OAKA: Τι και ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης

Τρίτη, Οκτώβριος 3, 2023 - 12:00πμ
Φοβερά πράγματα καθημερινά στην Ελλάδα

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα έχει αναχθεί μεταξύ άλλων η υπόθεση των δύο στεγάστρων «Καλατράβα» του ΟΑΚΑ, που αποκαλύφθηκε χθες και έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση της από τις αρμόδιες αρχές.
Η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης, η οποία απαντά με αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης. Για τη στατικότητα των δύο στεγάστρων «Καλατράβα» του ΟΑΚΑ, σήμερα επενέβη η Δικαιοσύνη.
Το θέμα έθιξε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του προς την κυβέρνηση, παραθέτοντας βίντεο από το 2021 και αναφέροντας:
«Πάμε να δούμε τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει τη συντήρηση του Στεγάστρου Καλατράβα. Ήταν 2021! Χθες το Ολυμπιακό Στάδιο έκλεισε λόγω στατικής ανεπάρκειας – δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Παναθηναϊκού. Στέγαστρο Καλατράβα. Το 2004, σύμβολο μίας χώρας που διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2023, σύμβολο μίας χώρας που καταρρέει σε όλα τα επίπεδα. Ενός Κράτους που αφήνει όλα και όλους στη μοίρα τους. Η παρακμή τελειώνει. Θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε μια Σύγχρονη Ελλάδα».

ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ

Για την κατάσταση που επικρατούσε στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ μίλησε ο Παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας Χρήστος Βολικάκης.
Αρχικά ο Χρήστος Βολικάκης αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του υπουργείο πως δίνεται χρηματοδότηση 150.000 ευρώ στην ποδηλατική ομοσπονδία, ώστε ορισμένοι ποδηλάτες μας να προετοιμαστούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Βουλγαρία.
Όπως ανέφερε «δεν είναι λύση να πάμε 5 αθλητές στην Βουλγαρία για προετοιμασία γιατί έτσι κόβουμε τα φτερά στους νέους αθλητές. Το ζήτημα είναι να έχουμε ένα στάδιο για να αθλούμαστε. Τόσα χρόνια προσπαθούμε να γίνει ένα δεύτερο ποδηλατοδρόμιο στην χώρα, αλλά έχουμε μείνει στο "θα"...» είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Σε ερώτηση για το στέγαστρο Καλατράβα κατάσταση του ποδηλατοδρομίου στο ΟΑΚΑ, ο Χρήστος Βολικάκης απάντησε ότι «Το ποδηλατοδρόμιο είναι για μένα δεύτερο σπίτι. Έχω αφιερώσει πολύ χρόνο από την ζωή μου από το 2003 και μετα. Έχουμε αφιερώσει τόσα πολλά χρήματα σε ένα έργο που είναι 20 ετών και κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
«Το ποδηλατοδρόμιο είχε πολλά προβλήματα. Η στέγη έμπαζε νερά σε κάθε βροχή. Η θέρμανση δεν λειτουργούσε τον χειμώνα. Το ξύλο κάτω είχε πολλά προβλήματα. Τα τελευταία χρόνια που είχε αναλάβει ο κ. Χαλιορής είχε την πόρτα του ανοιχτή και προσπαθούσε να λύσει προβλήματα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ένα τζάμι έσπαγε και δεν είχαμε σε ποιον να απευθυνθούμε», τόνισε ο Χρήστος Βολικάκης.

ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ

Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από είκοσι χρόνια από τότε που παιζόταν η σειρά «Σαββατογεννημένες», ωστόσο μια σκηνή με τον Γιώργο Καπουτζίδη έγινε viral αυτές τις μέρες λόγω των εξελίξεων με το κλείσιμο του ΟΑΚΑ.
 
Αντιδράσεις και συζητήσεις έχει προκαλέσει το κλείσιμο του Ολυμπιακού Σταδίου για όλο το 2024 μετά την έκθεση του ΤΑΙΠΕΔ όπου παρατηρήθηκαν προβλήματα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα.

Καυστικός και χιουμοριστικός είναι ο σχολιασμός των χρηστών του twitter που βλέπουν τα γεγονότα να εξελίσσονται και κάθε μέρα να έρχονται στο φως απίστευτες αποκαλύψεις για τη συντήρηση του στεγάστρου που δεν έγινε ποτέ, αλλά και τις οδηγίες Καλατράβα, οι οποίες «χάθηκαν».

Μάλιστα, ένας χρήστης θυμήθηκε μια «ατάκα- προφητεία» του Γιώργου Καπουτζίδη στη σειρά «Σαββατογεννημένες».

«Είναι πλούσια χώρα η Ελλάδα; Πού βρήκε τα λεφτά για να κάνει τους Ολυμπιακούς;...Τώρα, αυτά τα στάδια που φτιάχνετε θα είναι γερά ή θα αρχίσουν να πέφτουν; Θα στέκονται ή θα πέφτουν οι τοίχοι;... Αν, λέω αν, αρχίσουν και γεμίζονται και μένουν μισά, θα τα κάνουμε κι αυτά αγαλματάκια και θα τα πουλάμε;» είχε πει ο γνωστός ηθοποιός σε έναν προφητικό διάλογο με την Ράνια Σχίζα. Η συγκεκριμένη σκηνή πολύ γρήγορα έγινε viral με χιλιάδες προβολές σε όλα τα social media.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τα στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, λόγω στατικής ανεπάρκειας, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας αρμόδιος για τον Αθλητισμό, Γιάννης Βρούτσης, προέβη σε ανακοινώσεις αναφορικά με την αναστολή λειτουργίας του σταδίου.
Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο υπουργός, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως θα διατεθούν 57 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, ενώ τόνισε ότι κατά 30% αυξάνονται οι μεταβιβάσεις του Υπουργείου Αθλητισμού, με βάση το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.
«Έγιναν συνεννοήσεις, διευθετήσεις» με τους αθλητικούς συλλόγους, που φιλοξενούνταν μέχρι πρότινος στο ΟΑΚΑ.
«Ευελπιστούμε ότι μέσα στο 2024 τουλάχιστον θα ανοίξει το Ποδηλατοδρόμιο» πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.
Αναφορικά με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, τις ομάδες δηλαδή που χρησιμοποιούν το ΟΑΚΑ ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι «θα είμαι δίπλα τους. Δεν χάνουμε ούτε δευτερόλεπτο».
«Έως ότου να έχουμε το πόρισμά τους, το ΤΑΪΠΕΔ προχωρά σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, για να εκκινήσουν αμέσως οι όποιες ενέργειες απαιτηθούν.
Ειδικά για το Ποδηλατοδρόμιο, ακόμα και στο δυσμενέστερο σενάριο, η αποκατάσταση του, όπως μας ενημέρωσε το ΤΑΪΠΕΔ, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.
Η ασφάλεια και το δημόσιο συμφέρον για την Κυβέρνησή μας είναι αδιαπραγμάτευτα.
Στο πλαίσιο αυτό και πολύ πριν δημιουργηθεί το θέμα με τα Στέγαστρα Καλατράβα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψα στις 31 Αυγούστου 2023, για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, δεν επιτρέπεται πλέον η διεξαγωγή αγώνων σε κλειστά γυμναστήρια και ανοιχτά γήπεδα άνω των 2.000 θεατών, εάν δεν διαθέτουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας και άδεια στατικότητας», δήλωσε μεταξύ άλλων.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Το «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ για τουλάχιστον έναν χρόνο οδήγησε σε ερωτήματα για το τι θα γίνει με τις συναυλίες των Coldplay, που έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2024. 

Το βράδυ της Δευτέρας (02.10.2023) η εταιρεία παραγωγής Hight Priority Promotions εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για τις συναυλίες των Coldplay, μετά το κλείσιμο του ΟΑΚΑ, λόγω προβλημάτων στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα.

Αναλυτικά αναφέρει: 

“Αγαπητοί Coldplay fans,

Καθώς αντιλαμβανόμαστε την ανησυχία σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η εταιρεία μας έχει ενεργή σύμβαση μίσθωσης με την διαχειριστική εταιρεία του ΟΑΚΑ. Η σύμβαση αυτή ούτε έχει καταγγελθεί, ούτε έχει υπαναχωρήσει κάποιος εκ των συμβαλλομένων.

Και εμείς ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ για τις εξελίξεις σχετικά με τη στατική επάρκεια του ΟΑΚΑ.

Αναμένουμε από την εκμισθώτρια εταιρεία επίσημη ενημέρωση εάν θα εκτελεστεί κανονικά η μεταξύ μας σύμβαση, κάτι το οποίο εξαρτάται από τη διάρκεια των εργασιών που θα πρέπει να υλοποιηθούν για να καταστεί ασφαλής ο χώρος.

Μόλις λάβουμε σχετική ενημέρωση θα προχωρήσουμε με τη σειρά μας σε ανακοινώσεις.

Μέχρι τότε, ζητάμε την υπομονή και την κατανόηση σας, καθώς όλοι επιθυμούμε το ίδιο…να δούμε το κορυφαίο συγκρότημα της εποχής του στην πιο φαντασμαγορική συναυλία που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα!

Σας ευχαριστούμε!”.

