Οι ασκούμενοι, τα ποδήλατα και το μπέρδεμα στο Νότιο Πάρκο

Σάββατο, Μάιος 2, 2020 - 7:01μμ
Όλοι χωράνε στο Νότιο Πάρκο, αλλά...

Δεν χωρά καμία αμφιβολία πως το Νότιο Πάρκο της Πάτρας είναι ένα πολύ όμορφο μέρος όπου εκατοντάδες Πατρινοί κάθε μέρα, πλέον, απολαμβάνουν τη βόλτα τους.

Ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες, με αφορμή το lockdown αλλά και τις ηλιόλουστες μέρες, έγινε Νο 1 προορισμός για άσκηση και όχι μόνο. Αυτό που ίσως να μη γνωρίζουν όσοι το επισκέπτονται είναι πως έχει κάποιους κανόνες.

Δυστυχώς, η Πάτρα αν και είναι μία παραλιακή πόλη δεν έχει ποδηλατόδρομο. Τονίζεται το γεγονός πως είναι παραλιακή πόλη καθώς είναι ένας παράγοντας που ευνοεί την δημιουργία ποδηλατόδρομου, εφόσον απουσιάζουν οι μεγάλες ανηφόρες ενώ ο χώρος στους δρόμους περισσεύει.

Το ερώτημα που τίθεται, όμως, είναι αν θα σέβονταν οι οδηγοί των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών το συγκεκριμένο δρόμο ή αν θα τον καταπατούσαν με παράνομες σταθμεύσεις κ.ά.
Το sportin.gr κατηφορίζοντας στο Νότιο Πάρκο διαπίστωσε πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι οδηγοί των αυτοκινήτων. Ο συγκεκριμένος χώρος διαθέτει διάδρομο αποκλειστικά για ποδήλατα και διάδρομο για τη διέλευση πεζών. Το αποτέλεσμα; Κανείς να μη σέβεται το δρόμο του άλλου και να επικρατεί ένας πανικός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε τραυματισμούς στο μέλλον.

Πολλά ποδήλατα κυκλοφορούν στο δρόμο των πεζών, όπως επίσης και πάρα πολλοί πεζοί περπατούν ή τρέχουν πάνω στον ποδηλατόδρομο εμποδίζοντας με τη σειρά τους τη διέλευση των ποδηλάτων που είναι σαφώς πιο γρήγορα.

Αν θέλουμε να δείξουμε έτοιμοι για ένα μεγάλο έργο, όπως ο μεγάλος ποδηλατόδρομος, που καλό θα ήταν να γίνει στο άμεσο μέλλον, θα πρέπει να δείξουμε όλοι έτοιμοι να το υποδεχτούμε.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι οδηγοί που δικαίως, ίσως, έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές για έλλειψη σεβασμού με τα διπλοπαρκαρίσματα και με το ότι δεν τηρούν τις διαβάσεις. Το πρόβλημα είναι η οδική παιδεία που μας λείπει ως λαός.

Αν θέλει ο πεζός να σεβαστούν τις διαβάσεις θα πρέπει κι αυτός να σεβαστεί το δρόμο του ποδηλάτη, ο οποίος με τη σειρά του οφείλει να σεβαστεί τον πεζό για να είναι όλοι ασφαλείς και ευχαριστημένοι.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech