εκτός τελικών.

Από την πλευρά της, η Μπαρτσελονέτα επιστρέφει μετά την απουσία της από το περσινό final-6 της Βουδαπέστης και θέλει να βρεθεί τουλάχιστον στην τετράδα. Η επιστροφή του Ισπανο-Βραζιλιάνου Φελίπε Περόνε, μετά από μία διετία στο Ντουμπρόβνικ, αλλά και του Μπλάι Μάγιαρακ από τον Ολυμπιακό ανεβάζουν επίπεδο την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2014, που πριν λίγες ημέρες πανηγύρισε το 13ο συνεχόμενο πρωτάθλημα στη χώρα της.

Σημαντική είναι και η προσθήκη του πολύπειρου Κροάτη φουνταριστού, Γιόσιπ Βρλιτς, ενώ ο Τσους Μαρτίν έχει ακόμη στη διάθεσή του τη... μισή εθνική Ισπανίας (Λόπεζ, Μουνάριθ, Γρανάδος, Μπούστος, Ταχούλ, Φερνάντεζ).

Η ομοιογένεια αποτελεί το δυνατό σημείο της καταλανικής ομάδας, που τερμάτισε τρίτη στον όμιλο του Ολυμπιακού, αλλά η πορεία της στη Γένοβα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον Περόνε.

Για την Προ Ρέκο, οτιδήποτε λιγότερο από την κορυφή θα αποτελέσει παταγώδη αποτυχία. Η πολυνίκης του θεσμού ξεκινά κάθε χρόνο από την... "pole position", έχοντας το ακριβότερο ρόστερ και τις περισσότερες λύσεις, με παίκτες παγκόσμιας κλάσης σε κάθε θέση, ενώ φέτος έχει και το επιπλέον πλεονέκτημα να φιλοξενεί το final-8.

Τις προηγούμενες δύο σεζόν στη Βουδαπέστη, η Γιουγκ Ντουμπρόβνικ σταμάτησε τους Ιταλούς στα ημιτελικά, όπου ενδέχεται οι δύο ομάδες να βρεθούν και φέτος αντιμέτωπες.

Θεωρητικά, η ομάδα του θρυλικού (ως παίκτη) Βλάντιμιρ Βουγιασίνοβιτς ξεκίνησε αποδυναμωμένη τη φετινή σεζόν, μετά την απώλεια του Ντούσκο Πιγέτλοβιτς που προτίμησε τα... ρούβλια της Ντιναμό Μόσχας, και κυρίως το σοκ με τον Σάντρο Σούκνο, ο οποίος διαγνώστηκε με σοβαρό καρδιακό πρόβλημα και η Προ Ρέκο του έλυσε το συμβόλαιο.

Στην πράξη, οι απώλειες αυτές δεν έχουν επηρεάσει την «μόνιμη» πρωταθλήτρια Ιταλίας (με εξαίρεση μία ήττα από την Τσόλνοκι), η οποία άλλωστε διαθέτει πληθώρα λύσεων με τους Σέρβους Ολυμπιονίκες Φίλιπ Φιλίποβιτς και Ντούσαν Μάντιτς, τον Μαυροβούνιο Αλεξάνταρ Ίβοβιτς, τον Ισπανό Γκιγιέρμο Μολίνα και τους Ιταλούς διεθνείς Φραντσέσκο Ντι Φούλβιο, Μικαέλ Μποντεγκά, Ματέο Αϊκάρντι.

Η αποχώρηση του Πέτρο Φιλιόλι καλύφθηκε από την προσθήκη του Ισπανο-Αργεντινού «Τσάλο» Ετσενίκε, ενώ ο 39χρονος Στέφανο Τεμπέστι συνεχίζει να αποτελεί εγγύηση κάτω από τα δοκάρια.

Ένα... θεματάκι υπάρχει στη θέση του φουνταριστού, γι' αυτό ίσως τα σενάρια στην Ιταλία κάνουν λόγο για ενδιαφέρον της Προ Ρέκο για τον Κώστα Μουρίκη.

