Η IAAF διατήρησε τον αποκλεισμό της Ρωσίας

Τρίτη, Δεκέμβριος 4, 2018 - 6:34μμ

Η IAAF διατήρησε τον αποκλεισμό της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου από τις διεθνείς διοργανώσεις, που επιβλήθηκε πριν από τρία χρόνια (2015), εξαιτίας του συστηματικού ντόπινγκ στη χώρα και το οποίο αναδείχθηκε μέσω του πορίσματος ΜακΛάρεν.

Η απόφαση -που ήταν αναμενόμενη- ελήφθη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του 215ου Συμβουλίου της IAAF στο Μονακό, κατά την οποία επελέγη η Βουδαπέστη για να διοργανώσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου ανδρών-γυναικών το καλοκαίρι του 2023.

Έτσι η διεθνής ομοσπονδία στίβου δεν ακολούθησε το παράδειγμα του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA), ο οποίος ουσιαστικά έχει αποκαταστήσει από τον Σεπτέμβριο τη λειτουργία του Ρωσικού Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (RUSADA).

Η IAAF θεωρεί με την διατήρηση της ποινής ότι δεν πληρούνται ακόμη δύο προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στη Ρωσία και είναι η παραδοχή της κρατικής ενοχής για το συστηματικό ντόπινγκ και η πρόσβαση στα αρχεία του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Μόσχας για το διάστημα 2011-2015.

Έτσι, η μελλοντική συμμετοχή Ρώσων αθλητών στις διεθνείς διοργανώσεις θα είναι μεμονωμένη και θα επιτρέπεται αυστηρά και μόνο σε όσους πληρoύν τα κριτήρια της IAAF, όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Πάντως, σύμφωνα με τον Ρούνε Άντερσον, επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της IAAF για το ρωσικό ζήτημα, η Μόσχα δεν πληροί δύο βασικά κριτήρια για την άρση της ποινής, που είναι η πρόσβαση στο αρχείο δεδομένων του εργαστηρίου αντιντόπινγκ για τους Ρώσους αθλητές, αλλά και η πλήρης οικονομική αποζημίωση για την έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε και τα νομικά έξοδα της υπόθεσης.

«Ελπίζω ότι οι Ρώσοι θα παραδώσουν τα στοιχεία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Δεν έχουμε λάβει όμως καμία διαβεβαίωση ότι θα μας παραδοθούν άμεσα», είπε χαρακτηριστικά ο Άντερσον, κάνοντας αναφορά και στον όρο αποδοχής του πορίσματος ΜακΛάρεν από τις ρωσικές αρχές.

«Δεν με εκπλήσσει, αλλά είχαμε ελπίδες, διότι η ομοσπονδία έχει κάνει πολλή δουλειά», δήλωσε στο TASS ο Ντμίτρι Σκλιάκτιν, πρόεδρος της ομοσπονδίας στίβου της Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει αποδεχθεί ότι υπήρχε εκτεταμένο ντόπινγκ στη χώρα, αλλά αρνείται πεισματικά την χρηματοδότησή του από το κράτος και την ενεργή ανάμειξη των αρχών στο εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας.

Η ΔΟΕ και ο WADA έχουν θέσει κάποιους όρους στη Ρωσία, αλλά ουσιαστικά έχουν αναστείλει κάθε τιμωρία της χώρας και απαγόρευση συμμετοχής της σε μεγάλες διοργανώσεις. Ο βασικός όρος, πάντως, είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να υπάρχει πλήρης πρόσβαση στα αρχεία του εργαστηρίου της Μόσχας.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υποστήριξη: SilkTech