Παναχαϊκή: Η μαύρη εικοσαετία μετά τον υποβιβασμό της από την Α' Εθνική το 2003

Πέμπτη, Νοέμβριος 2, 2023 - 11:18πμ
Καποτε...

Η Παναχαϊκή είναι μία από τις ιστορικότερες ομάδες της Ελλάδος,καθώς ιδρύθηκε το 1891. Μία ομάδα με λαμπρή ιστορία με ένδοξο παρελθόν, μια ομάδα με χιλιάδες φιλάθλους που όμως την τελευταία εικοσαετία είναι μακριά από το πρωτάθλημα της Super league.

Η κοκκινόμαυρη ομάδα μετρά 30 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Εθνικής με την πρώτη της παρουσία την περίοδο 1953-54.
Η Παναχαϊκή αγωνίστηκε δύο φορές στην Ευρώπη,όπου την περίοδο 1973-74 έφτασε στους “32” του κυπέλλου UEFA, ενώ την περίοδο 1996-97 αγωνίστηκε στο Intertoto.
Έχει 73 συμμετοχές στο κύπελλο Ελλάδος όπου έφτασε το 1979 και το 1997 στα ημιτελικά της διοργάνωσης,πετυχαίνοντας μεγάλες νίκες απέναντι σε σπουδαίους αντιπάλους.
Μετρά 31 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, που θα αγωνίζεται και την φετινή περίοδο αλλά έχει πιει το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού στη Γ Εθνική κατηγορία τα τελευταία είκοσι χρόνια .

Την περίοδο 2002-2003 αγωνίστηκε για τελευταία χρονιά στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής αφού στο τέλος της περιόδου υποβιβάστηκε με απολογισμό σε 30 αγωνιστικές 1 νίκη 6 ισοπαλίες και 23 ήττες.Από εκείνη την ημέρα του υποβιβασμού ξεκινά η μαύρη εικοσαετία της Πατρινής ομάδας όπου κυριαρχεί περισσότερο το δικαστικό ρεπορτάζ παρά το αγωνιστικό κομμάτι της ομάδας.
Είκοσι χρόνια ανυποληψίας, απαξίωσης που έφεραν την απογοήτευση στους χιλιάδες φιλάθλους της ομάδας , με αποτέλεσμα η Παναχαϊκή, ειδικά τα τελευταία χρόνια να παίζει μπροστά σε άδειες εξέδρες.

Η αποβολή για χρέη το 2003 με επέμβαση του υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου και ο δικαστικός αγώνας.
Το 2003 είναι η χρονιά που σημαδεύεται από την αποβολή της Παναχαϊκής από το πρωτάθλημα που αγωνιζόταν όχι για αγωνιστικούς αλλά για οικονομικούς λόγους. Με προσωπική επέμβαση του τότε Υπουργού της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου η Παναχαϊκή τιμωρείται για χρέη και αποβάλλεται από το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής την 9η αγωνιστική.
Η διοικούσα επιτροπή ξεκινάει δικαστικό αγώνα για την δικαίωση της ομάδας που έφτασε στα πολιτικά δικαστήρια. Η αίτηση ανακοπής κατά της απόφασης αποβολής της ομάδας από το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, απορρίφθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο και ο γολγοθάς έγινε ακόμα πιο ανηφορικός για την Πατρινή ομάδα.

Η πρόταση του Στάθη Μουντζουρούλια και η συγχώνευση με τον Πατραϊκό το 2004.
Το καλοκαίρι του 2004 ο Στάθης Μουτζουρούλιας καταθέτει επίσημη πρόταση στην Παναχαϊκή για συγχώνευση με τον Πατραϊκό στον οποίο ήταν πρόεδρος. Η γενική συνέλευση της Παναχαϊκής κάνει δεκτή την πρόταση του για συγχώνευση αφού ο Πατραϊκόςείχε καθαρό Μητρώο Α.Φ.Μ. χωρίς χρέη.
Η Παναχαϊκή από την Δ’ Εθνική που ήταν να αγωνιστεί με την συγχώνευση συμμετέχει κανονικά στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής με πρόεδρο τον Στάθη Μουτζουρούλια και καταλαμβάνει την 12η θέση στον βαθμολογικό πίνακα.
Όμως ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ στο τέλος του πρωταθλήματος δηλώνει οικονομική αδυναμία να συνεχίσει και την επόμενη περίοδο.

Η έλευση του Ελληνοαυστραλού κροίσου Κώστα Μακρή και ο πικρός υποβιβασμός στο φινάλε της χρονιάς.
Με προσωπικές ενέργειες του τότε Δημάρχου του Δήμου Πατρέων Ευάγγελο Φλωράτου, το καλοκαίρι του 2005 φέρνει διοικητική αλλαγή στη ΠΑΕ Παναχαϊκή με τον Ελληνοαυστραλό κροίσο Κώστα Μακρή να αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας.
Ο ερχομός του πιο πλούσιου Έλληνα επιχειρηματία στην Αυστραλία φέρνει θύελλα ενθουσιασμού στους χιλιάδες φιλάθλους της ομάδας, καθώς υπόσχεται μεγάλες μεταγραφές και ανοιχτό μπατζετ το Δεκέμβριο του 2005.
Άνεμος αισιοδοξίας πνέει στο κοκκινόμαυρο στρατόπεδό, παίκτες από την Λατινική Αμερική και την Ελλάδα έρχονται στην Πάτρα και οι προσδοκίες για επάνοδο στην Α Εθνική είναι μεγάλες.
Όμως η πορεία είναι εντελώς διαφορετική. Τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα ενώ από το Γενάρη του 2006 αρχίζουν οικονομικά θέματα και προσφυγές να απασχολούν την Παναχαϊκή.Τα όνειρα για άνοδο στην αρχή της χρονιάς έχουν εξανεμιστεί και η παραμονή στην κατηγορία κρέμεται σε μία κλωστή.
Το φινάλε είναι δραματικό και η Παναχαϊκή καλείται να σώσει την παρτίδα και την παραμονή στην Β’ Εθνική στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς, όπου θέλει μόνο νίκη απέναντι στον αδιάφορο βαθμολογικά Θρασύβουλο στη Φυλή για να πετύχει τον στόχο της.

Η πικρή ήττα στα νταμάρια της Φυλής και υποβιβασμός για πρώτη φορά στην Γ Εθνική.
Ο επίλογος στο φινάλε της αγωνιστικής περιόδου 2005-2006 ήταν θλιβερός για την Παναχαϊκή. Η 14η Μαϊου του 2006 έχει γραφτεί με μελανά γράμματα στην ένδοξη ιστορία της Πατρινής ομάδας αφού για πρώτη φορά υποβιβάστηκε στην Γ Εθνική.
Η Παναχάί'κή γνώρισε πικρή ήττα με σκορ 3-1 από τον Θρασύβουλο στα νταμάρια της Φυλής και συγχρόνως υποβιβάστηκε.
Οι οιωνοί στο ξεκίνημα του αγώνα ήταν καλοί αφού 3.500 Πατρινοί φίλαθλοι κατέκλυσαν τις εξέδρες και μετέτρεψαν το γήπεδο της Φυλής σε Αγυιά.
Το τέλος του αγώνα όμως ήταν πικρό και συνάμα αιματηρό. Δεν έφτανε μόνο η ήττα και ο υποβιβασμός για πρώτη φορά στην Γ Εθνική καθώς σημαδεύτηκε από πρωτόγνωρα επεισόδια και άγρια χτυπήματα αστυνομικών δυνάμεων σε Πατρινούς φιλάθλους. Τραυματισμοί, αιμόφυρτοι άνθρωποι και εικόνες ντροπής έκαναν ακόμα πιο θ\ιβερό εκείνο το μαύρο απόγευμα. Ήταν δύσκολο για όλους να συνειδητοποιήσουν ότι η πρώτη χρονιά του πάμπλουτου Κώστα Μακρή συνοδεύτηκε με τον πικρό υποβιβασμό στην Γ Εθνική.

Ο ερχομός του Αγγέλου Ποστέκογλου στην τεχνική ηγεσία.
Μετά τον υποβιβασμό της το 2006 στην Γ Εθνική η Παναχαϊκή δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι και για δύο σερί σεζόν παραμένει στην ίδια κατηγορία χωρίς να μπορεί να διεκδικήσει την επιστροφή της στην Β’ Εθνική.
Το καλοκαίρι του 2008 ο Κώστας Μακρής αποφασίζει να φέρει στην τεχνική ηγεσία της Παναχαϊκής προπονητή τον Ελληνοαυστραλό Άγγελο Ποστέκογλου. Από τις πρώτες μέρες δουλειάς του κερδίζει τις εντυπώσεις και η διοίκηση εναποθέτει τις ελπίδες για άνοδο στην δική του παρουσία.Μπορεί να ήταν ένας άγνωστος προπονητής για τους Έλληνες φιλάθλους αλλά από το ξεκίνημα το επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων έδειξε ότι διαθέτει ικανότητες ως προπονητής στην άκρη του πάγκου.

