Η Βάσω Στασινού στο sportin.gr: Γιατί με τον Φασούλα

Πέμπτη, Ιανουάριος 28, 2021 - 7:20μμ
Η Βάσω Στασινού

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση πως μία από τις κορυφαίες μπασκετμπολίστριες στην ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα, η Βάσω Στασινού, αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά της Ομοσπονδίας και μάλιστα συντασσόμενη στο πλευρό του Παναγιώτη Φασούλα.

Η Βάσω Στασινού μίλησε για την απόφασή της αυτή στο sportin.gr. Σε μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε αναφέρθηκε στους στόχους της, ενώ στάθηκε και στα όσα είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας μετά τις αποκαλύψεις Μπεκατώρου.

Αναλυτικά:

- Για ποιον λόγο αναμειχθήκατε με τις επικείμενες εκλογές;
«Οι επικείμενες εκλογές δεν είναι συνηθισμένες εκλογές για το Ελληνικό μπάσκετ. Είναι ιστορικές εκλογές! Μετά από πάρα πολλά χρόνια αλλάζει πλέον χέρια η ηγεσία της ΕΟΚ.
Έχουμε ευθύνη εμείς ως πρώην αθλητές που αγωνιστήκαμε με τα χρώματα της Εθνικής και δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, να πάρουμε τα σκήπτρα και τις τύχες τις ομοσπονδίας, ώστε να την οδηγήσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Κατά την γνώμη μου, η μεγάλη αθλητική και πολιτική προσωπικότητα του Παναγιώτη Φασούλα που είναι αναγνωρίσιμη εντός και εκτός συνόρων, αλλά και των άλλων εξίσου μεγάλων αθλητών που διέπρεψαν στους αγωνιστικούς χώρους, μαζί με τους καταξιωμένους συνεργάτες του που γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει Διοίκηση, όλοι μαζί θα οδηγήσουν το άθλημα στην επόμενη μέρα.

- Το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το γυναικείο μπάσκετ;
«Είναι μια σειρά από σημαντικά προβλήματα... Το να αντιμετωπίζεται ισότιμα με το μπάσκετ ανδρών όσον αφορά την τεχνική στελέχωση και τις υποδομές στις ομάδες, Η προβολή του μπάσκετ γυναικών είναι μηδαμινή, αν δεν έχεις μια σειρά από προτάσεις, ιδέες και καμπάνιες να προτείνεις στις εταιρείες δε θα διαφημιστείς ποτέ... Αν κάθεσαι στο γραφείο της ΕΟΚ και περιμένεις να έρθουν, δυστυχώς έχεις κάνει λάθος, θα πρέπει να πας και να ξαναπάς αν χρειαστεί, να επιμείνεις, να χτίσεις το οικοδόμημα του γυναικείου μπάσκετ για να έρθουν μετά να σου χτυπήσουν τη πόρτα!!
Έχει μειωθεί κατά πολύ ο αριθμός των κοριτσιών που ξεκινούν μπάσκετ, οι γονείς φοβούνται πως θα "χαλάσει" το σώμα των κοριτσιών τους ή θα χάσουν τη θηλυκότητα τους, ασχολούμενες με ένα άθλημα που έρχεται σε επαφή με τον αντίπαλο, καταλήγουν να επιλέγουν το βόλεϊ ή άλλα αθλήματα.
Αυτό θα πρέπει να σταματήσει να υπάρχει στη σκέψη των γονιών. Σίγουρα δε θα γίνει ως διά μαγείας, αλλά με τις σωστές κινήσεις που έχουμε ήδη δρομολογήσει και ευελπιστούμε να μας δοθεί η ευκαιρία να υλοποιήσουμε.
Μιλώντας όλο αυτό το διάστημα με πάρα πολλά σωματεία πλάι στον Παναγιώτη Φασούλα διαπίστωσα πως αυτοί οι άνθρωποι και ιδέες έχουν και προτάσεις και παράλογοι δεν είναι! Το να κάνουμε μια συζήτηση και να ψηφίσουμε πέντε προτάσεις υλοποιήσιμες για να τις εξελίξουμε και να δοθούν λύσεις σε κάποια προβλήματα, είναι τόσο δύσκολο; Όλοι όσοι ασχολούμαστε ή ασχοληθήκαμε με το μπάσκετ γυναικών ας κάνουμε μια κοινή προσπάθεια πρώτα απ' όλα. Να βγάλουμε το γυναικείο μπάσκετ στην επιφάνεια!! Αν συνεργαστούμε μπορούμε!
Τα κορίτσια του μπάσκετ θα πρέπει να είναι υγιή πρότυπα για όλα τα υπόλοιπα ,θα πρέπει να μεταφέρουν αισιόδοξα μηνύματα και να πρωτοστατούν σε φιλανθρωπικές δράσεις και καμπάνιες που θα οργανώνει η ομοσπονδία. Δε θα ξεχάσω το 2008 στο ALL STAR GAME γυναικών που είχα διοργανώσει υπό την αιγίδα του δήμου Κηφισιάς και τα έσοδα θα πήγαιναν στην μη κερδοσκοπική οργάνωση Στόχος - Πρόληψη. Σκοπός του αγώνα ήταν η διάδοση του αισιόδοξου μηνύματος της πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού. Ελληνίδες και ξένες μπασκετμπολίστριες φωτογραφήθηκαν για πολύ γνωστά περιοδικά, μίλησαν για την αξία της πρόληψης ενώ μοιράστηκαν ενημερωτικά έντυπα σε όλα τα σχολεία από τον δήμο.
Η αλήθεια είναι ότι έτσι κάπως γνωρίστηκα και με τον Στόχο-Πρόληψη που σκοπός τους είναι να ενημερώνουν για την αξία της πρόληψης και παράλληλα να παραχωρεί προληπτικές εξετάσεις σε άπορες γυναίκες.
Ως αντιπροέδρος του Στόχου το 2011 και σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας και το σύλλογο Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών διοργανώσαμε αγώνα μπάσκετ ανάμεσα σε ελληνίδες πρώην μπασκετμπολίστριες και ενώσαμε τις έννοιες «αθλητισμός» και «υγεία» στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.Εκείνο το διήμερο μάλιστα εξετάστηκαν 250 γυναίκες! Όλα τα παραπάνω τα αναφέρω γιατί πιστεύω στη δυναμική της γυναίκας μπασκετμπολίστριας στην προσφορά της και στην ενεργητικότητά της όχι μόνο μέσα στα γήπεδα αλλά και έξω από αυτά!