ΠΟΡΙΣΜΑ

Τόσο η μεταλλική κατασκευή του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου στο ΟΑΚΑ όσο και η αντίστοιχη μεταλλική κατασκευή του ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των μελετών που έγιναν στις συγκεκριμένες υποδομές από τον τεχνικό σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει στο χαρτοφυλάκιό του τα συγκεκριμένα ακίνητα και είναι επιφορτισμένο με το έργο της συντήρησής τους. Η μελέτη δεν αποδίδει ευθύνες στον αρχικό σχεδιασμό ή στην κατασκευή των έργων, αλλά, όπως επισημαίνει, αξιολογεί την παρούσα κατάσταση σε σχέση με την «ιδεατή» τους κατάσταση, την κατάσταση δηλαδή που εκτιμάται πως έπρεπε να έχουν όταν παραδόθηκαν.
Τον ρόλο του αναδόχου τεχνικού συμβούλου και εντέλει της σύνταξης της μελέτης και των συμπερασμάτων της έχει η κοινοπραξία εταιρειών «Σ. Σταθόπουλος – Κ. Φάρος δομή Α.Ε. – Ι. Μαυράκης και Συνεργάτες Γραφείο Τεχνικών Μελετών Α.Ε.», με διακριτικό τίτλο «Κοινοπραξία ΟΑΚΑ».
Οι τεχνικοί σύμβουλοι, στους οποίους ανατέθηκε κατόπιν διαγωνισμού η «Εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών τους στεγάστρων», παρέδωσαν τη συγκεκριμένη μελέτη στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ που έχει αναλάβει να «τρέξει» τους διαγωνισμούς για τη συντήρηση ολόκληρου του ΟΑΚΑ, με προϋπολογισμό ύψους 56,5 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, όπως εξηγούν πηγές που εμπλέκονται στη διαδικασία, αυτός ο προϋπολογισμός θα πρέπει πλέον κατά πάσα βεβαιότητα να αναθεωρηθεί προς τα πάνω προκειμένου να περιλάβει τα σημαντικά έργα συντήρησης και επισκευής που προκύπτει ότι χρειάζονται για το κεντρικό στάδιο. Επί του παρόντος το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει αναλάβει να επεξεργαστεί τα ευρήματα των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ και να καταλήξει στη δική του αξιολόγηση.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσουν μελέτες για το τι πρέπει να γίνει και πώς θα γίνει, και κατόπιν διαγωνισμοί για την υλοποίηση των έργων.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες το απόγευμα ο υπουργός Παιδείας με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό Γιάννης Βρούτσης, το ποδηλατοδρόμιο είναι πιθανόν να μπορέσει να παραδοθεί το 2024. Ομως για το κεντρικό στάδιο επιφυλάχθηκε να απαντήσει, καθώς είναι προφανές πως δεν υπάρχει ακόμη ορατότητα ούτε καν για το χρονοδιάγραμμα που θα έχει η πορεία αποκατάστασης.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Η συντήρηση στα στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ και στο Ποδηλατοδρόμιο δεν έγινε ποτέ, αλλά το «καμπανάκι» είχε χτυπήσει από το 2020.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το "λουκέτο" στην εγκατάσταση μπορεί να ξεπεράσει σε διάρκεια τον έναν χρόνο, ενώ τα χρήματα για συντήρηση δόθηκαν, ωστόσο κάπου στην πορεία... άλλαξαν διαδρομή.
Μια ελληνική τεχνική εταιρεία που έκανε μελέτη για το ΟΑΚΑ είχε πραγματοποιήσει έρευνα και το 2020, αποκαλύπτοντας σοβαρές φθορές λόγω έλλειψης συντήρησης στο στέγαστρο, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.
Συγκεκριμένα, η έκθεση που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η κυβέρνηση δεν είναι η πρώτη αφού το καλοκαίρι του 2019 το υπουργείο Υποδομών είχε αναθέσει στην ίδια ελληνική τεχνική εταιρεία, τη ΔΟΜΗ ΑΕ να πραγματοποιήσει έρευνα με αντικείμενο την επιθεώρηση και συντήρηση όλης της εγκατάστασης του Ολυμπιακού Σταδίου.
Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 και στη συνέχεια κατατέθηκε στην γενική γραμματεία Αθλητισμού και στο υπουργείο Υποδομών.
Τα δύο βασικά συμπεράσματα από τις μελέτες για το στέγαστρο του Σταδίου ήταν:
Α) Κατά την επιθεώρηση της γερμανικής Bust την περιόδου 2007-2008 δεν εντοπίστηκαν προβλήματα ευστάθειας. Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε ενόψει τις οριστικής παραλαβής του γηπέδου από το ελληνικό δημόσιο
Β) Ωστόσο, το 2020 η ελληνική εταιρεία ΔΟΜΗ ΑΕ εντόπισε σοβαρότερα προβλήματα λόγω έλλειψης συντήρησης τα οποία μάλιστα όπως ανέφερε θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατόν, κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου. Πρόκειται για οξειδώσεις, προβλήματα στη βαφή και διάφορες κακοτεχνίες.
Από εκεί και πέρα μια νέα μελέτη που είχε ανατεθεί τον Νοέμβριο του 2022 στην ίδια εταιρεία, τη ΔΟΜΗ ΑΕ και ολοκληρώθηκε την περίοδο Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2023 αφορούσε μόνο την μεταλλική κατασκευή Καλατράβα. Το συμπέρασμα από την μελέτη ήταν ότι η μεταλλική κατασκευή δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας. Μάλιστα, το πρόβλημα εντοπίστηκε από την κατασκευή του μεταλλικού στεγάστρου το οποίο όπως ανέφερε δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας.
Τα τρία ερωτήματα που προκύπτουν από τις μελέτες, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, είναι τα εξής:
1.Γιατί λειτουργούσε το ΟΑΚΑ αφού στην έκθεση αναφερόταν ότι υπήρχαν σοβαρότατα προβλήματα τα οποία έπρεπε να αποκατασταθούν;
2. Τι έγινε μεταξύ των δύο ελέγχων (2020-2023). Υπήρξαν εργασίες συντήρησης – αποκατάστασης;
3. Γιατί η γερμανική εταιρεία το 2007- 2008 δεν εντόπιση το πρόβλημα στατικότητας το οποίο στη συνέχεια εντόπισε η ελληνική εταιρεία;