Η συμφωνία με τον Αλέξη Κούγια για συνιδιοκτησία στο μετοχικό κεφάλαιο.
Τον Δεκέμβριο του 2008 ο Κώστας Μακρής ανακοινώνει μια απόφαση που προκαλεί τεράστια αίσθηση στην κοινωνία της Πάτρας. Ο Ελληνοαυστραλός επιχειρηματίας βλέποντας ότι το κλίμα ήταν βαρύ στον φίλαθλο κόσμο αφού δεν μπορούσε να οδηγήσει την ομάδα στην άνοδο αποφάσισε να παραχωρήσει το 45% του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ στον Αλέξη Κούγια. Η Πατρινή ΠΑΕ είχε πλέον δύο ιδιοκτήτες με το ίδιο ποσοστό μετοχών για να παλέψει για την επιστροφή της στην άνοδο της Β’ Εθνικής.
Από νωρίς όμως φάνηκαν τα προβλήματα στην επικοινωνία και την σχέση του Κώστα Μακρή με τον Αλέξη Κούγια. Ο τελευταίος είχε ξεκάθαρα το πάνω χέρι στο ποδοσφαιρικό σχήμα και δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση με τον προπονητή Άγγελο Ποστέκογλου που αναγκάστηκε να δηλώσει την αποχώρηση του από την τεχνική ηγεσία με το τέλος του αγώνα με το Αιγάλεω, αφού όπως ανακοίνωσε έγινε παρέμβαση στο έργο του από τον Αλέξη Κούγια.

Η μεγάλη χαμένη ευκαιρία στο παιχνίδι με την Ρόδο και η εκπληκτική ατμόσφαιρα απο 12.500 φιλάθλους.
Η Παναχαϊκή μπορεί να είχε διοικητικούς κλονισμούς με την κόντρα Κώστα Μάκρη με Αλέξη Κούγια αλλά την περίοδο 2008-2009 διεκδίκησε μέχρι την 31η αγωνιστική την άνοδο και την επιστροφή της στην Β’ Εθνική. Στις 5 Απριλίου 2009 φιλοξένησε στην Αγυιά την Ρόδο, που επίσης πήγαινε για πρωτάθλημα με τον Αιγιώτη Δημήτρη Σπανό στον πάγκο της, σε ένα κομβικό παιχνίδι για την πρωτιά. Ο κόσμος της Πάτρας ζούσε και ανέπνεε μέρες πριν για το παιχνίδι και κατέκλυσε κάθε γωνιά του γηπέδου της Αγυιάς.
Την αναμέτρηση την παρακολούθησαν 12.500 φίλαθλοι της Παναχαϊκής όπου δημιούργησαν εκπληκτική ατμόσφαιρα σε ένα γεγονός πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά δεδομένα σε αγώνα Γ Εθνικής.
Η λευκή ισοπαλία όμως δεν ικανοποίησε την Παναχαϊκή που είχε δοκάρι με τον Καμπαγιέρο στην τελευταία φάση του αγώνα χάνοντας την ευκαιρία να πάρει την νίκη αλλά το χειρότερο ήταν ότι εξανεμίστηκαν οι ελπίδες της για άνοδο άλλη μία φορά.
Ο Αλέξης Κούγιας γίνεται μεγαλομέτοχος τον Μάιο του 2009 αλλά δύο χρόνια μετά ο κόσμος της Πάτρας βγαίνει στους δρόμους και ζητά την αποχώρηση του από την Παναχαϊκή.
Τον Μάιο του 2009 ο Αλέξης Κούγιας γίνεται μεγαλομέτοχος στην ΠΑΕ Παναχαϊκή αφού συμφώνησε με τον Κώστα Μακρή να πάρει και το υπόλοιπο 45% του μετοχικού κεφαλαίου. Η εξέλιξη αυτή σηματοδότησε το τέλος της εποχής του Κώστα Μακρή στην διοίκηση της Παναχαϊκής που παρα τα πολλά εκατομμύρια που ξόδεψε απέτυχε παταγωδώς.
Όμως γρήγορα ο κόσμος της Πάτρας αντέδρασε στις επιλογές του Αλέξη Κούγια και οι σχέσεις των δύο πλευρών ήταν πάντα τεταμένη. Το αποκορύφωμα ήρθε το ΓΕνάρη του 2011 όταν μετά το τέλος του αγώνα με τον Ασπρόπυργο άνθρωποι του περιβάλλοντος του Αλέξη Κούγια επιτέθηκαν και τραυμάτισαν σε φιλάθλους της ομάδας ενώ έσπασαν ακόμα και μαγαζιά γνωστών οπαδών στην Πάτρα.
Οι αντιδράσεις πήραν μορφή χιονοστιβάδας μία εβδομάδα μετά τα θλιβερά επεισόδια σε βάρος φιλάθλων καθώς χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Πάτρας και διαδήλωσαν κατα του Αλέξη Κούγια ζητώντας την αποχώρηση του από την Παναχαϊκή.
Παρα το εμπρηστικό κλίμα που υπήρχε μεταξύ του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ και των φιλάθλων στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου η Παναχαϊκή κερδίζει ο εισιτήριο ανόδου και μετά από πέντε συνεχόμενα πέτρινα χρόνια στην Γ Εθνική επιστρέφει στην Β’ Εθνική.

