Το ΠΕΑΚ Πάτρας στο Συνέδριο Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής

Δευτέρα, Νοέμβριος 19, 2018 - 7:11μμ

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΠΕΑΚ Πάτρας συμμετείχε στις εργασίες του 19ου Συνεδρίου Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής, που διεξήχθη στην Πάτρα από την Παρασκευή 16 έως και την Κυριακή18 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος του ΠΕΑΚ Πάτρας Νίκος Κανελλάκης μίλησε στη Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Αθλητικός Τουρισμός και Μεγάλα Γεγονότα», που έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Η αντιπρόεδρος του ΠΕΑΚ Πάτρας Μαρία Παππά παρουσίασε, το Σάββατο, την επιστημονική έρευνα της μεταπτυχιακής της διατριβής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης «Άσκηση και Ποιότητα Ζωής» (Οργάνωση Φυσικής Δραστηριότητας και Αθλητικής Αναψυχής) με θέμα «Διερεύνηση της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς ατόμων που συμμετέχουν στο αγώνισμα του Τριάθλου σε σχέση με το φύλο και το μορφωτικό τους επίπεδο».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Κανελλάκης, παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων, ευθύνης του ΠΕΑΚ Πάτρας,  κάνοντας σύγκριση με αυτή των παρελθόντων ετών τονίζοντας  πως:

«Οι δημόσιες αθλητικές δομές της περιοχής μας όλα τα προηγούμενα χρόνια, αφέθηκαν στην τύχη τους και απαξιώθηκαν, σχεδόν συστηματικά, θα έλεγε κανείς. Ο στόχος αυτής της αντιμετώπισης ήταν, να δοθούν αντί πινακίου φακής, σε ιδιώτες».

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΕΑΚ Πάτρας αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, από το 2015 και μετά, για τη συντήρηση, αναβάθμιση και αξιοποίηση των δημόσιων γηπέδων λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Τακτοποιήσαμε και ρυθμίσαμε τις υψηλές οφειλές των προηγούμενων διοικήσεων, προς ΔΕΗ, ΔΕΥΑΠ, καθώς και τις οφειλές τους σε συνεργάτες, εργολάβους και εταιρείες.

Νομιμοποιήσαμε τις αυθαίρετες αθλητικές εγκαταστάσεις των γηπέδων στην Πολεοδομία, απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση των χώρων για μεγάλες διοργανώσεις.

Αυξήσαμε το προσωπικό, σε 4 μόνιμους και 21 εργαζόμενους από πρόγραμμα.

Παράλληλα, προχωρήσαμε σε επισκευές και ανακατασκευές των γηπέδων και των αθλητικών εγκαταστάσεων, η συντήρηση των οποίων πλέον, γίνεται σε συστηματική βάση.

Στο κλειστό γήπεδο στο Κουκούλι, μετά από χρόνια, έγιναν εργασίες ανακαίνισης και αντικαταστάθηκε το τάραφλεξ στη σάλα, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα των ομάδων. Επίσης, έγινε πλήρης αποκατάσταση των αποδυτηρίων.

Στο κολυμβητήριο «Α. Πεπανός», αλλάχθηκαν τα νερά στις πισίνες και καθαρίστηκαν μετά από χρόνια, αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα με τη θερμοκρασία του νερού και αποκαταστήσαμε τη λειτουργία του κλιματισμού. Δόθηκαν ώρες κολύμβησης για το κοινό με μειωμένη τιμή για φοιτητές και δωρεάν για άνεργους.

Τέλος, στον χώρο πίσω από την πισίνα, δημιουργούμε ένα νέο αθλητικό πάρκο με γήπεδα άμμου.

Το στάδιο «Δ. Τόφαλος», που ήταν πλήρως εγκαταλελειμμένο και ακατάλληλο για τις ομάδες, σήμερα αποτελεί το «στολίδι» των γηπέδων της πόλης, με συντηρημένο παρκέ, κλιματισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια και χώρους πολλαπλών εκδηλώσεων, ώστε η ίδια η FIBA να μας δίνει τα εύσημα.