- Και αντίστοιχα το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σύσσωμο το ελληνικό μπάσκετ;
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ελληνικό μπάσκετ είναι ότι έχει χάσει το ενδιαφέρον του! Θέλει γενική ανανέωση, εκσυγχρονισμό, εξέλιξη και φυσικά μια μεγάλη επιτυχία για να το εκτοξεύσει εκεί που του αξίζει να είναι, στην κορυφή!».

- Το μεγάλο προτέρημα - πλεονέκτημα σε αυτή τη διαδικασία του Παναγιώτη Φασούλα;
«Ο Παναγιώτης Φασούλας είναι μια παγκόσμια μπασκετική προσωπικότητα, θα συνεργαστεί με όλες τις διοικήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, εκεί όπου όλοι σχεδόν, είναι πρώην αθλητές. Έχει επαφές με τον Κιριλένκο, τον Βράνκοβιτς, τον Ντανίλοβιτς και πολλούς ακόμα για να ξεπεράσει την κρίση το άθλημα διεθνώς.
Οφείλει και πρέπει η ΕΟΚ να έχει στο τιμόνι της έναν τέτοιο άνθρωπο. Δείχνεις και ως λαός την αξία και την εκτίμηση που έχουν οι πρωταθλητές στη χώρα σου. Η αναγνωρισιμότητα του και οι επαφές που έχει του δίνουν τη δυνατότητα να συνεργαστεί ακόμα πιο εύκολα με την FIBA, την ULEB, το ΝΒΑ, για να αποκτήσει το ελληνικό μπάσκετ ξανά τη χαμένη του αίγλη.
Τέλος και πολύ σημαντικό είναι πρωτοστάτησε στα συνδικαλιστικά των καλαθοσφαιριστών, ασχολήθηκε με τα διοικητικά θέματα της ΕΟΚ, αλλά και με την πολιτική καθώς διετέλεσε Βουλευτής και δήμαρχος Πειραιά.

- Πρώτο σας μέλημα εάν εκλεγείτε;
«Το πρώτο μου μέλημα αν εκλεγώ είναι να θέσω στο τραπέζι το πλάνο με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε σχεδιάσει για την επόμενη ημέρα και να ξεδιπλώσουμε εκείνες τις στρατηγικές που θα μας επιτρέψουν να διαχειριστούμε το γυναικείο μπάσκετ όπως χρειάζεται να γίνει. Επίσης να διαδώσουμε και στο πιο απομακρυσμένο χωριό ότι και τα κορίτσια μπορούν και πρέπει να ασχοληθούν με το άθλημα του μπάσκετ!».

- Ένα σχόλιο με αφορμή όλα όσα βγαίνουν καθημερινά στο φως της δημοσιότητας για την παρενόχληση - κακοποίηση αθλούμενων κοριτσιών και γυναικών;
«Η Σοφία Μπεκατώρου είναι μια πολύ γενναία γυναίκα και ανοίγει τον δρόμο για τις υπόλοιπες που ίσως έχουν υποστεί κάτι παρόμοιο και φοβούνται να μιλήσουν... Η σεξουαλική παρενόχληση και η σεξουαλική κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο που δε παρατηρείται μόνο στον αθλητισμό αλλά σχεδόν σε όλους τους χώρους, Πρόθεση μας είναι αν αναλάβουμε την ομοσπονδία της ΕΟΚ, να συνεργαστούμε με εξειδικευμένους επιστήμονες, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο δράσεων για την διαχείριση και αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων.
Και για να κλείσουμε όμορφα, ας θυμηθούμε πως το μπάσκετ είναι παιχνίδι και πρέπει πάνω απ' όλα να το χαιρόμαστε!!