Το τέλος του Αλέξη Κούγια, η θλιβερή περίοδος 2015-2016 και ο νέος υποβιβασμός στην Γ Εθνική.
Ο Αλέξης Κούγιας τον Γενάρη του 2015 βάζει πωλητήριο στην ΠΑΕ Παναχαϊκή θεωρώντας ότι το σύστημα του Ελληνικού ποδοσφαίρου τον πολεμάει και έχοντας απέναντι του τον φίλαθλο κόσμο της Πάτρας αποφάσισε στο τέλος της αγωνιστικής να πουλήσει την ΠΑΕ.
Πράγματι τον Μάιο της ίδιας χρονιάς ο Νίκος Παπαδάκης αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ ορίζοντας την σύζυγο του ως πρόεδρο και τον Ποτή Τσιριμπή υπεύθυνο του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ο κόσμος της Πάτρας όμως θεωρεί σκοτεινή την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και εκφράζει τις αντιρρήσεις του από την αρχή.
Η χρονιά εξελίσσεται ως ένα μαρτύριο για την Πατρινή ομάδα. Απλήρωτοι παίκτες, χρέη και προσφυγές κυριαρχούν στο ρεπορτάζ της ομάδας. Γρήγορες αποχωρήσεις παικτών είχαν ως αποτέλεσμα η Παναχαϊκή να μείνει στις τελευταίες αγωνιστικές με δώδεκα παίκτες και τον τερματοφύλακα να αγωνίζεται σε κάποια παιχνίδια στην θέση του κεντρικού επιθετικού.
Η οργή του κόσμου ξεχείλιζε για την θλιβερή χρονιά που βίωνε η ιστορική ομάδα της Πάτρας και το αποκορύφωμα ήταν τα 31 εισιτήρια που έκοψε ως γηπεδούχος στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι που έδωσε στην Ναύπακτο στο πιο αρνητικό ρεκόρ εισιτηρίων για την ιστορία της.

Η Παναχαϊκή υποβιβάζεται και για έκτη χρονιά στην ιστορία της και θα βρεθεί στα χωράφια της Γ Εθνικής.
Η Παναχαϊκή συμμαχία αναλαμβάνει το καλακαίρι του 2016 με τεχνικό διευθυντή τον Κώστα Κατσουράνη.
Το καλοκαίρι του 2016 όλα δείχνουν ότι έρχεται η αναγέννηση της Παναχαϊκής, 12 καταξιωμένοι επιχειρηματίες της Πάτρας με επικεφαλείς τον Πλάτωνα Μαρλαφέκα και τον Αντώνη Κουνάβη αναλαμβάνουν τα ηνία της ομάδας. Με την πίεση του κόσμου που χάλασε την συμφωνία της ερασιτεχνικής Παναχαϊκής με τον Νίκο Οικονομόπουλο να αναλάβει την προεδρία η Παναχαϊκή συμμαχία αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο. Επιλέγει τον Κώστα Κατσουράνη για την θέση του τεχνικού διευθυντή ο οποίος έχει τη ευθύνη για το ποδοσφαιρικό τμήμα. Ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος είναι ο εκλεκτός για τον πάγκο της ομάδας ενώ στην Πάτρα μετά από πολλά χρόνια πνέει άνεμος αισιοδοξίας.
Η ομάδα ξεκινάει πολύ καλα το πρωτάθλημα από την αρχή είναι το φαβορί για την άνοδο και στο τέλος η προσπάθειαδικαιώνεται. Η Παναχαϊκή κερδίζει την πρώτη θέση στον όμιλο της με διαφορά και επιστρέφει ένα χρόνο μετά τον υποβιβασμό της στη Σούπερ Λιγκ 2.