ΛΟΥΚΕΤΟ

Αίσθηση έχει προκαλέσει το κλείσιμο του ΟΑΚΑ από τις 29 Σεπτεμβρίου, λόγω των προβλημάτων με το στέγαστρο Καλατράβα.
ΟΑΚΑ και ποδηλατοδρόμιο δεν λειτουργούν μέχρι νεοτέρας, και παραμένει ως ερώτημα το πότε θα ανοίξει ξανά, με τι συντήρηση και γιατί δεν είχε γίνει μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η δεύτερη μελέτη θα γίνει σύντομα, ωστόσο αν επαληθευτεί η πρώτη, τα δύο στάδια θα μείνουν κλειστά για τουλάχιστον δύο μήνες.
Ο αναπληρωτής υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης δήλωσε το Σάββατο πως δεν μπορεί να το απαντήσει κανείς με βεβαιότητα και πρόσθεσε «Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Είναι το εμβληματικό στάδιο της χώρας μας, είναι η καρδιά του αθλητισμού, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, θα βάλουμε όλα τα δυνατά μας για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν με μία προϋπόθεση: θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο».
«Η μελέτη είναι αρκετά μεγάλη. Εμπεριέχονται στοιχεία τα οποία δεν θέλω να αναπτύξω γιατί δεν ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τον κόσμο ιδιαίτερα. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι η αντίδραση της κυβέρνησης που με υπεύθυνο τρόπο, ακαριαία, λειτούργησε υπέρ των φιλάθλων, των αθλητών και του αθλητικού κόσμου γενικότερα. Αυτό έχει σημασία, όλα τα υπόλοιπα είναι ζήτημα επαναξιολόγησης της μελέτης από το ΤΕΕ» είπε στη συνέχεια.
Πως οδηγηθήκαμε στο λουκέτο
Από τον Νοέμβριο του 2021 έως και τον Νοέμβριο του 2022 το ΤΑΙΠΕΔ «έτρεχε» τον διαγωνισμό για την επιθεώρηση στέγης Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, όπως άλλων στεγάστρων.
Τον Απρίλιο του 2023 οι έλεγχοι στο ΟΑΚΑ βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα είχαν ξεκινήσει λίγους μήνες πριν. Αφορούσαν το στέγαστρο του Κεντρικού Σταδίου, το στέγαστρο του ποδηλατοδρομίου, τις δύο εισόδους του ΟΑΚΑ, το Τείχος των Εθνών και την Αγορά.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 το ΤΑΙΠΕΔ παρέδωσε το πόρισμα στη διοίκηση του ΟΑΚΑ, με τα ευρήματα να είναι είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά. Σύμφωνα με το πόρισμα, τα στέγαστρα Καλατράβα και ποδηλατοδρομίου δεν έχουν την απαιτούμενη στατική επάρκεια. Δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφάλειας.
Ουσιαστικά παραδόθηκαν δύο εκθέσεις στη διοίκηση του ΟΑΚΑ. Η μία έκθεση αφορούσε στα ευρήματα των ελέγχων και η άλλη στη στατική επάρκεια των κατασκευών.
Πλέον, τα συνεργεία ελέγχουν για την ύπαρξη προβλημάτων στις εγκαταστάσεις, όπως διαβρώσεις, αποφλοιώσεις χρωμάτων, συγκολλήσεις και αναρτήρες.
Όπως μετέδωσε το MEGA το 2004 όταν κατασκευάστηκε το στέγαστρο Καλατράβα δεν είχε οικοδομική άδεια και για δέκα χρόνια δεν μπορούσε να συντηρηθεί εξαιτίας αυτού του λόγου. Το 2014 πήρε οικοδομική άδεια μετά από νόμο που ψηφίστηκε το 2013.
Από το 2014 ως το 2019 έτρεχαν συνεχώς τρεις με τέσσερις διαγωνισμοί για την συντήρηση του ΟΑΚΑ οι οποίοι δεν προχωρούσαν λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η χώρα.
«Ταλαιπωρημένο» από τον καιρό
Τις επόμενες ημέρες θα ελεγχθούν οι ενώσεις, οι συγκολλήσεις, η αντοχή των υλικών και τα περιθώρια ασφάλειας του έργου. Και αυτό γιατί το στέγαστρο Καλατράβα είναι «εκτεθειμένο» εδώ και 19 χρόνο στον καιρό.
Έχει «καταπονηθεί» από το βάρος του χιονιού, από χαλάζι, ενώ υπάρχουν ταλαντώσεις από τους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν κατά περιόδους.
Είναι «ταλαιπωρημένο» το ΟΑΚΑ από όλα αυτά τα χρόνια. Το αισιόδοξο σενάριο αναφέρει ότι θα λειτουργήσει και πάλι σε δύο μήνες και το απαισιόδοξο ότι μπορεί να χρειαστεί και ένας χρόνος.

ΚΑΡΥΔΗΣ

Για την αναστολή λειτουργίας του ΟΑΚΑ λόγω θεμάτων στατικότητας του στέγαστρου Καλατράβα και πόσο χρόνο μπορεί να διαρκέσει, μίλησε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης.
«Το πρόβλημα είναι γενικότερο. Δηλαδή οι μελέτες Καλατράβα έχουν όλες μία ιδιαιτερότητα. Δεν είναι συνηθισμένα έργα, δεν είναι συνηθισμένες μεταλλικές κατασκευές. Έχουν μια ιδιαιτερότητα τόσο από πλευράς σχεδιασμού, σύλληψης και εκτέλεσης. Δηλαδή όλοι οι κόμβοι, οι συνδέσεις, οι συγκολλήσεις, τα μπουλόνια, όλα αυτά που αποτελούν την κατασκευή εφαρμόστηκαν όχι μόνο σε αυτό το έργο, αλλά εφαρμόστηκαν και σε άλλα παρόμοια έργα που έκανε ο Καλατράβα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και αλλού» υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Καρύδης.
«Συνιστώ να γίνουν άμεσα έλεγχοι ενδελεχείς και στα άλλα έργα Καλατράβα, διότι θα έχουν παρόμοια προβλήματα, τα όποια προβλήματα έχει εμφανίσει ετούτο το κτήριο παρόμοια θα έχουν κι αυτά. Και να μην περιμένουμε εκ των υστέρων να πέσει κανένα κομμάτι από πάνω, να φύγουν βίδες, να έχουμε ρωγμές, να έχουμε σκουριές κλπ. Άρα αυτό είναι ένα το κρατούμενο» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

KATAΓΓΕΛΙΕΣ

Ιδιαίτερα τεταμένο παραμένει το κλίμα μετά τις αποκαλύψεις γύρω από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΟΑΚΑ, όπου διαπιστώθηκαν προβλήματα στατικότητας στα στέγαστρα Καλατράβα, με αποτέλεσμα να κλείσει επ' αόριστον.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα σε βάθος πενταετίας από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνη Ελευθεριανό, ενώ θα ακολουθήσει άμεσα και δεύτερη μελέτη από το ΤΕΕ.
Η εντολή του κ. Ελευθεριάνου είναι στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας να ερευνηθεί σε βάθος πενταετίας, μεταξύ άλλων:
ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν αυτές τηρήθηκαν,
αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους,
γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.
Διαβάστε στο sportin.gr

ΚΑΣΕΛΑΚΗΣ

«Η παρακμή τελειώνει!». Νέα ανάρτηση – βίντεο αυτή τη φορά για το λουκέτο στο ΟΑΚΑ έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως πλέον το 2023 το Στέγαστρο Καλατράβα είναι «το σύμβολο μίας χώρας που καταρρέει σε όλα τα επίπεδα».

«Θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε μια Σύγχρονη Ελλάδα», επισημαίνει ο Στέφανος Κασσελάκης στην ίδια ανάρτηση.

