Οι αθλητές και ο αγώνας τους με αντίπαλο τον κορωνοϊό

Παρασκευή, Απρίλιος 10, 2020 - 10:02πμ

Αθλητής / αθλήτρια δεν είναι μόνο αυτός που έχει κερδίσει κύπελλα ή πρωταθλήματα.

Αθλητής είναι αυτός που έχει καταβάλλει τεράστια προσπάθεια, που έχει δαπανήσει ατελείωτες ώρες στα γήπεδα, που έχει αντεπεξέλθει στις δυσκολίες , που έχει καταπονήσει το σώμα του, που έχει στερηθεί απολαύσεις και διασκεδάσεις , ανεξάρτητα από το σε ποια κατηγορία παίζει ή τι διακρίσεις έχει και παρ' όλα αυτά μένει προσηλωμένος στο όνειρο και στον στόχο του.

Η προσπάθεια, η επιμονή και η πειθαρχία κάνουν ένα αθλητή . Η επίδοση , μαζί με άλλους παράγοντες (πχ τύχη) είναι ένα αποτέλεσμα όλων αυτών.

Σήμερα που η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει όλο τον κόσμο και η παραμονή στο σπίτι κρίνεται αναγκαία και υποχρεωτική, η αναβολή και η αποχή από αγώνες , πρωταθλήματα , αθλητικές επιδείξεις και δραστηριότητες είναι παγκόσμιο γεγονός.
Όλη αυτή η προσπάθεια και η προετοιμασία που γινόταν μήνες ή και χρόνια είτε σε ατομικά είτε σε ομαδικά αθλήματα ξαφνικά σταμάτησε . Η αβεβαιότητα , ο φόβος, η αποδιοργάνωση, η ψυχολογική πίεση, η ματαίωση και η απογοήτευση κυριαρχούν σε όλους τους τομείς και όλους μας , πόσο μάλλον σε αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία των αθλητών.

Μια ζωή βασισμένη στην άθληση, την πειθαρχία, την επιλεγμένη διατροφή, την καλή ξεκούραση, με συγκεκριμένο πρόγραμμα , με ρυθμούς έντονους και συναγωνιστικούς, πρέπει να περιοριστεί σε ένα σπίτι και να προσαρμοστεί σε μια νέα πραγματικότητα , για όσο χρειαστεί ώσπου να ξεπεραστεί αυτή η πανδημία.
Το ρολόι δείχνει ώρα μηδέν με άγνωστο χρόνο και τρόπο επανεκκίνησης.

Αυτό που ξεχωρίζει και έχει κατατάξει τους αθλητές σε αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία , είναι το σθένος τους να αγωνίζονται και να μην εγκαταλείπουν μέχρι το τελευταίο λεπτό τον αγώνα . Έτσι και τώρα, για μια ακόμη φορά οι αθλητές μας πρέπει να μείνουν με κίνητρο και ηθικό υψηλό, «μάχιμοι» προκειμένου να μην εγκαταλείψουν τις προσδοκίες και τους στόχους τους.
Για να μπορέσουν να το επιτύχουν αυτό και λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία , την προσωπικότητα, τις οικονομικές συνθήκες, το αν υπάρχει υποστηρικτικό περιβάλλον και τον τόπο κατοικίας θα πρέπει:

Να μην σταματήσουν την άθληση. Ακόμα και αν οι παροχές ή οι υποδομές (άσκηση στο σπίτι ή αθλητές με ειδικές ανάγκες ) δεν είναι οι ιδανικές, είναι απαραίτητο και για το σώμα και για την ψυχική υγεία του αθλητή να μην «εγκαταλείψει»
Να συνεχίσουν τη σωστή διατροφή. Ένας αθλητής έχει συνηθίσει να τρέφεται υγιεινά , με πρόγραμμα και με συγκεκριμένες ποσότητες. Αν η χαλαρότητα που επικρατεί λόγω των συνθηκών επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες η επιστροφή στις αγωνιστικές συνθήκες θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο .
Να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τις ήδη υπάρχουσες συνήθειες ύπνου
Να βρουν δραστηριότητες που να τους κρατούν απασχολημένους, βοηθώντας τους να εκτονώνουν την ενέργεια και διατηρώντας τους σε εγρήγορση.
Να αποφεύγουν μέσα ενημέρωσης τα οποία μεγιστοποιούν ή παραπληροφορούν το κοινό, ώστε να μην αυξήσουν τα ήδη υψηλά επίπεδα άγχους και ανασφάλειας.
Να εκφράζουν τα συναισθήματα τους και τις ανησυχίες τους στα οικεία πρόσωπα ή στους προπονητές τους και αν νιώθουν ότι δεν μπορούν να τα διαχειριστούν να απευθυνθούν σε ειδικό.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες σε συνεργασία με την Εταιρεία Προληπτικής Ψυχιατρικής, προσφέρει δωρεάν τηλεφωνική γραμμή , σε θέματα ψυχικής υγείας για την στήριξη των αθλητών.
Να μην απομονωθούν κοινωνικά και να μην «κλειστούν» στον εαυτό τους , αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης ή άλλων ψυχικών διαταραχών.

Για να αγωνιστεί ένας αθλητής πρέπει να είναι υγιής και σωματικά και ψυχικά .Είναι πολύ σημαντικό ο αθλητής να διατηρήσει όσο το δυνατόν την καθημερινότητα του και να μην περιέλθει σε μια κατάσταση αδράνειας .
Δεν είναι κάτι που επηρεάζει ή αφορά τον καθένα μεμονωμένα. Είναι κάτι που επηρεάζει όλους τους αθλητές και όλα τα αθλήματα.
Ας δουν τα μέτρα περιορισμού , σαν μια πρωτόγνωρη προετοιμασία, μια καινούργια πρόκληση που με έναν καινούργιο τρόπο θα αντιμετωπίσουν και θα επιστρέψουν έτοιμοι για να ξαναμπούν στα γήπεδα, στα κολυμβητήρια, στις επιδείξεις, στα ρινγκ πιο «δυνατοί», να προσφέρουν πάλι την συγκίνηση, το θέαμα και να εισπράξουν τον θαυμασμό όπως και πριν συμβεί αυτό στην ζωή μας .

Η προβολή αθλητικών προτύπων , να στηρίζουν και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή να συμμορφώνονται και να τηρούν τα μέτρα για την μη εξάπλωση του ιού αναμφίβολα δίνει ένα μήνυμα ελπίδας και ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους υπόλοιπους αθλητές.

Πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος και η στάση των προπονητών. Πίσω από κάθε αθλητή υπάρχει ένας προπονητής, ο οποίος αποτελεί ένα πρότυπο και ένα παράδειγμα. Χωρίς αυτή την συνεργασία καμία νίκη δεν μπορεί να επιτευχθεί και καμία ήττα δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Η ενθάρρυνση και η στήριξη από τους προπονητές θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο πως θα διαχειριστεί και πως θα αντεπεξέλθει ο αθλητής σε αυτή την κατάσταση.

Είναι ένας αγώνας που είμαστε όλοι αθλητές στην ίδια ομάδα, από όλες τις χώρες του κόσμου, από όλες τις κοινωνικές και οικονομικές τάξεις, από όλα τα μορφωτικά επίπεδα και ο μόνος αντίπαλος μας είναι ο κορωνοϊός Ας τον νικήσουμε!

* Γράφει αποκλειστικά για το sportin.gr η Μαριέττα Μάρκου, ψυχολόγος

Υποστήριξη: SilkTech