Τα όνειρα και οι προσδοκίες είναι μεγάλες πλέον για τη επόμενη χρονιά.
Ο εξαιρετικός πρώτος γύρος και η μεγάλη χαμένη ευκαιρία τον Ιανουάριο του 2018.
Η Παναχαϊκή συμμαχία μεγαλώνει αφού και άλλοι επιχειρηματίες μπαίνουν στην διοίκηση, με τον Κώστα Μπακαλάρο να αποκτά ένα μεγάλο ποσοστό μετοχών.
Η Παναχαϊκή έχει μπεί και πάλι στα σπίτια της πόλης, στις καρδιές των φιλάθλων και το όνειρο της επιστροφής στη Σούπερ Λιγκ γίνεται καθημερινά όλο και μεγαλύτερο.
Το ξεκίνημα της ομάδας στη Σούπερ Λιγκ 2 είναι εξαιρετικό.Το τέλος του πρώτου γύρου βρίσκει την Παναχαϊκή στην δεύτερη θέση σε απόσταση αναπνοής από τον πρωτοπόρο Άρη και πέντε βαθμούς μπροστά από τον τρίτο της βαθμολογίας Όφη. Όλοι πιστεύουν στο όνειρο της ανόδου αλλά οι κακές και λανθασμένες επιλογές του τεχνικού διευθυντή που επέλεξε για μεταγραφικές προσθήκες τον αμυντικό Ντάσιο και τον παροπλισμένο επιθετικό Βασιλείου αποδείχθηκαν μοιραίες για την Παναχαϊκή. Από την στιγμή που δεν ενισχύθηκε με 2-3 παίκτες εγνωσμένης αξίας η ευκαιρία χάθηκε αφού ο Όφη έκανε εντυπωσιακές μεταγραφές και πήρε μετά τον πρωτοπόρο Άρη το δεύτερο εισιτήριο ανόδου για την Σούπερ Λιγκ.

Η Πάτρα έδειξε την δυναμική της στα παιχνίδια με Άρη και ΟΦΗ.
Ο πιο καθοριστικός μήνας στην προσπάθεια που έκανε η Παναχαϊκή για επιστρέφει στην Σούπερ Λιγκ ήταν ο Μάρτιος 2018 αφού υποδέχτηκε στη έδρα της ους άλλους δύο διεκδικητές Άρη και ΟΦΗ.
Στις 18 Μαρτίου η Παναχαϊκή υποδέχθηκε τον Άρη στη φλογισμένη και κατάμεστη Αγυιά καθώς 8.500 Πατρινοί φίλαθλοι είχαν κατακλύσει κάθε γωνιά το γηπέδου. Το φινάλε όμως του αγώνα ήταν πικρό αφού ο αγώνας τελείωσε ισόπαλος 1-1 μειώνοντας αισθητά τις ελπίδες της κοκκινόμαυρης ομάδας για άνοδο. Όμως η εικόνα της κατάμεστης Αγυιάς έγινε αντικείμενο θετικών σχολίων από όλη την Ελλάδα.
Το Σάββατο 31 Μαρτίου η Παναχαϊκή υποδέχθηκε τον ΟΦΗ σε ένα μάτς όπου έσβησαν οριστικά τα όνειρα για άνοδο. Μπροστά σε 6.500 κόσμο η Παναχαϊκή ήταν κακή και κατώτερη των περιστάσεων γνωρίζοντας ταπεινωτική ήττα με σκορ 3-0.
Η ευκαιρία χάθηκε για μία ακόμα χρονιά και το όνειρο της επιστροφής της Σούπερ Λιγκ έμεινε ανεκπλήρωτο.