Στον προημιτελικό, η «οικοδέσποινα» της διοργάνωσης θα βρει απέναντί της τη Μπρέσια, την οποία έχει ήδη νικήσει φέτος στους τελικούς του πρωταθλήματος και του κυπέλλου Ιταλίας.

Στη δεύτερη διαδοχική συμμετοχή της (τρίτη συνολικά) σε τελική φάση Champions League, η ομάδα του Αλεσάντρο Μπόβο έχει εξαιρετικά δύσκολο έργο, πολλώ δε μάλλον που από την περσινή ομάδα έχουν αποχωρήσει δύο σημαντικοί παίκτες, οι Σέρβοι Σάβα Ραντζέλοβιτς και Νεμάνια Ούμποβιτς.

Σε αντίθεση με την Προ Ρέκο, η Μπρέσια στηρίζεται αρκετά σε Ιταλούς παίκτες, όπως ο τερματοφύλακας Μάρκο Ντελ Λούνγκο, τα αδέλφια Νίκολας και Κριστιάν Πρεσούτι, ο Αλεσάντρο Νόρα και ο Βαλέριο Ρίτσο, ενώ σημαντική συνεισφορά έχουν επίσης ο πολύπειρος Κροάτης Πέταρ Μούσλιμ και οι Μαυροβούνιοι Βιέκοσλαβ Πάσκοβιτς, Νίκολα Βούκσεβιτς και Μλάνταν Γιάνοβιτς.

Ο τελευταίος δείχνει αναγεννημένος φέτος στην Μπρέσια, σε πλήρη αντίθεση με την κακή εικόνα που είχε δείξει πέρυσι στον Ολυμπιακό.

Τσόλνοκι και Γιουγκ Ντουμπρόβνικ ήταν οι τελευταίες δύο νικήτριες του Champions League και πέρυσι μάλιστα αναμετρήθηκαν στον τελικό της «Duna Arena», με την ουγγρική ομάδα να αναδεικνύεται νικήτρια. Φέτος θα συναντηθούν στον προημιτελικό, αλλά όποια και να περάσει δεν μπορεί να λογίζεται ως φαβορί στη συνέχεια απέναντι -πιθανότατα- στην Προ Ρέκο.

Αμφότερες άλλωστε αποδυναμώθηκαν φέτος, χάνοντας βασικούς παίκτες. Η κάτοχος του τίτλου Τσόλνοκι είδε τον ηγέτη της, Ντένες Βάργκα, αλλά και τον Μάρτον Βάμος να μεταπηδούν στη Φερεντσβάρος, με την οποία πριν λίγες ημέρες πανηγύρισαν το πρωτάθλημα Ουγγαρίας, «εκθρονίζοντας» την πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ο νεαρός διεθνής Γκέργκο Ζάλανκι και ο Σέρβος Μίλος Τσουκ δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά για την Τσόλνοκι, που στηρίζει πολλά στον Σέρβο σταρ, Άντριγια Πρλαΐνοβιτς, του οποίου όμως η συμμετοχή είναι αμφίβολη, λόγω τραυματισμού, τον συμπατριώτη του, Μίλαν Αλεξιτς, τον Αυστραλό σκόρερ, Άαρον Γιάνγκερ, και φυσικά στον Βίκτορ Νάγκι.

Ο ιδιόρρυθμος τερματοφύλακας μπορεί να κρίνει έναν αγώνα υπέρ της ομάδας του με τις αποκρούσεις του, αλλά... σχεδόν με την ίδια ευκολία μπορεί να την καταδικάσει σε ήττα, αφού είναι παίκτης ψυχολογίας.

Μετά το θρίαμβο του 2016 και την περσινή συμμετοχή της στον τελικό, η Γιουγκ είναι και φέτος παρούσα στο final-8, με «ψαλιδισμένες» όμως προσδοκίες, καθώς οι απώλειες του Πάουλο Ομπράντοβιτς, του Γιόσιπ Βρλιτς και κυρίως του Φελίπε Περόνε άφησαν μεγάλα κενά.