Πιο αναλυτικά, η ανάρτησή του έχει ως εξής:

«Πάμε να δούμε τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει τη συντήρηση του Στεγάστρου Καλατράβα. Ήταν 2021!
Χθες το Ολυμπιακό Στάδιο έκλεισε λόγω στατικής ανεπάρκειας – δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Παναθηναϊκού. Στέγαστρο Καλατράβα.

Το 2004, σύμβολο μίας χώρας που διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 2023, σύμβολο μίας χώρας που καταρρέει σε όλα τα επίπεδα.

Ενός Κράτους που αφήνει όλα και όλους στη μοίρα τους.

Η παρακμή τελειώνει.

Θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε μια Σύγχρονη Ελλάδα.».

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Το τι έγινε αλλά και το τι δεν έγινε την τελευταία 5ετία στο ΟΑΚΑ σχετικά με τη στατικότητα των δύο στεγάστρων «Καλατράβα» μπαίνει στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελικών αρχών που θα διενεργήσουν προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση, που αποκαλύφθηκε χθες  και έχει προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση της, από τις αρμόδιες αρχές.

Με εντολή του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Αντώνη Ελευθεριάνου, θα διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα, από τον εισαγγελέα, Νικόλαο Μαργαρίτη, ο οποίος θα ερευνήσει μεταξύ άλλων, σε βάθος πενταετίας, ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν, αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους και γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

Το σοβαρό ζήτημα που υπάρχει στο ΟΑΚΑ αποκαλύφθηκε χθες μέσα από ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ στην οποία αναφέρεται ότι στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», παρελήφθη μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Λόγω αυτού, αποφασίστηκε να ανασταλεί κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο κεντρικό στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα ερευνηθούν μεταξύ άλλων τα αδικήματα της έκθεσης σε κίνδυνο και της παραβίασης κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

ΠΤΩΣΗ

Αποκαλυπτικός για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου, τόσο στο γήπεδο ποδοσφαίρου, όσο και σε άλλους χώρους, στους οποίους έχουν βρεθεί τα προηγούμενα χρόνια εκατομμύρια άνθρωποι, ήταν ο επί σειρά ετών πρόεδρος του ΟΑΚΑ Πέτρος Γαλακτόπουλος.

Μιλώντας στον ANT1 o κ. Γαλακτόπουλος περιέγραψε την παντελή έλλειψη συντήρησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι «από τύχη δεν είχαμε τραυματισμούς ή τίποτα χειρότερο».

Όπως ανέφερε, ο ίδιος ανέλαβε πρόεδρος του ΟΑΚΑ το 2011-2012 θέση στην οποία παρέμεινε για 4,5 χρόνια, και από την πρώτη στιγμή ήρθαν οι τεχνικοί και του είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα.

Ο ίδιος μίλησε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα στέγαστρα τόσο στο γήπεδο ποδοσφαίρου, όσο και στην «Αγορά» και άλλους χώρους.

Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν
«Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν! Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες «έκοβαν». Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος!», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος.

Όπως συμπλήρωσε, «Πήγαν οι τεχνικοί του ΟΑΚΑ, έβαλαν σίδερα και έγινε διόρθωση. Όλες οι βίδες είναι σκουριασμένες. Ξεκίνησα και έκανα κάθε 15 ημέρες έγγραφα στον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού ότι πρέπει να γίνει συντήρηση. Η εταιρεία που το έφτιαξε, για να το συντηρήσει ζήτησε 17 εκατομμύρια. Ήταν περίοδος μνημονίων τότε και δεν υπήρχαν χρήματα να διατεθούν.».

«Το ΟΑΚΑ με τα οικονομικά που είχε, προσπαθούσε να βάζει βίδες και ότι μπορούσε, γινόταν συντήρηση με το προσωπικό του ΟΑΚΑ. Κάθε μήνα έστελνα χαρτί στο υπουργείο και δεν μου απαντούσε κανένας. Σκέψου να έπεφτε κανένα καλώδιο», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος.

«Είχε πέσει σίδερο που ήταν 80 κιλά! Πέφτοντας κάτω αυτό γινόταν 1,5 τόνος…», είπε ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, ουσιαστικά λέγοντας ότι από τύχη δεν έχουν υπάρξει σοβαροί τραυματισμοί ή και κάτι χειρότερο τα τελευταία χρόνια.

Με έναν μορφασμό απάντησε στο «πως και δεν έχει μαθευτεί τίποτα τόσα χρόνια;», ενώ σημείωσε ότι «το μπάσκετ είναι πιο δεμένο και δεν έχει πάθει τίποτα».

Μαρινάκης: Θα γίνει και δεύτερη μελέτη
Σε σχέση με τη μελέτη που εντοπίζει πρόβλημα στη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο MEGA υπογράμμισε ότι το «κράτος δε μπορεί διαψεύσει ή να αμφισβητήσει μία επιστημονική μελέτη» και ότι «δεν πρόκειται να μπει σε αμφισβήτηση η ασφάλεια των πολιτών».

«Η εν λόγω ανακοίνωση βγήκε από την διοίκηση του ΟΑΚΑ και βασίζεται στη σύμβαση μεταξύ του υπουργείου, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ. Είναι μία στατική μελέτη από ιδιωτική εταιρεία, που βασίζεται σε συγκεκριμένη έρευνα που έκανε η εταιρεία αυτή. Θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη για να διαπιστωθεί αν και εφόσον ισχύουν αυτά τα πορίσματα που έχουν βγει», είπε χαρακτηριστικά στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

Το κράτος δεν αμφισβητεί μια επιστημονική μελέτη
Και πρόσθεσε: «Μέχρι να γίνουν οι περαιτέρω έρευνες, το ΟΑΚΑ καλείται να εφαρμόσει όσα αναφέρουν οι ειδικοί. Το κράτος δε μπορεί διαψεύσει ή να αμφισβητήσει μία επιστημονική μελέτη. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να επαναξιολογήσει την κατάσταση για την ασφάλεια των πολιτών».