Η διάσπαση της Παναχαϊκής συμμαχίας και ο σωτήρας Δημήτρης Δρόσος.
Τα πρώτα προβλήματα στις σχέσεις μελών της Παναχαϊκής συμμαχίας είχαν αρχίσει να φαίνονται από την άνοιξη του 2018. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς η διάσπαση της Παναχαϊκής συμμαχίας ήταν δεδομένη και όλο τον σχεδίασμά για την νέα περίοδο τον έκανα ο πρόεδρος Κώστας Μπακαλάρος με τον τεχνικό διευθυντή Κώστα Κατσουράνη. Η χρονιά ξεκίνησε με προβλήματα και με την φυγή του Κώστα Μπακαλάρου τον Νοέμβριο του 2018 έγινε πιο δύσκολη η κατάσταση αφού αυτός ήταν ο βασικός χρηματοδότης.
Είχαν απομείνει λίγοι Σύμμαχοι και η πρόταση του Πατρινού επιχειρηματία Δημήτρη Δρόσου στο τέλος του χρόνου να αναλάβει το management της ομάδας αποδείχθηκε σωτήρια λύση.
Παραλαμβάνει μία ομάδα που βουλιάζει οικονομικά που βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος του βαθμολογικού πίνακα.
Αλλά βάζοντας 300.000 ευρώ την πρώτη μέρα έδωσε φιλί ζωής στην ομάδα. Δαπάνησε αρκετά χρήματα για την ενίσχυση της ομάδας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2019 προσέλαβε στην τεχνική ηγεσία τον καταξιωμένο προπονητή Σάκη Τσιώλη, νοίκιασε πολυτελέστατα γραφεία στο κέντρο της Πάτρας και άλλαξε όλο το αγωνιστικό και οικονομικό πρόσωπο της Παναχαϊκής.
Η ομάδα έκανε πορεία πρωταθλητισμού κάνοντας διαδοχικές νίκες και ήταν η μοναδική χρονιά που ο Δημήτρης Δρόσος κατάφερε η Παναχαϊκή να πάρει αδειοδότηση για Σούπερ Λιγκ. Μέσα σε λίγους μήνες δαπάνησε ποσό 700.000 ευρώ τακτοποίησε σχεδόν όλες τις υποχρεώσεις και οδήγησε την ομάδα στην νέα Σούπερ Λιγκ 2.

Ο Σάκης Καλογερόπουλος αναλαμβάνει την ΠΑΕ αφού οι Σύμμαχοι δεν τήρησαν την συμφωνία τους με τον Δημήτρη Δρόσο.
Ο Σάκης Καλογερόπουλος το Ιούνιο του 2019 γίνεται αφεντικό στην ΠΑΕ Παναχαϊκή. Οι Σύμμαχοι που είχαν απομείνει στην διοίκηση αθέτησαν την συμφωνία τους με τονΔημήτρη Δρόσο να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ και αποφάσισαν να παραδώσουν τις μετοχές τους στον ομογενή Σουηδό επιχειρηματία.
Σημαντικό ρόλο στην απόφαση των Συμμάχων έχει παίξει ο νομικός σύμβουλος της ΠΑΕΔημήτρης Τσαούσογλου που δεν υλοποίησε την συμφωνία με τονΔημήτρη Δρόσο. Η ομάδα πηγαίνει για προετοιμασία στην Ολλανδία, δηλώνει παίκτες σε φιλικά παιχνίδια που δεν υπήρχαν στην αποστολή και ξεκινά με μέτριο αγωνιστικό πρόσωπο το νέο πρωτάθλημα.
Γρήγορα όμως τα οικονομικά προβλήματα κάνουν την εμφάνιση τους, ο νέος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ δεν μπορεί να σηκώσει το φορτίο και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς γνωστοποιεί ότι αδυνατεί να συνεχίσει ως μεγαλομέτοχος βάζοντας πωλητήριο στην ΠΑΕ.

Ο Γιώργος Μπάρλος αναλαμβάνει την ΠΑΕ στις αρχές του 2020.
Η Παναχαϊκή βρίσκεται για μία ακόμα φορά σε οριακή κατάσταση και οι εξελίξεις είναι άμεσες στις αρχές του 2020. Ο Πατρινός επιχειρηματίας Γιώργος Μπάρλος έρχεται σε οριστική συμφωνία με τον Σάκη Καλογερόπουλο για την μεταβίβαση της ΠΑΕ Παναχαϊκή. Γίνεται νέο αφεντικό τον Φεβρουάριο του 2020 αλλά στις 13 Μαρτίου το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2 διακόπτεται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Δεν επαναρχίζει το πρωτάθλημα και στις 22 Ιουνίου η διοργανώτρια αρχή επικυρώνει τον βαθμολογικό πίνακα μέχρι την παύση του πρωταθλήματος και η Παναχαϊκή μετά από 20 αγωνιστικές τερματίζει στην 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα.
Ο Γιώργος Μπάρλος ήδη έχει ξεκινήσει τον σχεδίασμά της νέας περιόδου με βαρύγδουπες υποσχέσεις στον κόσμο της Πάτρας.

