Η δραστηριότητα που κάνει τα παιδιά καλύτερους μαθητές

Κυριακή, Οκτώβριος 17, 2021 - 11:05πμ
Πρόγραμμα εκγύμνασης

Θα μπορούσε η ενασχόληση με κάποιο άθλημα ή και απλά το τρέξιμο και το τζόκινγκ να βελτιώσει την επίδοση των παιδιών στο σχολείο; Ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εκγύμνασης φαίνεται πως έχει θετικές επιδράσεις τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό των παιδιών.

Η σωματική άσκηση φαίνεται πως δε γυμνάζει μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό και ειδικότερα το μυαλό των μικρών μαθητών. Μια νέα βρετανική μελέτη, δημοσιευμένη στο Psychology of Sport and Exercise, αναδεικνύει τα οφέλη της συστηματικής άσκησης στην επίδοση των παιδιών στα μαθήματα του σχολείου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μαθητές του δημοτικού που είχαν την καλύτερη σωματική κατάσταση, ανταποκρίθηκαν γρηγορότερα σε οπτικές δοκιμασίες, δοκιμασίες ανάγνωσης και μνήμης, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν τόσο καλή σωματική διάπλαση.

Το πρόγραμμα που δοκιμάστηκε και τα αποτελέσματα

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Nottingham Trent παρατήρησαν 104 μαθητές ηλικίας 9 εώς 11 ετών μέσω μιας σειράς γνωστικών δοκιμασιών σε δύο περιπτώσεις: αμέσως μετά την άσκηση και μετά από ξεκούραση 45 λεπτών. Το πρόγραμμα άσκησης που ακολούθησαν οι μαθητές λέγεται Daily Mile και είναι μιας μορφής σωματική δραστηριότητα που ακολουθείται σε αρκετά σχολεία ανά τον κόσμο και περιλαμβάνει τζογκινγκ ή τρέξιμο στο δικό τους ρυθμό, κάνοντας το γύρο ενός γηπέδου ή της παιδικής χαράς μαζί με τους συμμαθητές τους.

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι πως η εκτελεστική λειτουργία των παιδιών, οι δεξιότητες δηλαδή που σχετίζονται με τη μνήμη, τη σκέψη και τον αυτοέλεγχο, βελτιώθηκε άμεσα μετά την άσκηση. Τα παιδιά που είχαν καλύτερη επίδοση κατά τη διάρκεια του μαθήματος ήταν και εκείνα που είχαν τρέξει πιο γρήγορα.

Ειδικότερα, τα συγκεκριμένα παιδιά που εμφάνισαν καλύτερη αντοχή στα αθλήματα ολοκλήρωσαν τις γνωστικές δοκιμασίες 5 με 10% ταχύτερα σε σύγκριση με τους πιο αργούς συμμαθητές τους.

Ήταν μάλιστα μια ευχάριστη δραστηριότητα για τα παιδιά που συμμετείχαν, επειδή δεν ήταν πιεστική, πραγματοποιήθηκε σε εξωτερικό χώρο και ευνόησε την κοινωνικοποίησή τους. Οι επιστήμονες από την άλλη τονίζουν ότι αυτή η φύση της άσκησης είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να αυξηθεί η σωματική δραστηριότητα στα σχολεία όχι μόνο για την ευεξία των μαθητών αλλά και για τα οφέλη της στις επιδόσεις τους και στη γνωστική λειτουργία.

Το πρόγραμμα Daily Mile δημιουργήθηκε από έναν πρώην διευθυντή το 2012 και μέχρι σήμερα εφαρμόζεται παγκοσμίως σε περισσότερα από 13 χιλιάδες σχολεία. Επιπλέον, μια έρευνα από το 2018 του Πανεπιστημίου British Columbia ανέδειξε και τα ψυχικά οφέλη του προγράμματος σε εφήβους, καθώς οι μαθητές που το ακολουθούσαν φαίνεται πως κατάφεραν να νικήσουν την κατάθλιψη.

Υποστήριξη: SilkTech