Ο Βιάτσεσλαβ Κόμπεστσακ αναγκάστηκε, δίπλα στους έμπειρους Μάρο Γιόκοβιτς, Τσάβι Γκαρσία και Χρβόγε Μπένιτς, να εμπιστευθεί νεότερους παίκτες, όπως ο Λόρεν Φάτοβιτς, ο Νίκολα Παβλίσεβιτς και ο νεοαποκτηθείς Ιταλός Βιντσέντζο Ρεντζούτο-Ιοντίτσε, γεγονός που επέφερε τα... φυσιολογικά σκαμπανεβάσματα στο Champions League.

Η Γιουγκ δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα να πάρει τους υπόλοιπους τίτλους που διεκδίκησε (Αδριατική Λίγκα, πρωτάθλημα και κύπελλο Κροατίας), αλλά στη Γένοβα το έργο της είναι δύσκολο και πολλά θα εξαρτηθούν από τον βασικό τερματοφύλακα της εθνικής Κροατίας, Μάρκο Μπίγιατς, και τον σπουδαίο φουνταριστό, Λούκα Λόντσαρ.

Διαιτητές των αγώνων θα είναι οι Σεμπαστιάν Ντερβιέ (Γαλλία), Μάταν Σβαρτς (Ισραήλ), Πέτερ Ντε Γιονγκ (Ολλανδία), Ράντοσλαβ Κόριζνα (Πολωνία), Άντριαν Αλεξαντρέσκου (Ρουμανία), Σεργκέι Ναούμοφ (Ρωσία), Βόιν Πουτνίκοβιτς (Σερβία) και.. φυσικά ο Μπόρις Μαργκέτα (Σλοβενία).

Το πρόγραμμα του final-8 (σε ώρες Ελλάδας):

ΠΕΜΠΤΗ 7/6

1. 17:00 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Σπαντάου (Γερμανία)

2. 18:30 Έγκερ (Ουγγαρία)-Μπαρτσελονέτα (Ισπανία)

3. 20:00 Γιουγκ Ντουμπρόβνικ (Κροατία)-Τσόλνοκι (Ουγγαρία)

4. 21:30 Προ Ρέκο (Ιταλία)-Μπρέσια (Ιταλία)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/6

5. 17:00 Ηττημένος 1-Ηττημενος 2 (Θέσεις 5-8)

6. 18:30 Ηττημένος 3-Ηττημενος 4 (Θέσεις 5-8)

7. 20:00 Νικητής 1-Νικητής 2 (Ημιτελικός)

8. 21:30 Νικητής 3-Νικητής 4 (Ημιτελικός

ΣΑΒΒΑΤΟ 9/6

17:00 Ηττημένος 5-Ηττημένος 6 (Θέσεις 7-8)

18:30 Νικητής 5-Νικητής 6 (Θέσεις 5-6)

20:00 Ηττημένος 7-Ηττημένος 8 (Θέσεις 3-4)

21:38 Νικητής 7-Νικητής 8 (ΤΕΛΙΚΟΣ)

Η ΧΡΥΣΗ ΒΙΒΛΟΣ

1964 Παρτιζάν Βελιγραδίου (Γιουγκοσλαβία)

1965 Προ Ρέκο (Ιταλία)

1966 Παρτιζάν Βελιγραδίου (Γιουγκοσλαβία)

1967 Παρτιζάν Βελιγραδίου (Γιουγκοσλαβία)

1968 Μλάντοστ Ζάγκρεμπ (Γιουγκοσλαβία)

1969 Μλάντοστ Ζάγκρεμπ (Γιουγκοσλαβία)

1970 Μλάντοστ Ζάγκρεμπ (Γιουγκοσλαβία)

1971 Παρτιζάν Βελιγραδίου (Γιουγκοσλαβία)

1972 Μλάντοστ Ζάγκρεμπ (Γιουγκοσλαβία)

1973 Όρβοσι Βουδαπέστης (Ουγγαρία)