Οι ηχηρές μεταγραφές, το αθλητικό κέντρο και η μάχη για την παραμονή στο φινάλε.
Ο Γιώργος Μπάρλος προχωρά σε ηχηρές μεταγραφές και σε συμφωνία για την χρήση του γηπέδου Οβρυάς για αθλητικό κέντρο της Παναχαϊκής.Δίνει τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας στονΔημήτρη Ελευθερόπουλο και φέρνει παίκτες με εμπειρία ακόμα και στην Σούπερ Λιγκ όπως οι : Αραβίδης, Ζοάο, Πλιάτσικας,
Λαρέα, Αποστολόπουλος αλλά και παίκτες που έχουν διαπρέψει στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2.
Η εικόνα της ομάδας είναι προβληματική στα φιλικά παιχνίδια, οι αντιδράσεις του κόσμου μεγάλες και ο Γιώργος Μπάρλος γρήγορα αποφασίζει την αλλαγή του Δημήτρη Ελευθερόπουλου με αντικαταστάτη τον Νίκο Παπαδόπουλο.
Από τις πρώτες 10 αγωνιστικές η Παναχαϊκή είναι μακριά από τον στόχο της ανόδου, τα οικονομικά προβλήματα αρχίζουν και ταλανίζουν και πάλι την κοκκινόμαυρη ομάδα αφού αρκετοί παίκτες καταθέτουν προσφυγή να παραμείνουν ελεύθεροι.
Σε μία χρονιά που η ΠΑΕ είχε έσοδα 480.000 ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και το ποσοστό του στοιχήματος η ομάδα, δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και απλά στο φινάλε του πρωταθλήματος κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή της στην Σούπερ Λιγκ 2.

Ο πικρός υποβιβασμός αφού δεν κατέθεσε εγγυητική επιστολή και ο ερχομός του Πέτρου Σταθάκη και των Αμερικανών επενδυτών.
Στις 30 Ιουλίου 2021 γράφτηκε μία από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία της Παναχαϊκής. Ο Γιώργος Μπάρλος δεν κατέθεσε την εγγυητική επιστολή των 150.000 ευρώ για πάρει πιστοποιητικό συμμετοχής για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2 και η Παναχαϊκή υποβιβάστηκε για μία ακόμα φορά στην Π Εθνική
ΤΟ μέλλον είναι αβέβαιο, η πρόταση του Δημήτρη Δρόσου να καλύψει την εγγυητική επιστολή των 150.000 ευρώ απορρίφθηκε αφού όπως τονίστηκε από τον γενικό διευθυντή Γιώργο Μπέζα, δεν είχε στείλει επίσημο email στην ΠΑΕ. Αστεία δικαιολογία.
Ο Πέτρος Σταθάκης εμφανίζεται στο προσκήνιο μαζί με ομάδα φίλων Αμερικανών επιχειρηματιών και καταθέτουν πρόταση στη διοίκηση της ερασιτεχνικής να αναλάβουν το management της ομάδας. Η πρόταση γίνεται αποδεκτή με την κατάθεση εγγυητικής 80.000 ευρώ και αναλαμβάνουν την διοίκηση της ομάδας.
Η τηλεφωνική πρόταση του Νίκου Λουμπαρδέα και του Κώστα Κατσουράνη κρίνεται εκπρόθεσμη και οριστικά οι άγνωστοι Αμερικανοί επενδυτές με εκπρόσωπο του τον Πέτρο Σταθάκη αναλαμβάνουν την Παναχαϊκή.

Η πρωτιά στον όμιλο και στα play off και η άνοδος στην Σούπερ Λιγκ 2.
Η Παναχαϊκή ξεκινά ως φαβορί στον όμιλο της στην Γ’ Εθνική την αγωνιστική περίοδο 2021-2022 αλλά μετά την ισοπαλία με τον Ναυπακτιακό Αστέρα στην Αγυιά η οργισμένη αντίδραση των φιλάθλων φέρνει την αλλαγή τεχνικής ηγεσίας με τον Ζέλικο Κάλαϊτζιτς να αποτελεί παρελθόν και τον Ιούλη Παπαδόπουλο να είναι ο νέος προπονητής της Παναχαϊκής.
Η κοκκινόμαυρη ομάδα καλύπτει την βαθμολογική διαφορά και στα μέσα του δευτέρου γύρου ανεβαίνει στην κορυφή της βαθμολογίας. Αήττητη επ’ ημερών Ιούλη Παπαδόπουλου στην τεχνική ηγεσία τερματίζει στην 1η θέση στον όμιλο της και πηγαίνει στα play off ανόδου.
Από το ξεκίνημα των play off δείχνει ότι είναι η καλύτερη ομάδα, με την νίκη επι του ΠΑΟ Ρουφ εξασφαλίζει και μαθηματικά την άνοδο της και την επιστροφή της στην Σούπερ Λιγκ 2 ως πρώτη και καλύτερη.
Στην τελευταία αγωνιστική του ειδικού πρωταθλήματος η Παναχαϊκή χάνει στον Κορυδαλλό με 2-1 και γνωρίζει την πρώτη της ήττα μετά από πολλούς μήνες.