«Δεν έχω τα στοιχεία για να αναλύσω πότε προέκυψε το πρόβλημα, ούτε είμαι καθ’ ύλην αρμόδιος, ωστόσο η κυβέρνηση μπήκε στη διαδικασία αναβάθμισης του ΟΑΚΑ, του ελέγχου των κτιρίων και στο να βάλει «τάξη» στο κράτος. Δεν πρόκειται να μπει σε αμφισβήτηση η ασφάλεια των πολιτών.

Είναι δεδομένο ότι δεν υπήρχε περίπτωση να έγινε οποιαδήποτε δραστηριότητα και να είχε οποιοσδήποτε σε γνώση του μία μελέτη η οποία να πιστοποιεί ότι δεν είναι ασφαλής η λειτουργία οποιουδήποτε κτιρίου. Το ίδιο έχει γίνει και για άλλα γήπεδα συμπεριλαμβανομένων και αυτών του μπάσκετ για ζητήματα πυρασφάλειας και άλλα», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.

Δεν κλείνει επ΄αόριστον
O αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, αναφέρει σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι το ΟΑΚΑ «δεν κλείνει επ’ αόριστον, αλλά προσωρινά» και ότι πρόβλημα στατικότητας υπάρχει μόνο στο Στέγαστρο και όχι στο στάδιο.

«Μετά από την απόφαση του πρωθυπουργού, τον Ιούλιο του 2021 για αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, ανατέθηκαν σχετικές μελέτες και τώρα ήρθε στα χέρια μου το πόρισμα της μελέτης από την κοινοπραξία στην οποία ανατέθηκε μετά από διαδικασία 6 μηνών. Η μελέτη ήρθε στα χέρια μου προχθές και οδήγησε στην απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ», είπε αρχικά στον ΑΝΤ1.

Και πρόσθεσε: «Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η στατική επάρκεια δεν είναι αυτή που θα έπρεπε και αυτό οδηγεί σε ανασφάλεια για τη στατικότητα των στεγάστρων και μας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση. Πρώτο μέλημα ήταν να διασφαλίσουμε την αυτονόητη προτεραιότητα της ασφάλειας των αθλητών, προπονητών και φιλάθλων του ΟΑΚΑ που είναι η “καρδιά του αθλητισμού” της χώρας μας».

Επαναξιολόγηση της μελέτης
Όπως συμπλήρωσε, «προ ετών παρατηρήθηκε μια ταλάντωση στις κερκίδες στην διάρκεια ενός αγώνα και τότε υπήρξε μελέτη που έδειξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο στάδιο. Πρόβλημα στατικότητας υπάρχει μόνο στο στέγαστρο».

Ερωτώμενος για την τακτική των προηγούμενων ετών, ο υπουργός απάντησε: «Επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο Γιάννης Ανδριανός δέσμευσε 8 εκατομμύρια ευρώ για την μελέτη στατικότητας των στεγάστρων Καλατράβα, όμως άλλαξε η Κυβέρνηση και δεν υπήρξε εξέλιξη και δεν γνωρίζω το γιατί. Μόλις ανέλαβα την θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, υπέγραψα απόφαση ώστε κανέναν αθλητικό κέντρο να μην μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν έχει άδεια στατικότητας και πυρασφάλεια».

Όσο για το πότε θα ανοίξει και πάλι το ΟΑΚΑ, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι «μαζί με το ΤΕΕ θα προχωρήσουμε σε επαναξιολόγηση της μελέτης και σύντομα θα έχουμε νεότερα, ώστε στον συντομότερο δυνατό χρόνο να παραδοθεί και πάλι με ασφάλεια το ΟΑΚΑ».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Έντονο προβληματισμό στους ειδικούς επιστήμονες προκαλεί το αιφνιδιαστικό οριστικό κλείσιμο του Ολυμπιακού Σταδίου ύστερα από τα σημαντικά προβλήματα στατικότητας των στεγάστρων Καλατράβα και του ποδηλατοδρομίου που κατέδειξε σχετική μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Κι αυτό δεδομένου ότι μία σωστή και συστηματική συντήρηση της πιο εμβληματικής ολυμπιακής εγκατάστασης της χώρας θα είχε εντοπίσει σε πολύ πρωιμότερο στάδιο τα προβλήματα και σαφώς πριν χρειαστεί να μπει οριστικό λουκέτο στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Η συνέχιση της λειτουργίας του μάλιστα, τη στιγμή που όπως προκύπτει ήταν γνωστό πως ποτέ δεν είχε γίνει η απαραίτητη εξονυχιστική συντήρηση που απαιτούσε ένα τέτοιο έργο, έθετε όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, κατ΄εξακολούθηση σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που παρακολουθούσαν αθλητικούς αγώνες και συναυλίες τους τελευταίους μήνες στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν την έλλειψη συστηματικής συντήρησης μιας τόσο κρίσιμης εγκατάστασης. 

Την έλλειψη συντήρησης, είχε παραδεχτεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δύο χρόνια πριν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση των έργων αναβάθμισης στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις: «Θα ξεκινήσουμε τη συντήρηση και την ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου, την επισκευή του στεγάστρου Καλατράβα, το οποίο απειλείται με εκτεταμένη διάβρωση καθώς δεν είχε γίνει η παραμικρή παρέμβαση στο στέγαστρο τα τελευταία 17 χρόνια» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «ταλαιπωρηθήκαμε πολύ να βρούμε τους κατάλληλους μελετητές».

Τη διαχρονική εγκατάλειψη του ΟΑΚΑ είχε παραδεχτεί τον περασμένο Απρίλιο και ενώ βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη εργασίες ελέγχου βάσει σχετικής σύμβασης του ΤΑΙΠΕΔ, και ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης: «Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια ελέγχονται εξονυχιστικά οι μεταλλικές κατασκευές «Καλατράβα», ώστε να προκύψουν άμεσα οι αναγκαίες ενέργειες συντήρησης και αποκατάστασής τους», είχε επισημάνει.