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΩ ΣΤΑΣΙΝΟΥ
Η Βάσω Στασινού Νικοπολίδη γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ. Ξεκίνησε από τα παιδικά της χρόνια το μπάσκετ και μόλις στην Τρίτη Λυκείου κατέκτησε το Παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα με την σχολική ομάδα του Ελληνικού.
Οι διακρίσεις ακολούθησαν με την Ακαδημία Ηλιούπολης στην Α1 κατηγορία γυναικών που συμμετείχε στο ευρωπαικό πρωτάθλημα Λιλιάνα Ρονκέτι.
Αγωνίστηκε έπειτα στην ομάδα του Αστέρα Εξαρχείων για 4 χρόνια ενώ αφού έγινε μητέρα έπαιξε για 2 ακόμα χρόνια στον Άρη Χολαργού.
Φόρεσε το εθνόσημο σε όλες τις εθνικές ομάδες κορασίδων μέχρι γυναικών όπου και κατέκτησε την τρίτη θέση στους μεσογειακούς αγώνες Θεσσαλονίκης.
Ασχολήθηκε με την προπονητική σε τμήματα κορασίδων και νεανίδων ενώ συνεργάστηκε και με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων μαθαίνοντας μπάσκετ στα παιδιά.
Εργάστηκε από το 2000 και για 12 χρόνια στον Αθλητικό Οργανισμό Κηφισιάς όπου ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση αθλητικών τμημάτων όλων των αθλημάτων, διοργάνωση εκδηλώσεων αλλά και σχολικών δράσεων.
Το 2008 μετά από προσωπική της πρωτοβουλία διεκδίκησε χορηγία για τη διεξαγωγή του Allstar game γυναικών με σκοπό οι αθλήτριες του μπάσκετ να μεταφέρουν το μήνυμα της πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού μια διοργάνωση που στέφθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Η συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Στόχος - Πρόληψη,ήταν καρμική καθώς αφοσιώθηκε απο το 2009 έως και το 2015. Το 2011 σε συνεργασία με τον σύλλογο Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ως αντιπροέδρος του Στόχου το 2011 και σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας και το σύλλογο Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών διοργανώθηκε αγώνας μπάσκετ ανάμεσα σε ελληνίδες πρώην μπασκετμπολίστριες ενώνοντας τις έννοιες «Αθλητισμός» και «Υγεία» στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.Παράλληλα εξετάστηκαν 250 γυναίκες.
Σκοπός του Στόχου-Πρόληψη είναι να ενημερώνει για την αξία της πρόληψης ενώ παράλληλα παραχωρεί δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε άπορες γυναίκες.
Κάθε χρόνο πραγματοποιούνταν ενημερωτικά τηλεοπτικά σποτ, και μεγάλες καμπάνιες με αναγνωρίσιμες γυναίκες από το χώρο των τεχνών και τον αθλητισμό προκειμένου να αφυπνίσουν το αίσθημα της πρόληψης και να το εντάξουν στη ζωή τους. Το υπουργείο υγείας παραχωρούσε για 3 ημέρες την κεντρική αίθουσα του Μετρό Συντάγματος όπου δινόταν η δυνατότητα στις γυναίκες να εξεταστούν και να ενημερωθούν. Πάνω απο 1.000 γυναίκες εξεταζόντουσαν εκείνο το διάστημα!
Το 2012 αποφασίζει να μεταβεί στον ιδιωτικό τομέα και Ιδρύει παρέα με την Αμαλία Κυπαρίσση και την Βιβή Μπασινά το αγαπημένο σάιτ των μαμάδων αλλά και όλης της οικογένειας 4moms.gr. Αυτή τη στιγμή μετρούν πολλές επιτυχίες με εκδηλώσεις για την γυναικεία επιχειρηματικότητα, τον αθλητισμό, ημέρες ευεξίας, σεμινάρια για startup και μια σειρά άλλων συνεργασιών με τις μεγαλύτερες εταιρείες και οργανισμούς της Ελλάδας. Μερικές από αυτές που υποδέχτηκαν χιλιάδες κόσμου ήταν:Women in Action, Actually i can, Fitkids Run, Revival, Actually iam, Boho market Schinias κ.α
Είναι παντρεμένη με τον πρώην ποδοσφαιριστή και νυν προπονητή Αντώνη Νικοπολίδη και έχουν τρία παιδιά τον Γιάννη τον Γιώργο και την Μαριτίνα.

Το μότο της ζωής της είναι:

Δεν έχει σημασία πόσο ευφυής είσαι

ή αν έχεις σπουδαία στρατηγική,

εάν παίζεις μόνος σου,

θα χάνεις πάντα ενάντια σε μια ομάδα.

T.S

Υποστήριξη: SilkTech