2022-2023 : Η χρονιά των προσφυγών και της αποχής από τις προπονήσεις.
Η επιστροφή της Παναχαϊκής στην Σούπερ Λιγκ 2 ξεκινά με χαμηλούς τόνους αφού γίνονται λίγες και καλές μεταγραφές. Η πορεία της στον πρώτο γύρο είναι πολύ καλή η ομάδα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα του πρωταθλήματος αλλά τα πάντα στραβώνουν μετά την ήττα από την πρωτοπόρο Κηφισιά.
Η συνέχεια γίνεται δύσκολη αφού η ΠΑΕ καλείται να τακτοποιήσει παλιές προσφυγές την ώρα που έχουν αρχίσει οι οφειλές στο υπάρχων ροστερ. Στις αρχές Φεβρουάριου γράφεται μία ακόμα μαύρη σελίδα αφού οι παίκτες ξεκινούν αποχή από τις προπονήσεις αφού τους οφείλονται μισθοί μηνών.
Ο κόσμος της Πάτρας εκφράζει την έντονη αγανάκτηση του κατα του Πέτρου Σταθάκη και των Αμερικανών επενδυτών αφού η ομάδα διασύρεται Πανελλαδικά.
Η ΠΑΕ με τον νομικό της εκπρόσωπο της Αργύρη Λίβα από το Διακοπτό, τακτοποιούν τις παλιές προσφυγές αλλά ένας νέος κύκλος προσφυγών ανοίγει αφού οι παίκτες της φετινής ομάδας κινούνται δικαστικά για τα οφειλόμενα τους χρήματα.
Η πορεία της ομάδας στον δεύτερο γύρο είναι άκρως απογοητευτική με ταπεινωτικές ήττες που δεν αρμόζουν στην ιστορία της Παναχαϊκής.

Η μεγαλύτερη ευκαιρία χάθηκε το φετινό καλοκαίρι για Παναχαϊκή.
Ο κύκλος της μαύρης εικοσαετίας για την Παναχαϊκή φαίνεται ότι θα μεγαλώσει. Τραγικά λάθη, μικροί διοικητικοί παράγοντες, οικονομική ασυνέπεια έχουν οδηγήσει μία από τις ιστορικότερες ομάδες της Ελλάδας σε φθίνουσα πορεία.
Η Παναχαϊκή έχει μικρύνει, έχει απαξιωθεί και ο κόσμος της Πάτρας δικαιολογημένα αφού παίζει σε άδειες εξέδρες.
Τα πρώτα μηνύματα για την πρώτη περίοδο είναι άκρως απογοητευτικά. Αόρατη διοίκηση, άγνωστο προπονητικό επιτελείο και παίκτες που δεν θα έπρεπε να περνάνε την πόρτα του γηπέδου συνθέτουν μία ομάδα που δεν φαίνεται να έχει καμία τύχη στο φετινό πρωτάθλημα.
Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει την επιλογή του Πέτρου Σταθάκη να μην κάνει δεκτή την πρόταση του Δημήτρη Δρόσου να αναλάβει την ΠΑΕ. Ο κόσμος της Πάτρας ψήφισε το φετινό καλοκαίρι Δημήτρη Δρόσο αλλά κάποιοι επέλεξαν τους άφαντους επενδυτές για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο.
Το φετινό καλοκαίρι χάθηκε η μεγαλύτερη ευκαιρία για την Παναχαϊκή.Οι μεγιστάνες από το Ντουμπάι που στήριζαν την επιλογή του Δημήτρη Δρόσου είναι βέβαιο ότι θα οδηγούσαν την Παναχαϊκή σε μέρες δόξας,
Κρίμα για την μεγάλη Παναχαϊκή.

* Της Αθανασίας Παλαιολόγου

Υποστήριξη: SilkTech