Καρύδης: Εάν το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό, ξαφνικά ανακαλύφθηκε;

«Το στέγαστρο προχώρησε πολύ γρήγορα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και ήταν και δύσκολο να βρεθεί το κατάλληλο προσωπικό. Είχαμε δει στο παρελθόν να πέφτουν κομμάτια των μεταλλικών κατασκευών. Η συντήρηση ενός τέτοιου έργου θα έπρεπε να είναι εντατική και συστηματική», επισημαίνει ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης.

Εξηγεί πως τα κτίρια αυτά έχουν έντονες ταλαντώσεις και τα υλικά τους παρουσιάζουν κόπωση με τα χρόνια: «Κάτι αντίστοιχο με τα πλοία που κόβονταν στη μέση και βούλιαζαν στο παρελθόν. Από τις εκατομμύρια φορές που ταλαντώνονται αυτές οι κατασκευές, το υλικό χάνει την αντοχή και την ελαστικότητά του και στο τέλος σπάει».

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις μεταλλικές κατασκευές είναι η διάβρωση: «Οφείλεται στη μη σωστή και συστηματική συντήρηση. Τότε παρατηρούμε να σκουριάζουν οι συγκολλήσεις, οι ενώσεις, τα μπουλόνια, όλες οι συνδέσεις, κλπ», σημειώνει ο πολύπειρος καθηγητής.

Ο ίδιος δεν αφήνει ασχολίαστο και το ζήτημα της αιφνιδιαστικής οριστικής αναστολής της λειτουργίας του Ολυμπιακού Σταδίου: «Θα μπορούσε να υπάρξει η δυνατότητα μείωσης του πλήθους ή των εκδηλώσεων εάν το πρόβλημα δεν ήταν τόσο σοβαρό και εκτεταμένο. Αλλά εάν το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό, ξαφνικά ανακαλύφθηκε; Κανείς δεν το είχε εντοπίσει όταν δεν ήταν τόσο εκτεταμένο; Το πιθανότερο είναι πως οι εγκαταστάσεις δεν έχουν συντηρηθεί σωστά. Αλλά και τα αποτελέσματα της έλλειψης συντήρησης είναι σταδιακή, η εκτεταμένη διάβρωση δεν είναι κάτι που συμβαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη», υπογραμμίζει.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το ΟΑΚΑ εμφανίζει προβλήματα. Το 2018 είχαν παρατηρηθεί ταλαντώσεις σε κερκίδες κατά τη διάρκεια αγώνα, οι οποίες είχαν γεννήσει ήδη από τότε σειρά ερωτημάτων για τη στατική επάρκεια της εγκατάστασης.

Χωρίς οικοδομική άδεια για χρόνια
 Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2019 το Υπουργείο Υποδομών αναλάμβανε την υλοποίηση των απαραίτητων μελετών και έργων αποκατάστασης και συντήρησης που αφορούσαν το ΟΑΚΑ συμπεριλαμβανομένου του στεγάστρου Καλατράβα, των κερκίδων, του ποδηλατοδρομίου και των μεταλλικών κατασκευών. Οι μελέτες αυτές είχαν ανατεθεί, αλλά παραμένει ασαφές εάν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

Τον Νοέμβριο του 2022 το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχει περιέλθει το ΟΑΚΑ υπέγραψε σύμβαση για την αναβαθμιση και συντήρηση των εγκαταστάσεων ύψους 1,79 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε ανακοίνωσή του μάλιστα τον περασμένο Απρίλιο, ανέφερε ότι βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη η επιθεώρηση και ο έλεγχος των μεταλλικών κατασκευών «Καλατράβα» στο συγκρότημα του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) έπειτα από σχετικό διαγωνισμό που διενήργησε η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility) του Ταμείου για λογαριασμό του Υφυπουργείου Αθλητισμού και του ΟΑΚΑ.

Το αντικείμενο του διαγωνισμού αφορούσε σε υπηρεσίες επιθεώρησης και ελέγχου των μεταλλικών κατασκευών και πολυκαρβονικών φύλλων επικάλυψης των εξής κατασκευών του ΟΑΚΑ:

 • Του στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου.

 • Του στεγάστρου του Ποδηλατοδρομίου.

 • Των δύο εισόδων.

 • Του Τείχους των Εθνών

 • Της Αγοράς.

Σκοπός του ελέγχου ήταν να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα που μπορεί ενδεικτικά να αφορούν σε διαβρώσεις, αποφλοιώσεις σε βαφές, προβλήματα σε συγκολλήσεις, προβλήματα σε κοχλιώσεις, αναρτήρες, κλπ. σε στοιχεία των μεταλλικών κατασκευών που χρήζουν αντιμετώπισης, συντήρησης και αποκατάστασης, καθώς και σε προβλήματα στα πολυκαρβονικά φύλλα, στις βάσεις στήριξης τους και στα υλικά στεγανοποίησης και σφράγισης αυτών.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε λάβει κανονική οικοδομική άδεια και είχε λειτουργήσει με μία άδεια λειτουργίας Ολυμπιακής Εγκατάστασης και με άδειες που επί σειρά ετών χορηγούνταν με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα του στεγάστρου και της κατάστασής του είχε φτάσει στη Βουλή από το 2011 με τον τότε υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργο Νικητιάδη να σημειώνει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ήδη από τότε πως «το στρέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου είναι μια μεταλλική κατασκευή, η οποία χρήζει συνεχούς συντήρησης και ελέγχου κατά τη διάρκεια της ζωής της, όπως όλες οι μεταλλικές κατασκευές», ενώ συμπλήρωνε πως προετοιμάζονταν οι διεθνείς διαγωνισμοί συντήρησης, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν δεν προχώρησαν ποτέ.

ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Αθλητισμού από το πρόβλημα στατικότητας στα στέγαστρα «Καλατράβα» στο ΟΑΚΑ, με αποτέλεσμα να μπει «λουκέτο» στο στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο.


