Πολύτιμη έκδοση για τον Δημήτρη Συναδινό

Δευτέρα, Φεβρουάριος 28, 2022 - 1:54μμ
Το εξώφυλλο της έκδοσης

Ένα εξαιρετικά προσεγμένο λεύκωμα, που καλύπτει πολλά κενά στο μωσαϊκό ψηφιδωτό της πατραϊκής ιστορίας κυκλοφόρησε εδώ και λίγες ημέρες.

Πρόκειται για το δίτομο έργο "Δημήτρης Π. Συναδινός (1910-2001) Μελέτη του αρχείου του», που βασίζεται στο ιστορικό αρχείο του πρώτου Διοικητή του Ιδρύματος, Δημ. Συναδινού και το οποίο φυλάσσεται στην έδρα του στην Αθήνα (Ηρώδου Αττικού 9).

Το αρχείο αφορά τη λογοτεχνική και πολιτική του δράση, τη πολύχρονη θητεία του στην κρατική / δημόσια διοίκηση, τη συμβολή του στην οικονομική και νομική επιστήμη και τη μελέτη και διάδοση του έργου του Κωστή Παλαμά μέσα από τη λειτουργία του ομώνυμου Ιδρύματος. Αποτελείται από ένα πλήθος 4.500 εγγράφων, η χρονική έκταση του οποίου καλύπτει εξήντα χρόνια δημόσιου βίου (1933-1994).

Αναπόσπαστο μέρος του αρχείου είναι το πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό του. Οι φωτογραφίες εποχής ακολουθούν τα βήματα της ζωής του Δ. Συναδινού, αναδεικνύοντας όψεις της πολιτικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και αθλητικής εξέλιξης της γενέτειράς του Πάτρας και της χώρας γενικότερα.

Ξεχωριστής εξάλλου ιστορικής αξίας είναι η Συλλογή «Επιστολικά Δελτάρια (Cartes Postales) της Πάτρας», της περιόδου 1903-1914 με εκδότες τους Πέτρο και Κωνσταντίνο Συναδινό, που διέσωσε ο Δ. Συναδινός και αντιπροσωπευτικό δείγμα των οποίων συμπεριλαμβάνεται στο παρόν έργο.

Τα ενδιαφέροντα και εν πολλοίς άγνωστα ιστορικά στοιχεία τα οποία αποκάλυψε η μελέτη και ταξινόμηση του αρχείου του Δ. Συναδινού, γέννησαν την ανάγκη μίας αυτοτελούς έκδοσης για τη ζωή και τη δράση του, συγκροτημένης από το υλικό των τεκμηρίων του αρχείου του. Μέσα από την αφήγηση και τα στιγμιότυπα της ζωής του, παρουσιάζονται στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας και αναδεικνύονται φάσεις της μεσοπολεμικής και μεταπολεμικής της εξέλιξης.

Το 'Ίδρυμα Δημητρίου & Λιλής Σταυροπούλου" πιστεύει ότι με την παρούσα έκδοση θα συνδράμει στον εμπλουτισμό της βιβλιογραφίας τόσο για τη μεταπολεμική διαδρομή της χώρας όσο και για την Πατραϊκή ιστορία. Επιμελητής της έκδοσης είναι ο Νικόλαος Χούτας, διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου ο οποίος είχε αναλάβει το έργο της μελέτης και καταγραφής του αρχείου, σε συνεργασία με τον Πέτρο Συναδινό, εγγονό του Δημητρίου.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech