Προμηθέας: Ήττα από τον Παναθηναϊκό και τώρα Final-4

Δευτέρα, Φεβρουάριος 7, 2022 - 4:00μμ
Rising Stars

Mετά από ένα υπέροχο παιχνίδι, που δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει από έναν αγώνα ανδρών, ο Προμηθέας γνώρισε την ήττα από τον Παναθηναϊκό (82-74) στο ΟΑΚΑ, πληρώνοντας το κακό τελευταίο πεντάλεπτο που είχε στο ματς και υποχώρησε στο 5-2, σε τριπλή ισοβαθμία τόσο με το «τριφύλλι», όσο και με το Περιστέρι. Οι «Προμηθείς» είχαν σε μεγάλα διαστήματα στο ματς την πρωτοπορία στο σκορ και τον έλεγχο του παιχνιδιού, ωστόσο τελικά δεν μπόρεσαν να κάνουν το 2x2 στη Γ' φάση του τουρνουά. Πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο Νεοκλής Αβδάλας για τον Παναθηναϊκό, ενώ από πλευράς Προμηθέα ξεχώρισε ο Πλώτας. Πλέον, μετά την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του Rising Stars, η προσοχή στρέφεται στο Final 8 της νεοσύστατης διοργάνωσης, η οποία θα λάβει χώρα στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο «Promitheas Park» (25-27/2)
Η πρώτη περίοδος του αγώνα ήταν ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου, με τις δύο ομάδες να προσφέρουν όμορφες φάσεις, τόσο επιθετικά, όσο και αμυντικά. Ο Παναθηναϊκός είχε ως σημείο αναφοράς τον Νεοκλή Αβδάλα, ο οποίος έπαιρνε τον κύριο όγκο των επιθετικών προσπαθειών και οι «πράσινοι» ήταν αυτοί που στα πρώτα λεπτά διατηρούσαν ένα μικρό προβάδισμα (11-7 στο 5'). Ο Προμηθέας όμως είχε απαντήσεις, με όπλο τον πλουραλισμό στο σκοράρισμα και την εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας και με ένα σερί 13-3 πέρασε μπροστά με 6 πόντους (14-20 στο 9'), με το δεκάλεπτο τελικά να ολοκληρώνεται με σκορ 17-21. Στο δεύτερο δεκάλεπτο, το συγκρότημα του Ανδρέα Μελιγδή προσπάθησε να χτίσει πάνω σε αυτή τη μικρή διαφορά και με ένα τρίποντο του Κουρέπη πήγε στο +7 (27-34 στο 16'). Το «τριφύλλι» ωστόσο σε εκείνο το σημείο έκανε ένα ξέσπασμα, δυσκόλεψε πάρα πολύ τη μετάβαση του Προμηθέα από τη μια πλευρά του παρκέ στην άλλη με zone press και με τους Δήμου και Αβδάλα να ηγούνται στο σκοράρισμα, ο Παναθηναϊκός πέρασε μπροστά στο σκορ (39-36 στο 19'). Τελικά, το πρώτο μέρος τελείωσε με σκορ 39-38, αφού ο Ράγκος με δύο εύστοχες βολές διέκοψε το «πράσινο» σερί.

Στην επανάληψη, οι «Αχαιοί» μπήκαν πολύ δυνατά και γρήγορα πήραν ξανά τα ηνία του παιχνιδιού, με τον Πλώτα να αφυπνίζεται και να δίνει πολύτιμες βοήθειες στην ομάδα του, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο Προμηθέας να ισοφαρίσει τη μεγαλύτερη διαφορά του στο παιχνίδι (49-56 στο 27'). Ο Παναθηναϊκός όμως, κάθε φορά που οι Πατρινοί προσπαθούσαν να ξεφύγουν έβρισκε λύσεις, και με τρίποντα από Κουτσονικόλα και Βασιλειάδη κατάφερε να επιστρέψει και πάλι στο ματς, με την τρίτη περίοδο να τελειώνει με τις δύο ομάδες ισόπαλες (61-61). Στο τελευταίο και καθοριστικό δεκάλεπτο, το παιχνίδι ήταν συναρπαστικό, με συγκλονιστική εξέλιξη μέχρι το τέλος. Οι «Προμηθείς» μπήκαν πολύ δυνατά και πήραν ξανά προβάδισμα με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Πλώτα, ο οποίος ήταν ο κινητήριος μοχλός της επίθεσης των «πορτοκαλί» (64-69 στο 34'). Η απάντηση του «τριφυλλιού» ήταν ένα σερί 13-0 με σημαντικά καλάθια από Ευσταθίου, Δήμου και Αβδάλα (77-69 στο 37'), με την ομάδα του Ανδρέα Μελιγδή να «εγκλωβίζεται» από την πολύ καλή άμυνα του Παναθηναϊκού. Οι «Αχαιοί» ξεκόλλησαν από τους 69 πόντους μετά από πολλή ώρα με 1/2 βολές από τον Βασιλείου, όμως ο Αβδάλας με ένα πολύ δύσκολο καλάθι, έδωσε μεγάλο προβάδισμα νίκης στην ομάδα του (79-70 στο 39'). Στο τελευταίο λεπτό, ο Προμηθέας δε μπόρεσε να πλησιάσει περισσότερο και έτσι το παιχνίδι τελικά ολοκληρώθηκε με νικητή τον Παναθηναϊκό (82-74).