Πρόκειται για ένα πρόβλημα που διαπιστώθηκε έπειτα από σχετική μελέτη, στην οποία αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.
Τον Οκτώβριο του 2018 η ΑΕΚ αντιμετώπιζε την Μπάγερν Μονάχου στους ομίλους του Champions League. Στέλεχος της UEFA που βρισκόταν στο στάδιο παρατήρησε μια απίστευτη ταλάντωση στην κερκίδα των οπαδών της γερμανικής ομάδας κάθε φορά που εκείνοι χοροπηδούσαν και φώναζαν συνθήματα για την ομάδα τους.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις που ξεκίνησαν την Παρασκευή, μετά από την είδηση ότι εντοπίστηκε πρόβλημα στατικής επάρκειας στο στέγαστρο Καλατράβα, με συνέπεια το ΟΑΚΑ να αναστείλει κάθε λειτουργία του για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών ξεκίνησε έρευνα σε βάθος πενταετίας, ενώ θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη μελέτη από το ΤΕΕ. Το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο, διαμηνύει η κυβέρνηση, για το μεγαλύτερο στάδιο στη χώρα, που «βούλιαζε» από κόσμο, φιλοξενώντας αγώνες συναυλίες και πολλές άλλες δραστηριότητες. Ένα στάδιο που κρίθηκε ως επικίνδυνο, μ’ ένα από τα εύλογα ερωτήματα να είναι επί πόσον καιρό κινδύνευαν οι άνθρωποι που το επισκέπτονταν. 

Εν τω μεταξύ, το Τεχνικό Επιμελητήριο ανέλαβε δεύτερη μελέτη, ενώ εισαγγελέας, Νικόλαος Μαργαρίτης, θα ερευνήσει, έπειτα από την παραγγελία του προϊστάμενου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνου, σε βάθος πενταετίας το θέμα της συντήρησης των εγκαταστάσεων με τα διερευνώμενα αδικήματα είναι μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Πιο συγκεκριμένα η έρευνα θα αφορά:

* ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν,

*αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους,

*γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

*Οι υπεύθυνοι του Ολυμπιακού Σταδίου έχουν αποκλείσει με κορδέλα τους χώρους περιμετρικά από τις βάσεις στήριξης του στεγάστρου Καλατράβα για λόγους ασφαλείας.

Καταγγελίες 
 
Όσον αφορά στις καταγγελίες για λάθη, αρχικά να σημειωθεί ότι κατά καιρούς είχαν εγκριθεί σχετικά κονδύλια. Η ελληνική πλευρά όταν διεκδικούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ είναι έτοιμες και δεν χρειάζονται εργασίες. Στην πορεία άλλαξαν τα πράγματα… 

Ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος είχε πει ότι αν γνώριζαν ότι το έργο είναι τόσο πολύπλοκο ίσως και να μην το έκαναν.

Το 2005, έναν χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ένας γερμανικός οίκος είχε διαπιστώσει κακοτεχνίες χωρίς, ωστόσο, να κάνει αναφορά σε θέμα στατικότητας.

Χάθηκαν οι οδηγίες συντήρησης
Από την άλλη ο κατασκευαστής των στεγάστρων ο διεθνώς γνωστός και βραβευμένος Ισπανός αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός Σαντιάγο Καλατράβα είχε αφήσει στην Αθήνα ένα εγχειρίδιο με οδηγίες για την συντήρηση των στεγάστρων του ΟΑΚΑ και του Ποδηλατοδρομίου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ωστόσο έχασαν αυτές τις τόσο πολύτιμες οδηγίες.

Το 2006-2007 υπογράφτηκε σύμβαση για την συντήρηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων με τη Hochtief.

Πρόκειται για μια σύμβαση που εν μέρει υλοποιήθηκε, αλλά το παράξενο είναι ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συμπεριληφθεί σε αυτή.

Την περίοδο 2008-2009 έκανε τεχνικό έλεγχο μια γερμανική εταιρία η οποία παρέδωσε και αναλυτικές οδηγίες μέσα από τις οποίες προβλέπονταν συντήρηση δυο φορές το χρόνο. Καμιά από αυτές τις συντηρήσεις δεν έγιναν παρά μόνο το 2014 όταν περιφερειάρχης ήταν ο Γιάννης Σγουρός.

Τότε είχε εγκριθεί ένα ποσό για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές που είχαν γίνει στο Τείχος των Εθνών στο ΟΑΚΑ. Επρόκειτο βέβαια για μια κατασκευή που δεν είχε καμιά σχέση με τα δύο στέγαστρα.

Όταν το ΟΑΚΑ εντάχθηκε στο Ταμείο Συνοχής και Ανθεκτικότητας το 2021 προβλέπονταν συνολικές δαπάνες για την αναμόρφωση του συγκροτήματος ύψους 53,8 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 22,3 εκατομμύρια ευρώ να αφορούν την συντήρηση και επίσκεψή της στέγης Καλατράβα.

Τι ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες 
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι το φαινόμενο του «stress corrosion» δηλαδή της πρόσθετης διάβρωσης λόγω της μεγάλης έντασης σε ορισμένα σημεία.

«Αυτές οι δονήσεις όταν υπερβαίνουν κάποιο όριο δημιουργούν “κόπωση” στο υλικό κι αυτό το στοιχείο είναι το πιο “ύπουλο”» ανέφερε ο Ομότιμος Καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης.

ΛΟΥΚΕΤΟ

Κλείνουν μέχρι νεοτέρας το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και το Ποδηλατοδρόμιο λόγω προβλημάτων στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα.

Ειδικότερα όπως ενημέρωσε το ΟΑΚΑ, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Ολυμπιακό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο του Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην Καλογρέζα, καθώς οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

 Η ανακοίνωση έχει ως εξής: Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.
Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης.

Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων.
 

Υποστήριξη: SilkTech