Ο Θ. Μαλλιάς παρουσίασε την Ολυμπιακή Κίνηση που προβάλει ο Σύλλογος «Κωστής Παλαμάς»

Πέμπτη, Μάρτιος 25, 2021 - 5:02μμ

Το Διοικητικό Συμβούλιο  του Διεθνούς Ελληνικού Οργανισμού(INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION) με τον Πρόεδρο, κύριο Ρίγο Ευάγγελο και την Αντιπρόεδρο Συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων της Υφηλίου κυρία Γκατζούλη Νίνα, με καλεσμένους τον  Γεν.Γραμματέα του HELLENIC AMERICA NATIONAL COUNCIL κύριο Μπαλτατζή Παναγιώτη και τον Αντιπρόεδρο του CANADIAN HELLENIC CONGRESS κυρίου Πάππα Κωνσταντίνου και άλλους σημαντικούς εκπροσώπους φορέων,  προσκάλεσαν τον Πρόεδρο του Ομίλου και Συλλόγου Καλών Τεχνών «Κωστής Παλαμάς» Μαλλιά Θεόδωρο να παρουσιάσει την σημαντική Ολυμπιακή Κίνηση που προβάλει ο Σύλλογος και αξιώνει από την UNESCO να αναδείξει το διαχρονικό και Παγκόσμιο Σύμβολο του Ολυμπισμού τον Ολυμπιακό ύμνο ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Στην σύντομη αναφορά του ο κύριος Μαλλιάς, τόνισε την οφειλή που έχουμε ως Παγκόσμιος Ελληνισμός  να διαφυλάττουμε  να προβάλλουμε  και να αναδεικνύουμε την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά που αναδύεται από τα βάθη των αιώνων, την δημιούργησε και καλλιέργησε το γένος των Ελλήνων και αποτέλεσε το βασικό στοιχείο της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Το αγαθό και η αρετή της «αριστείας» ως θεμέλιος λίθος του Αρχαιοελληνικού Πολιτισμού με Το Ομηρικό «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων»

Η Πλατωνική ηθική με τον συνεχή αγώνα για την κατάκτηση του «καλού κ’ αγαθού πολίτη». Η Αριστοτελική ηθική με το « το ζήν κατά αρετήν» καθώς και η ρήση του Περικλή στον Επιτάφιο με το «'Αθλα γαρ οις κείται αρετής μέγιστα, τοις δε και άνδρες άριστα πολιτεύουσι» (όπου προβάλλονται μεγάλα βραβεία της αρετής, εκεί και άριστοι πολίτες αναδεικνύονται) και το απόφθεγμα του Ηράκλειου «"Εις εμοί μύριοι, εάν άριστος ήι», δηλαδή «ο ένας για εμένα ισοδυναμεί με δέκα χιλιάδες, αν είναι άριστος», αποτέλεσαν τα θεμέλια του Δυτικού  Πολιτισμού.

Στην σύγχρονη εποχή, ο Percy Bysshe Shelley,  από τους σημαντικότερους άγγλους ρομαντικούς ποιητές, αποτύπωσε και επιβεβαιώνει τέλεια τη συνολική διάθεση και το σύγχρονο Πολιτιστικό Ευρωπαϊκό πνεύμα μέσο του ποιήματος του Hellas.

«Είμαστε όλοι Έλληνες. Οι νόμοι μας, η λογοτεχνία μας, η θρησκεία μας, η τέχνη μας έχει τις ρίζες της στην Ελλάδα. Αλλά για την Ελλάδα … θα μπορούσαμε να είμαστε ακόμα άγριοι και ειδωλολάτρες … Η σύγχρονη Ελλάδα είναι ο απόγονος των λαμπρών όντων ».

Την ιστορική αυτή συνέχεια των μεγάλων προγόνων μας που υμνούσαν «το «άριστο το κάλος, την ανδρεία και  την Αρετή» αναβιώνει, προβάλει και καλλιεργεί  με τον Ολυμπιακό ύμνο ο Κωστής Παλαμάς διακηρύττοντας στην Υφήλιο με τους στίχους σε Πινδαρικό ύφος, «στων ευγενών Αγώνων λάμψε την ορμή» «και με τ’ αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι» και «σιδερένιο κι’ άξιο πλάσε το κορμί» δηλαδή γενναίο, ρωμαλέο και ενάρετο.

Φράσεις και ρήσεις από το γένος των πατέρων μας μέχρι σήμερα, που καθοδήγησαν γενιές Ελλήνων και Ευρωπαίων σε έργα θαυμαστά και επιτεύγματα στην Επιστήμη και τις Τέχνες και διαμόρφωσαν τον Δυτικό Πολιτισμό.

Κλείνοντας ανέφερε ότι στην σημερινή εποχή που τα πάντα θυσιάζονται στην πληροφόρηση και την υλική ευημερία η καλλιέργεια και κατάκτηση της Αριστείας είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ, διότι είναι πράγματι η αδιαφιλονίκητη αρετή που καθοδηγεί το άτομο στην ολοκληρωσή του, καλλιεργώντας τις ικανοτητές του, βελτιώνοντας τις προσδοκίες του με απώτερο στόχο  την βελτίωση και εξέλιξη του Κοινού Καλού για όλο τον Κόσμο.

Υποστήριξη: SilkTech