Rising Stars: Σπουδαία νίκη επί του Περιστερίου

Παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, ο Προμηθέας πήρε μια άνετη και συνάμα πολύ σημαντική νίκη κόντρα στο Περιστέρι (72-81) για την 1η αγωνιστικής της Γ΄ φάσης του Rising Stars, η οποία διεξάγεται στο ΟΑΚΑ.

 Η ομάδα του Ανδρέα Μελιγδή παρουσιάστηκε πολύ σοβαρή, κυριάρχησε πλήρως και επέβαλλε τον ρυθμό της, μην αφήνοντας περιθώρια αμφισβήτησης της ανωτερότητας της. Με αυτό το αποτέλεσμα οι «Προμηθείς» εδραιώθηκαν στη 2η θέση με ρεκόρ 5-1, με το Περιστέρι να μένει στο 4-2. Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Πλώτας με 25 πόντους, ενώ σπουδαίες βοήθειες έδωσαν ακόμα οι Βασιλείου, Κουρέπης και Βάλμπεργκ. Από τους ηττημένους ξεχώρισαν Ζουγρής και Σταυρακόπουλος. Τελευταίο παιχνίδι για τον Προμηθέα θα είναι το μεσημέρι της Κυριακής (13:00) απέναντι στον Παναθηναϊκό, ένα ματς που θα καθορίσει και την τελική θέση των «πορτοκαλί» στη βαθμολογία, εν όψει της τελικής φάσης που θα λάβει χώρα στο «Promitheas Park»
 
Το παιχνίδι είχε εξ αρχής χαρακτηριστικά ντέρμπι, με τον Προμηθέα από το ξεκίνημα να κρατάει ένα μικρό προβάδισμα, το οποίο προσπαθούσε να κεφαλαιοποιήσει. Στην πρώτη περίοδο κυριάρχησαν οι επιθέσεις, με το σκορ να πηγαίνει πολύ ψηλά και το συγκρότημα του Ανδρέα Μελιγδή να κλείνει το δεκάλεπτο στο +3 (21-24), με τον Πλώτα να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση επιθετικά και να οδηγεί την ομάδα του στο σκοράρισμα και τον Βασιλείου να προσφέρει πολύτιμες λύσεις σε άμυνα και επίθεση. Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Προμηθέας είχε τον έλεγχο του ρυθμού, με τη διαφορά να φτάνει στις παρυφές της διψήφιας λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου (33-42 στο 17'). Το Περιστέρι προσπάθησε να «ροκανίσει» την απόσταση από τον αντίπαλο και με ένα σερί 4-0 με καλάθια από Φίλιππα και Ζουγρή μείωσε στους 5 (39-44), όμως ο Πλώτας με δικό του buzzer beater τρίποντο διαμόρφωσε το 39-47, το οποίο ήταν σκορ ημιχρόνου.
 
 peristeri-asp2.jpg
 
Στην επανάληψη οι «Αχαιοί» μπήκαν ξανά ορεξάτοι, σε μια εικόνα που θύμισε σε μεγάλο βαθμό το δεύτερο δεκάλεπτο. Η διαφορά κυμαινόταν κοντά στους 10 πόντους και μάλιστα με ένα τρίποντο του Βάλμπεργκ, η ομάδα του Ανδρέα Μελιγδή «εκτόξευσε» τη διαφορά στο +13 (46-59 στο 26'). Οι «κυανοκίτρινοι» επιχείρησαν να αντιδράσουν και να την κατεβάσουν ξανά σε μονοψήφια τιμή και πλησίασαν στους 9, με τον Ζουγρή να ηγείται στην προσπάθεια αντεπίθεσης (54-63 στο 29'). Ο Πλώτας όμως, με δικό του γκολ- φάουλ στο φινάλε της περιόδου έστειλε ξανά τους «Προμηθείς» στο +12 (54-66), σκορ με το οποίο οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν την τρίτη περίοδο. Στο τελευταίο δεκάλεπτο, η ομάδα της Δυτικής Αττικής μπήκε πιο δυνατά και μείωσε στους 7 με καλάθι του Σταυρακόπουλου στον αιφνιδιασμό (61-68 στο 32'). Σε εκείνο το σημείο, ωστόσο, οι Πατρινοί έμειναν ψύχραιμοι και με ένα επιμέρους σκορ 8-0 χάρη σε τρίποντα των Βάλμπεργκ και Πλώτα και ένα δίποντο του Τσαλμπούρη, έστειλαν τη διαφορά στο +15 (61-76 στο 37'), καθαρίζοντας ουσιαστικά το ματς. Στο τελευταίο τρίλεπτο, ο Προμηθέας έχοντας «κλειδώσει» το ροζ φύλλο χαλάρωσε και έδωσε την ευκαιρία στο Περιστέρι να μαζέψει το εις βάρος του σκορ, με το τελικό 72-81 να χωρίζει τελικά τις προσπάθειες των δύο ομάδων.
 
ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 21-24, 39-47, 54-66, 72-81

Υποστήριξη: SilkTech