Πάτρα: Γιατί προφυλακίστηκε ο προπονητής, που κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση - Τι αναφέρει η απόφαση

Τετάρτη, Ιανουάριος 5, 2022 - 9:33πμ
Η πραγματογνωμοσύνη της παιδοψυχιάτρου

O προπονητής, μετά τη μήνυση που έκανε παραμονή Χριστουγέννων στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών το θύμα και η μητέρα της, συνελήφθη, όμως μετά απο διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα αφέθη ελεύθερος και η υπόθεση οδηγήθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.
Χθες βγήκε η απόφαση, συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι πράξεις του καταδεικνύουν «ετοιμότητα του κατηγορούμενου να συνεχίσει σε βάρος της ανήλικης τις αξιόποινες πράξεις του. Συνεπώς φρονούμε ότι επιλογή και επιβολή του μέτρου δικονομικού καταναγκασμού της προσωρινής κράτησης είναι το πλέον πρόσφορο μέτρο που υπηρετεί εν προκειμένω στην αδρανοποίηση του ανωτέρω κατηγορουμένου ως εγκληματικού παράγοντα». Η δικηγόρος της ανήλικης κυρία Γιάννα Παναγοπούλου τονίζει στο protothema.gr πως «η οικογένεια της ανήλικης και η ίδια αισθάνονται Δικαίωση. Πρόκειται για μια αξιοπρεπέστατη οικογένεια με υπόβαθρο, οι οποίοι με εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη κινήθηκαν για την άσκηση της ποινικής δίωξης του προπονητή και την παραδειγματική του τιμωρία. Η Δικαιοσύνη και το τμήμα ασφαλειας Πατρών κινήθηκαν ταχύτατα και η οικογένεια σήμερα αισθάνεται ασφάλεια, λύτρωση και πραγματικά μας λένε ότι το κράτος δικαίου με την εύρυθμη λειτουργία του προστάτευσε το ανήλικο τέκνο τους δίνουν το ηχηρό μήνυμα στα θύματα βίας να σπάνε τη σιωπή».
Η απόφαση
Σε βάρος του προπονητή σχηματίστηκε δικογραφία μετά από μήνυση που υπεβλήθη στην εισαγγελέα στην εισαγγελία Πατρών στις 24 Δεκεμβρίου και σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για την πράξη της κατάχρησης ανήλικου που είχε συμπληρώσει τα 14 έτη από ενήλικο, στον οποίο έχουν εμπιστευθεί αυτόν να το επιβλέπει, με την επιβαρυντική περίσταση της τελέσεως αυτή από γυμναστή. Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στον ανακριτή όπου η μεν εισαγγελέας, πρότεινε να επιβληθεί σε βάρος του προσωρινή κράτηση, διότι έκρινε ότι αν αφεθεί ελεύθερος θα διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Μια πρόταση με την οποια διαφώνησε ο ανακριτής και έτσι μετά τη διαφωνία εισαγγελέως και ανακριτή, ο κατηγορούμενος αφέθη ελεύθερος, επιβλήθηκε σε βάρος του κατ' οίκον περιορισμός, διατάχθηκε η αφαίρεση του διαβατηρίου ή άλλων ταξιδιωτικών εγγράφων και η απαγόρευση από τη χώρα. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο συμβούλιο πλημμελειοδικών και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η απόφαση του συμβουλίου: Απο την αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού της δικογραφίας που συγκεντρώθηκε από την αστυνομική προανάκριση ελήφθησαν καταθέσεις μαρτύρων και ενώ στις 27.12.2021, έγινε παιδοψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη της επιμελήτριας του Α' παιδοψυχίατρικού Τμήματος του νοσοκομείου Καραμανδάνειο. Απο αυτά τα έγγραφα σε συνδυασμό με την απολογία του κατηγορουμένου, φαίνεται να προέκυψαν, όπως αναφέρεται, σοβαρές ενδείξεις ενοχής του για την αποδιδόμενη σε βάρος του πράξη.
Η πραγματογνωμοσύνη της παιδοψυχιάτρου
Οπως αναφέρεται στην απόφαση, σημαντικό ρόλο στην προφυλάκισή του έπαιξε η πραγματογνωμοσύνη της παιδοψυχιάτρου που εξήτασε τη μικρή. «Περαιτέρω σύμφωνα με την παιδοψυχιατρικη πραγματογνωμοσύνη της επιμελήτριας του Α' παιδιού ψυχιατρικού τμήματος του νοσοκομείου Καραμανδάνειο παριστάμενης κατά την εξέταση της προειρημένης ανήλικης, που έλαβε χώρα στο ιατρείο της εντός του εν λόγω νοσοκομείου, διαπιστώθηκε για την 14χρονη, ότι πρόκειται για καλά ανεπτυγμένο σωματικά για την ηλικία του κορίτσι με φυσικό νοητικό δυναμικό περιποιημένο και συμπαθητικό με καλή συναισθηματική και βλεμματική επαφή. Ο λόγος της ανήλικης είναι αυθόρμητος, πλούσιος και η ροή του συνεχής, ενώ η σκέψη της είναι συγκροτημένη και αντιληπτική ικανότητα πολύ καλή γνωστική μνημονική γλωσσική ικανότητα ικανότητα διάκρισης της αλήθειας από το ψέμα και δεν παρουσιάζει ψυχοπαθολογία». Τα αναφερόμενα γεγονότα ή καταστάσεις από την ανήλικη επισημαίνει η πραγματογνώμονας, δεν παρουσιάζουν ανακρίβειες. Η μη λεκτική συμπεριφορά της ανήλικης κατά τη διάρκεια των διαφορετικού τύπου ερωτήσεων, φανερώνει την αμηχανία και την αγωνία της να ανακαλέσει πάλι στη μνήμη της, τα δυσάρεστα για αυτήν γεγονότα. Μίλησε όμως για τις αναφερόμενες καταγγελλόμενες πράξεις εις βάρος της με αυθόρμητο λόγο, σταθερή φωνή και ελεύθερη αφήγηση και ανάκληση, πράγμα που παράγει τις πιο αξιόπιστες πληροφορίες. Οι λεπτομέρειες που αναφέρει η ανήλικη, κρίνονται επαρκείς για την τεκμηρίωση των καταγγελομένων πράξεων. Τα λεγόμενα της σε σχέση με τα αναφερόμενα γεγονότα ή καταστάσεις κρίνονται αξιόπιστα. Τέλος επισημαίνει η παιδοψυχίατρος πραγματογνώμονας ότι το κύριο συναίσθημα της ανήλικης προς τον κατηγορούμενο είναι ο φόβος, καθώς δήλωσε πως υπήρξε βλεμματική επαφή αυτής και του κατηγορουμένου, ενώ περίμενε τη μητέρα της έξωθεν της υποδιεύθυνσης ασφαλείας όπου είχαν δώσει ραντεβού για να μεταβούν στο παιδοψυχιατρικό τμήμα του Καραμανδάνειου νοσοκομείου για κατάθεση.
Ο κατηγορούμενος από την πλευρά του διατείνεται στο απολογητικό του υπόμνημα,οτι ως είναι απολύτως ψεύδη οσα υποστηρίζει η 14χρονη.

Υποστήριξη: SilkTech