Στις σχέσεις μας με τις ομάδες θέσαμε κανόνες διαφάνειας, υπογράφοντας συμφωνητικά με όλους για τη χρήση των γηπέδων».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας που γίνεται από τους εργαζόμενους και τα μέλη της Δ.Ε. του ΠΕΑΚ Πάτρας και η οποία, όπως τόνισε ο Νίκος Κανελλάκης, γίνεται ορατή από την αθλητική οικογένεια της περιοχής, από τους φιλάθλους, αλλά και από τις Ομοσπονδίες Αθλημάτων, τονίζοντας τα εξής:

«Η Πάτρα τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει να μπαίνει στο χάρτη των αθλητικών διοργανώσεων της χώρας. Περιφερειακά και πανελλήνια πρωταθλήματα σε διάφορα αγωνίσματα, αλλά και διεθνείς διοργανώσεις, πραγματοποιούνται πλέον στην πόλη και φιλοξενούνται στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις.

Διοργανώσεις που τονώνουν την τοπική κοινωνία και οικονομία και τις οποίες έχει τόσο ανάγκη η περιοχή».

Μάλιστα ανέφερε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα, αυτής της περιόδου, δηλαδή τον αγώνα της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ με την Εθνική Ομάδα της Γερμανίας στις 30 Νοεμβρίου του 2018 στο στάδιο «Δ. Τόφαλος», τον αγώνα πόλο της Εθνικής μας ομάδας γυναικών με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ρωσίας, για τα προκριματικά του Γουόρλντ Λιγκ Γυναικών το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στο δημόσιο κλειστό κολυμβητήριο «Α. Πεπανός» και  το πανελλήνιο πρωτάθλημα πυγμαχίας ανδρών - γυναικών, Εlite Α' κατηγορίας, που θα διεξαχθεί στο γυμναστήριο Κουκούλι, από τις 6 έως και τις 9 Δεκεμβρίου και θα πάρουν μέρος οι 16 καλύτεροι αθλητές και αθλήτριες ανά κατηγορία κιλών, από όλη τη χώρα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΕΑΚ Πάτρας στους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες που διοργανώνει η πόλη το καλοκαίρι του 2019. Όπως υπογράμμισε το στοίχημα για όλη την τοπική κοινωνία, που συστρατεύτηκε στην υπόθεση διεκδίκησης των Αγώνων, δεν είναι μονάχα η άρτια και πετυχημένη διοργάνωση των Παράκτιων, κάτι που θα συμβεί, άλλα με αφορμή τους Αγώνες, η Πάτρα να γίνει αθλητικός τουριστικός κόμβος, με επίκεντρο τα παράκτια αθλήματα και τα αθλήματα άμμου, τα οποία είναι κατεξοχήν τουριστικά αθλήματα και μπορούν να συνδυαστούν με την γενικότερη τουριστική κίνηση.

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, ο Νίκος Κανελλάκης τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ του αθλητικού, επιστημονικού, εμπορικού και παραγωγικού δυναμικού της πόλης και η ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία, όπως συνέβη δηλαδή και στην υπόθεση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων.

«Όλοι μαζί, με σωστό συντονισμό και προτεραιότητες,  να εκπονήσουμε έναν πλήρη φάκελο με τα χαρακτηριστικά της πόλης και με την καταγραφή των αθλητικών χώρων (δημοσίων, δημοτικών και ιδιωτικών), τον οποίο θα υποβάλουμε στις αθλητικές ομοσπονδίες, εθνικές και διεθνείς, διεκδικώντας διοργανώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως:

«Εμείς ως ΠΕΑΚ, με όσες δυνάμεις διαθέτουμε και παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, αυτά τα χρόνια έχουμε φιλοξενήσει με επιτυχία, σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις, περιφερειακού και πανελληνίου χαρακτήρα.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, ώστε οι αθλητές μας να παίρνουν μέρος σε μεγάλους αγώνες χωρίς πολλά έξοδα και οι αθλητές, προπονητές και παράγοντες των ομάδων από άλλες περιοχές, να φέρνουν έσοδα στην τοπική οικονομία».

Το Συνέδριο Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού & Αναψυχής (Ελλ.Ε.Ε.Δ.Α.Α.) διοργάνωσε το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, με συνδιοργανωτή το Ναυτικό Όμιλο Πατρών. 

Υποστήριξη: SilkTech