Όποιος ονειρεύεται άνοδο της Παναχαϊκής φέτος, μάλλον πρέπει να αλλάξει πλευρό…

Δευτέρα, Μάρτιος 12, 2018 - 3:25μμ

Άρχισαν οι μουρμούρες που θα γίνουν έντονες αν η Παναχαϊκή φύγει την Τρίτη από τα Χανιά, με κακό αποτέλεσμα. Γιατί χωρίς νίκη κόντρα στον Κισσαμικό, όσοι ονειρεύονται Super League του χρόνου, μάλλον θα πρέπει να ξυπνήσουν, ή να αλλάξουν πλευρό,  έστω κι αν «το Πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο ακόμα», όπως αρέσκονται να λένε οι αθλητικοί παράγοντες.

Το sportin.gr, το νέο αθλητικό site της περιοχής που θέλει να αναδείξει και να στηρίξει κάθε υγιή αθλητική προσπάθεια, θα πει την άποψή του ξεκάθαρα: η Παναχαϊκή κάνει φέτος μια καλή και αισιόδοξη για το μέλλον πορεία και δεν θα κριθεί από το αν τελικά θα καταφέρει την άνοδο.

Όμως πώς δημιουργήθηκε το όνειρο της ανόδου;

Το έθεσαν ως στόχο οι διοικούντες την ΠΑΕ ή το προπονητικό team;

 Όχι, ξεκάθαρα όχι.

Ουδέποτε ακούστηκε κάτι τέτοιο από το στόμα εκπροσώπου της επίσημης Παναχαϊκής. Απεναντίας, από πέρυσι κιόλας που η ομάδα πάλευε στα …χωράφια της Γ’ Εθνικής, το σχέδιο ήταν ξεκάθαρο: «θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή ομάδα, η οποία να φτάσει στην Super League για να μείνει και να πρωταγωνιστεί».

Αυτό το στόχο τον ακούσαμε πολλές φορές από το στόμα του Κατσουράνη, και μελών της Παναχαϊκής Συμμαχίας.

Άλλωστε και από τις φετινές τους κινήσεις, ήταν φανερό ότι ο στόχος δεν έχει αλλάξει.

Η ομάδα δημιούργησε ένα ρόστερ αμιγώς Ελληνικό («χωρίς λεγεωνάριους»), δείχνοντας ότι δίνει βάρος στα θεμέλια, στις στέρεες βάσεις.

Δημιούργησε ένα ρόστερ χωρίς τους «μεγάλους αστέρες», επιλέγοντας τη λογική να δημιουργήσει ομάδα και όχι ένα άθροισμα «παιχταράδων».

Αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι το φετινό ρόστερ της Παναχαϊκής «είναι ρόστερ Γ’ Εθνικής plus».

Αλλά με αυτό το ρόστερ επειδή γίνεται ομαδική και ουσιαστική δουλειά από το προπονητικό team και τη διοίκηση της ΠΑΕ, η Πατρινή ομάδα έφτασε να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, βοηθούντος βέβαια και του γεγονότος ότι τελικά το Πρωτάθλημα της Football League αποδείχθηκε λιγότερο ανταγωνιστικό απ΄ ότι αναμενόταν. Πιστεύαμε ότι 5-6 ομάδες θα είναι στο club των ισχυρών, αλλά φάνηκε ότι σε αυτό το club είχαν θέση μόνον τρεις (ΑΡΗΣ, ΟΦΗ και η νεοφώτιστη και επί πολλά χρόνια ταλαιπωρημένη ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ).

Κι εκεί άρχισαν τα όνειρα.

Όνειρα που τα δημιούργησε ο ίδιος ο φίλαθλος κόσμος, που θέλει να ξαναδεί την ομάδα του μεγάλη. Κι αφού την είδε να πρωταγωνιστεί άρχισε να θέλει περισσότερα.

Δεν είναι κακό αυτό. Δεν είναι κακό να θέλουμε την ομάδα μας μεγάλη και τρανή. Απλά πρέπει να δείξουμε υπομονή για να το πετύχουμε με όρους που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα τους εγχειρήματος.

Πώς θα γίνει και θα παραμείνει μεγάλη η ομάδα χωρίς προπονητικό κέντρο, δίχως μεγάλο βάθος στις Ακαδημίες από τις οποίες θα αναδεικνύει τα ταλέντα που θα στελεχώνουν τη μεγάλη ομάδα;

Πώς θα γίνει και θα παραμείνει μεγάλη η ομάδα χωρίς Ευρωπαϊκή οργάνωση, δίχως οικονομική αυτάρκεια;

Κι αυτά δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη.

Το λιγότερο χρειάζεται μια πενταετία, λένε όσοι έχουν σχέση με το αθλητικό management. Όταν ξεκινάς από το μηδέν, δεν είναι δυνατόν σε δύο χρόνια να γίνεις μεγάλη δύναμη, όσο ωραίο κι αν φαίνεται. Και η Παναχαϊκή ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016 …υπό το μηδέν.

Καλό θα είναι λοιπόν να μην περιμένουμε το παιχνίδι με τον Κισσαμικό για να βγάλουμε συμπεράσματα. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η Παναχαϊκή πρέπει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο που βρίσκεται από πέρυσι. Στον δρόμο της ουσιαστικής δουλειάς και της τοποθέτησης υγειών βάσεων.

Το παιχνίδι με τον Κισσαμικό είναι ένα, σαν όλα τα άλλα παιχνίδια. Που μπορεί να το κερδίσουμε, μπορεί και να το χάσουμε ή να έλθει ισοπαλία. Κανένα όνειρο όμως δεν πρέπει να ενισχυθεί ή να καταρρεύσει ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Το όνειρο της μεγάλης Παναχαϊκής δεν είναι τόσο σύντομο που να εξαρτάται από την έκβαση ενός αγώνα, ή την τελική κατάταξη μιας χρονιάς.

Για να ζήσουμε το όνειρο της μεγάλης Παναχαϊκής, χρειάζεται επιμονή, υπομονή και δουλειά.

 Χρειάζεται, όσοι λέμε ότι αγαπάμε την Παναχαϊκή, να οπλιστούμε με τη δύναμη και το πάθος που έδειξαν ότι διαθέτουν οι σύνδεσμοι οργανωμένων που κερδίσει-χάσει η ομάδα, είναι εκεί και την χειροκροτούν.

Έτσι θα ξανακάνουμε μεγάλη την Παναχαϊκή και αυτό μάλλον θα χρειαστεί 3-4 χρόνια ακόμα. Ας το πάρουμε απόφαση…

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ

Η δουλειά στην Κ20 της Παναχαϊκής, τι λέει ο προπονητής Φώτης Παπαπαναγής και οι αρχηγοί

Υποστήριξη: SilkTech