1974 MGU Μόσχας (ΕΣΣΔ)

1975 Παρτιζάν Βελιγραδίου (Γιουγκοσλαβία)

1976 Παρτιζάν Βελιγραδίου (Γιουγκοσλαβία)

1977 ΤΣΣΚΑ Μόσχας (ΕΣΣΔ)

1978 Κανοτιέρι Νάπολι (Ιταλία)

1979 Όρβοσι Βουδαπέστης (Ουγγαρία)

1980 Βάσας (Ουγγαρία)

1981 Γιουγκ Ντουμπρόβνικ (Γιουγκοσλαβία)

1982 Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

1983 Σπαντάου Βερολίνου (Δυτ. Γερμανία)

1984 Προ Ρέκο (Ιταλία)

1985 Βάσας (Ουγγαρία)

1986 Σπαντάου Βερολίνου (Δυτ. Γερμανία)

1987 Σπαντάου Βερολίνου (Δυτ. Γερμανία)

1988 Σίσλεϊ Πεσκάρα (Ιταλία)

1989 Σπαντάου Βερολίνου (Δυτ. Γερμανία)

1990 Μλάντοστ Ζάγκρεμπ (Γιουγκοσλαβία)

1991 Μλάντοστ Ζάγκρεμπ (Γιουγκοσλαβία)

1992 Γιάντραν Σπλιτ (Κροατία)

1993 Γιάντραν Σπλιτ (Κροατία)

1994 Ουίπεστ (Ουγγαρία)

1995 Καταλούνια (Ισπανία)

1996 Μλάντοστ Ζάγκρεμπ (Κροατία)

1997 Ποζίλιπο Νάπολι (Ιταλία)

1998 Ποζίλιπο Νάπολι (Ιταλία)

1999 ΠΟΣΚ Σπλιτ (Κροατία)

2000 Μπέτσεϊ (Γιουγκοσλαβία)

2001 Γιουγκ Ντουμπρόβνικ (Κροατία)

2002 Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ)

2003 Προ Ρέκο (Ιταλία)

2004 Χόνβεντ (Ουγγαρία)

2005 Ποζίλιπο Νάπολι (Ιταλία)

2006 Γιουγκ Ντουμπρόβνικ (Κροατία)

2007 Προ Ρέκο (Ιταλία)

2008 Προ Ρέκο (Ιταλία)

2009 Πρίμορατς Κότορ (Μαυροβούνιο)

2010 Προ Ρέκο (Ιταλία)

2011 Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία)

2012 Προ Ρέκο (Ιταλία)

2013 Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)

2014 Μπαρτσελονέτα (Ισπανία)

2015 Προ Ρέκο (Ιταλία)

2016 Γιουγκ Ντουμπρόβνικ (Κροατία)

2017 Τσόλνοκι (Ουγγαρία)

ΟΙ ΤΡΟΠΑΙΟΥΧΟΙ:

8 ΤΙΤΛΟΙ: Προ Ρέκο

7 ΤΙΤΛΟΙ: Μλάντοστ Ζάγκρεμπ

          Παρτιζάν Βελιγραδίου

4 ΤΙΤΛΟΙ: Σπαντάου Βερολίνου

          Γιουγκ Ντουμπρόβνικ

3 ΤΙΤΛΟΙ: Ποζίλιπο Νάπολι

2 ΤΙΤΛΟΙ: Όρβοσι

          Βάσας

          Γιάντραν Σπλιτ

1 ΤΙΤΛΟΣ: Χόνβεντ

          ΤΣΣΚΑ Μόσχας

          Ουίπεστ

          Καταλούνια

          Ολυμπιακός

          Κανοτιέρι Νάπολι

          Πεσκάρα

          Μπέτσεϊ

          Πρίμορατς Κότορ

          MGU Μόσχας

          Μπαρτσελόνα

          ΠΟΣΚ Σπλιτ

          Ερυθρός Αστέρας

          Μπαρτσελονέτα

          Τσόλνοκι

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υποστήριξη: SilkTech